De kracht van ontfocussen oftewel bewust dagdromen

Ontfocussen

Elke ochtend om een uur of 10 drink ik 30 minuten koffie, terwijl op de achtergrond klassieke muziek speelt. Ik zit dan in mijn fijne Jennylund Ikea stoel staar voor me uit terwijl ik van mijn koffie geniet, en laat mijn gedachten de vrije loop. De eerste 10 minuten zijn vaak wat onrustig. Maar als ik na die tien minuten mijn tweede kopje koffie pak, gebeurt er iets wonderlijks.

Ik kom tot rust, en tegelijkertijd beginnen er allerlei ideeën op te borrelen. Daarom leg ik tegenwoordig mijn Moleskine agenda naast me, om al die inzichten en ideeën op te schrijven. In Van dit boek ga je beter slapen, las ik tot mijn verrassing een verklaring voor dit fenomeen. Blijkbaar ben ik op dat moment aan het ontfocussen.

Ontfocussen: minder focus, meer effect

Cathelijne Elzes interviewde de Amerikaanse psychiater en hersenonderzoeker Srini Pillay over zijn boek Minder focus, meer effect. Daarin pleit Pillay om tijdens je dag regelmatig te ontfocussen. En met ontfocussen bedoelt hij eigenlijk bewust dagdromen.

Ontfocussen = even niet met een taak of doel bezig zijn, maar bijvoorbeeld een stukje gaan wandelen, een beetje tekenen, planten water geven, puzzelen (bijvoorbeeld een Anton Pieck puzzel) handwerken, tuinieren of voor je uitstaren.

Volgens Pillay word je van ontfocussen creatiever en effectiever. Ik geloof hem, want tijdens mijn ochtend koffiepauze krijg ik altijd allemaal nieuwe ideeën. Het is echt ideaal. En dat alleen maar door gewoon te gaan zitten, en te mijmeren.

Hetzelfde effect treedt trouwens ook op als ik ‘s ochtends ga hardlopen. Niet meteen, want in het begin denk ik vaak vooral: ‘Getver, ik heb geen zin!’ maar na een tijdje gaan mijn gedachten op hun beurt lopen ;  ) Volgens Srini Pillay krijgt door ontfocusen het onbewuste deel van je hersenen een kans om aan de slag te gaan. Met andere woorden: er is een tijd om te focussen, maar ook een tijd om te ontfocussen!

In onderstaande video legt hij het nog eens uit.

Praktische informatie

Het boek Minder focus, meer effect is voor 12,50 te koop bij bol.com.

N.B. Lees ook mijn posts over Hypnagoge hallucinaties, Headspace en Dromenvangers.

Ontfocus jij voldoende op een dag? Dagdroom je weleens bewust? Of mijmer je?

Similar Posts

65 Comments

 1. Ik ga elke dag naar buiten en merk net als jij dat de rust pas na een poosje komt. Vijf minuutjes naar buiten heeft daarom voor mij ook geen effect. En eh…ik heb wel eens gehoord dat in tijden van stress je creativiteit verdwijnt. Bij mij is dat zéker het geval. Bewust ontfocussen doe ik niet (ik kende het woord niet), maar ik herken wel veel van wat je schrijft. Onbewust ben ik namelijk best goed bezig met ontfocussen;).

 2. Ik dagdroom heeeel veel, ik vind dat altijd zo fijn. Maar op school was het altijd minder prettig, haha! Ik droom ook altijd in mijn slaap wordt dan zo prettig wakker

 3. Ik moet zo straks weg. Ik doe ogenblik niet zoveel. Afgelopen zondag ben ik door mijn rug gegaan. Ik kan niet zolang op de stoel zitten. Kan beter lopen dan zitten. Pijn onder rug. Ene bedankt voor de tip.Fijne dag gewenst.

 4. Dagdromen is altijd fijn, zeker nu het mooie weer er aan begint te komen. Want we moeten al zoveel in deze maatschapij, maar ontspanning is net zo belangrijk

 5. Hoi Nicole,

  nee… ik ontfocus veel te weinig.
  Maar nu ik dit gelezen zie ik wel het belang er van in.

  Ik heb een vriendin die “schemert”
  Rond de schemertijd wacht ze zeker een half uur met de lampen aandoen en zit gewoon maar een beetje, ja… te ontfocussen, denk ik.

  Mooi!!
  Het is bijna 10 uur,
  Ik doe met je mee!

  groetjes van Marlou

  .

 6. Dit doe ik eigenlijk nooit.. simpelweg omdat ik er de tijd niet voor maak. Als mama van 2 met een baan van 30 uur plus een blog is de tijd natuurlijk ook best beperkt.. zeker als je ook nog eens houdt van weekendjes weg en reizen en dat er ook nog bij doet. Toch ken ik het gevoel wel. Als mijn dochters op school zijn en ik doe de was.. dan droom ik ondertussen ook weg, haha

 7. ja ik herken dit. Ook met hardlopen of sporten heb ik dit. En wat jij met je koffie doet, doe ik wanneer ik met mijn bakkes in het zonnetje zit. Gewoon ff niets en dat geeft weer ruimte voor ideetjes en inspiratie.

 8. Ja haha ik dagdroom bewust. Ik ben overspannen (geweest), of eh burned out zoals dat tegenwoordig heet haha, maar ging na 2 maanden toch weer werken. Niet het slimste wat je kunt doen en ik merk het ook erg aan mijn gezondheid. Daarom probeer ik elke dag bewust twee momentjes voor mezelf te nemen. Aangezien ik daar eigenlijk geen tijd voor heb, houd ik het kort. Ik heb ‘s morgens na het wegbrengen naar school en voor het naar werk gaan een kwartiertje om een kopje koffie te drinken, dan kijk ik ook echt niet op mijn mobiel maar kijk ik beetje voor me uit, droom een beetje weg of lees de krant. Het tweede moment is later op de dag, dan ga ik in mijn eentje boodschappen doen en onderweg droom ik lekker weg. Heerlijk :)

 9. Goed dat jij de tijd neemt om dit even te doen. Bij mij komt dit vaak als ik onderweg ben in het openbaar vervoer. Oortjes in en even lekker lezen. Helemaal ontspannen en ik kan heel de wereld vergeten. Deze momentjes pak ik ook vaak in het zonnetje in de tuin. Heerlijk!

 10. Wat een interessante theorie. Ik kende die nog niet maar klinkt interessant. Dagdromen doe ik niet heel vaak maar misschien heeft het een positieve werking als ik het bewust inzet. Veel mensen vergeten dit vaak denk ik.

 11. Mijn gedachten dwalen regelmatig af, maar of dat echt ontfocussen is… geen idee eigenlijk. Op zich wel goed om gewoon even de boel de boel te laten en gewoon een beetje te zitten mijmeren.

 12. Ik herken dit wel, maar idd heb ik dat meestal ‘s nachts of ‘s ochtends. Of op de fiets gebeurde het me laatst ook. Ik reed prompt te ver natuurlijk. gr. Jeannet

 13. Heet dat zo? Ik vind het altijd maar vervelend, want dan ben ik weer kostbare tijd verloren. Zo voelt het dan, terwijl het eigenlijk even opladen van mijn lichaam is.

 14. Mooi artikel! Ik denk dat ik vaak ontfocus, maar dat het probleem vooral is dat ik het nog niet genoeg zie als “ontfocussen” en als iets nuttigs. Vaak zie ik het als verloren tijd terwijl ik rationeel beter weet :)
  Dit is weer een bevestiging hiervan! Dank voor dit leuke artikel!

 15. Heerlijk dat ontfocussen, ik moet zeggen dat ik dat ook altijd met hardlopen heb. Maar ook met mediteren krijg ik het voor mekaar. Vandaar dat we ons op vakantie ook altijd een stuk beter voelen. Dan ontfocus je ook even van het dagelijkse leven, niks meer moeten alles mag. Het mooie is dat er dan weer ideeën en creativiteit naar boven komen, waarvan je even vergeten was dat je ze had!

 16. Wat goed dat je dit doet zeg! Ik had nog nooit van deze term gehoord. Ik vind het lastig om voor dit soort dingen de tijd te nemen, maar wie weet…

 17. Ik ben goed in dagdromen, tijdens mijn baan als tandartsassistente (veel wachten) deed ik ook lekker veel dagdromen.

 18. Ow, wat een fijn gevoel he? Dit heb ik vaak op de fiets-wanneer ik aan het wandelen ben-onder de douche-in bed (wanneer ik bijna slaap en dan vervolgens niet meer kan slapen)-als ik met dit mooie weer buiten zit. Te veel momenten dus. Dat extra notitie boekje of mijn notitie app worden altijd goed door mij gebruikt!

 19. Afgelopen dinsdag liep ik door het bos en toen kreeg ik ook ideeën. Daar put ik flink uit met blogs voor de komende weken. Binnenkort snel weer terug naar het bos. Haha!

 20. Dit is de manier waarop ik ook altijd het beste functioneer! Ik ben niet zo van de tijdsdruk en overvolle agenda’s. Nee ik neem liever de tijd zodat mijn creativiteit heerlijk kan gaan stromen! Mooi artikel, goed dat je dit deelt én ik hoop dat het mensen mag inspireren!

 21. Ik heb het de laatste zo druk in mijn hoofd, dat ik hem af en toe even op orde moet krijgen… Dat lukt de laatste tijd niet echt helaas :(

 22. Dat ontfocussen gebeurd bij mij vooral als ik onder de douche sta en even helemaal nergens mee bezig ben. Daar komen vaak inderdaad ideeën naar boven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.