Het geheim van schemeren!
Last updated on November 28th, 2023 at 04:27 pm
‘Em dacht, dat ze altijd een gevoel had, alsof Gerda een vrij lastige visite was, waarvoor ze zich moest uitsloven. Gerda schoof een stoel weg van de haard, knipte het grote licht aan, ze hield niet van schemeren, zette zich neer met haar thee.’ (Uit: Marijke van Cissy van Marxveldt*)
Schemeren
Je kent vast wel die periode tussen licht en donker. Buiten is het nog licht, maar toch merk je al dat de avond valt en het donker oprukt. Die periode tussen de dag en de nacht heet de schemer. Het is een soort tussenfase, waarin de dag overgaat in de nacht. Of juist andersom, bij het aanbreken van een nieuwe dag als het licht het donker verdrijft.
Maar wist je dat je zelf ook kunt schemeren? En dat het bovendien goed voor je is?
Lees nu alles over de kracht van schemeren!
Het geheim van schemeren
Vroeger schemerden mensen heel vaak. Aan het eind van de dag was het niet meer licht genoeg om nog hard te werken, en mensen wilden zuinig zijn met hun elektriciteitsgebruik. Dus deden ze alleen een kleine lamp aan, en gingen gezellig schemeren. Schemeren was dus een rustmoment op de dag; een moment van bezinning.
Zeker in onze hectische maatschappij waarin steeds meer mensen klagen over stress en burn-out klachten zou schemeren wel eens heel weldadig kunnen zijn! Niet steeds maar door hollen, maar ervoor kiezen om aan het eind van de dag een half uurtje te schemeren en te mijmeren.
De positieve effecten van schemeren
- Het zachte licht van een schemerlamp heeft een positief psychologisch effect op hoe je je voelt.
- Schemerlicht maakt ons rustig en ontspannen, terwijl fel licht emoties juist intenser kan maken.
- Het licht van een schemerlamp is vaak ‘voordeliger’ dan fel licht. Denk maar aan de vreselijke lampen in pashokjes, waardoor je ineens van alles aan jezelf ziet waar je niet blij van wordt. Schemerlicht doet het tegenovergestelde : ) Het laat alles in een zachter en mooier licht zien : )
- Schemerlicht is goed voor je nachtrust, omdat je er alvast rustiger van wordt.
- Het is gewoon gezellig!
- Een leuke schemerlamp kan licht brengen op een plek waar anders weinig licht valt. Zo kan een staande schemerlamp achter een gezellige fauteuil een welkom licht werpen op een boek! Zoals deze van Directlampen.nl
- Schrok jij je eten vaak veel te snel naar binnen? Ik heb helaas die neiging. Ook daar is schemerlicht goed voor! Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen langzamer gaan eten bij schemerlicht. Niet voor niets is er in de meeste restaurants ‘sfeerverlichting’! Bij de McDonalds zul je om dezelfde reden dan weer geen schemerlampen vinden. Dat is ‘fast food’ en het is niet de bedoeling dat je er lekker lang blijft tafelen.
Schemeren samengevat
Schemeren is iets dat je bewust kunt doen, door te kiezen voor het licht van een schemerlamp. Je doet dus niet meteen ‘het grote licht’ aan maar kiest juist voor een schemerlicht. Schemeren kan heel rustgevend werken, zeker als je het druk, druk, druk hebt. Het past dan ook heel goed in een eenvoudiger leven.
En het is niet moeilijk! Het enige wat je nodig hebt is een leuke schemerlamp, en die heb je in allerlei soorten en maten. Er zijn staande schemerlampen, hangende schemerlampen en vloerschemerlampen.
Hieronder nog een heel ander voorbeeld van een schemerlamp:
Bekijk hier nog meer lampen!
Bronnen: o.a. Mentalfloss, Huffington Post, Quora, Science Daily, TigerBeat, Directlampen.nl
Deze post kwam tot stand in overleg met Directlampen.nl
* Je kunt deze passage bovenaan deze post zelf nalezen in de Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren!
Doe jij wel eens aan schemeren? Waarom wel of juist niet?
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Met de zomerse dagen heb ik vrijwel nooit de lampen aan. Ik steek liever dan een kaarsje aan, gezellig