Kan tv kijken ook positieve effecten hebben?

tv kijken

Tv kijken heeft een slechte naam.

Het zou slecht zijn voor je gezondheid, en er zijn allerlei enge onderzoeken die rampspoed voorspellen als je veel tv kijkt. Zoals een grotere kans op een hartaanval, geheugenproblemen en een kind dat niet goed leert praten. Ik wil best geloven dat als je hele dagen achter de tv zit, dit niet goed voor je is.  Je beweegt dan immers onvoldoende, bovendien word je er denk ik lamlendig van.

Ik word in ieder geval wel lamlendig van meer dan 90 minuten tv kijken.

Maar daar staat tegenover dat ik tv kijken heerlijk ontspannend vind na mijn werkdag. Er gaat niets boven lekker op de bank gaan liggen met een pot thee, en een aflevering van bijvoorbeeld de Gilmore Girls.

Dus ik vroeg me af: kan tv kijken ook positieve effecten hebben? En zo ja, hoe hark je die dan binnen?

Hier onder tips en tricks om je voordeel te doen met tv kijken!

1. Kijk educatieve programma’s!

Tegenover programma’s als Zon, zee sex en je ouders in shock heb je programma’s die informatief en leerzaam zijn. Programma’s waar je echt wijzer van wordt. Zo keek ik ooit de documentaire over een zorgrobot voor oudere mensen. En ik ben dol op alle documentaires van Louis Theroux.

Documentaires bieden je een kijkje in andere werelden, en je leert er van.

Wat dat betreft lijken ze wel op boeken.

2. Wissel kijken af met beweging

Kijk je naar een zender met reclames tussendoor? Benut de reclames dan om van je plek af te komen en wat rond te lopen.

Zitten is immers het nieuwe roken…

Door telkens even in beweging te komen, voorkom je de negatieve effecten van zitten. En reclames kunnen je bovendien verleiden en op verkeerde gedachten brengen. En dat brengt me meteen op tip numero 3!

3. Pantser jezelf tegen reclames

Eén van de redenen dat tv kijken slecht voor je gezondheid is, zijn de reclames! Neem nou een reclame voor M&M’s. Grote kans dat als je van M&M’s houdt je er prompt zin in krijgt. Misschien sta je zelfs wel op van de bank om ze op je boodschappenlijstje te zetten! Of nog erger: je hebt ze al in huis, en gaat ze onmiddellijk pakken.

m&m's
Laat je niet op ideeën brengen!

Zoals in het Onze Vader wordt gebeden:

‘Leidt ons niet in verzoeking!’

Doe dat ook niet met jezelf, en mijd daarom verzoeking in de vorm van reclames.

4. Sport tijdens het tv kijken

Als je helemaal van het gezeur af wilt over ongezond tv kijken, schaf dan een crosstrainer aan en zet die voor de tv. Of haal de tv naar de crosstrainer. Zelf mag ik graag The Walking Dead kijken terwijl ik mezelf martel op de crosstrainer. The Walking Dead leidt mij af van de ondraaglijke saaiheid van de crosstrainer en ik ben hartstikke gezond bezig.

Heb je geen crosstrainer of ander martelwerktuig? Geen probleem. Je kunt ook aan planking doen of gewichtheffen met van die gewichtjes van de Action.

planking
Planking kost niets!

5. Kijk niet te lang

Sinds Netflix is bingewatching helemaal hot. Bingewatching wil zeggen dat je een hele serie in één keer afkijkt. Laten we zeggen dat je een serie kijkt met afleveringen van 45 minuten, die uit 8 afleveringen bestaat. Dan zit je zo 6 uur achter elkaar tv te kijken. Kijk daarom uit met bingewatching!

6. Inspiratie en aanmoediging via de tv

De tv kan een bron van inspiratie en creativiteit zijn. Kookprogramma’s kunnen je bijvoorbeeld helpen om een betere en creatievere kok te worden. En woonprogramma’s kunnen je ideeën geven om je huis leuk in te richten. En een tijdje terug viel ik in een programma over een hardloopwedstrijd. En ik zweer je dat ik de volgende dag dat ik ging hardlopen sneller en mooier liep. Gewoon omdat ik die hardlopende dames op de tv had gezien!

tv

7. Emotionele ondersteuning via de tv

Net als in boeken kunnen karakters in programma’s een bron van inspiratie en bemoediging vormen. In de serie Breaking Bad krijgt hoofdpersoon Walter te horen dat hij kanker heeft. Nou gaat hij vervolgens drugs maken en verkopen, dus hij is misschien niet het beste voorbeeld hoe je met slecht gezondheidsnieuws om gaat, maar je begrijpt hopelijk wel wat ik bedoel. In de serie Grey’s Anatomy verliest Meredith haar geliefde echtgenoot. De manier waarop ze met haar verlies en rouw omgaat, kan anderen in hetzelfde proces herkenning bieden. En hoop dat het ooit minder pijn gaat doen. En in de serie Divorce met Sarah Jessica Parker zie je haar worstelen met haar leven, en haar puberende kinderen. Ik herkende dat enorm. Zoals haar blijdschap als haar dwarse dochter naar haar zwaait.

Als moeder ben je soms blij met iedere kruimel van positieve feedback...

Tv-programma’s overzichtelijk op een rijtje op TVblik

Het aanbod op tv is enorm. Dus hoe weet je nou wat het aanbod is, en waaruit je kunt kiezen? Vroeger had je daarvoor een papieren  TV gids. Die zijn er nog steeds, maar steeds meer mensen kijken liever online naar het aanbod. Mijn favoriet is TVblik.  TVblik heeft het meest complete archief met televisie-uitzendingen. Je vindt er een TV gids met een overzicht van de uitzendingen die de afgelopen dagen op tv te zien waren. Bijkomend voordeel van TVblik is bovendien dat je er ook gemiste uitzendingen kunt terugkijken. Je klikt dan gewoon direct door naar de uitzending die je wilt ‘inhalen’. Bijkomend voordeel is dat een digitale gids oud papier scheelt, en dus beter is voor het milieu : )

Conclusie over tv kijken

Zoals met alles in het leven zit de sleutel tot succes in het vinden van de juiste hoeveelheid. Teveel tv kijken is slecht voor je gezondheid. Maar als je er goed mee omgaat en niet teveel tv kijkt, dan heeft de tv zeker ook hele positieve effecten!

Zie jij positieve effectenvan tv kijken? Wat betekent tv kijken voor jou?

Similar Posts

27 Comments

 1. Ik denk inderdaad ook zeker dat tv kijken slecht is
  Het is inderdaad heel ontspannend als je een drukke dag hebt gehad bijvoorbeeld
  Gewoon goed de grenzen weten dan is er geen enkel probleem :)

 2. Ik vind tv (mits met beleid ingezet) een fantastisch medium voor ontspanning (films en series), inspiratie en het verbreden van je kennis en wereldbeeld.

  En een cross-trainer / hometrainer is ontzettend saai zonder leuke serie erbij ;-)
  Bij mij werkt het aanzetten van een leuke serie stimulerend om dan toch (of langer) te gaan sporten.

 3. Dat bingewatchen is inderdaad wel een risico, wij doen het graag. :-) Het voordeel van Netflix (zeker bij kinderen) vind ik dat er geen reclame rondom zit, en dat de kinderen altijd een filmpje kunnen kijken dat op hun niveau is (dat weet je op de kabel maar nooit).
  Ik geloof ook wel dat tv kan ondersteunen. En heel leerzaam kan zijn. Ik vind Schuldig een heel leerzaam programma bijvoorbeeld.

  1. Wat je zegt over het voordeel van geen reclame voor kinderen vind ik ook een groot goed. Je hoeft inderdaad niet bang te zijn dat ze met allerlei commercie worden gebombardeerd bij Netflix.

   Ik raakte altijd helemaal geïnspireerd van Een dubbeltje op z’n kant. Schuldig is geloof ik ook zoiets?

 4. Eigenlijk kijk ik bijna nooit tv, voorheen keek ik graag serie’s samen met mijn man maar sinds mijn man overleden is kijk ik bijna nooit meer, ik vind alleen kijken niet zo gezellig. Waar ik wel weer veel plezier aan beleef is de radio, het is heerlijk om naar de radio te luisteren met een brei/of haakwerk. Met de feestdagen ga ik naar mijn dochter in Nederland en verheug ik me wel op een paar serie’s die we samen gaan kijken, het laatste seizoen van Homeland en de laatste twee seizoen van Call the midwife en nog een aantal films, we kijken dan ook uren achter elkaar en daar kan ik heel erg van genieten en als ik weer thuis ben, weer de radio tenslotte een “Een vrouwenhand en een paardentand ……
  Groet Adriana

  1. Fijn dat je plezier beleeft aan radio luisteren Adriana! Waar luister je zoal naar? Naar praatprogramma’s of vooral muziek?

   Leuk dat je de feestdagen bij je dochter gaat doorbrengen.

 5. Wij kijken nu 24. Ja, voor je lol naar allerlei ellende kijken, het blijft dubieus maar het is wel spannend. Maar max. 2 afleveringen achter elkaar. Maar alleen samen met de man want in mijn eentje vind ik het te eng O.o

 6. Ik kijk savonds niet, teveel hectiek in de programma’s om daarna te kunnen inslapen…maar neem wel programma’s op. Documentaires, natuur, soms een serie. Die kijk ik smorgens, tijdens mijn sportieve uurtje.

  1. Ja, mijn hoofd leegmaken doe ik vooral door het te vullen met iets te kijken wat niet zo zwaar is. Muziek werkt niet goed bij mij. Helaas kan ik niet meer hardlopen door blessures, en is het zwembad te duur. Dus smorgens doe ik gym en yoga oefeningen voor het hele lijf, terwijl ik de programma’s kijk die ik savonds opgenomen heb. Een goede start van de dag voor mij.
   Heel belangrijk bij het ouder worden om de spieren allemaal te blijven gebruiken!Google maar eens op sarcopenie, leeftijdgerelateerde spierkracht achteruitgang. Voorkom dat dus!

 7. Sinds een aantal jaren heb ik geen televisie meer. Ik vond het een grote ergernis met al die irritatie opwekkende reclames en films die je al twee keer gezien had. Om maar te zwijgen over al die “geestverruimende” series. En dan die weerzinwekkende en permanent aanwezige dominante voorgrondmuziek tijdens praatprogramma’s en documentaires waardoor je verplicht bent om de ondertiteling aan te zetten.
  Zelfs het Staatsgecensureerde nieuws laat ons niet zien wat we behoren te weten.
  Wat ik moet weten vind ik op mijn PC. Al moet ik toegeven dat toen de kinderen nog klein waren het best gezellig was om met het gezin een avondjes televisie te kijken. Als je alleen bent is het natuurlijk gemakkelijker om de keuze te maken om de televisie de deur uit te doen. Met een gezin doe je dat volgens mij niet zo snel.

  1. Ik hoor wel vaker dat mensen de pc als prima vervanger voor de tv kunnen gebruiken.

   Interessant wat je zegt over de dominante voorgrondmuziek. Daar had ik eigenlijk nooit zo bij stil gestaan. Ik ga daar eens op letten!

 8. HEERLIJK! Ik ben gek op series kijken en ben misschien ook wel een beetje verslaafd.. Ik kijk series tijdens het strijken of andere klusjes. Serie-multitasken noem ik het maar. TV kijken zorgt bij mij voor ontspanning, maar ik moet wel opletten dat ik niet TE lang kijk.

  1. Dat doet me denken aan Soaps Anne. Dat waren oorspronkelijk toch ook series die huisvrouwen keken tijdens het huishoudelijk werk : )

   Ik vind het een mooie omschrijving ‘serie-multitasken’!

 9. Hier gaat het bij vlagen. Ik kan de tv weken uit laten, maar de laatste paar dagen is het weer mis. Ter ontspanning. Maar ik vind het slechte ontspanning. Ik las ergens dat een avondje in je eentje tv kijken, op de bank met een glas wijn, door veel mensen genoemd wordt als iets waar ze exht naar kunnen verlangen, maar dat dit de manier van ontspanning is die het minst bevredigt. Achteraf zijn die mensen dus niet tevreden en hadden ze liever iets anders gedaan, iets met vrienden.

  1. In je woordgebruik lees ik al dat tv kijken voor jou inderdaad niet zo positief is Mathilde: ‘is het weer mis’ : )

   Ik ben wel benieuwd: wat vind je er slechte ontspanning aan?

   Zelf vind ik ook dat je niet teveel moet kijken. Maar ik zie de tv vaak als de moderne versie van een minstreel of hofnar: zo vertellen mensen elkaar verhalen. En dat vind ik dan weer erg leuk.

 10. Ja hoor. De kinderen leren er ook van als ze Sesamstraat kijken bijvoorbeeld. En natuurlijk in het weekend heerlijk genieten van een goede film of serie met iets lekkers erbij, lekker ontspannen!

 11. Ik vind tv kijken (en dan doel ik inderdaad op Netflix) heerlijk! Het voelt als een ontspanning na een drukke dag. Ik denk dat ik wel kan neigen naar bingewatching, maar hubbie voorkomt dat omdat we gewoon best op tijd naar bed gaan. Maar een aflevering of twee? Yes please. Los daarvan loop ik 8 keer op een dag heen en weer naar school. Sport ik – normaal gesproken (in deze drukke periode is het wel het eerste wat ik laat schieten als ik te druk of te moe ben) – 2/3 keer in de week en zie ik er echt geen kwaad in. Heel soms denk ik wel: zouden we nu eigenlijk even moeten praten met elkaar? Maar dat doen we tussen de bedrijven door eigenlijk ook al goed.

  1. Ik vind het ook heerlijk ontspannend Rory, dus ik snap je heel goed. Ik herken de 8 keer heen en weer lopen naar school : )

   Dat heb ik ook gehad toen de kinderen nog op de basisschool zaten. Dat tikte prachtig aan: 8 kilometer per dag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.