Is Minecraft goed voor autistische kinderen?

minecraft

Toen ik Minecraft voor het eerst zag snapte ik niet wat mijn kinderen er leuk aan vonden .

Want vergeleken met andere computerspellen ziet het er maar primitief uit. De wereld en figuren van Minecraft zijn namelijk opgebouwd uit blokjes.

Maar dat bewijst maar weer eens dat ik niet weet waar ik het over heb als het gaat om computerspelletjes, want Minecraft is een gigantisch succes.

Minecraft is een veilige wereld voor kinderen met ASS

Meestal komen computerspelletjes echter negatief in het nieuws. Als verderfelijke activiteit waar jongeren veel te veel tijd aan besteden, met allemaal enge dingen als digitale dementie tot gevolg.

Daarom is het boek Blokkenjongen ook zo interessant. Want daarin bloeit de relatie tussen en vader en zijn autistische zoontje juist op door… Minecraft! En het jongetje zelf trouwens ook.

In Blokkenjongen is Minecraft goed voor een jongetje met ASS (Autisme Spectrum Stoornis).

Lees mijn review van het boek Blokkenjongen op mijn blog over boeken.

En mijn post over spelletjes spelen!

Ben je geïnteresseerd in autisme? Dan is de documentaire Het beste voor Kees ook leuk voor je!

Wat vind jij van Minecraft?

Similar Posts

15 Comments

 1. Ik ben helemaal niet zo tegen gamen. Mijn oudste zoon van 17 heeft heel goed Engels leren spreken door te gamen met met kinderen over heel de wereld. Hij sprak al Engels voor hij het leerde op school. Eén van de eerste spelletjes die hij speelde was ook Minecraft, daarna speelde hij vooral League of Legends en nu zijn het jammer genoeg ook meer gewelddadige games (dat vind ik niet zo leuk, maar op die leeftijd hoort dat er vaak bij). Hij heeft een tijdje vrij veel gegamed, maar nu is het veel minder en gamed hij nog maar een paar keer per week.
  Zolang kinderen niet overdrijven en er toezicht is van de ouders vind ik het helmaal zo slecht niet.

 2. als je meegaat in de wereld van een autist, kun je ze soms bereiken. Ja, daarin lijken autisten wel mensen: als je ze tegemoet komt, gaat t contact beter.
  Verder zijn games overzichtelijker dan “normaal” sociaal verkeer, dus voor autisten soms een mooie opstap om bepaalde communicaties wel aan te gaan. En door meer te doen, leren ze het ook sneller. Dus voor sommigen zal t een manier zijn om beter te leren communiceren.
  Bij mijn zoon heb ik op die manier bordspellen gebruikt. Hielp met communiceren. En hij heeft de wereld sneller leren begrijpen, via z;n bordspelervaringen. Prima dan.
  Ook voor autisten (juist voor…) ligt het verslavingsgevaar op de loer. Dat is best lastig om in te schatten (voor ouders en voor de autisten zelf) en nog veel lastiger om te corrigeren als dat nodig si. Dus het blijft wel opletten, is geen perfecte oplossing. Tja, dat geldt eig wel voor veel in het leven.

 3. Dat boek ga ik zeker lezen! Mijn twee jongste kleinkinderen spelen minecraft met elkaar als ze hier zijn. Allebei op een tablet. Ze vinden het heerlijk. Ik vind het een ok spel. Ik zet er wel een time limit op.

 4. Ik krijg last van mijn ogen als ik te lang naar Minecraft kijk. Mijn kleinste is al tijden gek op het spel en ik moet ook steeds van hem ‘komen kijken’. Ik vind het wel een super invalshoek voor een boek. Ik denk ook zeker niet dat gamen alleen maar slecht is, net als alles heeft het volgens mij goede en mindere kanten.

 5. Autisten zijn mensen…de een heeft veel aan een computerspel als Minecraft, een ander aan toneelspelen, of sporten of muziek maken. Ik heb wat dat betreft zeer uiteenlopende kinderen met diverse hobby’s. Daarbij maakt het vooral uit of hun hobby voor hen veilig genoeg is. Duidelijk genoeg is. Als een les niet doorgaat dat dat goed gecommuniceerd wordt, dat ze geaccepteerd worden…zoals ik zei, echt zoals elk ander mens.

  1. Ja ik snapte ook al niet … natuurlijk zijn “autisten” mensen, blij dat ik niet de enige ben hihi zelf zeg ik altijd “mensen met autisme” dat dekt het veel beter

   in ons gezin zijn er verschillende mensen met autisme en ja hoor veel minecraft, ik heb al wat artikels over minecraft geschreven en er staan er nog verschillende gepland waaronder ook eentje over autisme

 6. Mijn oudste zoon heeft autisme, ofschoon je het bijna niet meer ziet. Toch zie ik wel de kenmerken en ja hij houdt van Minecraft, lego en grappig genoeg ook fantasie werelden…

 7. Zoals je wel al weet hebben wij al een kleine serie over Minecraft waar ook nog een of meerdere blogs over autisme en minecraft (of andere spelletjes) naar voren zal komen!

  Bedankt voor de boekentip!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.