|

Zo maak je de overgang van vakantie naar school makkelijker!

back to school

De laatste week van de grote vakantie zie ik als een belangrijke week.  Een week waarin de basis wordt gelegd voor het schoolse leven dat bijna weer gaat beginnen.

In zo’n laatste week zou ik bijvoorbeeld ook nooit op vakantie gaan, als ik een vakantieganger was. Want dan lijkt me de overgang op maandag, als school weer begint zo abrupt en groot.

Mijn tips om de overgang van vakantie naar school makkelijker te maken

 1. In de laatste vakantieweek word ik weer strenger als het gaat om bedtijden. Tijdens de vakantie geef ik de kinderen lekker veel ruimte. Maar in de laatste week trek ik de touwtjes langzaam maar zeker weer aan. Dat doe ik om hun lichaam weer te laten wennen aan het schoolritme. En dat betekent vroeger naar bed, en vroeger weer op. Door daar een week voor te nemen, kan de overgang geleidelijk worden gemaakt.
 2. Alle kinderen gaan naar de kapper in de laatste week. Ooit kostte me dat maar liefst 88 euro! Maar daar heb ik van geleerd. Dit jaar ging ik met ze naar de Turkse kapper. En dat was meer dan de helft goedkoper!
 3. Ik ga sportschoenen en gymkleding kopen met de kinderen. Dat doe ik meestal bij de Bristol of de Scapino. Mijn kinderen zijn geen fan van gymnastiek op school, maar het hoort er nu eenmaal bij. En ik wil die sportkleding op orde hebben.
 4. Ik zeg tegen de kinderen dat ze hun fietsen moeten controleren. Niets zo vervelend als op maandagochtend na de zomervakantie constateren dat een band lek is, of dat fietslampen het niet meer doen. De dagen worden al merkbaar korter, dus ik vind fietslampen een belangrijk aandachtspunt. Als er mankementen zijn, dan moeten ze van mij met de fiets naar de fietsenmaker om dat in orde te laten maken.
 5. Ik ga schoolspullen met ze kopen. Voor mijn jongste zoon kocht ik voor 30 euro schriften, passers, pennen etc. bij de Hema. Best duur al met al, en de Action was denk ik goedkoper geweest. Maar hij heeft 14 vakken, dus dan heb je best veel schriften nodig.
 6. Ik controleer of alle drinkbekers doppen hebben. Broodtrommels weigeren mijn kinderen helaas mee te nemen, omdat ze zoveel plek innemen in hun tas.
 7. Beltegoeden worden gecontroleerd en indien nodig aangevuld. Als school weer begint vind ik het belangrijk dat ze mij kunnen bellen als ze bijvoorbeeld onderweg toch nog een lekke band krijgen.
 8. Ik controleer kleding: past alles nog, en is er nog voldoende? Dat herinnert me er aan: ik moet voor mijn jongste zoon nog een lange broek kopen!
 9. Ik vraag de kinderen hun kamers nog een keer extra goed op te ruimen zodat ze het nieuwe schooljaar opgeruimd kunnen beginnen.
 10. Als afsluiting van de vakantie gaan we met het gezin een ijsje eten, en nemen als het ware afscheid van de zomervakantie. Ik vind het belangrijk om periodes te markeren.

En dan is het tijd voor een nieuw schooljaar, en een nieuwe start!

Bonustip: Kleding markeren helpt voorkomen dat je kind met de jas van een ander kind thuiskomt.

Hoe bereid jij jezelf en de kinderen voor op het nieuwe schooljaar? Heb je nog aanvullende tips?

Similar Posts

30 Comments

 1. Vooral nummer 1 en 9 vind ik heel belangrijk en doe ik zelf ook altijd. Ik vind het altijd lastig, die overgang van vakantie naar school, maar als ik eerder naar bed ga een eerder op sta komt het vaak wel goed.

 2. Ik doe eigenlijk alleen 1 bewust. De rest doe ik wanneer het voorkomt :)
  10 doen we zeker, nog even leuke dingen doen en genieten van de vrijheid!
  9 is hier een terugkerend fenomeen, hahaha.

 3. Heel herkenbaar! Wij doen de laatste week ook lekker rustig en de meiden moeten dan weer op tijd naar bed. Vandaag nog gezellig biwlen met ze en pizza eten en dan is het morgen weer zover. Maar eerst vanavond alles klaarleggen voor morgen, dat scheelt een hoop gestress in de ochtend ????

 4. Ik moet even terugdenken, hoe het bij mij destijds ging, inderdaad wat strakker met bedtijden, boeken kaften en alles klaarmaken voor school, maar niet zo intensief zoals jij beschrijft.

  Hoewel veel moeders blij schijnen te zijn als school weer begint, vond ik het altijd wat jammer, ik hield wel van het wat lossere leven…
  Niet voor niets vond ik kamperen zo leuk, het vrije leven, en gelukkig ook de kinderen ;)

  Voor de kinderen was het vermoedelijk wel prettig om weer op school te zijn, toch ook een belangrijk deel van hun leven en ze gingen graag naar school.
  Ik kan me tenminste geen gemopper herinneren.

  Groetjes Lily

 5. Wat ben je daar goed in. Ik luier lekker met het hele gezin nog een beetje aan tot die laatste vakantiedag. En dan denk ik O jee, wat moet ze aan? Waar is d’r schooltas eigenlijk? Enz… Zo’n moeder ben ik.

 6. Goede tips! We gaan morgen ook weer naar school en ik ga vanmiddag nog maar even je rijtje af ;) Met als einde een ijsje eten in de stad!

 7. Goed schema! Zo gaat het ongeveer bij mij ook, behalve 9 is inderdaad is een gebed zonder eind..geen idee hoe hij het voor mekaar krijgt? Haha gelukkig heb ik nog even..hier in Kuala lumpur (een Franse school) gaan ze pas 4 september..

 8. Goed schema! Wij hoeven hier zelf nog geen rekening mee te houden want de kleine meid wordt in november pas 2 jaar. Maar ik kan me voorstellen dat er veel is waar je even rekening mee moet houden.

 9. Sommige dingen die je noemt doe ik nu ook al regelmatig. Mijn kinderen zijn nog te jong voor school maar ik vind je tips heel waardevol en zal het daarom bewaren.

 10. Wij gaan in de laatste week nog op vakantie, maar probeer de hele vakantie door op dit alles te letten zodat de overgang niet te groot is.

  1. Wauw, dat lijkt mij persoonlijk dan best pittig. Maar kennissen hier uit de buurt gingen ook de week voor school nog even op vakantie. Dus het kan natuurlijk best.

 11. Ik moet zeggen dat ik me niet meer kan herinneren dat mijn ouders me echt bewust voorbereidden op deze overgang. Het schoolspullen kopen deden we altijd wel, daar keek ik altijd zó naar uit!

 12. Toen Lara nog zo jong was probeerden we idd ook nummer 1 uit en samen bij schoolcampus school spullen kopen. Dat was altijd zo gezellig en samen boeken kaften hahaha.

 13. Ik heb wel een tip qua schriften. Ik gebruikte vroeger een multomap met tabbladen. Zo kon ik nooit mijn schriften vergeten en daarnaast hoef je aan het eind van het jaar geen halfvolle schriften weg te gooien. Gewoon een kleine tip ;)

 14. Handige tips. Hier dan geen kids, maar als juf raad ik zeker aan om alvast een weekje weer terug in het schoolritme te gaan zitten. Dit is zoveel fijner voor de kinderen. Ik merk nu dat de kinderen een beetje regelmaat kregen op school (als juf dan ;) ). Regels zijn daarentegen dan wel weer ver te zoeken, maar dat komt vanzelf. Ik heb in ieder geval geen slapende kindjes meer aan het eind van de dag ;) .

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.