Welke schoenen onder jurkje? Alles mag, dus wat doe je?

Welke schoenen onder een jurkje?

Welke schoenen draag je onder een jurkje? 

Ik draag altijd rokken en jurken, nooit een broek. Afhankelijk van de temperaturen draag ik onder zo'n jurkje of rok schoenen, laarzen of sandalen.

'Ga je zo de deur uit?' vroeg mijn tante Marietje ooit kritisch, toen ik de deur uitging in jurk met daaronder laarzen. Ze vertelde dat ze vond dat je onder een jurkje schoenen hoort te dragen, en niet laarzen. Maar ik vind dat laarzen ook prima kunnen onder een jurk of rok. Sterker nog, ik zie zelfs steeds vaker dames in jurken waaronder ze sneakers of sportschoenen dragen.

Dus hoe zit het nou eigenlijk? Wat adviseren de fashion goeroe's over schoenen onder jurkjes?

Welke schoenen onder jurkje?

Ooit waren de regels wat betreft kleding, oftewel de dresscode veel strenger dan nu. Schoenen kiezen of kleding, was toen veel beperkter. Nu mag er veel meer, maar dat wil niet zeggen dat alles even flatteus staat. In die zin snap ik mijn tante Marietje wel. Een paar laarzen onder een jurkje staat minder elegant dan schoenen onder een jurkje.

Hieronder een overzicht van wat verschillende experts zeggen over schoenen onder jurkjes.

Pumps onder een jurkje zijn altijd goed

Over één ding zijn alle experts het eens: pumps onder een jurkje zijn altijd goed. Ze passen bij elke lengte jurk of rok.

Welke schoenen onder een jurkje

 

Hetzelfde geldt voor strappy sandals onder een jurkje.

welke schoenen onder een jurkje

Schoenen onder jurkje: sneakers kunnen ook prima

Zoals ik al vermoedde vinden de experts dat sportieve schoenen onder een jurkje prima kunnen. Wel moet je even bedenken of dergelijke schoenen ook bij de gelegenheid passen. Hieronder een paar sneakers van het merk Nubikk die tegenwoordig dus gewoon onder jurkjes worden gedragen.

Welke schoenen onder een jurkje

Of sportieve schoenen onder een jurkje kunnen heeft vooral te maken met etiquette. En het ligt ook aan het soort sportschoen. Ik weet dat in de film Father of the Bride met Steve Martin de bruid een paar schattige sportschoenen droeg onder haar trouwjurk. Met witte linten.

12 vuistregels

Eigenlijk zijn er geen regels meer voor schoenen onder een jurk of rok. Het antwoord op de vraag: Welke schoenen onder een jurkje?' is: 'Alles mag tegenwoordig.' Maar gelukkig zijn er wel een aantal handige tips die je kunt toepassen bij de keuze voor schoenen onder een jurkje. Hieronder heb ik ze voor je bij elkaar verzameld*.

 1. Pumps zijn altijd goed onder een jurkje.
 2. Enkellaarsjes laten je benen korter lijken, net als sandalen met een bandje rondom de enkel. Dus heb je korte benen, en wil je ze langer laten lijken onder een jurkje, kies dan liever voor pumps. Overigens kun je dit effect van enkellaarsjes weer enigszins compenseren door een versie met hakken te dragen. Zoals deze van Floris Van Bommel:Floris van Bommel enkellaarsje
 3. Wil je laarzen dragen onder een jurk? Dan is het advies om een laars op enkelhoogte of net onder of boven de knie te kiezen. Dus niet een kuitlaars, want die laat je er in combinatie met een jurkje kleiner uitzien. Maar zoals je bij punt 2 kon lezen, laten enkellaarsjes je benen wel weer korter lijken...
 4. Kun je niet tegen hakken, kies dan voor ballerina's en loafers onder een jurkje. Omdat ze geen bandje hebben en een stuk van je voet bloot laten, lijken je benen hier langer door.
 5. Draag liever geen kakelbonte laarzen onder een jurkje: kies voor rustige kleuren als bruin of zwart.
 6. Voor bruiloften zijn laarzen niet geschikt onder een jurk. Kies dan voor pumps of ballerina's onder een jurkje.
 7. Combineer een mini jurkje liever niet met hele open schoenen.
 8. Hoe korter de jurk, hoe langer de laars mag zijn.
 9. Onder een jurk of rok met midi lengte kunnen zowel pumps, enkellaarsjes als overknee laarzen.
 10. Wil je sneakers dragen onder je jurk? Het advies is om dit alleen te doen als de lengte van de jurk tot maximaal aan je knie komt.
 11. Voor maxi jurken of rokken kunnen schoenen met hakken handig zijn, zodat je niet steeds over je jurk/rok struikelt. Hoewel ik graag rokken en jurken draag, vermijd ik de maxi modellen. Veel te lastig!
 12. Bij chique en formele gebeurtenissen zijn sneakers onder een jurkje minder geschikt.

*Deze algemene regels voor schoenen onder een jurkje komen van Van den Assem, Omoda, Van Arendonk, Dresses only Blog, Manfield, jurkjes.com, Popsugar Fashion UK, Style Debates, Styleraze, Who What Wear, WikiHow, Brightside.me, fabulousafter 40.

Zo loop ik er vaak bij : )

Lompe Uggs onder een rok. Nou ja. Maar niet naar feestjes of belangrijke gelegenheden natuurlijk.

rok ebay

Wat vind jij mooi onder een jurkje?

Lees ook mijn post over Tafelmanieren! en Wat draag je naar een begrafenis?

Similar Posts

59 Comments

 1. Helaas draag nooit geen jurk. Sleehak draag ook niet. Daar kan ik niet erop lopen. Gewone gympies en laarsjes. Fijne dag.

  PS: onze website heeft een nieuwe naam gekregen SKYBLOG.NL (wil je onze oude linkje van Yova aanpassen voor ons? Dank je wel alvast!)

 2. Ik vind eigenlijk bijna alles wel mooi onder een jurk. Behalve sneakers!
  Ook jouw Uggs onder een jurkje vind ik leuk, Nicole. Een combinatie van stoer en vrouwelijk. Het heeft iets eigenzinnigs in mijn ogen. Zelf draag ik meestal jurken en rokken (ook wel maxi), met enkel- of kuit/knielaarzen eronder.

 3. Zelf ben ik fan van vrij nette schoenen. Sneakers onder een jurkje vind ik bij anderen vaak geen probleem, maar voor mezelf kan ik er maar niet aan wennen. Ik houd het dus meestal bij enkellaarsjes of loafers. Heb ik een feestje? Dan ga ik voor een pump met hak.

 4. In de winter draag ik een legging of maillot onder een rok of jurk (anders heb ik het koud) en dan vind ik pumps niet mooi, dus draag ik enkellaarsjes. Ik ben niet lang en nu lees ik dus dat je dan nog kleiner lijkt...
  In de zomer draag ik sandalen of ballerina's onder een rok of jurk. Sneakers eigenlijk nooit.

  1. Ja, je lijkt dan kleiner omdat je jezelf als het ware in 'stukjes' opdeelt. Het zou denk ik schelen als legging en laarsjes dezelfde kleur hebben. Dan valt dat effect weer weg.

   Sneakers draag ik ook nooit hoewel ik ze wel leuk vind. Maar ik vind ze claustrofobisch. Ik wil mijn schoenen zo uit kunnen doen.

 5. Alles mag, okee maar staat ook alles leuk? Sneakers is werkelijk vreselijk.
  Alleen leuk bij lange, slanke en hele jonge meiden.
  Het is zo super onvrouwelijk. Kun je nog zo een leuke jurk aanhebben. Waarom doen sommige vrouwen dit toch?
  Sorry moest het even kwijt. ;-)

 6. ik draag geen jurken en of rokjes maar als ik het zou dragen dan gaan er gewoon een paar sneakers onder :D vind hakken en laarzen zo stijf eronder staan tegenwoordig, past gewoon niet meer bij deze tijd, vroegah wel

 7. Zie wel eens vrouwen met leuke sneakers onder een jurk, maar dan wel een stoere jurk (geen frutsels en weinig belijning) met dikke maillot. Staat leuk, maar je moet wel de juiste benen hebben, zonder klapkuiten. Er zijn nu zoveel soorten sneakers dat dit echt wel kan en ook leuk staat (vind ik).

  En hak(je) is altijd mooier voor je houding en daardoor ook je kuiten. Zou op de hakken van Maxima willen kunnen lopen en het geld hebben om ze aan te schaffen. Maar helaas pindakaas.

  Draag laarzen onder een jurk of schoenen met een hak. Maar meestal draag ik broeken met sneakers want fijne stevige schoenen om op te lopen.

 8. Ik ben maar wat blij dat tegenwoordig veel meer gedragen kan worden onder rokken en jurken. Ik draag eigenlijk liever geen broeken maar omdat ik sinds een aantal jaren orthopedische schoenen draag waren tot voor kort jurken ook niet zo'n goede optie. Nu draag ik rustig een sneaker of enkellaars onder rokken. Ik mag nu een nieuw paar schoenen laten maken en zit erover te denken om voor een veter bootie te gaan, lekker stoer. (zei ze op haar 70ste,😄) Ik zou niet weten wat te doen als ik ooit nog eens echt op chic zou moeten, pumps kom ik niet eens in, in geen enkele nette schoen trouwens.

 9. Ik ben gek op jurken en heb nu wandelsandalen, die er ook nog leuk uit zien, voor mijn jurken. Kan ik kilometers maken en een jurk aan. Wat mij betreft een top combinatie. Jeggings draag ik in de winter omdat het warmer is. Liefst draag ik 365 dagen per jaar een jurk.😁

 10. Tja, dat hangt van veel dingen af. Van het soort rokje, van het soort schoenen. Ik vind bijvoorbeeld sneakers onder een spijkerrokje wel heel leuk. Maar onder een gewoon rokje niet. Ik draag bijna altijd broeken. En áls ik dan een keer een rok of een jurk aan trek, dan ga ik er ook helemaal voor. Dus met een mooie panty en hoge hakken :-)

  1. Onder mijn jurken draag ik graag een enkellaarsjes op een hoge hak, pumps of witte sneakers. Ligt maar net aan hoe sportief of stoer de jurk in kwestie is.

 11. Ik draag in de winter graag een jurk met een legging of panty van 100 of 60 denier. Meestal heb ik er enkellaarsjes of hoge sneakers onder. Maar onder een sportieve jurk vind ik lage sneakers ook kunnen.Ik ben lang en slank dus dat enkellaarsjes je benen korter laten lijken boeit mij niet.
  Helaas kan ik niet meer lopen op schoenen met een hakje.

 12. Draag ook nooit een broek en in de zomer ballerina's onder een jurk maar dat wordt nu wat te koud en te nat. Draag al jaren "sportschoenen" van Asics (Onitsuka Tiger Mexico 66) onder jurken (ook omdat deze van leer zijn). Tegenwoordig kan alles volgens mij en je moet gewoon drager wat je zelf lekker vind zitten.

 13. Wat een hoop oordelen hier :)

  Ik vind dat iedereen mag dragen waar hij/zij zich fijn en goed in voelt, en het is niet aan mij om te zeggen wat iemand anders wel of niet zou moeten dragen.

  Zelf kan ik door bekkenklachten alleen maar sneakers aan. Dus het elegante heb ik al lang geleden opgegeven ;-)

 14. Ik vind dat alles onder een jurk of rok past. Als het maar in dezelfde style zit. Draag je een stoere jurk? Dan kunnen daar met gemak biker boots onder of sneackers. Een pump vind ik dan minder. Ik heb van die stoere cowboy enkellaarsjes. Die zijn niet mooi onder een lief schattig jurkje maar onder een stoere rok zijn ze geweldig. Alles kan dus!

 15. Wat handig die tips! Want ik draag net als jij bijna uitsluitend rokken of jurkjes. In de zomer combineer ik ze heel vaak met sneakers, maar in de winter vind ik dat wat moeilijker. Dus deze tips gaan wel van pas komen :-)

 16. Ik ben een broekdrager maar naar een feestje draag ik graag een jurk en met de mooiste en hoogste hakken. I love it! Al helemaal omdat ik als Pilates trainer vijf dagen in de week in sport outfit en op gympen loop!

 17. Sorry dat ik het zeg maar die Uggs staan echt vreselijk zo lomp en passen totaal niet onder een mooie rok .Zo'n leuke rok en dan zou je leuke schoentjes ''moeten '' dragen .Maar ja het gaat erom wat jij leuk vind

 18. ik heb vroeger ook geleerd dat je onder een jurk pumps moest dragen, bijna een reden om geen jurken te dragen...ik draag meestal enkellaarsjes. van de week zag ik dochterlief met zeer stoere docter martens achtige schoenen onder een lief zwart-wit gestippeld jurkje. Zag er zo lief uit!

 19. Ik vind het niet wat uitmaken denk ik. Als je je er maar prettig bij voelt.
  Ik draag altijd sportschoenen en een broek. Ik had ook een keertje een jurkje aan met sportschoenen. Het kan dus wel.

 20. Ja ik hou nog steeds het meest van pumps, sandalen of laarsjes onder een rok - sneakers dat is in mijn ogen zo geen mooie combinatie - wel onder een broek uiteraard - tja smaken verschillen he :)

 21. Ik draag graag hakken, maar ook sneakers. Die laatste draag ik ook gerust onder een rok. Heel toevallig heb ik een blog post geschreven over Dr Martens. Deze droeg ik vaak onder een jurkje. Heerlijk comfortabel.

 22. Het ligt heel erg aan het rokje, of het jurkje zelf. En de gelegenheid natuurlijk. Een spijkerrok kan bijvoorbeeld heel leuk met een t-shirt en sneakers, en jurkjes doen het eigenlijk altijd wel goed met pumps of iets met een hakje.

 23. afhankelijk van de lengte van de rok. Zomers vaak pumps en slippers. Maar nu in de winter onder lange rokken of bohemian style jurk mijn enkellaarsjes en onder kokerrokken mijn hoge laarzen.

 24. Ik vind het heel erg afhankelijk van de jurk en gelegenheid. Ik draag dagelijks vaak laarsjes of sneakers onder een jurk. Voor een feest sneller pumps. In de zomer ook vaak sandalen of teenslippers

 25. Onder mijn jurken draag ik graag een enkellaarsjes op een hoge hak, pumps of witte sneakers. Ligt maar net aan hoe sportief of stoer de jurk in kwestie is.

 26. Dit probleem heb ik dus ook altijd! Maar eigenlijk vind ik open hakken altijd het mooiste staan. Hoewel, gympen of slippers kunnen in de zomer ook best.

 27. Helaas Nicole, voor mij geen jurken. Bij dit artikel zie ik iemand voor me. Een lange vrouw die ook een rok droeg, met daaronder schoenen zo hoog.. Ik moet er nog steeds om lachen, want het stond haar echt niet haha

 28. pumps alleen als hetop chique moet anders vind ik het te stijf. Wil niet altijd hakken want ben al 1.82 dus gek op sneakers en alle soorten laarsjes

 29. Strapy sandals of pumps zou ik kiezen! Je ziet ook vaak een sneaker onder een jurkje! Weer eens wat anders! Leuke blog!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.