Verzekeren op leven en dood

levensverzekeringIn films en boeken zie je soms dat iemand stiekem zelfmoord pleegt, en veel moeite doet om het op een ongeluk te laten lijken. Die moeite doen ze, omdat anders hun verzekeraar niet uitbetaald. En dat heeft alles te maken met een zogenaamde overlijdensrisicoverzekering. Maar wat houdt een levensverzekering precies in?

Levensverzekering

Een levensverzekering bestaat uit een overlijdensrisicoverzekering en uitvaartverzekering. Samen met een verzekeringsmaatschappij sluit je deze af en bespreekt hierin wel bedrag ze jouw nabestaande uitkegen wanneer je plots zou overlijden. Niet alleen het dagelijks leven kan hiermee bekostigd worden maar ook de uitvaart hoort hierbij.

Overlijdensrisicoverzekering

Overlijd je vóór de einddatum van je levensverzekering? Dan krijgt je familie het bedrag waarvoor je verzekerd was! Dit heet een overlijdensrisicoverzekering. Met deze verzekering bescherm je je gezin tegen het wegvallen van bijvoorbeeld een inkomen. Want stel dat jij de enige kostwinner was! Maar het geld van de verzekering kan ook gebruikt worden om extra hulp in te kopen, of besteed worden aan kinderopvang. Het achterliggende idee is dat je nabestaanden, naast hun verdriet, niet ook nog allerlei financiële problemen op hun bordje krijgen.

Uitvaartverzekering

Het zusje van de overlijdensrisicoverzekering is de uitvaartverzekering. Dat vind ik een beetje de uitgeklede versie van de overlijdensrisicoverzekering. Bij een uitvaartverzekering krijg je alleen geld uitgekeerd om de begrafenis te bekostigen. Over het nut van deze verzekering hoor je verschillende dingen. Lees ook mijn post Uitvaartverzekering wel of niet.

Voors en tegens

Tegenstanders zeggen dat hij helemaal niet nodig is. Voorstanders zeggen dat, als je geen spaarpotje hebt, zo’n uitvaartverzekering er voor zorgt dat je nabestaanden niet met een grote rekening worden opgescheept. Op dit moment hebben mijn man en ik geen uitvaartverzekering, omdat we die hebben wegbezuinigd. Maar soms twijfel ik toch wel een beetje over de wijsheid van dat besluit…

Je kunt gemakkelijk je maandelijkse premie berekenen, dus heb ik even mijn geboortedatum ingevuld en gekeken wat een uitvaartverzekering bij bijvoorbeeld Dela me zou kosten. Ik koos voor het goedkoopste begrafenisplan ad 6087,-. Want volgens mij kan ik best begraven worden voor dat bedrag. Per maand zou me dat dan 9,03 kosten. Dat valt me niks tegen moet ik zeggen.

Wij hebben een overlijdensrisico- en een levensverzekering

Mijn man en ik hebben allebei een overlijdensrisico- en een levensverzekering. Wel is het zo dat als ík kom te overlijden mijn man minder geld krijgt uitgekeerd dan ik, als híj als eerste overlijd. Dat hebben we destijds zo gedaan omdat hij de hoofdkostwinner is.

Wil je meer weten en tips bij het afsluiten van een levenszekering kijk dan hier.

Welke van deze drie verzekeringen heb jij? Overlijdensrisico, levensverzekering, uitvaartverzekering?

Leestips

3 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh