Bezuinigen op je zorgverzekering? 4 overwegingen
Last updated on februari 2nd, 2024 at 12:45 pm
- Basisverzekering 2022 gemiddeld tussen de 3 en 8 euro duurder
- Ik moet dit jaar 162,20 meer betalen
- Bezuinigen op je zorgverzekering: 4 manieren
- Mijn conclusie: ik kies voor een goedkoper pakket bij dezelfde verzekeraar
- Leestips
Bezuinigen op je zorgverzekering?
Hieronder 4 van mijn overwegingen.
Basisverzekering 2022 gemiddeld tussen de 3 en 8 euro duurder
Gemiddeld wordt de basisverzekering in 2022 tussen de 3 en ruim 8 euro per maand duurder. Volgens de verzekeraars komt dit door duurdere geneesmiddelen en aanhoudende druk op de zorg vanwege corona. (Bron: NOS).
Ik moet dit jaar 162,20 meer betalen
In november of zo, kreeg ik van mijn huidige zorgverzekeraar Ditzo een mailtje met de nieuwe prijzen. Daar werd ik niet zo blij van. In totaal moet ik komend jaar 162,20 meer betalen dan in 2021. Dat is een stuk meer dan het maandelijks gemiddelde!
Hieronder een screenshot van mijn Ditzo verzekering voor 2022:
Dus toen vroeg ik mij af: ‘Hoe kun je bezuinigen op je zorgverzekering?’
Ik zie 4 opties.
Bezuinigen op je zorgverzekering: 4 manieren
- Overstappen naar een andere zorgverzekeraar die goedkoper is. Het lastige hierbij vind ik dat je al snel appels met peren zit te vergelijken. Maar goed, ik heb toch op verschillende zorgverzekering vergelijkingssites gekeken waaronder die van de Consumentenbond en Pricewise. Stuk voor stuk ben ik elders duurder uit dan bij Ditzo.
- Een goedkoper pakket kiezen. Ik had nu bij Ditzo Het Vrije keuze pakket. Een goedkopere optie is het Goede keuze pakket.
- Geen aanvullende verzekeringen. Nu heb ik die toch al amper, maar ik had wel een aanvullende tandartsverzekering in 2021. Gemiddeld ben ik zo’n 250 euro per jaar kwijt aan de mondhygiëniste. Mijn aanvullende tandartsverzekering kost volgend jaar hetzelfde: 195,-. Het loont dus om die te houden.
- Kiezen voor een hoger eigen risico. Hoe hoe hoger je eigen risico, hoe goedkoper. Het hoogst mogelijke eigen risico is 885,- per jaar.
Mijn conclusie: ik kies voor een goedkoper pakket bij dezelfde verzekeraar
Ik ga kiezen voor het goedkopere pakket bij mijn huidige zorgverzekeraar. Dat is eigenlijk alleen ongunstig als ik te maken krijg met hulpverleners zonder contract met Ditzo. In dat geval wordt maximaal 75% vergoed. Een hoger eigen risico doe ik liever niet.
Maar ik voorzie op dit moment niet dat ik zorg nodig zal hebben, en mocht dat zo zijn, hoe moeilijk is het dan om iemand te vinden met een contract met Ditzo?
(Hopelijk ga ik die woorden niet berouwen ; )
Op deze manier betaal ik zelfs minder voor mijn zorgverzekering dan in 2021.
Ik ben namelijk wel tevreden met de service van Ditzo en de optie van de asr Vitality app. (Hoewel ze die recent heel vervelend ‘verbeterd’ hebben).
Leestips
Hoe gaat het met de kosten van jouw zorgverzekering komend jaar?
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Ik zit al jaren bij dezelfde zorgverzekering (CZ) en dat bevalt me prima.
Bij mij gaat er ‘gewoon’ weer 2000 euro naar de zorgverzekering. Ik vind het een hoop geld, maar ik gebruik ook veel zorg, dus ik zit graag goed. Ik heb trouwens wel even berekeningen gemaakt of het wel loont om bepaalde aanvullende verzekeringen af te sluiten.
Het kan zeker de moeite waard zijn om dit even na te rekenen is ook mijn ervaring.
Ik ga 100 euro meer betalen op jaarbasis voor dezelfde verzekering. Ik ben wel goedkoper uit dan jij omdat ik een eigen risico van € 885,- heb. Ik ben gelukkig goed gezond (net als jij volgens mij. Is dit geen optie voor je?) en heb dit jaar zelfs niets verbruikt van mijn eigen risico. Mocht er onverhoopt wel wat zijn, dan kan ik die extra 500 euro ook wel dragen. Die heb ik in de jaren allang ’terug verdiend’. Het scheelt mij 180 euro op jaarbasis.
Daar zeg je me wat Marjan… Maar ik durf dat hoge eigen risico gewoon niet zo goed…
Ik zit ook bij Ditzo en ben vorig jaar al overgestapt naar de natura polis. Bevalt prima, aangezien alle ziekenhuizen hier in de omgeving sowieso gecontracteerd zijn en de ongecontracteerde zorg ook bij de vrije-keuze-polis niet genoeg zou worden vergoed om het verschil te rechtvaardigen.
Ik heb wel m’n aanvullende polis 1 stapje verhoogd. Dit kost me 2 euro per maand / 24 euro per jaar, maar dan krijg ik m’n anticonceptie volledig vergoed en dat dekt de lading daarmee ook gelijk.
Ook ik ben tot nu toe heel tevreden over de afhandeling bij hen. ASR vitality, daar begin ik niet aan. Ik leef al gezond en wil niet dat zo’n instantie daarbij kan meekijken.
Leuk om te lezen dat jij ook tevreden bent met Ditzo Suuz.
Die verzekeringen zijn duur, maar zonder is het risico te hoog.
Ik ben te oud en ik gebruik te veel medicijnen om te bezuinigen door middel van een verhoogd eigen risico. Dat eigen risico komt waarschijnlijk wel helemaal vol en dan is een verhoogd eigen risico alleen maar nadelig.
Ik heb wel mijn aanvullende verzekering + mijn tandartsverzekering er uit gegooid. Ik ben benieuwd of dat uit kan. Het is een experiment van 1 jaar.
In het algemeen wordt gezegd dat een tandartsverzekering meestal niet nodig is. Voor mij loonde het afgelopen jaar wel, maar dat is omdat ik zo’n bangebroek ben die elke 4 maanden gaat…
De grote verzekeraars hebben ook een soort b-polis. Kost veel minder, de zorg is toch voldoende.
Gezien mijn leeftijd (70+) blijf ik liever bij de oude verzekering.
mijn werk betaald die verzekering….