Top 5 raambekleding met isolerende werking

top 5 gordijnen met isolerende werkingBehalve dat raambekleding, zoals gordijnen, shutters, jaloezieën etc. een decoratieve functie hebben, zorgen ze ook voor privacy en dat een ruimte niet hol klinkt. Daarnaast doet raambekleding ook veel voor de isolatie van je woning. In de winter kan de juiste raambekleding de kou buiten helpen houden en in de zomer de hitte.

En dat scheelt weer in je energierekening. Gemiddeld gaat er namelijk zo’n 30% van de warmte weg via ramen. En in de zomer wordt zo’n 76% van de zon die binnenvalt warmte die je misschien liever niet in je huis wilt hebben.  Het beste is natuurlijk om dubbel glas te nemen of zelfs HR+++ glas. Maar als dat even geen optie is, kun je winst boeken met de juiste raambekleding.

Diverse types raambekleding en hun isolerende werking

Hieronder een lijst met soorten raambekleding in volgorde van hun isolerende werking. Bovenaan staan shutters en plisségordijnen.

 1. Shutters doen het erg goed als het gaat om isolatie. Uit onderzoek blijkt dat ze zelfs als ‘dubbele beglazing’ werken als je ze dicht doet. (Bron: BBC)
 2. Plisségordijnen met een verduisterende stof isoleren ook heel goed. De speciale honingraatstructuur en aluminium coating aan de binnenkant zorgen hiervoor. Ook een voordelige optie wat betreft raambekleding, dus je bespaart niet alleen op je energierekening. ; )
 3. Gordijnen. Gordijnen isoleren goed, en dan vooral gordijnen met een verduisterende voering oftewel overgordijnen. Daarnaast hebben gordijnen ook nog een geluiddempende werking.
 4. Jaloezieën Jaloezieën werken minder verduisterend en isolerend dan stoffen overgordijnen. Onder andere omdat er aan de zijkant vaak toch wat kieren blijven. Dit laatste kun je oplossen door ze te combineren met overgordijnen. Heb jij houten jaloezieën? Dan vind je mijn post over houten jaloezieën schoonmaken vast interessant!
 5. Standaard rolgordijn. Deze laatste doet eigenlijk amper wat. Zie ook Rolgordijn op maat.

Isolerende raambekleding samengevat

Wil je snel én gemakkelijk je woning beter isoleren? Stap 1 is dubbele beglazing of zelfs H+++ glas. Maar daarnaast kun je veel doen met de juiste raambekleding. Raamdecoratie zorgt namelijk altijd voor extra isolatie. Een ander voordeel is dat de mooie gordijnen van Veneta.com heel veel sfeer in je woning brengen.

Deze post kwam tot stand in samenwerking met Veneta.com

Welk type glas en raambekleding heb jij?

Similar Posts

21 Comments

 1. Daar heb ik nou nog nooit aan gedacht! Het tocht bij onze ramen (oud huis) en we hebben al veel geprobeerd, maar dit nog niet. Ik ga het eens met manlief bespreken… Een goed argument om shutters aan te schaffen ;)

 2. Ik woon in een huis met energielabel G uit 1920 zonder centrale verwarming. Op de bovenverdieping en de gang is enkel glas vanwege glas in lood ramen. De gang is echter de grootste tochthoek, dat voel je tot in de kamer. Ik heb daar een dubbel plissegordijn (honingraat)voor besteld. Ik moet het nog ophangen. Doe ik wel na de feestdagen.

 3. leuk lijstje wij hebben beneden en boven rolgordijnen, nooit zo over na gedacht dat het zo veel warmte geef als je ander soort raambekleding heb

 4. Wij hebben bij onze dakramen rolluiken en voor gordijnen, maar die zijn eigenlijk nooit echt helemaal dicht, omdat we anders te weinig licht binnenkrijgen.

 5. Shutters vind ik toch te donker maken. We willen het liefst de ramen zoveel mogelijk onbedekt hebben overdag (niet energiezuinig lees ik. Ai). We hebben gekozen voor plissé gordijnen, al vraag ik mij af of die van ons wel een aluminium coating hebben?

 6. Ik heb nog altijd de voorkeur voor glas- en overgordijnen. Blijf het nog altijd het mooist vinden. En inderdaag, gordijnen dichthouden om de wermte binnen of buiten te houden :)

 7. Wij hebben thuis ook dubbel glas, maar nooit aan gedacht dat we het nóg warmer konden maken. We wonen in een oude boerderij, en het wordt in de nacht ook echt koud binnen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.