Waarom gaan mensen op vakantie?

vakantie motivatie

Het is weer die tijd van het jaar: Jan en alleman pakt zijn of haar koffers in, en gaat ‘op vakantie’. Onderstaande post schreef ik vorig jaar, en heb ik ge-update. Het gaat over de vraag waarom mensen toch zo graag op vakantie willen.

Waarom gaan mensen op vakantie?

In de krant las ik dat deze weken maar liefst 10 miljoen Nederlanders op vakantie gaan. In het artikel geven een socioloog, en historicus, psycholoog en een filosoof antwoord op de vraag:

‘Waarom gaan mensen op vakantie?’

Omdat ik zelf niet zo goed begrijp waarom iedereen altijd per sé weg wil, lees ik dit soort artikelen graag! Hieronder een korte samenvatting!

De antwoorden!

De historicus

Volgens Maarten Van Rossem is op vakantie gaan een overblijfsel uit de 19e eeuw. Rijke mensen stuurden hun kinderen destijds op reis om volwassen te worden. Destijds moest je bovendien ergens naar toe om het te zien. Dat is dankzij tv en internet niet meer nodig. De drang om de wereld te verkennen noemt Van Rossem het Floortje Dessing complex. Hij vindt dat je beter iets nuttigs kunt doen.

De psycholoog

Ad Vingerhoets (hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Tilburg) vindt vakantie een verplichting die voortkomt uit groepsdruk. Vroeger moest je naar de kerk. Nu moet je ‘op vakantie’. Anders hoor je er niet meer bij. Volgens Vingerhoets knap je van ‘op vakantie gaan’ ook niet echt op. Heel eventjes, maar daarna verval je weer in je oude gewoontes. In Psychologie Magazine vind je een uitgebreid artikel waarin hij meer vertelt over op vakantie gaan. Het heeft de veelzeggende titel: ‘Bah, vakantie‘ ; )

De filosoof

Volgens Marli Huijer willen we op vakantie omdat we elkaar al duizenden jaren verhalen vertellen over mensen die de wereld ontdekken. En nu willen we dat zelf ook eens meemaken. We vinden met z’n allen dat op vakantie gaan je horizon verbreedt en je blik verruimt. Maar als je je echt wilt verbeteren moet je je van te voren goed voorbereiden op je vakantiebestemming.

De socioloog

Vincent Platenkamp denkt dat we op vakantie gaan uit een behoefte naar zingeving en een verlangen om nieuwe indrukken op te doen. Op vakantie gaan is bovendien een ritueel dat zekerheid biedt in onzekere tijden.

Conclusie over de vraag Waarom gaan mensen op vakantie?

Ik vind de experts niet bijzonder positief over op vakantie gaan eerlijk gezegd. Zelfs het idee dat je er een ruimdenkender mens van wordt is een cultureel bepaald idee volgens Marli Huijer. Mijn conclusie is dan ook dat op vakantie gaan prima is als je het leuk vindt om te doen.

Maar als je liever thuisblijft is daar beslist ook niks mis mee : )

Het is ook nog eens beter voor het milieu, tenzij je kiest voor duurzaam reizen.

Iemand die overduidelijk lijdt aan Het Floortje Dessing complex is Ap Dijksterhuis. Op mijn blog Het Moederfront lees je meer over zijn reislust!

Waarom ga jij op vakantie? Of juist niet?

Similar Posts

67 Comments

 1. Interessant! Ik had het cijfer hoger verwacht, want 10 miljoen is maar even meer dan de helft van de Nederlanders.
  Ik ben ook nogal honkvast. We gaan een weekje naar Arnhem met de caravan en we blijven een weekje thuis. In die laatste heb ik minstens zoveel zin ;)
  Maar ML en DL kijken enorm uit naar de vakantie!

 2. Ik ga op vakantie omdat ik het leuk vind even iets anders te doen. Ik hoef overigens niet per se veel te zien of te doen. Ik hou van kamperen juist omdat je lekker buiten bent en even weg bent van alles wat thuis moet. Niet te ingewikkeld dus, zeker met 2 kleine kinderen niet.

   1. Het is in sommige dingen ingeeft ingewikkelder. We zorgen voor onze dan 10 maanden oude baby voor een leeg zwembad dat als speelplek kan dienen zonder dat alles zijn mond in gaat. We hebben een r ruime tent en spullen die praktisch zijn. Qua eten doen we niet heel moeilijk, we hebben 2 pitten en daarmee moeten we het doen. En als baby wat vaker een potje krijgt in plaats van vers is dat ook geen ramp hij heeft denk ik pas een stuk of 5 potjes ooit gehad, dus ach).
    Maar ik ben wel benieuwd hoe het gaat met 2 kleine kinderen.

    1. Wat slim om een leeg zwembadje als veilige zone te gebruiken! Zeker zo lang ze er niet uitkruipen is dat een mooie oplossing.

     Koken op twee pitten lijkt me nog best lastig, maar het kan natuurlijk best.

     Dank voor je toelichting Maaike.

  1. Ik kan ook altijd erg genieten van de verhalen van andere mensen die weg gaan. En dan ben ik zo blij dat ik niet ga : ) Dan geniet ik weer extra van mijn eigen omgeving.

 3. Leuk artikel! Wij gaan heel graag op vakantie omdat we de wereld willen ‘ontdekken’. We zullen dan ook niet zo snel twee keer dezelfde bestemming bezoeken.

  Maar thuis blijven kan ook heerlijk zijn. In december hebben we twee weekjes vrij gepland waar we lekker thuis blijven samen :)

 4. Wat leuk om te lezen! Ik heb de drang ook niet perse om weg te gaan, vind het heerlijk hoor maar thuisblijven vind ik ook prima. Het enige wat ik op vakantie wel anders heb dan thuis is dat ik minder haast ervaar. Maar als ik thuiskom is het daar vaak 2x zo erg terug Haha!

 5. Mijn “probleem” is dat ik alles leuk vind, Lekker huis blijven, beetje aanrommelen, van de tuin genieten, heerlijk! Met de camper op stap, fietsen mee en Nederland verkennen, geweldig! Naar Franktijk, Duitsland, Engeland, Tsjechië, Belgie, Luxemburg en Polen met de camper, ik geniet ervan! Paar dagen in een hotel in een grote stad en de stad verkennen, musea en galeries bezoeken, zeker 2 keer per jaar! Gelukkig heeft een jaar ruim 52 weken, ik ben gepensioneerd dus kan ik aan mijn “probleem” werken ????

 6. Dat ik niks hoef, niet koken, geen huishouden, geen taxi spelen,heerlijk.
  Daar kijk ik gewoon naar uit.

 7. Grappig om te lezen, postitief zijn ze er zeker niet echt over. Toevallig heb ik juiste over een artikel gepost waarin juist wordt beweerd dat op vakantie gaan zo goed is voor kinderen

 8. Zelf ga ik graag weg op vakantie, omdat ik dan echt even niet hoef te mantelzorgen voor mn ouders (nu alleen nog mijn moeder) . Dan kan ik echt even helemaal opladen. Klinkt hard, maar ik doe t met liefde, maar even echt VRIJ….je wil niet weten hoe fijn dat voelt. Zelfs de begeleiding van haar woongroep zegt dan tegen mij, wie is tijdens je vakantie eerste contactpersoon? Want jij bent vrij…dat vindt ik zo fijn even een weekje…vrij….alhoewel het me evengoed moeite kost het echt los te laten. Maar ook dat lukt steeds beter :-)
  En ik vind kamperen leuk :-) als het aan mij lag deed ik t liefst andersom, meer kamperen minder thuis zitten :-)
  Dat je maar zo weinig spullen nodig hebt…..als ik thuis kom, kan ik veel makkelijker wegsmijten :-) en opruimen der ondnodigheden in mn huis.
  Ik zou er een boek over kunnen schrijven hoe fijn ik het vind …..wellicht eens een blog/

 9. Ik sluit mij volledig bij de reactie boven mij aan. Dat is vakantie, even los komen van je dagelijkse verplichtingen en gewoonten. En waar dat is maakt mij niet zo veel uit, als het maar rustig is en een mooie natuur. Het valt mij wel op dat de verhalen die jij citeert allemaal van mannen zijn! Die maken over het algemeen de wc niet schoon en voelen zich minder verplicht om de stofzuiger maar weer eens door het huis te halen en een maaltijd te koken voor hun oude buurvrouw.

 10. Ik vind op vakantie gaan het einde! Heb net de caravan uit staan soppen. Nog even en dan mogen we weer. We gaan om qualitytime te hebben met ons gezin, zonder afleidingen van anderen en dagelijkse dingen. Om wat van de wereld te zien, om cultuur te snuiven, om…. Ik kan nog uren doorgaan!

 11. Het fijnste aan vakantie vind ik het even los van verplichtingen en klusjes zijn. Daarbij leef je op een camping meer buiten,wat het voor kinderen makkelijker maakt om samen te spelen – soms hele dagen lang. Héérlijk! En dan mama in een luie stoel met een boek :-)

  Overigens hoef ik niet ver weg. 15 km verderop is prima.

 12. Ik vind het heerlijk om op vakantie te gaan. Met kinderen komt er wel wat meer bij kijken. Maar de tijd hebben voor en met elkaar vind ik fijn. Niets moet alles mag.

 13. Ik ga voornamelijk op vakantie om te genieten van mooie natuur. Tevens heb ik geschiedenis gestudeerd dus historische plekken en bezienswaardigheden weet ik ook wel te appreciëren. In italie vind ik het eten dan weer bijzonder lekker. En tevens is het ook wel leuk om eens in het buitenland te shoppen.

  x Karen

 14. Ik hou echt van op vakantie gaan. De voorpret alleen al! Ieder jaar, als het financieel wil, op vliegvakantie naar een zonnig oord! Even geen huishouden, niet schoonmaken, gewoon echt tijd voor elkaar hebben en geen dagelijkse beslommeringen. Wanneer we thuis blijven, is er altijd wel weer een wasje die gedraaid moet worden, stofzuiger die moet draaien enz enz. En buiten dat, ik vind het buitenland geweldig om te zien hoe daar geleefd wordt, wat de locals daar doen enz. Maar ook hier in nederland is het heerlijk hoor! Limburg en de achterhoek/Veluwe zijn dan toch wel mijn favoriet.

 15. Grappig om dit zo te lezen. Ik zou niet zonder vakantie kunnen. Ik ben ooit eens 1 jaar niet geweest en vond dat vreselijk. Ik ga lekker elk jaar weg :)

 16. Wij (mijn ouders en ik) gaan niet vaak op vakantie. Eerder op daguitstap. Mijn mama houd nogal van het thuis zijn. Ze gaat wel graag eens weg, maar alleen als ze weet dat ze ‘s avonds terug naar huis kan. Ikzelf zou liever vaker op reis gaan, omdat ik er graag eens tussenuit ben. Ik fotografeer ook graag en vind het leuk om andere culturen te ontdekken.

 17. Goh gek, zo had ik het nog niet bekeken. Nu, ik ga op vakantie om er gewoon lekker tussenuit te zijn.. Weg van mijn bekende omgeving en gewoon effe lekker ontstressen.

 18. Ik vind het antwoord van de socioloog eigenlijk wel heel mooi. Hoe het voor mijzelf zit? De stress voorafgaand aan de vakantie wordt inmiddels (mag ook wel. 46 jaar inmiddels) steeds minder. Ik kan er heel blij van worden om naar een ander plekje te gaan. Of dat nu buitenland of binnenland is. Het geeft mij een ander beeld. Ik word blij van de eenvoud om mij heen. Minder keuzestress. Toch minder dingen ‘te doen’. Ik heb het gevoel dat de vakantie mij oplaadt. Maar misschien is het ook wel een overdosis vitamine D door de fijne zon (in het buitenland).

   1. De dag na terugkomst is het fijnst. Want dan zie ik ineens hoe belachelijk vol het is in huis en ben ik in een enorme weggooi-/weggeef bui. Prettig, want normaal gesproken heb ik moeite met afstand doen van dingen.
    Het ‘opgeladen’-gevoel gaat – als ik niet uitkijk – vrij snel weg. De laatste paar jaren (wellicht komt dat door die kleine dreutel) blijf ik veel langer ‘chill’ en hou ik de energie goed vast. Hoe lang dat duurt? Toch wel een flink aantal weken tegenwoordig.

 19. Ik heb die drang altijd wel om even weg te gaan. Ik ben er mee opgegroeid. Toen ik nog thuis woonde gingen we 3 keer per jaar naar zuid Europa. Nu ik zelf een gezin heb kunnen wij dat financieel niet, maar toch proberen we een keer per jaar de zon op te zoeken en verder een paar weekendjes per jaar naar Nederland of ergens in Duitsland te gaan. Ik blijf het leuk vinden om van verschillende culturen te proeven en om nieuwe steden en landschappen te ontdekken.

 20. Ik hou echt enorm van vakantie om er even lekker tussenuit te kunnen. Ik heb dan ook veel minder zorgen als ik weg ben, maar natuurlijk kan het thuis ook heel fijn zijn :)

 21. Leuke post weer! Ik had hier al eens wat artikelen over gelezen, interessant. Er is inderdaad niks mis met thuisblijven. Doen wij ook ✌????

 22. Waarom? Gewoon… omdat je dat nu eenmaal graag doet :) Omdat de wereld veel te mooi is om ‘onder uwen kerktoren te blijven’. Om andere culturen, gewoontes, mensen, omgevingen, … te leren kennen. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor die 3 bengels hier.
  Je kan het idd allemaal wel zien/over lezen op het internet, maar dat geeft niet altijd een waar beeld weer, vind ik dan.
  Maar dit is dan natuurlijk mijn eigen persoonlijke mening. Niks mis met iemand die niet reist. Elk moet doen waar hij/zij zich het beste bij voelt ;) Mijn ex deed dit ook niet en zo bleef ik 5 jaar aan een stuk in België. Goed voor hem als hem dat allemaal niet interesseert, maar ik kon dat echt niet. Ik moet kunnen ontdekken :)

 23. De eerste paar keer dat ik zonder moeke op vakantie ging werd ik echt niet volwassen hoor. ;-)

  Love As always
  Di Mario

 24. Zoals je weet staat onze grote toercaravan on Duitsland. Moest wel even denken waarom we daar zo vaak en zo graag naar toe gaan. De vrijheid vooral denk ik. Lekker veel buiten zijn de kids vermaken zich prima. Er hoeft niet zoveel te gebeuren. Door het lezen van de reacties bij anderen dacht ik nu wel oh er is nog zoveel te zien…eerder gingen we altijd naar Hongarije, Slowakije in de winter naar Turkije. Heerlijk. Helaas met de kids vind ik Turkije nu qua prijs niet meer te doen.
  De bedoeling is dat we dit jaar meer dingen gaan bekijken in de buurt. Of het er ook echt van gaat komen weet ik niet😂

  1. Als ik je verhalen lees over jullie caravan en camping dan vind ik dat ook altijd heel ontspannend klinken Geldover. Ik krijg echt de indruk dat het daar heel ontspannend en vakantie achtig is!

 25. Ik ga weinig op vakantie. Elk jaar hoeft voor mij echt niet. Dat vinden mensen wel eens raar, maar gelukkig houdt dat me niet tegen ;) Zo eens in de paar jaar een tripje (en dat kan ook prima in Nederland zijn) en dan eens in de zoveel jaar een bijzondere reis maken (ook gewoon in Europa). Dat werkt voor mij.

 26. Hahaha, het Floortje Dessing complex. Daar heb ik overduidelijk geen last van. Als ik op vakantie ga, is dat toch vooral voor de gezelligheid, omdat ik dan met familie ga. Maar ik ga veel liever een dagje de gezelligheid opzoeken. Heb je geen stress van inpakken en uitladen en het allerbeste…je slaapt iedere avond heerlijk in je eigen bed.

 27. De laatste 3 jaar ben ik niet op vakantie geweest en ook dat vind ik prima. Had te amekn met medisch gedoe. Daarvoor ging ik elk jar 2 tot 5 weken fietsen zonder iets af te spreken of ook maar van te voren te bedenken. En zonder e-meuk mee te nemen om maar de hele tijd met thuis te bellen of dergelijke. Dan kan je net zo goed thuisblijven. Eigenlijk waaide de dagelijkse zorgen al bij de eerst dag uit m’n hoofd. Ik fietste volgens het star-trek-syndrome: Gaan waar ik nog niet eerder geweest waa. Dus ook elke dag naar een andere plek/gebied en naar huis als ik het zat was. Deed het met kleine hotelletjes/Stads-B&B’s en uit eten. Heb ook ooit een beetje gecampeerd en moet er niet aan denken om een week op een camping te staan. Een week in hetzelfde hotel lijkt me ook nix.

  Ooit heb ik ook bedacht dat het goed is om waardeloze vakanties te hebben, dan ben je weer blij als je thuis bent. En de meeste mensen zijn langer thuis dan op vakantie, dus aan blij thuis heb je meer.

  Zelf vermoed ik ook dat mannen liever op vakantie gaan en dat vrouwen vooral tijdens het moederschap vaak niet zo nodig daar op zitten te wachten.

 28. Op zomervakantie, graag naar een zonnig oord, om lekker buiten te leven, mooie dingen te zien, mooie plekken te bezoeken en uit de ‘sleur’ van alledag te zijn. Soms echt ver weg (ander continent), deze keer naar Zuid-Frankrijk.

  Wintersport kan ik ook erg waarderen. Je weekje weg voelt als drie weken, veel buiten zijn, actief maar ook ontspannen bezig zijn.

  En tussendoor gingen we naar Terschelling dit jaar, prachtig eiland om veel te wandelen, leuke dorpjes, strand, bos… genieten.

  En de rest van het jaar genieten van ons mooie huis met grote tuin.

 29. Houden jouw man en kinderen dan ook niet van vakantie? Anders is het een idee dat hij alleen met de kinderen gaat?

 30. Zelf ben ik heel graag thuis en geniet van mijn achtertuin en van de mooie plekjes hier in de buurt. Daarnaast vind ik het heerlijk om er af en toe eens helemaal uit te zijn. Zo zijn we inmiddels zeer gecharmeerd van het prachtige Oostenrijk. Vertoeven daar in een fantastisch hotel, waar we compleet in de watten worden gelegd. Ook van een week aan zee kan ik zo genieten. Maar ik zou er nooit geld voor lenen. Er zijn ook jaren geweest dat het er financieel gewoon niet in zat. Dan is het ook goed.

 31. Ooit vond ik vakantie wel leuk. Denk ik. Ben vaak genoeg weg geweest. Mooie dingen gezien. Vooral in een tijdperk dat je nog ergens naar toe moest om ze te kunnen zien. ;-) Wel altijd blij geweest wanneer ik weer thuis was.
  Tegenwoordig blijf ik liever thuis. Even mijn dagritme loslaten, vind ik al vakantie genoeg. Bovendien woon ik in een prachtige provincie. Water, bossen en cultuur op de hoek van de straat, en ik kan de mensen niet verstaan (! beetje overdrijven mag wel, toch).

 32. Vroeger gingen we wel elk jaar op vakantie naar het zwarte woud en soms wel meerdere keren in het jaar maar nu vinden wij het veel fijner om thuis te zijn en soms dan eens een dagje uit te gaan. Geen file’s of stress van te voren of je alles wel hebt ingepakt of om andere redenen. Je hebt zo wie zo al een week nodig om bij te komen van je reis en dan is een week al te weinig. Want bij thuiskomst na wellicht een lange reis moet je weer opladen van de drukte. Maar voor wie kinderen heeft is het wellicht wel fijn om eens in een andere omgeving te wezen. Door mijn ziekte ben ik ook gebonden om dichtbij huis te blijven maar mijn man en ik genieten van wat op ons pad komt als we een dagje de natuur in gaan. Maar voor wie wel op vakantie gaat wens ik hen een heerlijke tijd toe. En kom dan ook gezond terug en neem te tijd om te relaxen, voor zover dit mogelijk is. Mijd de vakantie stress.

 33. Nou ik heb er eens over nagedacht, ik zou ook best graag een paar weken thuis willen zijn. Het inpakken is al een stress moment voor mij. Maar eenmaal weg is het een de boel de boel laten gevoel. En dat heb ik nodig. Thuis werk ik door, in het huishouden, ik wordt gebeld door mijn werk, ik werk oa als invalverpleegkundige en kan moeilijk nee zeggen, als ze weten dat ik thuis ben….ik weet datbje een vakantie modus moet kunnen creëen thuis maar dat zelfs kan ik niet blijkbaar. Krijg geen rust in mijn hoofd. Dat alles maakt dat ik me volledig kan ontspannen in een vakantie omgeving. In ons geval een caravan op een simpele camping. Niets moet. Zelfs koken doe ik nauwelijks. Salades en uit eten…en na drie weken wil ik emigreren naar de camping…

  1. Ik kan me goed voorstellen dat je dan graag weg gaat Ria, als je anders niet tot rust komt. Fijn dat je op vakantie dan toch even alles kunt loslaten en bijtanken.

 34. Ik zit momenteel in de Dordogne en voor het eerst in jaren zo goed als onvoorbereid vanwege veel te druk voordat we gingen. En ik geniet me suf. Elke dag wandel ik een flink stuk en ik kom dan bijna nooit iemand tegen. Heerlijk. En wat is het hier mooi!
  Af en toe rijden we naar een kasteel, een dorpje of een mooie tuin maar nooit verder erg dan een half uur. Ik heb nog nooit zo’n relaxte vakantie gehad. Balen dat we zaterdag alweer naar huis gaan.
  Ik ben onder de indruk van de geschiedenis van de Dordogne, de mooie bouwstijl, de heuvels en het groen.

 35. Zowel mijn vrouw als ik houden niet zo van vakantie. Wel dagjes uit en dat hoeft niet ver weg te zijn. Op de fiets met elk een flesje water en wat boterhammen en dan de natuur in, voor ons veel leuker dan met het vliegtuig naar Ibiza.

 36. Oh zo leuk om het uit verschillende standpunten te bekijken! Ik sluit me wat aan bij de socioloog :-) Reizen uit nieuwsgierigheid is dat bij ons denk ik. Leuke blog!

 37. Ik houd niet van op vakantie gaan. Ik vind mijn eigen huis het fijnste plekje op aarde. Bovendien ben ik niet dol op bedden/douches/wc’s waar al een heleboel mensen gebruik van hebben gemaakt. Ik blijf lekker thuis.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.