Gezond eten in een restaurant

restaurant

Vroeger als ik uit eten ging koos ik vaak voor vlees met Stroganoff saus. Ik vond dat destijds heel erg lekker. Maar het nadeel was dat ik me na zo’n maaltijd dik en opgeblazen voelde. Als ik nu eens uit eten ga, kies ik daarom liever voor bijvoorbeeld zalm. Dat voelt gezonder, en daarna voel ik me prettiger.

Er zijn nog meer dingen die je kunt doen om te zorgen dat je gezond eet in een restaurant en zo bijdragen aan een gezond leven.

Gezond eten in een restaurant doe je zo

 1. Zorg dat je niet hongerig naar een restaurant gaat. Want dan zul je meer de neiging hebben om voor een flink gerecht te kiezen. Dit is vergelijkbaar met het advies om niet hongerig boodschappen te gaan doen in de supermarkt : ) Want als je trek hebt, word je als het ware hebberiger.
 2. Kies voor een gezonde salade of soep als voorgerecht. Zelf ben ik dol op gebakken champignons als voorgerecht. Maar als daar spekjes bij zitten, of ze zitten in bierbeslag is het letterlijk een machtige start van de maaltijd! Uit onderzoek blijkt dat soep zorgt dat je 20% minder eet daarna.
 3. Veel restaurants hebben tegenwoordig hun menu op hun website staan. Kijk van te voren welke gerechten je aanspreken.
 4. Neem de tijd om je keuze te maken.
 5. Kies gerechten met veel groente.
 6. Kies voor een glaasje water als drankje.
 7. Neem koffie in plaats van een toetje. Of kies voor een dessert met fruit.
 8. Eet langzaam! Dat staat meteen ook nog een stuk charmanter dan als je alles naar binnen schrokt.
 9. Voor een kleinere portie kies je als hoofdgerecht een gerecht uit de categorie voorgerechten.
 10. Vermijd zogenoemde ‘vreetschuren’ en ‘onbeperkt eten’. De verleiding om dan te veel te eten is erg groot. Zuinigaan schreef een post waarin ze onder andere vertelt dat ze daar ooit teveel heeft gegeten.
 11. Sausjes zijn vaak heel calorierijk. Vraag of je het sausje apart er bij mag in een afzonderlijk schaaltje. Zo kun je zelf bepalen hoeveel sausje je gebruikt.
 12. Laat je niet beïnvloeden door je tafelgenoten. Durf je eigen keuzes te maken van het menu.

Uit eten gaan en ik

De laatste keer dat mijn man en ik uit eten gingen is lang geleden. Dat komt omdat mijn man vindt dat hij veel lekkerder kan koken dan professionele koks…. Tsja… Het gevolg is dat mijn man en ik zelden samen uit eten gaan.

Maar elk jaar ga ik een keer met mijn vader uit eten. Dat doet hij ook met mijn zusjes. Dit jaar (op Nieuwjaarsdag) ging ik met mijn vader naar Gringo’s. De dochter mag altijd kiezen, en ik koos voor Gringo’s vanwege de tapas. Ideaal vind ik die. Het zijn kleine gerechtjes, en je krijgt zo veel verschillende mogelijkheden.

Conclusie over gezond eten in een restaurant

Uit eten gaan in een restaurant is gezellig en lekker als het goed is. Maar soms kan zo’n restaurant er toe leiden dat je veel meer eet dan eigenlijk prettig is. In deze post geef ik tips hoe je gezond kunt eten in een restaurant, zodat je niet weg gaat met het gevoel alsof je een plofkip bent.

Ga jij vaak uit eten? Wat is je favoriete soort restaurant/gerecht?

Similar Posts

23 Comments

 1. Wij gaan zelden uit eten, simpel weg omdat het een te grote aanslag maakt op ons maand budget. Maar als we een keer gaan dan eet ik juist echt wat ik lekker vind,echt gewoon even genieten. Gezond eten doe ik thuis namelijk al.

 2. Uit eten gaan doe je toch voor je plezier? Vooraf eten zodat je niet teveel honger hebt…. wat ontzettend zonde, dan zou ik liever helemaal thuis blijven. Uit eten gaan draait bij mij om genieten, en om zo veel mogelijk nieuwe, verschillende smaken te proeven. En daarom laat ik gerust een deel van een gerecht staan om plaats te houden voor een volgend gerecht. Als het alleen maar gaat om maagvulling met zo min mogelijk calorieen dan zou ik lekker iets anders gaan doen.

  1. Ik vind het niet prettig om mijn bord niet leeg te eten moet ik zeggen. Dat is er vroeger zo bij mij ingestampt dat dat niet netjes is, dat ik het altijd keurig wil leeg eten.

 3. Wij gaan zelden uit eten, vanwege de kosten. Maar als we dan eens gaan, zoek ik een restaurant uit waar ik benieuwd naar ben of al eens naar tevredenheid heb gegeten. Op de calorieen let ik dan niet. Me volproppen met lappen vlees, brood of patat doe ik ook niet. Wel een glas wijn en als ze bijzondere toetjes hebben neem ik die ook weleens. He, ik krijg gewoon zin om weer eens buiten de deur te eten !

 4. Als ik uit eten ga dan let ik er niet op of het gezond is ja of nee, dan ga ik gewoon echt voor lekker eten tot ik vol zit :) Vooral als we sushi gaan eten :D

 5. Vooral genieten staat bij mij voorop als ik uiteten ga! Maar ik ben een sprietje en hoef niet op mijn gewicht te letten, dus ik heb makkelijk praten als het gaat om uiteten gaan. Daarentegen kan ik geen vet verdragen, dus dan kom je al snel op gezonde dingen uit…

 6. Er is een tijd geweest dat ik en mijn man wel 3 x pw uit eten gingen. Nu dat we een kindje hebben doen we dat niet meer. Geen zin, geen tijd en kost te veel geld. We deden dat om ik voorheen ernstig ziek ben geweest en vrijwel nooit meer ergens heen gingen. Wij hadden echt het gevoel dat we iets hadden in te halen.

 7. Wij gaan vrijwel nooit uit eten omdat het simpelweg te duur is met een gezin. Maar àls we het dan eens doen gaan we naar een wokrestaurant, juist omdat er voor iedereen wel iets bijzit wat ze lekker vinden. En redelijk goedkoop omdat het een vaste prijs is en het drinken er bij inbegrepen zit.

  1. Zo’n vaste prijs is inderdaad wel prettig Jet. Dan weet je precies wat je kunt verwachten en kom je aan het eind van de avond niet voor vervelende verrassingen te staan.

 8. Ik ga elke week wel een keertje uit eten, schandalig, ik weet het. Het liefste eet ik als diner sushi of tapas, heel verleidelijk om daar teveel van te eten helaas haha. Liefs.x

  1. Gezellig Joyce. En intrigerend dat je in het buitenland wel alleen uit eten gaat en in Nederland niet. Of is is zo simpel als dat je in het buitenland de vrienden waarmee je uit eten gaat niet bij je hebt?

 9. Wanneer je vaak uit eten gaat is het wel verstandig om hier rekening meer te houden. Maar als je af en toe eens uit eten gaat wil je vaak juist genieten van de lekkere dingen die je normaal niet eet – ongezond of niet ;)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.