Geld maakt wel gelukkig (Als je weet hoe je het moet uitgeven)

geld maakt wel gelukkigGeld maakt wel gelukkig.

Dat is een titel die de nieuwsgierigheid opwekt! Bij mij in ieder geval wel, dus reserveerde ik dit boek in de bibliotheek. Het is geschreven door Patrick Wessels die consumentenpsycholoog is. Patrick weet waar hij het over heeft, want hij heeft een master in Economic & Consumer Psychology. De ondertitel van Geld maakt wel gelukkig is ook prikkelend: 'Als je weet hoe je het moet uitgeven'.

We trappen met open ogen in goedkope trucjes

In Geld maakt wel gelukkig geeft Patrick Wessels psychologische inzichten over ons gedrag als consument. En dat is nogal onthutsend! Je denkt wel dat je bewust je keuzes maakt, maar de helft van de tijd worden we gereguleerd door allerlei psychologische mechanismes waarvan we ons niet eens bewust zijn. Wat zijn we eigenlijk simpele zielen met ons allen... En het ergste is nog wel, dat slimme marketeers ons bespelen als een goedkope viool. Ze gebruiken psychologische trucjes om ons dingen te laten kopen, en laten ons denken dat we er zelf voor kozen.

via GIPHY

Is er ook nog goed nieuws?

Gelukkig is er ook goed nieuws. Als je Geld maakt wel gelukkig leest, word je je bewust van deze valkuilen. Je leert ze herkennen en vermijden. Volgens Patrick Wessels is het de kunst om een 'ideale omgeving' te maken voor jezelf. Dat is een omgeving waarin je het jezelf makkelijk maakt om goede keuzes te maken en jezelf beschermt tegen al die psychologische valkuilen.

Zo word je gelukkig van geld uitgeven volgens Patrick Wessels

Patrick Wessels geeft 8 tips om je geld op de juiste manier uit te geven:

  1. Koop ervaringen in plaats van spullen
  2. Koop voor anderen in plaats van jezelf.
  3. Doe veel kleine uitgaven in plaats van een grote.
  4. Durf minder te verzekeren.
  5. Betaal alvast vooruit
  6. Denk aan waar je niet aan denkt: de kleine dingen.
  7. Stop met vergelijken.
  8. Benut de kennis van anderen.

Mijn conclusie over Geld maakt wel gelukkig

Geld maakt wel gelukkig is beslist de moeite waard! Het is een psychologisch boek over geld. Patrick Wessels houdt je een spiegel voor en maakt je ervan bewust dat je soms een speelbal bent van slimme marketeers. Maar zo gauw je dat door hebt kun je andere keuzes maken.

Ik ben me aardig bewust van de trucjes in de supermarkt om me over te halen iets te kopen, maar Geld maakt wél gelukkig gaat nog een stapje verder. Het maakt je ook bewust van jezelf en psychologische mechanismes die je parten kunnen spelen. Zonder dat je het zelf door hebt.

Praktische informatie over Geld maakt wel gelukkig

Geld maakt wel gelukkig is voor 20,- te koop bij bol.com. Je vindt daar ook een inkijkexemplaar.

Geld maakt wel gelukkig.

Leestips

Similar Posts

2 Comments

  1. Ik probeer zelf altijd bewust over potentiële aankopen na te denken. Zijn dingen wel echt nodig of vind ik het gewoon leuk? En als ik het leuk vind, word ik er ook daadwerkelijk gelukkig van of voegt het niets toe in mijn leven? etc.

  2. Als mede consumentenpsycholoog ben ik ik best benieuwd naar dit boek. Al zou ik het geen 'psychologische trucjes' noemen ;) We spelen in op het onbewust gedrag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.