Waarom gaan mensen op vakantie?

vakantie motivatie

In de krant las ik dat deze weken maar liefst 10 miljoen Nederlanders op vakantie gaan.

In het artikel geven een socioloog, en historicus, psycholoog en een filosoof antwoord op de vraag:

‘Waarom gaan mensen op vakantie?’

Omdat ik zelf niet zo goed begrijp waarom iedereen altijd per sé weg wil, lees ik dit soort artikelen graag! Hier onder een korte samenvatting!

Waarom gaan mensen op vakantie?

De historicus

Volgens Maarten Van Rossem is op vakantie gaan een overblijfsel uit de 19e eeuw. Rijke mensen stuurden hun kinderen destijds op reis om volwassen te worden. Destijds moest je bovendien ergens naar toe om het te zien. Dat is dankzij tv en internet niet meer nodig. De drang om de wereld te verkennen noemt Van Rossem het Floortje Dessing complex. Hij vindt dat je beter iets nuttigs kunt doen.

De psycholoog

Ad Vingerhoets (hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Tilburg) vindt vakantie een verplicht die voortkomt uit groepsdruk. Vroeger moest je naar de kerk. Nu moet je ‘op vakantie’. Anders hoor je er niet meer bij. Volgens Vingerhoets knap je van ‘op vakantie gaan’ ook niet echt op. Heel eventjes, maar daarna verval je weer in je oude gewoontes.

De filosoof

Volgens Marli Huijer willen we op vakantie om dat we elkaar al duizenden jaren verhalen vertellen over mensen die de wereld ontdekken. En nu willen we dat zelf ook eens meemaken. We vinden met z’n allen dat op vakantie gaan je horizon verbreedt en je blik verruimt. Maar als je je echt wilt verbeteren moet je je van te voren goed voorbereiden op je vakantiebestemming.

De socioloog

Vincent Platenkamp denkt dat we op vakantie gaan uit een behoefte naar zingeving en een verlangen om nieuwe indrukken op te doen. Op vakantie gaan is bovendien een ritueel dat zekerheid biedt in onzekere tijden.

Conclusie over de vraag Waarom gaan mensen op vakantie?

Ik vind de experts niet bijzonder positief over op vakantie gaan eerlijk gezegd. Zelfs het idee dat je er een ruimdenkender mens van wordt is een cultureel bepaald idee volgens Marli Huijer. Mijn conclusie is dan ook dat op vakantie gaan prima is als je het leuk vindt om te doen.

Maar als je liever thuisblijft is daar beslist ook niks mis mee : )

Iemand die overduidelijk lijdt aan Het Floortje Dessing syndroom is Ap Dijksterhuis. Op mijn blog Het Moederfront lees je meer over zijn reislust!

Waarom ga jij op vakantie? Of juist niet?

43 Responses to Waarom gaan mensen op vakantie?

 1. Interessant! Ik had het cijfer hoger verwacht, want 10 miljoen is maar even meer dan de helft van de Nederlanders.
  Ik ben ook nogal honkvast. We gaan een weekje naar Arnhem met de caravan en we blijven een weekje thuis. In die laatste heb ik minstens zoveel zin 😉
  Maar ML en DL kijken enorm uit naar de vakantie!

 2. Ik ga op vakantie omdat ik het leuk vind even iets anders te doen. Ik hoef overigens niet per se veel te zien of te doen. Ik hou van kamperen juist omdat je lekker buiten bent en even weg bent van alles wat thuis moet. Niet te ingewikkeld dus, zeker met 2 kleine kinderen niet.

   • Het is in sommige dingen ingeeft ingewikkelder. We zorgen voor onze dan 10 maanden oude baby voor een leeg zwembad dat als speelplek kan dienen zonder dat alles zijn mond in gaat. We hebben een r ruime tent en spullen die praktisch zijn. Qua eten doen we niet heel moeilijk, we hebben 2 pitten en daarmee moeten we het doen. En als baby wat vaker een potje krijgt in plaats van vers is dat ook geen ramp hij heeft denk ik pas een stuk of 5 potjes ooit gehad, dus ach).
    Maar ik ben wel benieuwd hoe het gaat met 2 kleine kinderen.

    • Wat slim om een leeg zwembadje als veilige zone te gebruiken! Zeker zo lang ze er niet uitkruipen is dat een mooie oplossing.

     Koken op twee pitten lijkt me nog best lastig, maar het kan natuurlijk best.

     Dank voor je toelichting Maaike.

 3. Leuk artikel! Wij gaan heel graag op vakantie omdat we de wereld willen ‘ontdekken’. We zullen dan ook niet zo snel twee keer dezelfde bestemming bezoeken.

  Maar thuis blijven kan ook heerlijk zijn. In december hebben we twee weekjes vrij gepland waar we lekker thuis blijven samen 🙂

 4. Wat leuk om te lezen! Ik heb de drang ook niet perse om weg te gaan, vind het heerlijk hoor maar thuisblijven vind ik ook prima. Het enige wat ik op vakantie wel anders heb dan thuis is dat ik minder haast ervaar. Maar als ik thuiskom is het daar vaak 2x zo erg terug Haha!

 5. Mijn “probleem” is dat ik alles leuk vind, Lekker huis blijven, beetje aanrommelen, van de tuin genieten, heerlijk! Met de camper op stap, fietsen mee en Nederland verkennen, geweldig! Naar Franktijk, Duitsland, Engeland, Tsjechië, Belgie, Luxemburg en Polen met de camper, ik geniet ervan! Paar dagen in een hotel in een grote stad en de stad verkennen, musea en galeries bezoeken, zeker 2 keer per jaar! Gelukkig heeft een jaar ruim 52 weken, ik ben gepensioneerd dus kan ik aan mijn “probleem” werken ????

 6. Grappig om te lezen, postitief zijn ze er zeker niet echt over. Toevallig heb ik juiste over een artikel gepost waarin juist wordt beweerd dat op vakantie gaan zo goed is voor kinderen

 7. Zelf ga ik graag weg op vakantie, omdat ik dan echt even niet hoef te mantelzorgen voor mn ouders (nu alleen nog mijn moeder) . Dan kan ik echt even helemaal opladen. Klinkt hard, maar ik doe t met liefde, maar even echt VRIJ….je wil niet weten hoe fijn dat voelt. Zelfs de begeleiding van haar woongroep zegt dan tegen mij, wie is tijdens je vakantie eerste contactpersoon? Want jij bent vrij…dat vindt ik zo fijn even een weekje…vrij….alhoewel het me evengoed moeite kost het echt los te laten. Maar ook dat lukt steeds beter 🙂
  En ik vind kamperen leuk 🙂 als het aan mij lag deed ik t liefst andersom, meer kamperen minder thuis zitten 🙂
  Dat je maar zo weinig spullen nodig hebt…..als ik thuis kom, kan ik veel makkelijker wegsmijten 🙂 en opruimen der ondnodigheden in mn huis.
  Ik zou er een boek over kunnen schrijven hoe fijn ik het vind …..wellicht eens een blog/

 8. Ik sluit mij volledig bij de reactie boven mij aan. Dat is vakantie, even los komen van je dagelijkse verplichtingen en gewoonten. En waar dat is maakt mij niet zo veel uit, als het maar rustig is en een mooie natuur. Het valt mij wel op dat de verhalen die jij citeert allemaal van mannen zijn! Die maken over het algemeen de wc niet schoon en voelen zich minder verplicht om de stofzuiger maar weer eens door het huis te halen en een maaltijd te koken voor hun oude buurvrouw.

 9. Ik vind op vakantie gaan het einde! Heb net de caravan uit staan soppen. Nog even en dan mogen we weer. We gaan om qualitytime te hebben met ons gezin, zonder afleidingen van anderen en dagelijkse dingen. Om wat van de wereld te zien, om cultuur te snuiven, om…. Ik kan nog uren doorgaan!

 10. Het fijnste aan vakantie vind ik het even los van verplichtingen en klusjes zijn. Daarbij leef je op een camping meer buiten,wat het voor kinderen makkelijker maakt om samen te spelen – soms hele dagen lang. Héérlijk! En dan mama in een luie stoel met een boek 🙂

  Overigens hoef ik niet ver weg. 15 km verderop is prima.

 11. Ik vind het heerlijk om op vakantie te gaan. Met kinderen komt er wel wat meer bij kijken. Maar de tijd hebben voor en met elkaar vind ik fijn. Niets moet alles mag.

 12. Ik ga voornamelijk op vakantie om te genieten van mooie natuur. Tevens heb ik geschiedenis gestudeerd dus historische plekken en bezienswaardigheden weet ik ook wel te appreciëren. In italie vind ik het eten dan weer bijzonder lekker. En tevens is het ook wel leuk om eens in het buitenland te shoppen.

  x Karen

 13. Ik hou echt van op vakantie gaan. De voorpret alleen al! Ieder jaar, als het financieel wil, op vliegvakantie naar een zonnig oord! Even geen huishouden, niet schoonmaken, gewoon echt tijd voor elkaar hebben en geen dagelijkse beslommeringen. Wanneer we thuis blijven, is er altijd wel weer een wasje die gedraaid moet worden, stofzuiger die moet draaien enz enz. En buiten dat, ik vind het buitenland geweldig om te zien hoe daar geleefd wordt, wat de locals daar doen enz. Maar ook hier in nederland is het heerlijk hoor! Limburg en de achterhoek/Veluwe zijn dan toch wel mijn favoriet.

 14. Grappig om dit zo te lezen. Ik zou niet zonder vakantie kunnen. Ik ben ooit eens 1 jaar niet geweest en vond dat vreselijk. Ik ga lekker elk jaar weg 🙂

 15. Wij (mijn ouders en ik) gaan niet vaak op vakantie. Eerder op daguitstap. Mijn mama houd nogal van het thuis zijn. Ze gaat wel graag eens weg, maar alleen als ze weet dat ze ‘s avonds terug naar huis kan. Ikzelf zou liever vaker op reis gaan, omdat ik er graag eens tussenuit ben. Ik fotografeer ook graag en vind het leuk om andere culturen te ontdekken.

 16. Goh gek, zo had ik het nog niet bekeken. Nu, ik ga op vakantie om er gewoon lekker tussenuit te zijn.. Weg van mijn bekende omgeving en gewoon effe lekker ontstressen.

 17. Ik vind het antwoord van de socioloog eigenlijk wel heel mooi. Hoe het voor mijzelf zit? De stress voorafgaand aan de vakantie wordt inmiddels (mag ook wel. 46 jaar inmiddels) steeds minder. Ik kan er heel blij van worden om naar een ander plekje te gaan. Of dat nu buitenland of binnenland is. Het geeft mij een ander beeld. Ik word blij van de eenvoud om mij heen. Minder keuzestress. Toch minder dingen ‘te doen’. Ik heb het gevoel dat de vakantie mij oplaadt. Maar misschien is het ook wel een overdosis vitamine D door de fijne zon (in het buitenland).

   • De dag na terugkomst is het fijnst. Want dan zie ik ineens hoe belachelijk vol het is in huis en ben ik in een enorme weggooi-/weggeef bui. Prettig, want normaal gesproken heb ik moeite met afstand doen van dingen.
    Het ‘opgeladen’-gevoel gaat – als ik niet uitkijk – vrij snel weg. De laatste paar jaren (wellicht komt dat door die kleine dreutel) blijf ik veel langer ‘chill’ en hou ik de energie goed vast. Hoe lang dat duurt? Toch wel een flink aantal weken tegenwoordig.

 18. Ik heb die drang altijd wel om even weg te gaan. Ik ben er mee opgegroeid. Toen ik nog thuis woonde gingen we 3 keer per jaar naar zuid Europa. Nu ik zelf een gezin heb kunnen wij dat financieel niet, maar toch proberen we een keer per jaar de zon op te zoeken en verder een paar weekendjes per jaar naar Nederland of ergens in Duitsland te gaan. Ik blijf het leuk vinden om van verschillende culturen te proeven en om nieuwe steden en landschappen te ontdekken.

 19. Ik hou echt enorm van vakantie om er even lekker tussenuit te kunnen. Ik heb dan ook veel minder zorgen als ik weg ben, maar natuurlijk kan het thuis ook heel fijn zijn 🙂

 20. Leuke post weer! Ik had hier al eens wat artikelen over gelezen, interessant. Er is inderdaad niks mis met thuisblijven. Doen wij ook ✌????

 21. Waarom? Gewoon… omdat je dat nu eenmaal graag doet 🙂 Omdat de wereld veel te mooi is om ‘onder uwen kerktoren te blijven’. Om andere culturen, gewoontes, mensen, omgevingen, … te leren kennen. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor die 3 bengels hier.
  Je kan het idd allemaal wel zien/over lezen op het internet, maar dat geeft niet altijd een waar beeld weer, vind ik dan.
  Maar dit is dan natuurlijk mijn eigen persoonlijke mening. Niks mis met iemand die niet reist. Elk moet doen waar hij/zij zich het beste bij voelt 😉 Mijn ex deed dit ook niet en zo bleef ik 5 jaar aan een stuk in België. Goed voor hem als hem dat allemaal niet interesseert, maar ik kon dat echt niet. Ik moet kunnen ontdekken 🙂

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.