Draag jij een activity tracker?

activity trackerGadgets kunnen mij in de regel weinig boeien. Maar ik loop inmiddels wel al ruim een half jaar met een activity tracker permanent om mijn pols.

Een Fitbit Charge HR om precies te zijn. En dat terwijl ik al tien jaar geen horloge meer droeg, omdat ik dat vervelend vond om mijn pols. Maar de activity tracker draag ik graag. Sterker nog, ik baal als ik vergeten ben om de tracker weer om te doen na het douchen. Want dan heeft hij mijn voetstappen niet kunnen tellen…

Dankzij mijn activity tracker loop ik nu dagelijks minimaal 10.000 stappen

Hoewel ik mijn afhankelijkheid van de activity tracker twijfelachtig vind, bied het ding zoveel voordelen dat ik het verslavende effect door de vingers zie. Want dankzij de activity tracker loop ik nu dagelijks minimaal 10.000 stappen. Voorheen liep ik er in ieder geval 7.000 vanwege het hardlopen elke dag. Maar sinds ik mijn Fitbit draag, ga ik na de lunch ook nog eens wandelen om mezelf te verzekeren van 10.000 stappen. En voor wie het nog niet weet:

Als je 10.000 stappen per dag zet, voldoe je aan de norm van voldoende beweging!

Wat meet zo’n activity tracker zo al?

 • Je hartslag
 • Je slaappatroon
 • Het aantal stappen dat je zet
 • Verbrande calorieën
 • Aantal trappen

Waar ik naar kijk met mijn activity tracker

Ik gebruik mijn Fitbit vooral om mijn stappen te tellen. En zo nu en dan kijk ik ook wel eens naar mijn slaappatroon. Hieronder zie je mijn slaappatroon in de nacht van zaterdag op zondag:

activity tracker

Verder kijk ik graag even naar mijn hartslag als ik bijvoorbeeld de huisarts moet bellen. ‘Schande!’ roep ik dan. ‘Mijn hartslag is gewoon 90 alleen maar omdat ik de dokter moet bellen! Dat zou toch niet moeten!’

Anderzijds voel ik me soms wel eens gestresst en dan kan mijn hartslag me juist geruststellen: die blijkt dan bijvoorbeeld 70 te zijn. Dat valt me dan weer mee.

Tijdens het hardlopen heb ik niet zoveel aan mijn Fitbit activity tracker. Mijn Polar hartslaghorloge geeft dan een hartslag van 150 aan, terwijl de Fitbit Charge HR rustig beweert dat ik een hartslag van 110 heb.

Bij intensieve inspanning meet de Fitbit Charge HR dus niet zo accuraat.

Activity trackers zijn goed voor de gezondheid!

Vaak maakt technologie ons lui. Denk maar aan de afstandsbediening! Maar activity trackers zijn nou eens een technologische ontwikkeling die ons juist gezonder maakt. Een activity tracker stimuleert mensen namelijk om meer te bewegen. Zo’n tracker maakt zichtbaar dat je goed bezig bent. En dat werkt motiverend. Als je bijvoorbeeld ziet dat je hartslag als je lekker op de bank ligt te relaxen na een maand dagelijks wandelen lager is, dan weet je dat je lichaam gezonder is geworden.

De bekendste activity trackers

 1. Fitbit Charge HR
 2. Garmin Vivosmart HR
 3. Jawbone UP3
 4. Misfit Flash Activity tracker (met 25,- lekker goedkoop)

Conclusie over activity trackers

Zelfs als je geen fan bent van technologie en gadgets, is een activity tracker waardevol. Zeker als je van jezelf weet dat je te weinig beweegt, of dat je levensstijl wel wat gezonder zou kunnen. In zo’n geval werkt een activity tracker heel motiverend. De prijzen variëren gemiddeld van zo’n 25,- tot 250,-. Zelf heb ik alleen ervaring met de Fitbit Charge HR, en daar ben ik heel blij mee. Ik heb een hekel aan gebruiksaanwijzingen lezen, en moeilijk gedoe. Maar met de Fitbit Charge HR kan ik goed uit de voeten.

Ik zit er eigenlijk op te wachten dat zorgverzekeraars gratis activity trackers gaan aanbieden. Niet omdat ze zo aardig zijn, maar omdat het op de langere termijn geld bespaart doordat ze minderen ziektekosten hoeven te vergoeden.

Wat vind jij van het fenomeen activity tracker? Heb je er eentje? En zo ja, welk merk?

Similar Posts

25 Comments

 1. Ik heb de app op mijn telefoon , een kick inderdaad om bij te houden.Voor je hartslag en ook calorieën gebruik is maar een indicatie.

  Tuurlijk is een echte hartslagmeter secuurder. Maar die werken ook anders.

  1. Op zich zeggen de makers van de Fitbit Charge wel dat hun hartslagmeter accuraat is. Helaas is dat in mijn ervaring dus niet bij hardlopen het geval.

 2. Leuke blog, ik dacht er pas aan of dit wat voor mij is. Ik wist er weinig van, dit stuk brengt veel verheldering. Ik ga eens kijken welke tellers er allemaal zijn.

  1. Ik snap je twijfel Ellen. Van te voren had ik ook zoiets van: ‘Ik hoef niet zo’n stomme gadget!’ Maar deze is echt leuk. Al is het maar omdat het zo motiverend werkt om gezonder te leven : )

   Ik ben er echt heel blij mee.

 3. De routeuitzetter van een atletiekclub heeft een hekel aan deze apparaten. Mensen zeuren over meters. Ik ben soms blij als ik mijn telefoon thuis gelaten heb. Big brother. Ik bekijke het aantal kilometers stappen, maar ik heb hem niet constant bij me.

 4. Ik weet niet zeker of zorgverzekeraars echt denken kosten te besparen als mensen meer gaan bewegen. Gezondheid is in beperkte mate ‘maakbaar’. Als je meer gaat bewegen, loop je meer kans op blessures en ongelukken. Ik denk dat daar dan net zoveel kosten aan zitten als mensen met hartproblemen. Hard gezegd misschien zelfs meer, omdat mensen met hartproblemen er gewoon vaak in blijven. En ‘dooien’ maken geen zorgkosten…
  Dat terzijde, cynische ik. Nee, ik heb geen fitness of stappentracker. Ik heb dan ook geen auto. Daar ga je vanzelf meer van bewegen. De meeste zaken doe ik lopend: boodschappen, de hond uitlaten, ergens heen gaan … ja, wat doe je nog meer. Ik loop ook enorm veel trappen, nu we de keuken beneden en de woonkamer boven hebben. Alleen op mijn werk neem ik de lift. Maar misschien dat ik dat vanaf volgende week niet meer doe, omdat de lift op mijn werk eigenlijk een beetje onbetrouwbaar is :S
  Zo’n tracker zou niet echt aan mij besteed zijn, denk ik. Kan ook een placebo effect zijn dat je je tevreden en goed voelt omdat je het aantal stappen hebt gehaald. Niet omdat je ook echt ‘gezonder’ bent. Zoals ik al zei: gezondheid is in beperkte mate maakbaar.

  1. Helemaal mee eens dat gezondheid in beperkte mate maakbaar is. Maar binnen die beperking draag ik graag mijn steentje bij.

   En wat blessures betreft: dat ligt erg aan de sport en of je het verstandig aanpakt. Ik loop al 14 jaar en heb nog nooit een blessure gehad.

 5. Geen stappenteller gewoon genoeg bewegen en leven .
  Er zijn andere dingen om me druk om te maken.

  Voor mij minder controle en minder moeten

  Dat houd mij gezond.

 6. Ik zie het geregeld via social media voorbij komen. Zoveel uur geslapen of zoveel stappen gezet.

  Ik heb er zelf niks mee. Misschien in de toekomst, maar op het moment vind ik het prima zo.

  1. Dat delen op social media hoeft van mij dan weer niet. Het lijkt me ook niet echt interessant voor andere mensen om elke dag een update te krijgen van mijn stappental. Tenzij ik Maxima was!

 7. Ik had ook een fitbit, maar vond hem niet fijn. Door auto te rijden, wat ik meerdere keren per dag doe om de kinderen weg te brengen en op te halen, schoot de teller omhoog. Niet echt realistisch beeld wat betreft stappen dus….

 8. Ik heb er geen. Lijkt me wel interessant om bij te houden. Een kennis van mij met hart problemen moest hem van de dokter wel snel wegdoen. Je gaat je namelijk druk maken terwijl er niks aan de hand is.

 9. Ik heb de mii fit band om mijn pols. Maar juist omdat ie om mijn pols zit betwijfel ik de waarheid van het aantal stappen. Want als ik druk met mijn armen beweeg, bv met de was uit de machine halen en ophangen, dan telt ie ook al. Terwijl ie fietsen niet telt. Dus ik ga ervan uit dat ik minder stappen heb gedaan dat ik op mijn app lees. Toch blijf ik m dragen omdat het inderdaad wel uitdagend is om te bewegen en het is ook mijn wekker.
  Heerlijk om niet meer wakker te schrikken van gepiep of geluid, maar van trilling om je pols.

  1. Ik herken dat hij soms andere bewegingen ook meet. Als ik was vouw bijvoorbeeld, telt hij dat ook. Fietsen telt hij gek genoeg ook, maar stijldansen dan weer niet.

   Maar al met al meet hij goed genoeg voor mij.

 10. Ik heb een Apple Watch en deze draag ik sinds ik em heb echt elke dag. Ik probeer ook minimaal 10.000 stappen te zetten en ben meer actief geworden dankzij dit ding.

 11. Zo een tracker lijkt mij geweldig. Ik zou het wel willen aanschaffen maar dat word nog even sparen. Ik zou echt willen weten hoeveel uren ik slaap. Volgens mij slaap ik of wel te weinig of wel te veel. Leuk dat je zo bezig bent met sporten. :)

 12. Ik heb toevallig ook een Fitbit HR Tracker. Helaas werkt het ding niet samen met mijn Samsung S-Health programma.
  Ik doe wel extra mijn best met lopen, sporten en trappen enz. Door een beperking die ik heb is 10 duizend stappen niet haalbaar maar 5 duizend wel en 6 duizend heel veel.
  Mijn slaappatroon is ook duidelijk.
  Ik ben er wel blij mee en het zet me ook extra aan het werk soms!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.