Mag jouw kind alleen naar school?

naar schoolHet schijnt dat 29% van de kinderen niet alleen naar school mag lopen.

Sowieso lees ik vaak dat ouders tegenwoordig vrij bezorgd en beschermend zijn. En dat kinderen minder ruimte en vrijheid krijgen. Maar het ligt natuurlijk ook wel aan de omstandigheden. Als je vlakbij een drukke weg woont, is het lastiger om je kind alleen naar school te laten gaan dan wanneer het heel rustig is.

In de stad liep ik mee

Zelf ben ik altijd met mijn kinderen mee naar school gelopen. Wel was het zo dat de oudste kinderen op een gegeven moment zelf gingen. Dus dan liep ik alleen met de jongsten. Destijds was het maar 10 minuten lopen naar school. Zie ook: Kinderen naar school brengen.

Maar hoewel het een buurtschool was, werden veel kinderen met de auto gebracht. En dat zorgde vervolgens ook weer voor gevaarlijke situaties.

Platteland

Na onze verhuizing naar het platteland fietste ik het eerste half jaar met ze naar school. En haalde ik ze om 15.15 met de fiets weer op. Ze zaten toen in groep 5 en 6. Een jaar later ontdekte ik dat ik ze ook hardlopend kon wegbrengen. Voortaan rende ik dus naast ze naar school. Met ophalen stopte ik.

Inmiddels gaat alleen mijn jongste nog naar de basisschool. Die ligt zo’n 3 kilometer verderop. Hij zit in groep 8. Dus ik vind het eigenlijk niet goed meer als ik meega. Volgend jaar moet hij inmiddels ook in z’n eentje.

Hoe gaan jouw kinderen naar school? Met de auto, fiets of lopend? En mogen ze alleen?

Similar Posts

20 Comments

 1. Vanaf groep 3 gingen ze altijd alleen op de fiets. Nou staat de school bij ons praktisch achter het huis. Op de fiets is het hooguit 1 minuut. De jongste zit nu in groep 8 en moet straks ong. 5 km fietsen. De oudste 2 fietsen elke dag 13 km heen en 13 km terug. De oudste gaat straks in augustus studeren in Leeuwarden. Weer iets heel anders. Loslaten noemen ze geloof ik zo iets.

 2. Wij wonen in een woonwijk die geen eigen school heeft. De meeste kinderen hier gaan naar de school in het naaste dorp. Onze dochter (en daarvoor ook zoon) zitten in het centrum van ons dorp op school. Ik breng haar met de auto maar blijf ver weg van de drukte om de school. De school ligt in een woonbuurt met kleine straatjes. Heel druk dus met auto’s in de ochtend en middag. Vaak zet ik haar op de hoek van de straat (die nog rustig is) af en loopt ze het laatste stukje. In het voorjaar en zomer gaan we regelmatig fietsen. Ze zit in groep 6 dus ik fiets dan mee en ga door naar mijn werk (daar om de hoek). Alleen mag ze van mij pas vanaf groep 8.

 3. Ze zitten nu in groep 4 en 1. Ik twijfel over volgend jaar wanneer de oudste op vrijdag langer les heeft. Of ze dan 10 minuten alleen naar huis mag lopen door het centrum. Mijn man heeft het liever niet

 4. Wij wonen in een rustig dorp. Zolang ze in groep 1 en 2 zaten bracht ik ze weg of liepen ze met de grotere kinderen mee. Ophalen deed ik wel. Vanaf groep 3 mogen ze zelf naar school en naar huis. Lopend. De fiets blijft thuis. Ze mogen van school niet op de fiets. (en van mij ook niet) De afstand is prima aan te lopen. Binnen 10 minuten staan ze op school. En dan hebben ze echt langzaam gelopen.
  De oudste 2 zitten op middelbaar onderwijs. Volgend jaar gaat nummer 3 ook. Dat is een heel stuk verder. ruim 20 kilometer. Ze fietsen van de zomervakantie tot de herfstvakantie, dan gaan ze tot de voorjaarsvakantie met de bus. En daarna pakken ze de fiets weer.
  .

 5. Ze fietsen hier alleen vanaf groep 7. 3,5 km. Ze moeten bij ons een drukke weg oversteken dus uitkijken geblazen. Maar zoals nu in de winter rijden ze mee met de auto, ik rij toch voor de jongsten.

 6. Wij wonen niet heel ver van school, zo’n 5 minuten lopen. Mijn oudste is nu 6 en hij kijkt ook goed uit op straat. Alleen hij mag nog niet helemaal alleen naar school. Bij school is een drukke weg waar echt heel veel auto’s (schoolverkeer) rijden. Ook is het niet altijd heel overzichtelijk. Het grootste deel van de weg loopt hij inmiddels alleen en daar wacht hij altijd keurig op mij. Wel probeer ik altijd dezelfde en de veiligste weg te zoeken en een plek waar het het meest overzichtelijk is om over te steken. Als hij straks dan weer net even iets meer verkeersinzicht heeft kan hij het zelf.
  Misschien ben ik te beschermend, ik weet het niet, maar ik heb van elk kind maar eentje en daar ben ik zuinig op ;) Naar school loop ik sowieso want heb er nu 2 op school zitten, over 2,5 jaar alledrie. Hij vindt het trouwens ook altijd nog heel fijn als ik hem in de klas breng.

 7. O, precies van de week zo`n gesprek gehad. Als kind mocht ik op de leeftijd van 7 jaar al zelf naar school lopen. Dat was 10 a 15 minuutjes. Ik nam zelfs mijn broertje mee van 4 jaar. Maar nu..
  Mijn dochter is 7 jaar en haar zusje 4 jaar, maar ik ben er geloof ik nog niet aan toe om ze zelf naar school te laten gaan.
  Nog even wachten tot ze iets groter zijn. Dat voelt al stukken beter :).

 8. Mijn job laat het niet toe dat ik de kinderen zal gaan halen van de school. Ons kleine meisje is nog maar 3,5 maand oud en kan ik dankzij mijn ouderschapsverlof full time genieten van mijn kleine meid. Ik maak me wel zorgen als ik terug ga werken dat ik haar te weinig ga zien. Mijn uren lopen van 9 u tot 18u30 en zaterdagvoormiddag. Het zal een goede planning nodig zijn. Chance krijg ik hulp van de omas. X

 9. Vanaf dat ikzelf 6 was ben ik altijd zelf naar school gegaan, 5 minuten lopen van ons huis en 2 straten oversteken. Toen we naar de “grote” stad gingen verhuizen ging ik ook altijd alleen maar ik moest toen wel mijn zusjes meenemen en de jongste was toen ook nog maar 4 of 5. Ik moet wel zeggen dat wij ‘s ochtends vaak met een hele groep naar school liepen.
  Mijn zoon is vanaf dat hij naar groep 3 ging, toen was hij 5, alleen naar school gegaan. Bij de kleuters mag je ze binnen brengen maar dat is vanaf 3 afgelopen. Het is voor ons ook maar 2-3 minuten lopen. En aangezien ik toen nog een baby thuis had, was het of haar meeslepen voor die paar minuten of thuis laten. Wat ik dan ook wel heb gedaan toen hij nog in groep 2 zat. En hij vond het wel stoer om alleen te lopen. Meestal haalde ik hem wel op vanwege speelafspraakjes op woens-/vrijdag. Maar nu bellen ze elkaar of ze laten de moeders appen. Over 1,5 jaar gaat dochter naar school en die breng ik ook zolang ze op de kleuterschool zit en daarna kan ze zelf wel lopen. Of samen met zoon, als die dat dan wel wil. Is natuurlijk niet echt stoer om je zusje mee te nemen:-)
  Op dagen dat ik moet werken breng ik hem alleen als het regent en anders gaat hij maar mooi lopen. Het kost mij geen extra tijd maar je moet zo om andere mensen denken dat ik liever mijn eigen rustigere route rijd dan langs school.

 10. Nee, mijn kinderen mochten toen ze nog klein waren, niet alleen naar school, dat mocht pas vanaf groep 5 ongeveer… En ook nog niet altijd. Als jongste regelrecht naar de gymzaal moest ging ik gewoon nog mee. Oudste was wat beter te vertrouwen wat het fietsen betreft dus die kon ik zoiets wel met een geruster hart laten doen… Jeetje, ze zijn inmiddels 24 en 31 dus dat is al weer even geleden… maar vergeten doe je het nooit natuurlijk…..
  Ik wens je een heerlijke dag,
  Liefs,
  Mirjam

 11. Hier gaan ze wel zelf naar school. Het staat een straat verder. De jongste van 5 die op Kleuterschool zit bring ik wel weg ,alleen ‘smiddags school. De regel is hier dat de teacher moet weten wie ze brengt of ophaalt. Ik bring, 12 jarige dochter neemt haar mee naar huis. Als er iemand anders is moeten ze het weten. Safety first. Hier mogen de kinderen die lopen naar huis pas weg als de schoolbussen weg zijn, ook uit veiligheid.
  Groet, WIlma

 12. Ik vind groep 4 nog net ff te jong om alleen te gaan. En ophalen is wel praktisch nog ivm speelafspraken. Zelf mocht ik vroeger vanaf groep 5 alleen. A heeft het nadeel dat ze ook een jonger broertje heeft, dus ik langer mee naar school zal gaan.
  Dan loopt ze maar iets eerder of later de deur uit. Ze moet het namelijk toch leren.

  Ter compensatie: ze mag wel alleen boodschappen doen

 13. Mijn zoon zit in groep 3 en na de zomer gaat zijn zusje naar groep 1. Dus voorlopig ga ik sowieso mee. Mijn zoon is nog niet zover om alleen naar school te fietsen. Hij fietst redelijk goed, maar ik vind 6 jaar te jong om verkeerssituaties goed in te kunnen schatten en dat is bij de meeste scholen (in ieder geval wel bij die van ons) nodig vanwege de vele auto’s van de andere ouders.
  Daarnaast ben ik ook wel enigszins overbezorgd aangelegd, dat helpt ook mee. ;)

 14. Wij wonen in de stad en gaan regelmatig op de fiets. Ik fiets altijd mee; oudste in groep 6 en jongste in groep 3.
  Niet alleen vanwege het verkeer, ook vanwege het contactmoment met juf/meester ‘s ochtends, het even mee kunnen kijken in een schriftje of naar een werkje.
  Ophalen om 15.15

  Oudste zou, als ze dat zou willen, alleen naar school mogen, als ze loopt. Maar dat vindt ze te ver ;-)
  Alleen op fiets wordt mede op advies van school uitgesteld (school ligt tussen twee drukke wegen in én wij moeten 5 drukke kruispunten over waarvan 2 ongereguleerd) tot na het verkeersexamen in groep 7. Groep 8 wordt bij ons op school door heel veel ouders ‘gebruikt’ om de kinderen te leren alleen van en naar school te fietsen. Ik vermoed dat jongste gebruik gaat maken van het fenomeen ‘als zus het mag, mag ik ook!’ maar hem zou ik ook eerder los durven laten. Beter verkeersinzicht.
  En nee, ik ben niet overbezorgd. Wel realistisch.

  1. De route naar school en de plek waar je woont spelen inderdaad een belangrijke rol bij de vraag of je kind alleen naar school kan. Toen we nog in de stad woonden hoefden we maar één weg over te steken, en dat was ook nog eens een weg waarop auto’s niet harder dan 30 kilometer mochten. Ze reden weliswaar te hard, maar toch was het geen gevaarlijke weg.

   Hier op het platteland moet mijn jongste zoon een weg oversteken waar 80 km wordt gereden. Dat vind ik wel een enge weg. Maar hij zit in groep 8, en kan het alleen.

 15. Ik “mocht” als 4-jarige al alleen naar de kleuterschool, 1 km verderop. Niet op de fiets, want dat kon ik nog niet. Ik had een step. Ik denk wel dat ik dood had kunnen zijn, maar ik heb geluk gehad. Jongetjes zijn toch altijd waaghalzen, dat krijg je er niet uit.

 16. Hij is nu nog te jong, zit pas in groep 2.. volgens mij gaan er helemaal geen kinderen “alleen” voordat ze in groep 5 zitten bij ons op school. We wonen ongeveer 2 kilometer van school maar de weg is best gevaarlijk met grote wegen zonder fietspad/strook en kruispunten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.