Bezuinigen door minder te gebruiken

consuminderenSommige dingen zijn eigenlijk heel simpel.

Als je ergens minder van gebruikt, dan doe je er langer mee. En dus hoef je het minder snel nieuw te kopen. En zo kun je besparen.

Door minder te gebruiken van allerhande producten en spullen, kun je per week zo 15 euro besparen. En het past nog eens bij duurzaam consumeren ook.

Hier onder een lijst met producten waarvan je minder zou kunnen gebruiken. Ik weet dat ik dat in ieder geval wel zou kunnen. Want ik heb moeite met maat houden…

 • Shampoo (zeker als je kappers shampoo gebruikt is een beetje al genoeg)
 • Tandpasta
 • Cremespoeling
 • Wasmiddel
 • Afwasmiddelblokjes (doe de halveertruc)
 • Olie voor bakken en braden
 • Boter op je boterham
 • De hoeveelheid broodbeleg. Heb je echt een Mount Everest aan hageslag nodig?
 • Douche- of badschuim
 • Arganolie voor je haar
 • Bodymilk
 • Koffiemelk
 • Suiker
 • Zout
 • Gezichtscrème
 • Handencrème
 • Ketchup
 • Slasaus
 • Fritessaus
 • Kaas
 • Wasverzachter
 • Cornflakes (Ik bedoel jullie, kinderen van mij!)
 • Vlees (is nog gezonder ook om minder van te eten)

N.B. Je kunt bezuinigen op drogisterij producten door te kopen bij de Duitse DM drogist. Woon je ver van Duitsland? Denk dan eens aan Scoupy! Dat is een gratis app waarmee je bezuinigt op je boodschappen.

Leestip: Consuminderen

 Waarvan zou jij minder kunnen gebruiken?

Similar Posts

18 Comments

 1. Ik gebruik meestal enveloppen enzo om op te schrijven, maar ik denk dat veel mensen ook nog wel minder papier kunnen gebruiken. Verder heb ik ook een beetje hetzelfde lijstje als jij. En toiletpapier, daar zou ik ook wel mee kunnen minderen. Doe ik af en toe ook wel, maar de gewoonte is er wat uit.

 2. Minder wc-papier en in theorie minder boter.
  Verder ben ik erg matig in gebruik.

  Ik vind brood zonder / met heel weinig boter simpelweg niet lekker.
  Minder roomboter gebruiken vind ik daarom niet werkelijk een optie.

 3. Er staan zestien dingen op jouw lijst die ik helemaal niet gebruik, en wasmiddel, afwasmiddel, schoonmaakmiddel, shampoo en tandpasta maak ik zelf. Zeep en cremes kan ik ook zelf maken, maar gebruik ik te weinig om ook regelmatig voor aan de slag te gaan.
  Ik gebruik wel olijfolie op brood, heerlijk, net weer een lading verse olijfolie uit Spanje meegenomen. Roomboter is ook favoriet of zelfgemaakte aioli. Zonder die drie wil ik niet, daarentegen gebruik ik dan zo goed als geen beleg.

 4. Er staan zeker een paar dingen bij waarvan ik minder zou kunnen gebruiken. Zo gebruik ik standaard teveel afwasmiddel, zeep en shampoo. Ik geloof dat de meeste mensen dat doen omdat ze eigenlijk niet weten dat minder ook goed genoeg werkt.

  1. Bij shampoo en cremespoeling heb ik vaak het gevoel dat ik echt wel wat meer moet gebruiken. Omdat het anders niet goed werkt. Dan heb ik bijvoorbeeld nog steeds klitten in mijn haar.

 5. Minder kan: Nutella (ik zag ooit een kind een hap uit de pot nemen….ieieiekkkkk!), hagelslag, je kan een trommel vullen waarin ze hun boterham mogen “dopen” moet je wel eerst 4 pakken kopen….. vlees, kaas.
  Maar ik denk dat je pas zuinig(er) wordt als je alles zelf moet betalen, denken jullie niet?

  Voor lijstjes, voor boodschappen enz. leerde ik vroeger al de achterkanten van lege enveloppen
  te gebruiken. Verder gooi ik al jarenlang alle papier waarvan de achterkant nog leeg is op een stapeltje, voor hergebruik. Het leuke eraan is dat je in de tijd teruggaat, dus de boodschappen van vorige week stonden op een blaadje uit groep 5 van mijn (inmiddels studerende) zoon met provincies, steden e.d. om te invullen. Leuk!
  (en een beetje weemoed).

  Voor de vaatwasser breek ik het blokje altijd doormidden, maar nog goedkoper is géén blokjes en gewoon een (klein) lepeltje poeder, bij de Bonus (2e gratis) kopen. Zo koop ik ook veel andere houdbare potten en blikken.

  Shampoo kan minder (en goedkoper!) cremespoeling ook, wasmiddel ook goedkoper en minder.

  1. Jakker een eetlepel Nutella! Dat lijkt mij ook niet lekker zeg.

   De tip van het hagelslag dopen vind ik superslim. Zelf ben ik met de hagelslag wel zuinig, maar mijn man en kinderen helemaaaaal niet!

 6. Klopt ja, door minder te gebruiken bespaar je. Ik ben wel benieuwd hoe je aan dat bedrag van € 15 komt. Is dat wat je zelf hebt ervaren of is het een schatting?
  In principe kun je die lijst natuurlijk tot het oneindige uitbreiden want je kunt met alles minderen: ook stroom/gas, water, uitjes, zakgeld,….

 7. Nou, ik denk dat hier de douchegel/shampoo er royaal uitgaat. Ligt echt niet aan manlief of mij, maar aan onze zoon. Erg royaal is hij en al zeg ik het honderd keer, dat helpt toch niet. En onze dochter de fritessaus. Toevallig afgelopen week gezegd dat ik voor haar in het vervolg de saus op haar bord spuit. Altijd heeft ze nog een klodder liggen als ze klaar is met eten. Dus dat gaan we inperken.

 8. Shampoo kan ik echt minder mee, maar er komt vaak te veel uit. Verder kan ik ook wel eens mindere in broodbeleg…. maar dat is zo lekker :-).

 9. Als er iemand zuinig is ben ik het wel ;-). Vind het smerig om een grote klodder boter/ jam of iets anders op mijn brood te smeren (doet mijn man wel bah) en van shampoo en douchegel pak ik ook maar een beetje, vind het zo zonde als de fles snel leeg is. Heb zelfs flesjes die ik ‘verstop’ omdat ik niet wil dat mijn (onzuinige) man ze gebruikt haha… En pak ik pas een nieuw (notitie)blaadje als er echt niks meer op geschreven kan worden.

 10. Vijftien euro lijkt me heel veel. Ik ben best zuinig met het gebruik van de dingen die genoemd worden. De shampoo vind ik nog wel een lastige om af te meten. Ik heb lang haar en ik heb geen zin om dan weet opnieuw te pakken als ik iets te weinig had.
  Wasmiddel gebruik ik geel weinig. Ik doe maar een heel klein beetje en dan een schep soda erbij. De lichte was van handdoeken, sokken en nachtshirts gaat op dertig graden op een snel programma met alleen een schep soda, donkere was gaat met lavendelazijn. Wasverzachter gebruik gebruik ik alleen voor donkere was voor het geurtje.

 11. Minder gebruiken, ik gebruik enkel als verzorging producten : blokje zeep, eco haarwasmiddel en eco tandpasta…
  Verder op het brood gebruik ik zoizo weinig :) Omdat ik maar 2 sneedjes per dag eet en hou niet van dikke lagen. Neen ik gebruik eigenlijk al niet zo veel, maar zou wel minder water kunnen gebruiken met douchen :) Dat is nog wel echt een punt!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.