Reacties

Dakkappellen schilderen: een schildersbedrijf inhuren ja of nee — 45 reacties

 1. Tja..ieder z'n vak. Mensen denken vaak om de boel "even" te schilderen. Daar komt wel meer bijkijken, reparaties, houtrot, grondig te werk gaan etc. inderdaad. Mijn man heeft een schildersbedrijf en komt regelmatig tegen dat mensen eerst zelf "klooien" en vervolgens toch weer een bedrijf inhuren. Das zonde van je tijd en geld...

 2. Mijn man en ik kunnen allebei heel netjes schilderen. Of we verdeelden het werk. Hij deed het schoonmaken en schuren en ik het aflakken. Dat was de snelste methode. Ik deed alleen de beneden verdieping. Ik durf niet op een trap. Mijn man kon de laatste jaren in de polder ook niet meer goed op een ladder staan en voor de bovenverdieping huurden we een schilder in.
  Voor volgend jaar hebben we de schilder al besteld voor het hele huis. Dit huis heeft zoveel ramen en zo groot, en ik heb er de energie niet voor. Mijn man heeft er de tijd niet voor.
  Mijn ervaring met schilders is, dat ik mooier schilder dan hen. Ik neem er meer de tijd voor en dat zie je aan het eindresultaat.

  • Jeetje, dat jij mooier schildert dan de schilders! Dat vind ik wel iets voor schilders om zich aan te trekken. Als het mijn vak was, dan zou ik het wel mooier willen doen dan de klant.

 3. De eerste keer deed de man het zelf, het hele huis rondom geschilderd tot aan de dakkapel toe, de tweede keer lieten we dit doen. Het koste mijn man zijn vrije weekenden en daar had hij eigenlijk geen zin meer in. Binnen hebben e het laatst wel zelf gedaan.

  • Ik vind het knap van je man dat hij het hele huis buiten had gedaan. Maar zeker als je druk bent kan ik me voorstellen dat je er een volgende keer iemand voor inhuurt.

 4. Ik woon in een huurhuis, buiten schilderen hoef ik dus gelukkig zelf niet te regelen haha. Binnen doe ik het wel zelf, met een rolletje.... anders krijg ik ook van die bobbels :-P

 5. Ik beits om de paar jaren het houtwerk van ramen en deuren en ben altijd blij als die klus eindelijk weer voorbij is. Ik vind het niet leuk maar zolang ik het zelf kan, doe ik het zelf. Ik schilder veel mooier en egaler of mijn man : hij legt er een dikke laag ineens op, ik werk met dunnere lagen maar leg meerdere laagjes.Aangezien ik ook het schilderwerk doe van een bejaarde tante heb ik bijna elke zomer "iets" te schilderen. 4 jaar geleden verhuisde mijn moeder naar een klein huurappartement maar toen ze nog in haar eigen huis woonde, verfde ik daar ook de ramen en deuren.....

 6. Mij zou je er ook niet aan moeten zetten, niks aan. Maar m'n man zou het dan wel weer doen, alleen hebben we een nieuwbouwhuis dus hoeven we voorlopig helemaal niks te verven. Vraag me af of we überhaupt ooit moeten verven want volgens mij is 't allemaal kunststof, haha! Succes met kiezen, wordt vast netjes!

 7. Ik haaaat schilderen. Woon gehuurd dus hoeft alleen binnen gelukkig. Zou voor buiten iemand inhuren of zorgen dat je goede connecties hebt haha. Ik kan goed koffie zetten en broodjes smeren dan.

 8. Schilderen houdt lang op, althans goed schilderwerk. Ga je je er aan haasten dan zul je dat altijd in het eindresultaat blijven zien. Als alleenverdiener heb ik voor een gezin van vijf personen gezorgd. De luxe om een schildersbedrijf te laten aanrukken heb ik dan ook nooit gekend. Zelf doen was dan ook de enige oplossing.

  Waar ik nu woon heb ik zeven jaar geleden alle buitenkozijnen en ramen die voorzien waren van een vieze oude bruine verflaag uit de jaren zeventig volledig kaal gemaakt, dus ook aan de binnenzijde. Dat houdt in met een föhn (geen haarföhn) de dikste lagen verf weghalen om vervolgens alles mooi glad te schuren. Alle ramen zijn eruit geweest inclusief de daar boven geplaatste glas in lood klapraampjes. Alle antieke hang- en sluitwerk is ook eraf geweest vanwege achterstallig onderhoud. Het meeste werk was de oude stopverf uit de glas in lood raampjes kappen. Sinds ze geplaatst zijn in 1920 was daar nooit meer iets aan gebeurd. Deze voorbereidende werkzaamheden is meer tijd in gaan zitten dan het echte schilderwerk. De voorbereiding heeft meer dan honderd uur in beslag genomen.
  Vervolgens ben ik een grondverf gaan aanbrengen volgens de ouderwetse doch zeer duurzame methode. Dat houdt in, verdund, maar niet te dun opbrengen met de kwast en vervolgens met fijne staalwol goed inwrijven zodat de poriën van het hout volledig gevuld raken. Na droging mooi glad schuren en de tweede laag grondverf kan erover heen. Aangezien ik met kleuren werk heb ik de grondverf in dezelfde kleur laten maken als de uiteindelijke afwerklaag. De grondverf heb ik voorzien van twee laklagen in hoogglans. Uiteraard heb ik na droging van elke verflaag alles goed glad geschuurd met waterproof schuurpapier.
  In dit afwerken zitten tussen de 40 en 50 arbeidsuren. Dat lijkt veel maar zelf vind ik dat best wel meevallen. Het scheelt natuurlijk wel dat ik niets hoef af te plakken voor elke verflaag. Het z.g. snijden doe ik uit de vrije hand tot precies 3 mm op het glas. En met links kan ik dat even goed als met rechts. Dat scheelt enorm want dan hoef ik bij al mijn bovenramen de ladder maar een keer te plaatsen.

  Volgend jaar zit de verf er acht jaar op en krijgt het een onderhoudsbeurt.

  Waarom schrijf ik dit? Om aan te geven dat iedereen kan schilderen. Mits je de tijd hebt natuurlijk. En lees je ook even goed in op internet. Er is genoeg over te vinden. En vervolgens ga je aan de slag. Niet bang zijn want er kan niet veel mis gaan. Niet te schraal opzetten, maar ook niet te dik. Dat laatste kom je vanzelf wel achter als je allemaal tranen in je werk ziet. Dat is geen enkel probleem. Met een lap terpentine haal je alles weer weg en begint gewoon opnieuw. Diezelfde fout ga je daarna beslist niet meer maken.

  Erg belangrijk vind ik wel om niet op materialen te bezuinigen. Zorg voor goede kwasten in diverse maten voor professioneel gebruik. Als er geplamuurd moet worden schaf dan gelijk een aantal goede z.g Engelse plamuurmessen aan. Robert Herder heeft overigens ook uitstekende plamuurmessen. Ik heb een Fein schuurmachine aangeschaft. De betere schildersbedrijven gebruiken dit merk ook vaak. Elk hoekje of gleufje kun je ermee bereiken. Zeker niet te vergelijken met een op het eerste oog gelijk lijkend apparaat dat je bij de Action voor ca. 60 euro kunt kopen. Alleen maar rendabel als je net als mij alle ramen en kozijnen van oude verflagen moet ontdoen. Aanschaf met wat extra hulpstukken en schuurmateriaal tussen de 400 en 500 Euro. Dat is veel geld. Bedenk echter wel dat als je een schilder had ingehuurd en hem 8 uur had laten schuren met zijn Fein schuurmachine, je dit bedrag ook kwijt was geweest. Nu denk je na aankoop nadat je 8 uur geschuurd hebt, he wat een fijn ding zeg, de verf vliegt er vanaf. En na slechts een dag heb ik hem al terug verdiend. De rest is alleen maar tijdwinst. Daar word je toch helemaal vrolijk van?
  Bespaar ook niet op verf. De toppertjes zijn o.a. Sikkens en Sigma. Dat zijn professionele verven die vermits volgens de regels der kunst aangebracht, zes tot acht jaar de jaargetijden weerstaan.
  Zelf gebruik ik het merk Boonstoppel, kwalitatief gelijkwaardig aan de eerder genoemde merken. Dit merk wordt met name geadviseerd door monumentenzorg vanwege de prachtige diepe en warme oud Hollandse kleuren die zij leveren. Vanwege twijfel over de kleur belde ik daarover met de fabrikant. Die gaf gelijk aan dat er een kleurenadviseur bij mij langs zou komen om de zaak te bekijken en mij advies zou geven. Ik zag mijn geest al kruipen voor het kostenplaatje. Maar meneer Boonstoppel gaf gelijk aan dat dit een gratis service was. Dat maak je niet vaak mee. Samen met de kleurenadviseur hebben we gekozen voor Engels rood in combinatie met theekoepel creme. Dit mede op grond van een stuk doek, ook in het rood waarvan markiezen geplaatst zouden worden nadat het schilderwerk klaar was. Gelet op de sympathieke en fijne benadering van de Boonstoppel service vond ik het zeker waard om dat hier even te vermelden.

  Ik had een offerte laten maken door een middelgroot schildersbedrijf en die kwamen uit op een bedrag van € 12.000,-. Een maal alles gronden met de kwast vonden ze genoeg. Maar als ik perse wilde dat zij daaraan voorafgaande de eerste laag grondverf met staalwol in de groeven wilde wrijven, werd dat vanwege de arbeidsintensiviteit apart berekend a € 50,- per uur. Dat uurloon werd ook apart berekend voor de stopverf te verwijderen uit de glas in lood raampjes om ze vervolgens weer af te stoppen. Vanwege de kwetsbaarheid van het glas in lood stonden ze niet in voor eventuele glasbreuk. Het vele hang- en sluitwerk diende ik zelf vooraf te verwijderen en naderhand ook weer zelf terug te plaatsen. Aangezien ze met een rolsteiger niet uit de voeten zouden komen diende er een vaste steiger om het huis gebouwd te worden. Dat moest door een gecertificeerd bedrijf gebeuren. Daarbij moest ik rekenen op € 4.000,-. Ladders mochten ze vanwege de veiligheid niet meer gebruiken, zeker niet in mijn tuin met te weinig vaste ondergrond.
  Alle bedragen waren overigens wel inclusief BTW.

  Ik heb het eigenlijk maar bij deze ene offerte gelaten en ben gewoon begonnen. Mijn ladder is overigens geen enkele keer omgevallen.
  Door zelf te schilderen kun je behoorlijk wat geld verdienen. De eigen uren moet je natuurlijk niet tellen. Tenzij je man advocaat of tandarts is natuurlijk. Dan laat je het door een schilder doen. Wat je man per uur verdient moet de schilder acht uur voor werken. En de knechten die het werk komen uitvoeren klappen al in hun handjes als ze 10 tot 11 Euro netto per uur krijgen.

  Wat weerhoud je Nicol? Jij kunt dat ook. Wist je overigens dat de beste restauratieschilders vaak vrouwen zijn? Hun fijne motoriek is vaak verfijnder dan die van een man. Ook hebben ze vaak meer oog voor details dan een man. Zeker als het om kleurencombinaties gaat overziet een vrouw sneller het totaalbeeld van de werkzaamheden inclusief eventuele struikelblokken die ze moet gaan uitvoeren. Mannen hebben dat veel minder. Die denken vaak niet vooruit. Die beginnen gewoon binnen kleine afgebakende gebieden. Als dat klaar is beginnen ze aan de volgende fase. Eventuele struikelblokken nemen ze op de koop toe. Uitzonderingen daargelaten weten ze gewoon niet beter omdat ze niet vooruit denken.

  Als je begint Nicol ga je er echt plezier aan krijgen. Het is gewoon leuk en je hebt ook nog eer van je werk als je de resultaten ziet. Bovendien bevind jij je in een unieke situatie omdat je toch altijd thuis bent. Je hebt er alle tijd voor.
  Ik adviseer je wel om niet met je roze laarsjes, hoe leuk ik ze ook vind, op de ladder te gaan staan. Stevige schoenen met dikke zolen zijn noodzakelijk, anders gaan je voetjes pijn doen. Dat geldt overigens ook voor die mooie zomerjurkjes. Ze staan je wel beeldig en het zal best wel luchtig zijn boven op de ladder. Maar toch zou ik, tenzij je heel afgelegen woont, liever een overal aantrekken. Anders ben ik bang dat je binnen no time een overvloed van mannelijke bezoekers op je erf hebt staan die voor jouw veiligheid allemaal de ladder wel even willen vasthouden.

  Succes ermee.

  • Joannes, je brengt me wel aan het wankelen in mijn overtuiging dat ik zelf niet kan schilderen! Je schrijft heel motiverend en hebt me aan het denken gezet : )

 9. Wijn zijn met onze VVE enorm opgelicht door een prof schildersbedrijf uit Friesland maar goed dat is een ander verhaal. Wij wonen op de derde verdieping van een jaren 30 appartement en kozen dus voor een professioneel bedrijf

 10. Ik doe het gewoon lekker zelf. Maar wij hebben ook een stevige ladder en steiger staan. Ik weet niet waarom, maar ik vind dit echt een van die dingen om snel op te besparen. Sorry voor de schilderbedrijven, maar so be it! We hebben het overigens pas natuurlijk helemaal opnieuw gedaan en het ziet er toppie uit! (al zeg ik het zelf)

  • Ja, het ligt er denk ik ook aan wat je uurloon bij wijze van spreken is. Als je zelf veel langzamer bent, en in die tijd niet je normale betaalde werk kunt doen, kan je alsnog duurder uit zijn als je het zelf doet.

 11. Ik zou ook iemand inhuren, dan houd ik zelf meer tijd over voor klusjes die ik zelf wel goed kan en wordt het ook gelijk goed gedaan. Misschien dat ik kleine verfklusjes zelf zou oppakken, maar dat heb ik tot nu toe nog niet gedaan.

 12. Ik ben zwanger, en dit betekent dat ik meestal thuis zit en veel vrije tijd heb. Ik wil deze tijd aan mijn huis besteden, en ik dat het tijd is om het te renoveren. Ik ben er het helemaal mee eens dat het beter is om iemand in te huren omdat het schilderen van een dakkapel een van de meest gevaarlijke klussen in en rondom het huis is. Ik praat met mijn man als hij thuiskomt om mijn beslissing te bespreken.

 13. Ik heb een eigen schildersbedrijf, schildersbedrijf de Groot. Uit ervaring merk ik dat veel mensen steeds vaker de klussen zelf willen uitvoeren. Ook zoals een aantal hier al melden komen ze er vaak van terug en kost het veel tijd en extra geld. Vooral als het gaat om het verven van een dakkapel speelt veiligheid ook een rol.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder