5 Vakantie trends: zo gaan we in de toekomst op vakantie

vakantie trends

Het is alweer vakantie in Nederland: Herfstvakantie. En sommigen van ons gaan deze week ook echt op vakantie.

In op vakantie gaan heb je modes en trends. Jarenlang ging iedereen naar de camping in Frankrijk. Daarna was Turkije een tijdje helemaal in. En nu zijn bijvoorbeeld cruises heel populair.

In haar boek De kunst van het vakantievieren beschrijft Jessica de Bloom een aantal trends voor de toekomst op het gebied van vakantie vieren! Hier onder de highlights:

1. Wellness reizen

Ik heb er ook wel eens van gehoord: op vakantie gaan naar Turkije en daar dan spotgoedkoop je ogen even laten laseren. Blijkbaar zijn er al diverse buitenlandse kuuroorden die goedkope medische behandelingen of operaties aanbieden in een vakantieomgeving.

Het schijnt dat de zorgverzekeraar nog een deel van de kosten vergoed ook.

2. Speciale reizen voor alleenstaande ouders

Er komen meer eenoudergezinnen. De toerismebranche speelt hierop in met speciale reizen voor alleenstaande vaders en moeders. Bij zo’n reis wordt dan bijvoorbeeld voor kinderopvang gezorgd. En daarnaast is het een kans om andere mensen te leren kennen.

3. Duurzame reizen

De intensiteit en uniekheid van de vakantie zal belangrijker worden evenals duurzaam reizen. Kwaliteit en diepgang worden belangrijker dan kwantiteit. Dus niet meer naar een all inclusive oord, maar overnachten en meehelpen bij een boer. Onder duurzame reizen valt ook dat je als vrijwilliger ergens gaat helpen tijdens je vakantie.

4. Meer sportieve vakanties: ‘Transpiratie in plaats van animatie’

Twee weken liggen bakken op een strand in Spanje is zooo 2006. In de toekomst zullen reizigers vaker kiezen voor sportieve doevakanties. Denk aan fietsen of wandelen in gebieden die toeristen nog niet ontdekt hebben. Want het moet natuurlijk wel weer uniek zijn.

5. Spirituele en educatieve reizen

Dit type reizen is voor mensen die zichzelf beter willen leren kennen, of willen leren mediteren. Een bestemming als een klooster in Tibet is heel geschikt voor een spirituele reis. En dan natuurlijk thuiskomen als een compleet ander mens.

Ik vind het wel interessante ideeën van Jessica en ik ben benieuwd of het uit gaat komen.

Heb je nu helemaal zin om op vakantie te gaan? Boek hier een last minute.

Lees ook: De kunst van het reizen van Alain de Botton.

Welke type reis spreekt jou het meest aan? En herken jij deze trends?

Similar Posts

20 Comments

 1. Ik vind vooral de reizen voor alleenstaande ouders een geweldig initiatief. Ik heb er al eens heel positieve verhalen over gelezen. Ik ben overigens niet alleenstaand, maar door ons eigen bedrijf kunnen we eigenlijk niet op vakantie. Afgelopen zomer kochten we een caravan en deze hebben we op een seizoensplaats op een camping dichtbij huis neergezet. Zo konden we toch een heel klein beetje vakantievieren en doorwerken.

 2. Wij doen het weer anders ;-)
  Kamperen doen we niet meer, we hebben behoefte aan meer rust en comfort. Dit jaar hebben we een vrijstaand huis gehuurd in Sussex in UK. Voor volgend jaar weten we het nog niet. Wel dat we geen zin hebben om te gaan zitten bakken, maar liever gaan wandelen en wat gaan bekijken. Natuur of iets ouds.
  Onze vakantiewoning was zo mooi dat ik er wel wilde gaan wonen :-)

 3. Zelf ben ik dol op reizen, maar ik houd me verre van deze trends. Ik stippel het graag helemaal zelf uit van A tot Z. Het liefst zo voordelig en basaal mogelijk. Soms lukt het me zelfs om bij thuiskomst een hogere bankrekening aan te treffen dan bij vertrek. Ik heb op vakantie dan nog minder opgemaakt dan wanneer ik thuis gebleven zou zijn. En voor dat lagere bedrag heb ik lekker in het zonnetje gezeten. Dat vind ik echt kicken! ;-)

 4. Wij houden erg van verre reizen. Gewoon omdat het ons als mens verrijkt.
  En mijn vriend en ik organiseren zelf reizen in de categorie ‘transpiratiereizen’, dus daar lopen we al op vooruit!

 5. Ik herken de trends, doe er niet aan mee.
  Wij houden van een doe vakantie , wandelen en de omgeving bekijken, mijn man met de auto, liefst bij een temperatuur van ruim 20 graden.
  Ik vind het heerlijk om in het late najaar of vroege voorjaar bv naar Tenerife oid te gaan.. de zon verwarmd mij en maakt mij blij.
  In de zomer gaan wij niet op vakantie, soms 1 of 2 nachtje in eigen land!

 6. Wij doen elk jaar iets anders. Vorig jaar naar Oostenrijk, dit jaar waren we in Sri Lanka. En komend jaar blijven we misschien wel gewoon lekker in Nederland. Dus we passen vast wel in een onderdeel van een trend, maar dan elke keer in een andere :-)

 7. Wij houden het toch nog maar even bij kamperen.. Haha zo ideaal met kleine kinderen, veel contact met mensen en veel zien van een mooie omgeving!

  Toch hebben we nog wel plannen om een verre reis te maken naar bijv. Amerika of Azië!

 8. Zeker nummer 1. De wellness vakantie! Ik kom altijd zo tot rust van welness. Zelf heb ik ook een jacuzzi in de tuin die zeker wekelijks gebruikt wordt om lekker te ontstressen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.