Verzekeren op leven en dood

levensverzekeringIn films en boeken zie je soms dat iemand stiekem zelfmoord pleegt, en veel moeite doet om het op een ongeluk te laten lijken. Die moeite doen ze, omdat anders hun verzekeraar niet uitbetaald. En dat heeft alles te maken met een zogenaamde overlijdensrisicoverzekering. Maar wat houdt een levensverzekering precies in?

Levensverzekering

Een levensverzekering bestaat uit een overlijdensrisicoverzekering en uitvaartverzekering. Samen met een verzekeringsmaatschappij sluit je deze af en bespreekt hierin wel bedrag ze jouw nabestaande uitkegen wanneer je plots zou overlijden. Niet alleen het dagelijks leven kan hiermee bekostigd worden maar ook de uitvaart hoort hierbij.

Overlijdensrisicoverzekering

Overlijd je vóór de einddatum van je levensverzekering? Dan krijgt je familie het bedrag waarvoor je verzekerd was! Dit heet een overlijdensrisicoverzekering. Met deze verzekering bescherm je je gezin tegen het wegvallen van bijvoorbeeld een inkomen. Want stel dat jij de enige kostwinner was! Maar het geld van de verzekering kan ook gebruikt worden om extra hulp in te kopen, of besteed worden aan kinderopvang. Het achterliggende idee is dat je nabestaanden, naast hun verdriet, niet ook nog allerlei financiële problemen op hun bordje krijgen.

Uitvaartverzekering

Het zusje van de overlijdensrisicoverzekering is de uitvaartverzekering. Dat vind ik een beetje de uitgeklede versie van de overlijdensrisicoverzekering. Bij een uitvaartverzekering krijg je alleen geld uitgekeerd om de begrafenis te bekostigen. Over het nut van deze verzekering hoor je verschillende dingen. Lees ook mijn post Uitvaartverzekering wel of niet.

Voors en tegens

Tegenstanders zeggen dat hij helemaal niet nodig is. Voorstanders zeggen dat, als je geen spaarpotje hebt, zo’n uitvaartverzekering er voor zorgt dat je nabestaanden niet met een grote rekening worden opgescheept. Op dit moment hebben mijn man en ik geen uitvaartverzekering, omdat we die hebben wegbezuinigd. Maar soms twijfel ik toch wel een beetje over de wijsheid van dat besluit…

Je kunt gemakkelijk je maandelijkse premie berekenen, dus heb ik even mijn geboortedatum ingevuld en gekeken wat een uitvaartverzekering bij bijvoorbeeld Dela me zou kosten. Ik koos voor het goedkoopste begrafenisplan ad 6087,-. Want volgens mij kan ik best begraven worden voor dat bedrag. Per maand zou me dat dan 9,03 kosten. Dat valt me niks tegen moet ik zeggen.

Wij hebben een overlijdensrisico- en een levensverzekering

Mijn man en ik hebben allebei een overlijdensrisico- en een levensverzekering. Wel is het zo dat als ík kom te overlijden mijn man minder geld krijgt uitgekeerd dan ik, als híj als eerste overlijd. Dat hebben we destijds zo gedaan omdat hij de hoofdkostwinner is.

Wil je meer weten en tips bij het afsluiten van een levenszekering kijk dan hier.

Welke van deze drie verzekeringen heb jij? Overlijdensrisico, levensverzekering, uitvaartverzekering?

Leestips

Similar Posts

3 Comments

 1. Wij hebben een overlijdensrisicoverzekering ivm ons huis. En ik heb een uitvaartverzekering. Deze hebben mijn ouders voor mij afgesloten toen ik geboren ben. Ik vind het wel belangrijk dat er iets geregeld is. Als mijn man nu zou overlijden dan wil ik wel de rekeningen kunnen betalen. En andersom natuurlijk ook.

 2. Mijn vriend heeft destijds zo’n overlijdensverzekering en ook een levensverzekering afgesloten, omdat hij op uitzending ging (met defensie). Ik vind het wel goed, want je hoeft niet ineens van de hak op de tak je levensstijl te veranderen. Degene die overleden is, heeft er toch hard genoeg voor gewerkt! Ik moet er voor mezelf nog steeds een afsluiten, maar dat ga ik in mijn vakantie eens doen.

 3. Dat er bij een overlijdensrisicoverzekering ook een uitvaartverzekering in zit, is nieuw voor me. Dat had ik me niet zo gerealiseerd. Zouden wij dat ook hebben vraag ik me gelijk af?
  Wel hebben we voor alle gezinsleden een uitvaartverzekering. Een paar maand terug nog weer de uitvaartman gesproken of we nog wel gedekt zijn.
  Je moet wel rekenen op minstens 10.000 euro voor een begrafenis. Tenzij je in een juten zak onder de grond wilt, geen kaarten verstuurt, zodat er niemand komt en geen koffie en cake serveert….;-)

  Je kunt er voor sparen, dat is een heel redelijke optie. Maar dan moet je nog altijd een uitvaartvereniging/begeleider hebben die de uitvaart verzorgd. Vaak zijn het uitvaartverenigingen die ook de verzekeringen kopen.

  Voor onze kinderen hebben we ook een uitvaartverzekering afgesloten. Dat zie ik als een cadeau aan hen; wanneer zij ca. 30-35 jaar zijn (DV) hoeven zij geen premie meer te betalen. Wij begonnen pas premie te betalen toen we 30 waren…en wij zitten nu in de duurste jaren en waren we liever ook premievrij geweest…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.