Een jaar in de tuin van White Stork farmhouse

een jaar in de tuin

Verleid door de titel Een jaar in de tuin van White Stork farmhouse van Marijn O’Hanlon reserveerde ik dit boek in de bibliotheek.

Ik verwachtte een mooi boek over het leven op het platteland.

Was mijn verwachting terecht?

Een jaar in de tuin van White Stork farmhouse van Marijn O’Hanlon

Marijn O’Hanlon is ‘de vrouw van’ reisschrijver Redmond O’Hanlon. Na hun avontuurlijke leven hebben ze zich terug getrokken op het Drentse platteland. Dit keer is het niet haar man Redmond maar Marijn die een boek schreef. In Een jaar in de tuin van White Stork farmhouse beschrijft Marijn O’Hanlon het dagelijks leven op hun boerderij in Drente.

Een jaar in de tuin van… is een dagboek

Een jaar in de tuin van White Stork farmhouse is een dagboek. Het loopt van februari 2021 tot februari 2022. De dagboekfragmenten zijn soms zo kort als 3 zinnen, soms twee pagina’s lang. Door de korte dagboekfragmenten vond ik het boek staccato lezen. Ik kwam er niet echt in. Hieronder een fragment van 15 juli dat een goede indruk geeft van dit boek.

‘Ik ga naar buiten voor een avondwandeling. Een zwarte bloedzuiger kruipt over het betonnen fietspad, en slakken, slakken, slakken. De wind laat de bomen razen, het gras fluisteren. De ondergaande zon wordt doormidden gesneden en dan opgeslokt door een gapende wolk. Ik pluk wat van de zoet ruikende lindebloesem. Ga proberen om er thee mee te zetten.’

Het is heel beschrijvend

Een jaar in de tuin van White Stork farmhouse is heel beschrijvend. Marijn O’Hanlon beschrijft tot in detail de natuur, de insekten en de vogels. En natuurlijk de ooievaars die een nest hebben op hun boerderij, en waar het boek naar is genoemd. Het boek doet me denken aan natuurfoto’s waarin ik mensen mis.

In dit boek mis ik ook de mensen.

Het gaat eigenlijk nergens over. Het kabbelt maar een beetje voort, en je leest de ene na de andere beschrijving van de omgeving. Maar je leest dus zozeer niet over het dagelijks leven als mens. Hoe het is om daar te wonen, waar je dan je boodschappen doet, hoe het voelt om na een avontuurlijk bestaan te leven op het Drentse platteland.

Mijn conclusie over White Stork Farmhouse

Dit boek viel me tegen. Hoewel ik er van te voren zin in had, haakte ik af op de korte dagboek fragmenten en het gebrek aan menselijke beslommeringen.

Dit boek is vooral een boek met natuurbeschrijvingen.

Als je houdt van uitgebreide beschrijvingen van de natuur is dit boek wellicht wél heel leuk om te lezen. Ook als vogelaar kun je er denk ik plezier in in hebben omdat er ook veel vogels in worden beschreven. Oh ja, en er staan her en der mooie tekeningen in. Die vond ik wel leuk.

Daarnaast wordt het boek op hebban.nl omschreven als ‘slow reading’ en dat is het zeker. Je kunt Een jaar in de tuin van White Storm Farmhouse zeker lezen als je behoefte hebt aan rust.

Op Hebban krijgt dit boek 3,5 van de 5 sterren maar ik geef het 2 sterren.

Ik heb het niet eens echt grondig uitgelezen, omdat ik de dagboekfragmenten vaak meer van hetzelfde vond. Ik breng het zonder spijt terug naar de bibliotheek.

Een jaar in de tuin van White Stork farmhouse kopen

Een jaar in de tuin van White Stork farmhouse is voor 21,99 te koop bij bol.com.

Maar ik vind dat (te) veel geld voor dit boek.

Leestip: de tuin klaar maken voor de winter en  Insectenhotel

Similar Posts

8 Comments

  1. Ik was erg benieuwd naar dit boek. Dus leuk om te lezen wat jij er van vond. Misschien bestel ik het wel in de bieb, want slow Reading , daar ben ik wel aan toe.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.