Cadeauvalkuilen: deze cadeautjes kun je maar beter mijden

cadeau valkuilenIk denk dat niemand naar de winkel gaat om een cadeautje te kopen en handenwrijvend denkt:

‘Wat zal ik eens geven waar iemand niet blij van wordt?!’

Verkeerde cadeau’s zorgen voor rommel en schuldgevoel

We geven onze cadeau’s meestal met de beste bedoelingen. Maar ondanks die goede bedoelingen kun je mensen opzadelen met onnodige zooi in huis. Sterker nog, je kunt iemand er een schuldgevoel mee bezorgen. Stel, je geeft iemand een vaas die jij prachtig vindt. Bijvoorbeeld omdat je hem zelf gekleid hebt. Zo iemand kan zich dan verplicht voelen het kreng in de vensterbank te zetten. Of in ieder geval elke keer dat jij op bezoek snel die vaas te voorschijn te halen.

Hermance Hora Siccama (personal organizer) en Lieke Lamb (trendwatcher) gaven in de krant de grootste cadeauvalkuilen.

De grootste cadeauvalkuilen

 1. Servies: borden, bekers en vazen. Omdat je zelden een compleet servies zult geven, zadel je iemand op met een aantal borden, bekers en vazen die verder nergens bij passen. Tenzij je bijvoorbeeld weet dat iemand een fanatiek verzamelaar is van bijvoorbeeld Arcopal servies. Dan is het natuurlijk wel weer leuk.
 2. Kunst of foto’s aan de muur. Omdat dit heel persoonlijk is, is het linke soep om te geven. Grote kans dat iemand anders het níét mooi vindt.
 3. Windlichten, kandelaars, kaarsenstandaards en beeldjes.
 4. Ingewikkelde keukenmachines. Deze zijn meestal gedoemd om werkeloos in een hoekje te staan.
 5. Hype-gevoelige voorwerpen. Als voorbeeld noemt Lieke Lamb de broodbakmachine en pastamaker die populair waren in de jaren 90 en nu in veel huishoudens staan te verstoffen. Anno 2017 zijn het de airfryer, de popcornmachine, ijsmaker en de pizzarette.

Wat kun je dan wel cadeau geven?

Gelukkig vertellen de dames ook welke cadeau’s wel veilig zijn om te geven. Als vuistregel kun je gebruiken:

Geef een cadeau dat gebruikt kan worden, of dat tijdelijk is.

En dan kun je denken aan:

 • Een luxe, mooie kaars
 • Fles wijn
 • Hotelovernachting
 • Bos bloemen
 • Poeziealbum
 • Olie
 • Kruiden

Hoe zit het met het gegeven paard?

‘Een gegeven paard moet je niet in de bek kijken,’ gaat het spreekwoord. Met andere woorden: als je iets krijgt, moet je verder niet zeuren over moeilijk doen. In die zin is het idee van ‘verkeerde cadeau’s’ een luxeprobleem. Je kunt een cadeau natuurlijk ook gewoon met plezier ontvangen en kijken naar de intentie er achter:

‘Iemand heeft moeite gedaan om iets te verzinnen, het te kopen en dat allemaal met de bedoeling om jou blij te maken.’

Aan de andere kant: als je net bezig bent je huis te ontdoen van overbodige spullen, is een glazen kaastolp misschien inderdaad niet ideaal.

Lees ook mijn posts over zelfgemaakte cadeautjes, kraamcadeautjes en Cadeautje inpakken.

Wat vind jij van het idee van foute cadeau’s? 

Similar Posts

76 Comments

 1. Lullig, maar: ja. Dit zijn precies de cadeaus waar je mij totaal geen plezier mee doet. Geef mij maar gewoon iets dat op gaat. Ik waardeer zeker het gebaar en ben in principe overal blij mee, maar ik vind het moeilijk om dingen die ik gekregen heb – waar dus iemand tijd, geld, aandacht in heeft gestoken – weg te doen, ook al passen ze helemaal niet bij mij of brengen ze me niets. En dan is het best vervelend om daar elk jaar op verschillende momenten een aanvulling in te krijgen. Mijn eigen probleem, natuurlijk, maar als het bij de bron aangepakt kan worden… ;-)

 2. Origineel om juist de foute cadeau’s te laten zien inplaats van een wishlisht! Maar ons mam zou toch graag een airfryer krijgen denk ik.

 3. Mijn man bijvoorbeeld. Hij heeft echt een slechte smaak haha. Vroeger kreeg ik (verkering tijd) vaak cadeautjes die ik echt lelijk vond, maar dat zei ik natuurlijk niet. Hij had wel zijn best gedaan. Nu zoek ik het zelf wel uit, dan kan het ook niet mis gaan.

 4. Ik vraag meestal een wishlist of toch een richtlijn, zo kan het al niet tegevallen! Er is niets vervelender dan cadeautjes waar je eigenlijk niets mee bent! Iets zelfgemaakt vind ik ook altijd leuk :D

 5. Poe, Wij kregen onlangs een plant. Met zorg en liefde uitgezocht door de schoonouders maar zowel man als ik vinden ‘m spuuglelijk en niet passend bij ons huis. Maar ja: wat doe je ermee? Hij staat nu nog in de woonkamer – we zijn net verhuisd dus het is nog wat kaal – maar ik denk dat zodra we wat meer op orde zijn hier de plant snel verdwijnt. In elk geval ontdaan van tierlantijnen (ja het is zo’n plant met allemaal ditjes en datjes ernaast…). Ik zou het zelf nooit doen: iets geven waar een ander met goed fatsoen moeilijk afstand van kan doen maar wat wel heel persoonlijk is. Nu zitten we er mee opgezadeld.

  1. O dat vind ik stom. Ik geloof meer in eerlijk zijn. Dan is de kans het grootste dat we ‘m een poosje houden en zeggen dan eerlijk dat het onze smaak is en doen een voorstel ‘m weg te doen (naar iemand die ‘m wel mooi vindt). Of iets in die richting. Iets met opzet laten versloffen vind ik een beetje laf en bovendien zou ik als gever zelf ook graag willen weten als iets echt niet in de smaak valt zodat ik daar een volgende keer meer rekening mee kan houden. In elk geval bij (schoon)familie – dan moet je zoiets toch kunnen zeggen.

 6. Verschil moet er wezen, maar zakelijk ontvangen we diverse flessen wijn, wat ons betreft de grootste misser. Wij drinken geen wijn houden er ook echt niet van. Een kadobon, dinerbon ofzo is mijn inziens het meest veilige kado…maar jah dat kan voor een ander anders zijn.

 7. Leuk lijstje. Wat dacht je van douchecel en chocolade. Ook al is het je smaak niet, toch maar opmaken. Zonde om weg te doen. Als alles opgemaakt is, komt de volgende lading????

 8. Ik los dat op door een lijstje te maken en ze weten dat als ze iets niet van het lijstje kopen dat de kans bestaat dat het naar een goed doel gaat. Het is ook beter voor het milieu dat je iets koopt wat ze echt willen anders gaat het misschien slecht worden zoals badproducten of weeral iets dat in de vuilbak beland.

 9. Gelukkig krijg ik ze niet vaak. Vraag zelf ook regelmatig bonnen (bijvoorbeeld voor H&M) omdat ik niet meer weet wat ik nog kan vragen. Heb eigenlijk alles al. Een ander altijd goed cadeau vind ik trouwens toch wel douchegel. Mijn moeder gaf ook geloof ik vaak servetten met de feestdagen. Of je ze nu mooi of lelijk vind, die komen toch wel op.

 10. Ik snap het lijstje van valkuilen wel, vooral dingen aan de wand en zo zijn zo persoonlijk. Wij vieren sint met mijn ouders dus weten we altijd wel wat we willen hebben. Ga ik ergens heen dan is het vaak een flesje wijn of iets voor onze de douche.

 11. Haha dit zijn echt cadeau’s waar je mij inderdaad niet enorm blij mee maakt. Gelukkig krijg (of vraag) ik meestal leuke dingen. Alleen met het sinterklaas dobbelspel gaat het fout en eindigt iedereen meestal alleen met prullaria.

 12. daarnaast is een cadeau al heel persoonlijk of iemand het leuk vind ja of niet, ik heb altijd het liefst gewoon duidelijke tips dan weet je dat iemand er zeker blij mee gaat zijn

 13. Ik hanteer mijn jarenlange principe dat cadeautjes op of dood moeten. Daar val je je nooit een buil aan. Dus ik geef uitsluitend dingen die je op kunt eten/drinken/stoken en dingen die dood gaan (op den duur) dus bloemen en planten.

  Zelf hoef ik helemaal niks, maar ALS men er per se op staat mij iets te schenken, dan moet het dus ook op of dood kunnen. :-)

 14. Ik heb ook bruisballen gekregen van de vriendin van mijn neef, alleen had hij niet gezegd dat we geen bal hadden. Kon er dus niet veel mee doen. Als ik een cadeau moet kopen en ik weer het echt niet dan koop in een bon. Zo kan die persoon kopen wat die zelf wil

 15. Een cadeau dat ik iedereen afraad in een Gift for you. Je weet wel zo’n doosje waarmee je een belevenis cadeau kunt doen. Ik heb er een blog over geschreven dus als je wilt weten waarom ik dit cadeau afraad. Je kunt het vinden op Mam is de hort op.

 16. Grappig, wat de een fijn vindt, vindt de ander vreselijk. Een fles wijn maak je mij wel blij mee maar mijn vriendin niet. Ook maak je mij niet blij met een hotelbon, olie of kruiden.die kies ik liever zelf.
  Maar een zelfgemaakt cadeautje valt bij mij altijd in de smaak.

 17. Haha, wat een leuke insteek! Dit zijn inderdaad cadeaus waar je mij ook niet echt blij mee maakt. Ik mag graag kaarsen krijgen of inderdaad dingen die “op gaan” zoals een bovenstaande commenter ook al zegt.

 18. Ik geef het liefst geld omdat de ontvanger het geld dan kan besteden op de manier die hij of zij zelf wil en ook niet gebonden is aan een bepaalde winkel zoals het geval is met cadeaubons. Ik krijg zelden cadeaus maar een cadeaubon heb ik absoluut niet graag omdat je dan verplicht bent om het geld op te doen in die bepaalde winkel.

  1. Daar heb je een goed punt Liesbet. Een Hema cadeaukaart kan inderdaad alleen besteed worden bij de Hema bijvoorbeeld. Nou hebben ze daar wel heel veel keuze vind ik.

   Irischeques kunnen bij meer winkels, maar die zijn weer lastig uit te geven vind ik.

 19. Leuke post!
  In onze familie geven we graag gezamenlijk een groter cadeau, ook voor de kinderen. Dan kiezen we in overleg. Zo blijf je uit de prullaria cadeaus en is de ontvanger er echt blij mee! Voor juffen van school geef ik graag thee. Van allerlei knutsels mee te bedenken en thee gaat altijd wel op. Bij koffie weet je nooit welk apparaat er gebruikt wordt.

 20. Uh…. ik heb liever één van de zogenaamd ongewenste kadootjes dan die waar je zogenaamd altijd mee aan kunt komen zetten….

  Borden, mokken of een leuke ingelijste foto krijg ik graag, net zoals een nieuwe, goede keukenmachine.

  De kaarsen, wijn en hotelovernachtingen mag je echt houden.

 21. Het gaat om het gebaar zeg ik dan altijd maar…het is inderdaad een luxe probleem dan want je krijgt iets van iemand. Ik heb ook weleens een cadeau gehad waar ik dacht van ja dit is wel iets minder, maar ik ben wel dankbaar.

 22. Wij hebben het opgegeven cadeau’s voor elkander te kopen. Elk jaar komen mijn schoonbroers met gevolg en wij samen (afwisselend locatie..dit jaar bij ons) Omdat het altijd zo moeilijk is om het juiste cadeau te kopen, doen we niets.

 23. 3 en 5! Windlichten, kandelaars en inderdaad een keer een pastamachine. Eeuwig bewaard en uiteindelijk weg gegeven en de laatste (pastamachine) zelfs terug gegeven. Helemaal mee eens met wat je zegt. Ik las ergens iets wat ik ook heel mooi vond en vind. Als je het cadeau in dank heeft ontvangen, dan heeft het zijn doel al gediend. En kan je het met een gerust hart weggeven of naar een kringloopwinkel brengen. Zonder dat je jezelf dan schuldig voelt bedoel ik. Het heeft mij jaren gekost, maar ik denk dat ik dit nu wel zou kunnen toepassen … denk ik…

 24. Heel herkenbaar!! Met ‘gewone’ verjaardagen geven wij in de vriendenkring en in de familie geen cadeaus meer. Juist om te voorkomen dat je huis of vol komt te staan met prullaria of foute dingen. En het bevalt prima. Het is voor mij ook een soort luxe-probleem. Als ik echt iets wil dan spaar ik ervoor en koop ik het zelf, naar eigen wens en smaak. Bij speciale gelegenheden doen we nog wel cadeaus zoals een familiefoto voor opa en oma, dagje uit met de familie als verjaardagscadeau, gezellig etentje met z’n allen. Daar hebben we allemaal iets aan ;) (en inderdaad, dingen die ‘op’ kunnen.

 25. Op mij wishlist staan meestal luxe dingen en de prijs is natuurlijk behoorlijk hoog voor een cadeautje :D Geef maar mij cadeaubon dan kan ik zelf uitzoeken :D

 26. Ooh herkenbaar! Ik vraag vaak quality time als kadootje. Kan niet verkeerd gaan.

  Kreeg trouwens voor mijn verjaardag een donzen dekbed. Oei, verdiep me steeds meer in dierenleed en vond dat heel erg. Maar mijn moeder had blijkbaar onderzoek gedaan naar een duurzaam en verantwoord dekbed (lees: veertjes oprapen en goede leefomstandigheden) voelde ik me iets minder bezwaard door.

 27. Nou mij ideale cadeau blijft toch gewoon quality time met de persoon die dan iets cadeau wilt doen. Drankje doen of lekker eten, saunaatje of niks maar gewoon gezelligheid.

 28. Leuke tips! Ik vind het vooral leuk om uitjes te krijgen. Niet de groente, maar een leuk avondje of dagje weg. Lekker eten, naar de bios of het theater bijvoorbeeld. I like it!

 29. Ja, ik ben het volledig met je eens. Dingen die kunnen op gaan zijn altijd ideaal om als cadeau te geven, ik vind het ook super om te zien dat iemand mijn cadeau effectief gebruikt =D

 30. Een van de beste cadeaus die we zelf ooit gaven was een uitje aan de buren – in dit geval een herfstwandeling met natuurmonumenten. En een gevulde picknikmand erbij. Werd enorm geapprecieerd! Maar het hangt enorm van de ontvanger af wat goed valt. De andere buren had ik zoiets bijvoorbeeld nooit gegeven, maar deze buren vonden het juist superleuk.

 31. Als je iemand echt heel goed kent kun je prima een schilderij of een foto voor aan de muur cadeau geven vind ik. Voor de rest is het inderdaad smaakgevoelig. Maar goed, dat vind ik van een geurtje ook.

 32. Ik herken verkeerde cadeau vooral aan hoe zeer de andere persoon zijn best heeft gedaan. Ik wil niet ondankbaar overkomen, maar ik heb een hekel aan kleine frutseltjes. Ik heb met kerst van iemand 3 verschillende setjes theelichthouders gekregen. Dan denk ik ook: Hoe dan!?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.