|

Winkels met 'het Action effect' en hoe voorkom je het

action effectMet name de Action is er berucht om: je gaat er heen voor 1 ding, en vertrekt met een mand vol spullen. Ik noem het graag het Action effect. Maar er zijn meer van dit type winkels. Winkels die blijkbaar heel verleidelijk zijn, en leiden tot impulsaankopen.

Laten we deze gevaarlijke winkels eens op een rijtje zetten!

10 Winkels met het Action Effect

 1. Action
 2. Ikea
 3. Xenos
 4. Hema
 5. Blokker
 6. Big Bazar
 7. Wibra
 8. Leenbakker
 9. Kwantum
 10. Kruidvat

Wat deze winkels kenmerkt is het grote en gevarieerde aanbod, voor relatief lage prijzen.

Wie zijn er niet gevoelig voor het Action effect?

Toch zijn er genoeg mensen die niet gevoelig zijn voor het Action effect. Dat lees ik tenminste in de comments op Huisvlijt. Dan vraag ik me wel eens af: wat is hun geheim?

Wat maakt dat deze mensen niet gevoelig zijn voor het Action effect?

Na het lezen van hun comments heb ik daar de volgende 3 factoren uit gehaald:

1. Mensen met principes wat betreft koopgedrag

Mensen die niet gevoelig zijn voor het Action effect zijn vaak mensen met duidelijke principes. Zij verdenken winkels als de Action van uitbuiterij en slechte arbeidsomstandigheden. En daar willen zij niet aan bijdragen.

Dat iets goedkoop is, vinden zij juist géén argument om het dan maar mee te nemen. De lage prijs symboliseert voor hen wat er fout is aan winkels als de Action en Primark.

2. Mensen die houden van een eenvoudiger levensstijl

Een andere factor die ik zie bij mensen die niet gevoelig zijn voor het Action effect is dat ze niet te veel ballast willen meezeulen in hun huis en leven. Ze hebben vaak hun huis flink opgeruimd, en allerlei overbodige spullen naar de kringloop gebracht. Ze kiezen voor een eenvoudiger leven. Vaak hebben ze boeken gelezen als Opgeruimd van Marie Kondo. Dat heeft ze een andere kijk op spullen gegegeven waardoor ze minder gevoelig zijn geworden voor de verleidingen van 'leuke spulletjes'. Een prachtig voorbeeld van zo iemand vind ik Valhalla die met haar gezin naar Noorwegen emigreerde.

3. Mensen met een kritische kijk

Er zijn ook mensen die de spullen die je bij de Action kunt kopen van slechte kwaliteit vinden. Dat maakt dat ze niet in de verleiding komen om er wat te kopen. Zij geven liever meer geld uit aan iets waarvan ze zeker weten dat het van goede kwaliteit is.

Wat kun je doen om je te wapenen tegen het Action effect?

Zelf ben ik best gevoelig voor het Action effect, hoewel het stukken minder is dan vroeger. Wat mij nu kan weerhouden van aankopen is vooral een verlangen naar een simpeler levensstijl. Ik wil niet te veel zooi in mijn huis. Op de een of andere manier is mijn huis nogal kakelbont, dus meer spullen zouden het onrustig maken.

Wat betreft de lage prijzen van de Action, wil ik best geloven dat die zo laag zijn omdat de Action massaal inkoopt. En veel producten in oude verpakkingen aanbiedt. Ik ga er dus niet blindelings vanuit dat de lage prijzen laag zijn omdat er ergens mensen worden uitgebuit.

De simpelste manier om je te wapenen tegen het Action effect is simpelweg zo'n winkel niet binnenstappen als je van jezelf weet dat je er gevoelig voor bent! Wil je toch naar binnen? Maak dan van te voren een lijstje en houd je daar aan. En gebruik de 24-uurs regel: wacht 24, en als je het dan nog wilt kopen, mag het.

Ben jij gevoelig voor het Action effect? En welke andere winkels horen ook in het lijstje thuis volgens jou?

Lees mijn post over de Prijsmepper!

Similar Posts

46 Comments

 1. Afgelopen drie zondagen is er op NPO2 een documentaire uitgezonden 'De Prijsvechter'. Echt een aanrader om te kijken. Deze gaat over waarom mensen zo veel kopen bij o.a. de Action en hoe het kan dat de Action zo goedkoop is. Maar het gaat ook over de gevolgen hiervan voor economie en milieu. Echt heel interessant als je meer over de achtergrond vd prijsvechters wilt weten.

  1. Die documentaire staat in mijn Moleskine agenda genoteerd om te kijken, maar nu nog even een moment vinden om het ook echt te doen. Het lijkt me zeker een interessante documentaire!

 2. Ik heb een soort haat/liefde verhouding met winkels zoals de Action. Ik vind de kwaliteit vaak niet zo goed en ik koop liever één mooi stuk dat ik écht mooi vind dan tien prulletjes. Dat gevoel heb ik bij de Primark trouwens ook. Ik koop liever in de solden één afgeprijsd duurder stuk, dan veel goedkope stuks in de Primark. Maar ik kom soms toch wel in beide winkels hoor. Ik koop bijvoorbeeld graag schoolgerei in de Action, en mijn tienerdochter komt ook wel eens graag in de Primark . Maar zij heeft natuurlijk nog een perfect modelletje en dan sta je met alles ;-) Ik koop, op mijn leeftijd, liever kleren met een mooiere afwerking en snit.

  1. Dat vind ik heel herkenbaar Villa Blabla. Niet alles is mooi en goed bij de Action, maar tegelijkertijd hebben ze soms ook wel weer handige en leuke spullen. Inderdaad schoolspullen e.d. en recent kocht ik er de Mona Lisa : )

 3. Ik kan me redelijk goed inhouden bij Action om geen snuisterijen te kopen, maar schoonmaakmiddelen zijn daar een stuk goedkoper. Ook schrijfmiddelen e.d., maar het wel leuk om er doorheen te lopen en alles wat te bekijken.

  Lidl en Aldi mogen van mij ook wel in het lijstje, want ik kan het nooit nalaten om langs de rekken met non-food aanbiedingen te lopen.
  Een tijdje geleden een leuke pyama voor 5 euro gekocht bij Aldi en zo is er meer, wat ik bij beide winkels mee naar huis neem ;)

  Wat van mij ook in het lijstje mag, maar dat is heel persoonlijk, is een tuincentrum.
  Als ik daar naar toe ga, moet ik afgepast geld meenemen, anders ga ik me echt te buiten aan planten, wat afgelopen zaterdag wel weer bleek.
  Ik knap er vaak van op om daar tussen de planten te lopen en te genieten van de geuren en kleuren, maar dan zie ik ook vaak "must-have"-planten.
  Maar ik ben dan ook een tuin-gek :P

  Groetjes Lily

  1. Oh, je hebt helemaal gelijk inderdaad. De Aldi en Lidl kunnen hetzelfde effect hebben in die paden met 'bijzondere spullen'. Zeker bij de Lidl heb ik daar behoorlijk last van. Zeker als de hardloopkleding verkopen.

   Een tuincentrum kan denk ik erg leuk zijn. Zelf heb ik daar gelukkig minder last van, maar dat komt natuurlijk ook omdat ik niet zo'n tuinierder ben.

  2. Gisteren nog wat zitten nadenken over het "action" effect, maar is het niet zo, dat "kopen" ook een soort van voldoening geeft?
   Net zoals je van chocola een oppepper kunt krijgen...;)
   Iets zien voor een prettige prijs en dan blij zijn met je aankoop, wat overigens niet alleen aan vrouwen voorbehouden is, want zet een man in een elektronica- of autowinkel en je hebt er ook geen kind meer aan :P
   Uiteraard wat gechargeerd, maar ik denk toch, dat kopen een mate van voldoening geeft...

   Gisteren bij Action 2 vochtvreters voor in de auto gekocht, waar ik dan echt blij mee ben, omdat ik een vochtprobleem in het autootje heb.
   Uiteraard had ik alleen de dingen van het lijstje kunnen pakken om daarna meteen richting kassa te gaan, maar dan had ik deze vochtvreters gemist.
   Dat is ook de aantrekkingskracht van dergelijke winkels, voor elk wat wils voor prijzen welke binnen het besteedbare budget liggen.
   Soms een miskoop, maar zelden zo, dat het pijn aan de portemonnee doet.

   Groetjes Lily

  3. Ik denk dat je een goed punt hebt Lily. Iets kopen geeft een fijn gevoel. Niet voor niets zijn sommige mensen verslaafd aan winkelen door die 'rush' die ze krijgen bij een aankoop.

   Fijn dat je het vochtprobleem in je auto op deze manier hebt kunnen oplossen!

 4. Nee, ik heb dat eigenlijk niet meer, vroeger wel, dat de kinderen klein waren, veel knutsel spul.Ook dingen voor in huis, maar nu,nee niks meer nodig, want kinderen knutselen niet meer;) huis is gezellig genoeg.
  En ik denk nu ook wel 2 keer na heb ik het echt nodig..vaak niet;)
  Ik heb mij dus zelf redelijk onder controle;)

 5. Ik ben helemaal niet gevoelig voor het Action affect maar kom er natuurlijk wel eens om iets te kopen.
  Zo hoorde ik onlangs van mijn zusje dat de ontstopper van de Action zo goed werkte en idd echt goed en dan ben ik blij want een douche op verstopte toilet is heel vervelend.

  1. Quro duo ontstopper, is vloeibaar, geen gedoe met korrels die je niet uit de verpakking krijgt of aan elkaar gaan klonteren.
   Werkt echt.

 6. Ik maak vaak een lijstje en daar moet ik me dan van mezelf aan houden. Wat we altijd halen bij de Action is bijvoorbeeld deorollers van Dove en Axe. Bij de Action €1,79 terwijl ik ruim €2,- meer betaal bij Trekpleister en/of Kruidvat.
  Iedere besparing is meegenomen.

 7. Kan me goed inhouden
  Onlangs wel nuttige boxen gekocht om mijn dvd , in te doen
  Zie tv over prijsvechters

  Ik heb een zwak voor lekkere luchtjes dus ontloop parfumzaken

  1. Leuk om elkaars 'zwaktes' te lezen. Lily heeft het bij tuincentra en jij bij parfumzaken. Bij die twee heb ik het dan weer niet. Wel weer bij boekwinkels.

 8. Vorige week zag ik ook iets op tv hierover. Maar ik ben er totaal niet gevoelig voor. Ik koop alleen dat wat ik nodig heb. Misschien komt dat omdat we al zoveel rommel hebben en ik steeds mijn best doe om het zo netjes mogelijk te houden (veel weg te gooien)...

 9. Op mij hebben dat soort winkels meestal het omgekeerde effect. Ik kom wel eens bij de A.ction voor azijn met lavendelgeur, maar dan kom ik binnen en dan komt alles zo op me af, het is zoveel en zo vol en druk dat ik alleen maar kan denken wegwezen hier. Soms zelfs zonder de azijn omdat ik het zo gauw niet kan vinden. Er staat zoveel dat ik door de bomen het bos niet meer zie. En inderdaad na het zien van de serie de prijsvechter vergaat de lust tot kopen je wel, vooral van die van gisteravond. Maar in tuincentra kan ik er moeilijker weerstand aan bieden, maar kan me toch redelijk inhouden want prullaria komen er al jaren niet meer in. Leontine

  1. Ik kan me daar wel wat bij voorstellen. Het ligt denk ik ook aan de Action. De onze is heel groot, met hele brede gangpaden waardoor dat overweldigende effect wat minder is. En ik ga alleen als het rustig is.

 10. Je vergeet nog een reden om geen last te hebben van het Action-effect:bGeen geld hebben.
  Hier is de vraag, koop ik dat "leuke dingetje" of koop ik eten. Dan ga je toch voor het eten hoor.

  Groet,Greet

  1. Oei, ik heb een vriendin die dan maar niet eet... zij is gevoelig voor aanbiedingen e.d. en kan niet met geld omgaan. Telkens weer zegt ze haar leven te beteren en dan toch weer... en dan leen ik haar weer geld of koop eten voor haar. Zucht. En zelf hebben we het ook niet breed hoor...

  2. Jeetje, dat is wel een verkeerde keuze dan. Niet eten, om spullen te kunnen kopen. Dat lijkt me voor jou als vriendin ook niet makkelijk Suzanna.

   Ik heb makkelijk praten besef ik, maar misschien moet je haar gewoon geen geld meer lenen.

   Zo lang ze nog bij jou terecht kan, hoeft ze haar gedrag niet te veranderen.

   Maar nogmaals, ik weet dat het makkelijk gezegd is vanaf de zijlijn!

 11. Ik koop alleen datgene wat ik nodig ben bij bovenstaande winkels. Wanneer ik door het dorp loop en fijn naar binnen gluur bij de mensen, zie ik allemaal gelijke vensterbanken, hartjes en bordjes en hangertjes...zelfs de planten zijn hetzelfde! Ik bedank daarvoor en heb spullen die je bijna nergens tegenkomt. Ik geef graag wat meer geld uit voor een bijzondere vaas dan meuk bij de action weg wat iedereen al heeft! Ik koop al nooit vaak wat nieuws, dus dan mag het best even wat duurder en vaak ook mooier van kwaliteit zijn.

 12. Ik ben ook redelijk immuun voor de Action, maar dat komt vooral door de rommelige winkel en de overheersende geur van chinees plastic. Bij de Xenos daarentegen koop ik wel altijd teveel. :P

 13. Ik kan nogal overweldigd raken door t enorme wisselende aanbod en veelheid der dingen...kan dus niks vinden en ik koop niks, tenzij ik ga met ene lijstje :-)

 14. Als er geen vraag was naar winkels als de Action zou het er niet zo druk zijn. Jammer dat ze er nog niet waren toen mijn kinderen klein waren. Als alleenverdiener in een traditioneel gezin zou dat mooi meegenomen zijn.

 15. Herkenbaar en vooral bij Action en Ikea. Maar ook ik merk dat het minder wordt. Bij Action haal ik vooral knutselspullen voor de kinderen. En ik ga alleen naar de Ikea als ik bijv een nieuw kastje moet hebben. Maar dan ga ik altijd met een tas vol andere dingen weg. Daar kan ik me toch minder goed bedwingen dan bij de Action hahaha

  1. Ik ga meestal aan het einde van de dag of begin van de avond en dan valt het reuze mee. Eigenlijk ook niet goed want dan kan ik rustig rondsnuffelen hahaha

  2. LOL. Nee, eigenlijk is dat dan juist niet handig inderdaad. Want dan kun je lekker kijken : )

   Terwijl als je je opgefokt en vervelend voelt door de drukte, je waarschijnlijk het liefst meteen weg wilt.

 16. Het zijn inderdaad van die hebben dingen winkels. Vaak zie ik leuke shoplogs en denk ik moet dat ook hebben. Na een nachtje slapen bedenk ik me: heb ik het nodig? Moet ik het echt hebben? En koop het dan niet...

  Ik beken wel dat er wel eens iets extra's aan mijn vingers blijft plakken wanneer ik 1 van deze winkels binnen loop (Action, Kruidvat, Wibra, Zeeman), maar nee nooit echt teveel on onzinnige aankopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.