Het geheim van schemeren!

Schemeren

‘Em dacht, dat ze altijd een gevoel had, alsof Gerda een vrij lastige visite was, waarvoor ze zich moest uitsloven. Gerda schoof een stoel weg van de haard, knipte het grote licht aan, ze hield niet van schemeren, zette zich neer met haar thee.’ (Uit: Marijke van Cissy van Marxveldt*)

Schemeren

Je kent vast wel die periode tussen licht en donker. Buiten is het nog licht, maar toch merk je al dat de avond valt en het donker oprukt. Die periode tussen de dag en de nacht heet de schemer. Het is een soort tussenfase, waarin de dag overgaat in de nacht. Of juist andersom, bij het aanbreken van een nieuwe dag als het licht het donker verdrijft.

Maar wist je dat je zelf ook kunt schemeren? En dat het bovendien goed voor je is?

Lees nu alles over de kracht van schemeren!

Het geheim van schemeren

Vroeger schemerden mensen heel vaak. Aan het eind van de dag was het niet meer licht genoeg om nog hard te werken, en mensen wilden zuinig zijn met hun elektriciteitsgebruik. Dus deden ze alleen een kleine lamp aan, en gingen gezellig schemeren. Schemeren was dus een rustmoment op de dag; een moment van bezinning.

Zeker in onze hectische maatschappij waarin steeds meer mensen klagen over stress en burn-out klachten zou schemeren wel eens heel weldadig kunnen zijn! Niet steeds maar door hollen, maar ervoor kiezen om aan het eind van de dag een half uurtje te schemeren en te mijmeren.

De positieve effecten van schemeren

 1. Het zachte licht van een schemerlamp heeft een positief psychologisch effect op hoe je je voelt.
 2. Schemerlicht maakt ons rustig en ontspannen, terwijl fel licht emoties juist intenser kan maken.
 3. Het licht van een schemerlamp is vaak ‘voordeliger’ dan fel licht. Denk maar aan de vreselijke lampen in pashokjes, waardoor je ineens van alles aan jezelf ziet waar je niet blij van wordt. Schemerlicht doet het tegenovergestelde : ) Het laat alles in een zachter en mooier licht zien : )
 4. Schemerlicht is goed voor je nachtrust, omdat je er alvast rustiger van wordt.
 5. Het is gewoon gezellig!
 6. Een leuke schemerlamp kan licht brengen op een plek waar anders weinig licht valt. Zo kan een staande schemerlamp achter een gezellige fauteuil een welkom licht werpen op een boek! Zoals deze van Directlampen.nlScreen Shot 2019 07 18 at 11.14.18
 7. Schrok jij je eten vaak veel te snel naar binnen? Ik heb helaas die neiging. Ook daar is schemerlicht goed voor! Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen langzamer gaan eten bij schemerlicht. Niet voor niets is er in de meeste restaurants ‘sfeerverlichting’! Bij de McDonalds zul je om dezelfde reden dan weer geen schemerlampen vinden. Dat is ‘fast food’ en het is niet de bedoeling dat je er lekker lang blijft tafelen.

Schemeren samengevat

Schemeren is iets dat je bewust kunt doen, door te kiezen voor het licht van een schemerlamp. Je doet dus niet meteen ‘het grote licht’ aan maar kiest juist voor een schemerlicht. Schemeren kan heel rustgevend werken, zeker als je het druk, druk, druk hebt. Het past dan ook heel goed in een eenvoudiger leven.

En het is niet moeilijk! Het enige wat je nodig hebt is een leuke schemerlamp, en die heb je in allerlei soorten en maten. Er zijn staande schemerlampen, hangende schemerlampen en vloerschemerlampen.

Hieronder nog een heel ander voorbeeld van een schemerlamp:

Screen Shot 2019 07 18 at 11.34.14
Bron: Directlampen.nl

Bekijk hier nog meer lampen!

Bronnen: o.a. Mentalfloss, Huffington Post, Quora, Science Daily, TigerBeat, Directlampen.nl

Deze post kwam tot stand in overleg met Directlampen.nl

* Je kunt deze passage bovenaan deze post zelf nalezen in de Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren!

Schemeren in Marijke van Cissy van Marxveldt

Doe jij wel eens aan schemeren? Waarom wel of juist niet?

Similar Posts

66 Comments

 1. Schemeren is zó niet mijn ding. Bij mij gaat al heel snel het grote licht aan. En als ik eet, wil ik ook zien wat er op mijn bord ligt;). We waren er thuis allemaal een beetje mee besmet. Als we aan tafel gingen, ging direct het licht boven de tafel aan. Ik doe dat nog steeds en ik vind ‘t prima. Ik heb gewoon graag goed zicht;).

 2. Ik restaurants schemeren ze ook vaak. Lastig om de kaart te lezen, maar wel goed voor de sfeer. Ik hou ervan in de avond schemer te hebben in plaats van fel licht.

 3. Wij zijn echte schemeraars, al is dat eerlijk gezegd vaak omdat we te lui zijn om een (schemer)lamp aan te steken eens we lekker zitten. Om te eten heb ik wel graag voldoende licht.

 4. Schemerlampen en schemeren vind ik héérlijk.

  Enkel bij het eten heb ik liever meer licht, sommige restaurantjes gaan echt te ver in het schemeren, waarbij ik het gevoel krijg ‘op de tast te moeten eten’

  Met het ouder worden heb ik precies wel meer nood aan licht om goed te zien.

 5. Hoi Nicole,

  ja… schemeren!
  Ik ben helemaal voor.
  Ik kende het niet, totdat een jaar of tien geleden een kennis mij vertelde van het schemeren.
  Er werd bij haar thuis niet eens een lamp aangedaan, maar men zat heerlijk te mijmeren, tot het toch te donker werd.
  Ik doe het regelmatig, maar eerlijk gezegd: ik vergeet het nogal eens.
  Gelukkig heb jij het weer onder de aandacht gebracht.
  Ik ga het weer doen, maarrrrr zonder lamp, want een half uurtje is genoeg!

  Voor jou een mooie zomer en tot later!
  Groetjes van Marlou

 6. Schemeren, dat doe ik altijd maar niet zo dat we in het halfdonker bij een dievenlampje zitten. Het is meer de verdeling van niet-te-grote-lampen.
  Zo kan ik ook nog lezen.

 7. ja lekker knus, zeker met lampen die je kunt dimmen. niet dat felle licht maar lekker schemerig in de kamer s avonds

 8. Hmm, ik heb slecht slapende kinderen, dit zou best wel eens de oplossing kunnen zijn. Vooral omdat bij ons de lampen ‘s avonds altijd fel aan staan. Het zou zelfs kunnen dat ze hierom in de winter slechter slapen dan in de zomer. Wat een eye-opener!

 9. Helaas kan ik niet meer lezen bij schemerlicht! Wel met leesbril, maar dan is tv kijken wazig. Dus het licht moest iets feller en er moest een nieuwe lamp komen! :-). Toch blijft schemerlicht het gezelligst.

 10. Nu is dit zo lees, besef ik pas dat ik dus regelmatig doe aan schemeren. Even tot rust komen en ontstressen, na een drukke dag werken. Doet een mens goed :)

 11. Bij schemer lezen lukt niet meer, toch iets meer licht nodig. Leuke boeken van Cissy van Marxveldt, ik heb ze vroeger allemaal gelezen. Was er verslaafd aan.😁

 12. Wat grappig dat je blijkbaar minder snel eet bij schemeren. Ik doe helaas al snel het grote licht aan, vind het anders best vervelend.

 13. Grappig, had er nooit bij stil gestaan dat schemeren ook functioneel kan zijn. Klinkt eigenlijk heel logisch. IK vind het inderdaad rustgevend, zeker aan het eind van een drukke dag. Ik ga deze kennis meenemen en vaker bewust toepassen – is nog positief voor de energierekening ook!

 14. hier nooit echt verlichting aan. kaarsen vinden wij leuker en in de zomer hebben wij helemaal geen licht aan! maar kan mij wel vinden in het schemeren ;)

 15. Wat leuk om te weten waar schemeren eigenlijk vandaan komt. ‘Het schemert’ wist ik dan weer wel. Hoeveel schemerlampen heb jij nu in je huis gehaald? ;)

 16. De relatie tussen eten en schemeren vind ik wel interessant. Ik wist niet dat schemeren er effect op had!

 17. Jazeker. Mijn man houdt niet van vel licht. Doe die bouwvakkerslamp eens uit zegt ie dan haha. Dus dan liever paar kleine schemerlampjes aan.

 18. Op vakantie vind ik het heerlijk als het gaat schemeren inderdaad lekker gezellig. Maar thuis werk ik vaak ‘s avonds en dan vind ik het maar irritant dan zie ik het net niet meer goed :P

 19. Ik hou ook wel van “schemer”, ik maak ook weinig melatonine aan en moet dat bijnemen, maar ik merk wel degelijk verschil bij het gaan slapen als ik ergens zat waar heel veel licht was. Zoals bij veel merk je dat die dingen pas veel doen als je er echt last van hebt, vermoed ik! ;) Zo heb ik ook een blauwe lichtfilter op al mijn schermen die in werking treedt wanneer het begint te schemeren… ;)

 20. Weg met de felle lampen! We hebben wel een lamp die wat feller schijnt boven de eettafel, maar dat is puur functioneel. En los daarvan is het een gezellige schelpenlamp uit Bali (zelf in mijn koffer gepropt. Niet eenvoudig, wel gelukt) en zetten we ‘m gewoon niet te fel. Verder hebben we in de woonkamer eigenlijk alleen maar schemer- en vloerlampen. Ook wel een leeslamp, maar die staat bijna nooit aan.

 21. Ik vind schemeren vooral lekker nu in de zomer: lang buiten in de tuin zitten en het langzaam donker zien worden. De vuurkorf gaat aan, we zetten wat kaarsjes neer en pakken er een drankje bij. Heerlijk relaxed!

 22. Met de zomerse dagen heb ik vrijwel nooit de lampen aan. Ik steek liever dan een kaarsje aan, gezellig

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.