asr Vitality bij Radar: bijna 700 klachten! Hoe nu verder?

asr vitality bij Radar

Omdat asr Vitality ‘halverwege de wedstrijd de regels veranderde,’ regende het klachten.

Bijna 700 om precies te zijn.

Consumentenprogramma Radar kreeg bijna 700 klachten binnen over asr Vitality en ging er achteraan!

Dat resulteerde in een reportage van bijna 10 minuten!

Bekijk de uitzending nu zelf

Hieronder kun je de uitzending zelf bekijken. Het fragment duurt nog geen 10 minuten. Als voor jou niet goed duidelijk is hoe asr Vitality werkt is dit filmpje ook een aanrader, want dat wordt heel goed uitgelegd.

Heb je geen zin of tijd om het filmpje te kijken? Dan vind je hieronder mijn verslag van de reportage : )

asr Vitality: wat was er ook alweer aan de hand?

Begin november veranderde asr Vitality ineens de voorwaarden. Kort samengevat moeten deelnemers voortaan meer sporten voor minder financieel voordeel. Zo is de waarde van de bol.com cadeaukaart die je bij elkaar kunt sporten in 4 weken tijd gedaald van 20 naar 15 euro.

De verzekeraar vraagt plots ongezond hoge sportprestaties voor bijvoorbeeld een korting op de aanvullende zorgverzekering.

asr Vitality op Radar!

De intro van het filmpje begint al goed:

‘De verzekeraar vraagt plots ongezond hoge sportprestaties voor bijvoorbeeld een korting op de aanvullende zorgverzekering.’

Na deze introductie gaan ze naar ene Patrick! Patrick is een mooi voorbeeld van de gevolgen van de veranderingen in de asr Vitality app. Dit wordt overigens gebracht met een knipoog.

Patrick als voorbeeld

Patrick: ‘In mijn geval moest ik ongeveer 60% meer gaan sporten. En dan tot een niveau waarvan ik zeg: ‘Ja, dat is gewoon niet meer gezond.’

Vervolgens gaat Patrick rondjes hardlopen om zo in beeld te brengen hoeveel hij moet doen om de beloning nog te kunnen krijgen. Patrick:

‘Als ik een uur hoog intensief sport krijg ik 200 punten.’

Patrick heeft 800 punten nodig voor de beloning. Dat betekent volgens hem dat hij 4 x per week 60 minuten moet sporten.

‘Dat betekent dat ik minimaal een marathon loop qua afstand per week, omdat ik het anders niet haal.’

Patrick vindt het zowel qua belasting als qua tijd ‘niet te doen’.

Mag asr Vitality de voorwaarden zomaar tussentijds veranderen?

Radar vroeg advocaat Casper Jansen of asr Vitality zo maar de voorwaarden mag veranderen ‘halverwege’ de wedstrijd. Dat mag inderdaad mits het ‘redelijk’ is.  Dat leidt tot de volgende logische vraag:

Zijn de nieuwe voorwaarden van asr Vitality redelijk te noemen?

Frank Backx, emeritus hoogleraar Klinische Sportgeneeskunde vindt van niet.

‘Vier keer per week is voor de meeste mensen teveel. Normaal gesproken, drie keer in de week dan is er mogelijkheid van een rustdag tussendoor, of een hersteldag. Maar bij vier keer is het altijd twee dagen achtereen, dat je actief bent en dan liggen blessures eigenlijk op de loer.’

Volgens hem gaat asr qua frequentie dus een stapje te ver.

Wat zegt asr zelf? Ze zitten aan tafel bij Radar!

Het fijne is dat Akkie Lansberg, directrice van a.s.r. Zorgverzekeringen is aangeschoven bij Radar om uitleg te geven! Ik werd aangenaam verrast. Amper gebakken lucht verhalen, maar ruiterlijke erkenning dat ze dit beter hadden kunnen aanpakken.

De mensen die een sporthorloge of activity tracker hebben gekocht via asr Vitality met het idee die met bewegen terug te verdienen, kunnen dat doen op basis van de oude voorwaarden!

Verder blijft het wel zo dat je meer moet doen, voor minder geld.

Dat verandert helaas niet.

Asr verkoopt dit onder het motto dat regelmatig bewegen belangrijker is dan bijvoorbeeld 3 keer per week heel lang. Dus liever elke dag 30 minuten dan 3 keer per week een uur.

asr Vitality: mijn ervaring

Inmiddels kan ik opgelucht constateren dat ik nog steeds gewoon mijn weekdoel haal. Maar ja, ik loop dan ook 6 dagen per week. Ik doe dus keurig wat ze willen: heel regelmatig bewegen.

In plaats van 17,50 levert mij dat voortaan 11,50  per maand op, maar dat vind ik toch ook erg leuk!

Ik blijf de asr Vitality app daarom gebruiken.

Leestips

 • 33 euro verdiend met ‘gezond doen’ met de asr Vitality app.
 • asr Vitality op mijn hardloopblog
 • Samen Gezond app Deze app vond ik eerst ook heel leuk: je kon er 2 euro per week aan Hema cadeaukaarten mee verdienen, oftewel 8 euro per maand. Maar ook deze hebben ze aangepast. Ik gebruik de Samen Gezond app nu niet meer

Hoe gezond vind jij jouw leefstijl?

Similar Posts

15 Comments

 1. Radar kijken wij ook wel eens. Maar ook klachten erbij. Sporten is zeker belangrijk voor de mensen. Helaas kunnen wij niet doen……. Vaak helpen Radar. Maar ook niet opgelost kunnen worden…. Groetjes J&F

 2. Ik heb heel bewust geen ASR Vitality. Ik had al bij anderen gezien dat de gevraagde prestaties continu opgeschroefd worden. Iets waar ik naast baan en gezin echt niet zoveel tijd aan kan (en wil) besteden. Daarnaast wil ik hun – als zorgverzekeraar – niet zoveel inzicht geven in mijn persoonlijke gegevens/prestaties/lichaams’dingen’.

  We eten en leven gezond en gematigd. We bewegen. We nemen onze verantwoordelijkheid. Maar ik laat het me niet door ASR voorschrijven. Zéker niet als ze dit soort kunstjes kunnen flikken qua voorwaarden middenin het seizoen.

  1. Je geeft inderdaad wel informatie prijs over wat je aan beweging doet Suuz. Ik vind dat niet zo’n punt, want ik vind de financiële beloning gewoon erg leuk.

 3. Dat ze aan tafel wilden komen zitten, vind ik al een enorm pluspunt. En ik blijf erbij: ik ben blij dat ik niet meedoe met dit soort dingen. Ik zou in dit geval bijvoorbeeld behoorlijk dwangmatig kunnen gaan doorschieten om toch de doelen te behalen.

 4. Als je niet vanuit jezelf wilt bewegen is een app een middel dat alleen maar tegen je eigen gevoel ingaat.
  Of men wel o niet voorwaarden mag veranderen, maakt ze in eerste instantie niet uit.
  Men probeert het gewoon, als er veel klachten komen stelt men het gewoon bij. Hans

 5. Het is zoals gebruikelijk. Radar reageert niet fair. Zeker het smakeloze filmpje. Ik ben 65 plus en verdien dagelijks 800 punten. Mijn honden zijn er blij mee. Let op het is nu donderdag 15.00 u en mijn week totaal al bereikt. Wat wel is dat ik door actief te bewegen, ga niet naar een sportschool
  en/ of hardlopen maar heb GEEN medicijnen meer voor bloeddruk en suiker.
  DANK ASR VITALITY.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.