Korting op je zorgverzekering in 2024 door je leefstijl?

zorgverzekering in 2024

Heb jij al nagedacht over je zorgverzekering in 2024?

Want het is weer die tijd van het jaar: tijd voor zorgverzekering vergelijken!

Ik neem tenminste elk jaar toch wel even de tijd om te kijken of ik bij mijn huidige zorgverzekeraar zal blijven, of dat elders het gras groener is.

Zorgverzekering in 2024 kiezen: mijn 6  criteria.

Er zijn een aantal dingen die ik belangrijk vind voor mijn zorgverzekering in 2024. En dat zijn:

 1. De prijs - kwaliteit verhouding. Je krijgt meestal waarvoor je betaalt. Dus ik ben bereid om ietsje meer te betalen, en niet voor de goedkoopste zorgverzekering te gaan, als ik dan een prettiger ervaring krijg.
 2. Goede bereikbaarheid, ofwel binnen 24 uur antwoord op vragen, en liefst sneller.
 3. Laagdrempelige bereikbaarheid: ik vind het erg fijn als een zorgverzekeraar bereikbaar is via Whatsapp, want ik houd niet van bellen. Bovendien vind ik het voordeel van een Whatsapp conversatie dat je het gesprek 'op schrift' hebt. Ik heb als consument namelijk toch altijd het gevoel dat ik me moet indekken en bewijs moet verzamelen 'voor het geval dat'.
 4. Dat de zorgverzekeraar een contract heeft met hulpverleners waarmee ik te maken krijg.
 5. Betrouwbaarheid: als ik dan zorgkosten maak dan vind ik het fijn als die ook gewoon vergoed worden. Zonder dat er ineens allemaal kleine lettertjes blijken te zijn, of dat ik van alles moet bewijzen.
 6. En tot slot vind ik het handig als ik de asr Vitality app kan gebruiken voor mijn zorgverzekering in 2024. Met de asr Vitality app word je beloond voor gezond gedrag. Het levert mij maandelijks 11 euro op aan bol.com cadeaubonnen. Dit past bij het verschijnsel van de leefstijlgeneeskunde.

Leefstijlgeneeskunde en zorgverzekeringen

In de leeftijlstijlgeneeskunde is het doel om het gedrag van mensen te veranderen zodat ze gezonder worden. Hanneke Molema van TNO leg het als volgt uit:

Door leefstijlinterventies in te zetten in de behandeling van ziekten kun je medicijnen vervangen, of de behandeling effectiever laten werken.

Voor zorgverzekeraars is dit ook interessant. Hoe gezonder hun verzekeringnemers, hoe minder ze hoeven uit te betalen. Een heel praktisch voorbeeld is de eerder genoemde asr Vitality app. Die stimuleert mensen om gezonder te leven door ze te belonen met geld.

Maar als zorgverzekeringnemer lever je hiervoor wel een stuk privacy in. Letterlijk doordat de app je bewegingen bijhoudt, maar ook door informatie aan je te vragen in ruil voor punten. En die punten zijn dan weer geld waard....

Hoe beïnvloed je leefstijl je zorgverzekering in 2024?

Dat de asr Vitality app kan zien hoeveel ik beweeg vind ik niet zo erg. Anders kunnen ze immers niet zien dat ik voldoende actief ben. Maar de vragen waarvoor ik punten krijg vind ik wat twijfelachtiger. Want stel dat je invult dat je 1 meter 70 bent en 115 kilo weegt?

Wordt eerlijkheid afgestraft?

En wat als je eerlijk invult dat je taille 100 centimeter is? Een gezonde middelomtrek voor vrouwen is idealiter tussen 68 en 80 cm. Is je taille tussen de 80 en 88 cm dan loop je als vrouw een verhoogd risico op o.a. hart- en vaatziektes. En wat als je cholesterol 11? En je bloeddruk hoger dan 140 in rust?

Kan je zorgverzekeraar dit vertalen in een hogere premie voor je zorgverzekering in 2024?

In het AD las ik in dit verband de kop: 'Sigaretten zijn duur, maar ook je verzekering valt als roker duizenden euro’s hoger uit.' Het artikel gaat over de kosten voor een levensverzekering, maar in dit geval wordt leefstijl dus afgestraft.

Wie rookt, betaalt meer.

Leefstijlverzekeringen: geweldig of juist een slechte zaak?

Op de site van de NOS noemen ze dit soort verzekeringen, 'leefstijlverzekeringen. Leefstijlverzekeringen worden meestal vormgegeven als een gezondheidsprogramma.

Je krijgt geld voor gezond of veilig gedrag.

Je gedrag wordt gecontroleerd via een app of dongel in de auto (bij autoverzekeringen). Je kunt dus als het ware bezuinigen op je zorgverzekering en andere verzekeringen door gezond gedrag.

Maar er zijn ook kanttekeningen bij leefstijlverzekeringen.

Privacy en solidariteit

Op de site van de NOS noemen ze het gevaar dat de privacy in het geding komt, en dat leefstijlverzekeringen de onderlinge solidariteit ondermijnen. Met solidariteit wordt hier bedoeld de bereidheid om mee te betalen aan andermans zorgkosten.

Een bezoeker van Huisvlijt reageerde vorig jaar op mijn verhaal over de asr Vitality app. Zij noemde het 'een walgelijk systeem om met cadeaubonnen te gaan strooien aan gezonde mensen terwijl de zieke mensen kunnen creperen omdat hun behandelingen niet worden vergoed.'

Zij vindt dat het geld van de cadeaubonnen naar zieke mensen moet gaan.

Volgens een onderzoek van het Nivel in 2021 zit het met de onderlinge solidariteit best goed in Nederland: 75% wil best mee betalen aan zorgbehandelingen voor anderen. Tussen 2013 en 2021 is de solidariteit om te betalen voor de zorgkosten van de volgende groepen gegroeid:

 • Ouderen
 • Mensen met een ongezonde leefstijl
 • Mensen met genetische aanleg voor ernstige ziektes,
 • Rokers
 • Mensen die veel alcohol drinken,
 • Mensen die vaak naar de huisarts gaan,
 • Mensen die onvoldoende bewegen,
 • Mensen die veel zorg gebruiken en
 • Mensen die aan blessuregevoelige sporten doen

zorgverzekering 2024

Zorgverzekering in 2024 tot slot

Je hebt tot 31 december de tijd om je huidige zorgverzekering op te zeggen. Je hebt dan nog tot en met 31 januari om een nieuwe zorgverzekering te regelen. De volgende verzekeraars belonen gezond gedrag:

Menzis met SamenGezond en ASR met de asr Vitality app.

CZ, Zilveren Kruis en VGZ hebben geen beloning voor gezond gedrag.

Check nu jouw zorgverzekering op Zorgwijzer.nl.

Wat vind jij van de invloed van leefstijl op de kosten van een zorgverzekering in 2024?

Similar Posts

15 Comments

 1. Ik vind het een ingewikkelde. Dat je geld krijgt voor genoeg bewegen, vind ik ergens wel een mooie motivatie. Aan de andere kant: mensen die niet veel kunnen bewegen om gezondheidsredenen, hebben waarschijnlijk ook hogere zorgkosten en dat vind ik dan weer niet goed als je het vergelijkt. Zelf zit ik bij CZ, mijn hele leven al. Ik wissel weleens van pakket of aanvullende verzekering, maar verder zit ik er prima.

 2. Heel veel flink duurder geworden. Tandarts willen in basis verzekering doen. Als dit door gaat zetten vind ik best. Moet wel overal erbij betalen. Daar worden niet goed van. Ieder geval zijn wij niet blij met zorg. Duurder duurder maken wat van.

 3. Kijk… er zijn ook best veel mensen die juist gezonder kunnen worden dan ze zijn, als ze gestimuleerd worden meer te bewegen. Dus ik vind zo’n stimulans zeker niet verkeerd. Sowieso zou ik graag zien dat er veel meer op preventie wordt ingezet. Dat mensen begeleid worden vóórdat ze al leefstijlziektes ontwikkelen.

 4. Die tailleband zegt niet zoveel. Heeft ook met lengte te maken, wat een maximale taille is.

  Voor mij zou het gunstig zijn zo'n polis voor een gezonde leefstijl.
  Wat ik liever zou zien is 'heelkunde'. Mensen echt beter maken ipv levenslang aan de medicatie. Echte kennis over voeding en niet de gesponsorde van de voedingsindustrie. Die overigens in dezelfde handen is als de farmaceutische industrie.
  Dat geeft ook al te denken.

  Wij hebben sinds een tijd een waterzuiveraar, een Berkefeld.
  Paar maanden geleden moesten de filters vervangen worden, en dat bleef er bij. Filter werd een week of drie niet gebruikt.
  Heel gek, (of juist niet) voelde mijn hoofd steeds mistiger worden. Geen idee waarvan, toch wel snel de filters vervangen en daarna trok de mist in een week weg.
  Er zitten oa medicijnresten, bestrijdingsmiddelen in het water en ook dat is iets om rekening mee te houden.

 5. Het ondergraaft het hele idee van solidariteit, dus ik vind het een slecht idee. Ik begrijp jouw lezer met haar commentaar van vorig jaar wel, al drukt zij zich wat onparlementair uit. Mijn stokpaardje op het gebied van zorgverzekeraars is dat de hele marktwerking in de zorg per direct opgedoekt moet worden. Dus ik doe ook zeker niet mee aan het circus van elk jaar een andere zorgverzekeraar zoeken. Er gaat veel te veel geld naar die reclamecampagnes ieder jaar weer.

 6. Ik vind het erg dubbel, want aan de ene kant is het stimuleren van een gezonde leefstijl een goed idee, maar voor mensen die chronisch ziek zijn (zoals ik) zouden dan dubbel gestraft worden voor iets waar we zelf geen invloed op hebben?

 7. Bij een inboedelverzekering vind ik het normaal dat iemand die 2x zoveel inboedelwaarde heeft ook 2x zoveel premie betaald. Bij een zorgverzekering ligt dat anders. Het is niet zo dat mensen van 50kg goedkoper een dag in het ziekenhuis ligt dan iemand van 100kg. Die kosten zijn vrijwel nooit afhankelijk van je gewicht of conditie. Je kan het treffen met goede of slechte genen of wel of niet worden aangereden. Als je jong bent heb je doorgaans minder kosten. Wat mij betreft hou je het sociaal. Zelf zit ik bij een iets duurdere verzekering die maar 1 pakket heeft. Heeft met alle instellingen contract en mocht dat niet zo zijn dan is de vergoeding 100% van wat de normale kosten zijn bij andere instellingen.

 8. Ik er fel tegen als mensen beloond worden door gezond te leven. Dat staat recht tegenover het solidariteitsprincipe. Ik vind dat er weer een basisziekenfonds moet komen voor iedereen.

 9. Ik vind dat bv handvaten voor een gezonde leefstijl en cursussen best gratis gegeven kunnen worden, maar daadwerkelijke beloningen door korting te krijgen op je zorgkosten niet eerlijk. Dat is nu al zo met het eigen risico het geval. De rijke en gezonde mensen krijgen korting omdat ze hun eigen risico kunnen verhogen en als ze dan een keertje pech hebben in dat jaar, nou ja dan moeten ze eens een keer betalen en kunnen ze het jaar daarop het alweer incalculeren in hun zorgverzekering. Maar chronisch zieke mensen hebben geen keuze evenals de minima aan de onderkant van de samenleving. De chronisch zieken moeten standaard hun eigen risico elk jaar maar weer jaar op jaar betalen en zo'n leefstijlcursus volgen is niet voor iedereen haalbaar. De minima aan de onderkant van de samenleving moeten elk jaar maar weer bezuinigen op alle zorg buiten de basisverzekering om en hopen dat hun gebit het weer een jaar volhoudt en ze geen ongeluk krijgen waar ze fysio of weet ik wat voor nodig hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.