Verhuis checklist: 5 veelgemaakte fouten als je gaat verhuizen

verhuis checklist

Lees nu deze handige verhuis checklist, en voorkom dat je één van onderstaande 5 onhandige verhuis beslissingen neemt.

Want verhuizen is niet niks.

Niets voor niets staat verhuizen op nummer 2 in de stress top 10! Op nummer 1 staat het verlies van een geliefde. Dus ik bedoel maar.

Omdat verhuizen dus niet niks is, kun je er maar beter voor zorgen dat het zo soepel mogelijk verloopt. Maar in plaats van allemaal verhuistips te geven, leek het me leuk om te kijken wat er nog wel eens mis gaat. Hieronder een verhuis checklist met 5 veelgemaakte ‘niet zo handige’ beslissingen.

Verhuis checklist: 5 veel gemaakte fouten als je gaat verhuizen

1. Met stip op nummer 1: te laat beginnen!

Als je te laat begint met inpakken van je spullen raak je op een gegeven moment overweldigd. En gestresst! Want vergis je niet. Als je echt álle spullen uit je huis moet inpakken, kost dat tijd. Veel tijd. En je zult er verbaasd van staan te kijken hoe snel zo’n verhuisdoos vol is. En hoe weinig verschil 1 volgepakte verhuisdoos in je huis maakt….

Ik weet nog dat een verhuisdoos al vol zat als ik slechts 1 boekenplank leeg had!

2. Dozen niet labelen/benoemen

Er zijn verschillende systemen om verhuisdozen te labelen. Je kunt bijvoorbeeld op elke doos zetten naar welke ruimte in het nieuwe huis hij moet. Denk aan keuken, slaapkamer 1, woonkamer etc. Maar je kunt er ook voor kiezen om er op te zetten wat er in zit. Bijvoorbeeld boeken, serviesgoed, beddengoed etc.

Persoonlijk zou ik zowel de gewenste plek als de inhoud op de doos zetten!

Maar denk dus niet: ‘Ach ik onthoud wel wat er in deze doos zit!’

3. Dozen te vol pakken

Hoewel het fijn is om met zo min mogelijk dozen te verhuizen, is het niet slim om ze tsjokvol te pakken. Want vaak kun je ze dan nog maar heel moeilijk tillen. Houd daar dus rekening mee als je je spullen inpakt. De verhuisdozen moeten nog wel hanteerbaar blijven. Anders krijg je te maken met chagrijnige verhuizers.

4. Slecht moment kiezen voor de verhuizing

Plan je verhuizing op een moment van de dag dat er zo min mogelijk verkeer is en bij voorkeur geen files. Verhuis je van of naar een huis in de binnenstad? Check dan of er voldoende parkeerruimte is voor de verhuiswagen.

5. Onduidelijke afspraken met de verhuizers

Als je professionele verhuizers inschakelt om  je te helpen verhuizen zorg dan dat je goed afspreekt wat je van ze verwacht. En dat zij aangeven wat je van hen kúnt verwachten. Ik heb wel eens gehoord van iemand die er voor koos om de verhuizers alle spullen te laten inpakken. Helemaal fijn, maar ze hadden zelfs de prullenbak mee verhuisd met inhoud… Dit is dus een belangrijke om af te vinken op je verhuis checklist.

Veel mensen vinden het leuk om na de verhuizing een housewarming te geven!

Verhuis checklist update 2022

Een ander mooi voorbeeld van iets dat kan misgaan bij een verhuizing is een te kleine verhuiswagen huren. Dat deed bijvoorbeeld de familie Meiland toen ze naar Frankrijk verhuisden. het gevolg laat zich raden. Ze konden niet al hun spullen in één keer meenemen. Dat lijkt me toch knap vervelend als je emigreert.

Een ander mooi voorbeeld, ook weer van de familie Meiland is dat ze matrassen onbeschermd in de verhuiswagen hadden gegooid. Toen ze aankwamen in het Franse kasteel bleken de matrassen bovendien te groot om te tillen. Daarom schoven ze ze over de vloer naar de kamer. Het resultaat waren behoorlijke smerige matrassen. Het goede nieuws is dat ze het hoeslaken er om hadden laten zitten. Dat zorgde dan wel weer voor bescherming van het matras, en zo’n hoeslaken kun je eenvoudig wassen.

Tips

Gratis verhuis checklist voor verhuizen downloaden

Verhuislijst

Welke blunders/fouten heb jij wel eens gemaakt als je verhuisde? En gebruikte je een verhuis checklist?

Similar Posts

79 Comments

 1. Wie weet komt de lijst nog wel eens van toepassing. Toe wij verhuisden konden we het lopend af. Totaal geen stress, veel gelachen.

 2. In januari zijn wij verhuisd. Het verliep soepel. Ik had op tijd ingepakt, labels met welke verdieping / kamer / inhoud.
  Wat overbodig was meteen weg gegooid.
  We hadden verschillende maten dozen gekregen via het verhuis bedrijf.
  Ze waren 8u bij ons en om 13u was alles in het het nieuwe huis gezet. Ideaal!
  Wij kozen verhuis bedrijf zodat de kinderen meteen alles op de juiste plek hadden, we zelf geen busjes hoefden te regelen en geen extra mensen. Ons bedrijf haalden bedden en kasten uit elkaar en zette in het nieuwe huis alles weer in elkaar.
  Dus gelukkig weinig stress gehad!

 3. Ik was vergeten de dozen te labelen. Gelukkig had m’n moeder dat later gedaan. Zij heeft een paar dagen bij mij gelogeerd om te helpen met inpakken toen ik bij mijn vriend ben ingetrokken.

 4. Ik gedij het best bij op het laatste nippertje.
  Nieuwe huis spik en span op zaterdag, in oude huis staat alles nog op zijn plek op maandagochtend, want rommel….. en dinsdagochtend om 7 uur kwam de verhuiswagen met verhuizers!
  Dus te laat met inpakken, ik ging de hele nacht door, het kwam allemaal goed, maar toch niet zo handig!

 5. Verhuizen naar een nieuwe woonplaats in een heel ander deel van het land in november. Dat was helaas niet anders te plannen. Maar achteraf geen goed idee. Ik ben heel veel thuis en met mijn gezondheid zijn de donkere en koiude maanden de slechtste. Dus ook te weinig energie om de omgeving te verkennen. Verder hadden we niets aan het huis gedaan toen we er in trokken. De woonkamer had een donkerbeige kleur. Ik werd er depri van. Had het gevoel continu in het donker/schemer te zitten. Toen het voorjaar werd, hebben we creme kleurige latex gekocht en de hele benedenverdieping geverfd. Ik voelde me toen meteen stukken beter :-)

  1. Dat klinkt als een rottige timing VeggieMo. De donkere maanden en dan ook nog een donker huis! Ik kan me voorstellen dat je daar niet blij van werd. Fijn dat het is goed gekomen met een lik verf!

 6. Oh ik haat verhuizen, de eerstkomende 20 jaar blijf ik zitten waar ik zit. Bij mijn vorige verhuizing had het ook laten doen, compleet met inpakken. Dat beviel me prima.
  Zij hadden trouwens ook de prullenbak met inhoud en al verhuisd. hehe Maar daarom duurt het bij jezelf langer, dat inpakken, omdat je over alles nadenkt want je in je handen hebt. Die inpakkers niet, dat is go-go-go!

  1. Ja, zij hebben natuurlijk geen band met de spullen. Maar een volle prullenbak mee verhuizen snap ik niet goed. Die had ik toch liever leeg mee verhuisd : )

 7. Mijn moeder heeft ook verhuizers een keer laten inpakken en was daarna werkelijk álles kwijt! Er zat geen logica in hun systeem.

  Ik heb een hekel aan verhuizen. Voorlopig blijven we lekker hier :)
  Als we verhuisden nam ik altijd de lades uit de ladekasten en nam die met inhoud in de auto al mee. Zo lekker: niet inpakken, niet uitpakken en niks kwijt :)

 8. Zelf zijn we net verhuisd en nummer 2 en nummer 5 waren ook onze ‘fouten’. Niet alle dozen labelen = niet handig, haha. En de verhuizers hebben alles wel in de kamer gezet waar het moest, maar vraag niet hoe! dat hadden we wel wat beter kunnen sturen.

 9. leuke geschreven en inderdaad vele fouten hebben ook wij gemaakt. Vooral het labelen vergeet ik en moet dan tig-keer inde dozen kijken. Ik hoop het voorlopig niet te hoeven doen. We zitten lekker honkvast op ons stekkie

 10. Mijn grootste fout is, dat ik eerverleden jaar geen schriftelijke overeenkomst heb gemaakt en laten ondertekenen over de afspraken, toen ik woningruil deed.
  Ik ging uit van goed vertrouwen, welke zwaar beschadigd is, ik ben bestolen en bedreigd, nadat ik mijn verontwaardiging kenbaar maakte.
  Ik heb hier nog ziele-pijn van…

  Ik zou een ieder, die denkt aan woningruil dan ook willen aanraden: zet de afspraken op papier en beide partijen ondertekenen de afspraken, maar ga niet uit van goed vertrouwen, hoe vriendelijk en betrouwbaar de andere partij ook lijkt.
  Zelf heb ik aangifte gedaan van het gebeuren, maar zonder helder bewijs over de afspraken heb je geen poot om op te staan!

  Groetjes Lily

  1. Och, wat akelig Lily! Zo’n ervaring gaat je niet in de kouwe kleren zitten. Het naarste lijkt me nog wel het beschaamde vertrouwen. Dat geeft toch een knauw.

 11. Ik ben nu op een korte tijd twee keer verhuisd en ik moet zeggen alles is wel goed vlot verlopen.
  Al kon ik wel wat werken aan die dozen benoemen hahaha dat vergat ik wel eens. Maar gelukkig had ik ook niet enorm zoveel spullen

  liefs
  Karlien

 12. Verhuizen. Dat is de fout.
  Toen ik trouwde ging het wel, al werd ik toen al krankjorum van het gedoe, er was een huis, vers geverfd, nieuwe vloeren, nieuwe gordijnen en blinkend gepoetst. In de ochtend de dozen in de kar gezet, een weekendtas met spullen in de auto en gaan. En daarna de godganse dag uitgeladen en uitgepakt. En nog weken misgegrepen, er leken dozen weg ( mijn vader had zijn kofferbak gevuld en vergeten de dozen uit te laden bleek na twee maand).
  Drie jaar geleden ben ik ook verhuisd. Ergens aan het eind van de week ben ik met de psycholoog gaan praten die me heeft behandeld toen bleek dat ik ccptss heb. Ik ben daar op de bank gaan zitten en heb eerst 30 minuten oncontroleerbaar gejankt. Inmiddels hebik door dat ik vanaf de dag datduidelijk werd dat ik ging verhuizen tot aan de dag dagt alles in huis klaar was ik onder hoogspanning heb geleefd, elke seconde overbelast. Als ik ooit weer moet verhuizen dan ga ik op vakantie, ik regel helemaal niks.

  1. Chronische complexe posttraumatische stress stoornis.
   Dat er dusdanig veel traumatische ervaringen al vanaf mijn vroege kindertijd tot ver in mijn tienertijd onverwerkt op elkaar zijn gestapeld dat de ene laag de andere beïnvloed en versterkt.
   Ik doe er goed aan om kwetsbaarheid en stress uit de weg te gaan, net als situaties waarin ik me onveilig voel.

 13. De fout die ik altijd maakte was dat ik de dozen te vol deed. Ze waren met geen mogelijkheid te tillen :). Tien jaar geleden voor het laatste verhuist en ben het voorlopig ook niet van plan. Voor die tien jaar te vaak van woning verwisseld. Dat ging altijd wel relaxt ( naast die zware dozen dan), ik begin namelijk altijd ver vooruit al met pakken.

  1. Ik snap die zware dozen wel: je wilt ze zo goed mogelijk gebruiken, dus lekker vol. Maar je hebt er inderdaad vervolgens jezelf en de verhuizers mee vanwege het te grote gewicht.

 14. Ik ben in mijn volwassen leven al zo’n 7 keer verhuisd, en ik denk dat ik nog steeds alle fouten maak. Elke keer. Nu zou het natuurlijk een oplossing zijn om nooit meer te verhuizen – we wonen trouwens ook prachtig. Maar ik vrees dat dat niet lukt. Na 8 jaar op dezelfde plek begint het weer danig te kriebelen. Misschien zelfs nog een keer naar een ander continent. Dat (Ecuador) is ook alweer zo’n jaar of 15 geleden…

 15. hahaha, herkenbaar. Nummer 1, 2 en 3 zijn me meerdere malen (ja, meerdere ja) overkomen. :-)
  De laatste keer hebben we bijna alles laten verhuizen en zelf in- en uitgepakt. Dat was toen prima te doen. En nu blijven we lekker hier voorlopig!

 16. Ja bij mij gaat het al mis bij fout#1! Ik begin er altijd te laat mee en dan wordt het een haastklus waarbij alles door elkaar in een doos beland en je daarna niets meer kan terugvinden

 17. Dingen inpakken die ik op het nieuwe adres zelfs nooit meer hebt uitgepakt om ze uiteindelijk toch weg te gooien. Dubbel werk.

 18. Ik kan me in alle punten wel vinden. ik moest een half jaar over verhuizen naar mijn ouders en toen had ik gewoon heel de auto volgegooid. het was ook geen geplande verhuizing dus dan kun je niet echt voorbereiden

 19. Ochh, ik krijg alweer stress bij het lezen haha! Ben zó vaak verhuisd. Wat een organisatie is dat, zeg. Ik herken me in jouw verhaal, haha! Fijn artikel.

 20. De fout die het verhuisbedrijf had gemaakt. Inschattingsfout dat ze geen traplift nodig hadden (dus wel). Dat heeft ze heel wat ergernis en geld gekost omdat ze het á la minute moesten oplossen…

 21. De grootste verhuisfout die je kunt maken is een beroep doen op familie, vrienden en kennissen terwijl je geen enkele sjoege hebt wat er van jou verwacht word.
  1. Als alle vrijwilligers zich om negen uur melden blijkt alles nog op zijn plaats te staan. Het z.g. voorpakken wat vaak weken van tevoren al plaats vind, hebben ze nog nooit van gehoord. Bovendien blijkt er geen enkele verhuisdoos aanwezig te zijn.
  2. Complete wandmeubels, (water)bedden, dienen nog uit elkaar geschroefd te worden. Om over de rest maar te zwijgen.
  3. Nadat je je volledig uit de naad gewerkt hebt, je pas om een uur een kop koffie aangeboden krijgt met een broodje. En daar moet je het voor de rest van de dag maar mee doen.
  4. Dat er geen vrachtauto ingehuurd is. Het verhuisadres is dan maar slechts 10 km verderop gelegen, maar men vergeet dat die behulpzame neef met zijn aanhangertje wel 20 keer op en af moet rijden.
  5. Dat er van de vrijwilligers om 9 uur ‘s-avonds ook nog verwacht word dat ze alle meubels nog in elkaar gaan zetten en de stereotoren plus de computer “even” aansluiten.

  Als je op deze wijze gaat verhuizen mag je zeker weer een beroep doen op je kennissenkring als je weer gaat verhuizen.
  Pak samen met je partner alle kleine spullen in en breng ze zelf naar het nieuwe adres.
  Zorg voor een ruime vrachtwagen zodat de helpers alleen maar hoeven te laden en te lossen.
  Mijn ervaring is dat als je een beetje voorbereid te werk gaat een verhuizing met 6 man sterk, vermits binnen de regio, binnen een halve dag geregeld is.

  1. Jeetje, dat klinkt erg slecht voorbereid zeg. En ook niet helemaal in de haak om je vrienden op die manier te laten helpen met een verhuizing. Je zou toch op z’n minst kunnen zorgen dat alles is ingepakt en losgeschroefd.

   Het moet een bijzondere ervaring geweest zijn Joannes!

 22. Dit komt echt op het perfecte tijdstip voor mij, want we gaan aan het eind van deze maand verhuizen! We moeten nog een vloer regelen, gordijnen regelen, adressen overzetten en alles inpakken. En tussendoor gaan we ook nog eens op vakantie! Toch heb ik gelukkig niet het gevoel dat het niet goed komt, ondanks dat verhuizen bij ons een heerlijke chaos is. Zolang alles maar in het busje past!

 23. Na zo een 20x verhuizen maak ik nog steeds dezelfde fouten. Ondertussen schrijf ik inmiddels wel wat waar in zit. Dat scheelt veel tijd.

 24. Wij zijn anderhalf jaar geleden verhuisd en inderdaad te laat begonnen met inpakken. Ik was toen hoog zwanger en snel uitgeput. We hadden de spullen echt onderschat. Daardoor hebben we op het laatst niets meer uitgezocht, maar gewoon ingepakt.

 25. verhuizen vind ik iets verschrikkelijks. Wel een handige lijst van je;) Ik hoop hier nog erg lang te wonen en het lijstje niet nodig te hebben:)

  1. Verhuizen is aan de ene kant wel leuk: je gaat een nieuw leven beginnen. Maar tegelijkertijd is het veel werk en geregel en moet je soms best wennen aan de nieuwe plek.

 26. De e blog komt goed uit.. Enkele vrienden van me gaan binnenkort verhuizen, dus kan ik deze tips toepassen als ik ze met helpen.. Thanks.. X

 27. Nummer 1,2 en 3 herkenbaar. Ik zou graag naar meerdere kamer verhuizen, alleen inpakken uitpakken vind ik verschrikkelijks.

 28. Goeie tips, vooral de dozen niet labelen en te vol pakken ging bij ons verkeerd. Ach ja voor alles is een eerste keer. Alleen is het niet zo handig als je toch niet op tijd gaat verhuizen en ineens je zomer kleding nodig hebt, maar geen dozen hebt gelabeld. Oepsie!

 29. Vooral dat te laat beginnen is toch wel een beetje herkenbaar, volgende keer als ik ooit ga verhuizen moeten we het allemaal iets beter plannen :-)

 30. Ik zou echt elke fout hebben gemaakt, moesten mijn ouders me niet zo geholpen hebben! Stevige dozen, die niet overvol zitten, met duidelijke labels en duidelijke afspraken met de verhuizers: check! O

 31. gelukkig maar 1x ‘echt’ hoeven te verhuizen (uit huis gaan telt niet echt) maar jammer dat het weer niet te plannen is. Ik mocht verhuizen toen het 30 graden was, geen pretje, ook al waren we vroeg begonnen. Het volpakken van de dozen is altijd wel een dingetje hoor, die pak je toch vaak vol tot de rand om er dan achter te komen dat het wel zwaar wordt haha

 32. Leuk onderwerp! Een jaar geleden mocht ik deze taak uitvoeren, dus weet er alles van. Op zich heb ik alle punten goed kunnen afvinken. Behalve puntje 1! Hihihi… Ik ben altijd last minute, maar onder druk presteren werkt voor mij het beste.

 33. Gelukkig ben ik alleen schuldig aan het niet labelen van de dozen! over een aantal maanden verhuis ik weer en zal ik dat zeker neit vergeten te doen.

 34. Dit is echt een zeer goed en omschreven artikel omtrent fouten die wij ook vaak zien gebeuren tijdens een verhuizing. Een verhuisbedrijf vanuit jouw omgeving kan dit soort problemen al vaak snel voorkomen en direct een inzage over geven.

  Zelf ben ik inmiddels gelukkig en wel verhuisd zonder te veel problemen!

 35. Ik ga het lijstje meenemen over een paar maanden. Tot nu toe zijn mijn verhuizingen vrij soepel verlopen, ook al deden we alles zelf met vrienden en familie. Ik zou dit deze keer waarschijnlijk wel uitbesteden, al is het maar omdat we ook twee kleine kinderen hebben. Maar een goede voorbereiding blijft gewoon belangrijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.