De zuster is in da house!

Oud verpleegsterschort

In het huis waar ooit mijn opa werd geboren kwamen drie prachtige witte zusterschorten tevoorschijn. Opvallend vond ik dat er knoopsgaten in zitten, maar geen knopen. Blijkbaar hadden ze destijds een speciaal dingetje waarmee ze de schort om zich heen konden knopen zonder een knoop.

Ik heb me hier even beholpen met een wasknijper:

Oud verpleegsterschort

Hieronder een close-up:

Oud verpleegsterschort

Al met al vind ik het best een charmant schort!

Leestip: Alles over schorten

Similar Posts

23 Comments

 1. Had je speciale verpleegster knopen voor. Soms vind je ze nog wel eens op een brocante markt. Goede kwaliteit trouwens, sleet niet zo hard. Wees er zuinig op.

 2. De zogenaamde slopenknopen. Ik heb even gezocht in mijn knopenverzameling. Ik heb er nog twee. Als je wilt stuur ik ze op. Je kunt je adres achterlaten via de mail, het adres staat bij mijn profiel.

  1. Ferrara wat superaardig aangeboden. Heel graag! Dan kan ik binnenkort een foto laten zien van de schort met zo’n slopenknoop!

   Ik ga je mailen. Kan ik meteen mooi oefenen met ‘ontvangen’ in plaats van geven : )

 3. In 1986 werkte ik als 16 jarig meisje op zondag in een bejaardentehuis en daar moesten we schorten dragen die op dezelfde manier vastgemaakt werden. Een jaar later werd alles vervangen door gewone schorten die je knoopt op je rug. Dat scheelde een hoop gehannes.

 4. Staat je goed, prachtig! Hel lijkt me ook fijn werken, zo bescherm je je eigen kleding.
  Ik wil ook zo’n soort schort maar kan alleen een boerinnen schort krijgen bij de feestwinkel :-(
  Woonachtig in een woonboerderij met kipjes, konijnen, paardjes en hondjes even snel het schort aan om
  de dieren te verzorgen en daarna in nette kleding naar mijn werk. Zo’n schort is ideaal.
  Hartelijke groeten, L.

 5. Van die zusters knopen heb ik óók nog, vroeger om inderdaad mijn schort mee vast te maken over mijn verpleegsters jurk, nu om mijn zomer&winter dekbed aan elkaar te knopen/zetten. Totdat het ziekenhuis overging tot enkel een jurk (dus zonder schort erover) heb ik (en velen met mij) met regelmaat van de klok nieuwe moeten kopen, de knoopsgaten werden door het vele aan en uit doen van het schort (verboden in restaurant/centrale ruimtes) namelijk snel te groot, gevolg verlies knoop.Bijna iedereen had een klein doosje met reserveknopen in haar persoonlijke kastje staan, het gebruik van een veiligheidsspeldje was absoluut verboden.

  Gr. Veronique.

 6. prachtige schort,
  ik denk dat de knoopjes op de kleding zaten die eronder zaten, of gaan daar de linten doorheen om hem te knopen misschien ?

 7. Omdat de schorten in de was door de mangel gingen zouden gewone knopen kapot gaan. Mijnmoeder was verpleegster, zodoende.

 8. Wat heerlijk, meteen herinneringen aan vroeger! Mijn moeder droeg “door de week” deze schorten van gekleurde stof met een motief en als het werk gedaan was, op zondagmorgen, een witte. Bij mijn vriendinnetjes droegen de moeders geen schorten (of een halve) en dat vond ik geweldig. Mijn moeder zweerde bij haar “verpleegstersschorten”, bleven de kleren mooi schoon.

  1. Wat leuk dat je moeder een schort had voor door de weeks en eentje voor de zondag! Ik zou denken dat je op zondag helemaal geen schort droeg, maar zo zie je maar weer!

  1. Bij het zien van zo’n verpleegstersschort gaan mijn gedachten uit naar vroeger. Wij hadden een hulp in de huishouding die net zo’n schort droeg.Het was een pittige tante waardoor ik wist waar ik aan toe was. Zij zorgde verder prima voor mij.Heel bijzonder dat het plaatje mij zomaar meeneemt naar toen. Mijn dank dat je het hebt willen (mede-)delen!
   Frans.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.