Tips om je schoenen mooi te houden

schoenen mooi houden
Hier zie je mijn schoenen op een rijtje!

Mijn tante Marietje citeert het regelmatig:

‘Een slons kan meer verslonzen dan een pronkster verpronken!’

Daarmee bedoelt ze dat je zorgvuldig met je spullen om moet gaan. Want dan gaan ze veel langer mee. En dat is goed voor je portemonnee én het milieu. Want dan hoef je niet telkens dingen nieuw te kopen.

Onderhoud is een behoud voor je schoenen

Dit gaat ook op voor schoenen. Schoenen schoonmaken is een behoud voor je schoenen. Zo heb ik al twee keer een prima paar schoenen verpest doordat ik ze niet goed genoeg had ingespoten voordat ik er mee naar buiten ging in de regen. Het gevolg waren lelijke vlekken precies op de neus. Ik baal er nog steeds van, want het waren echt hele leuke schoenen. Om die reden heb ik ze wel gewoon gedragen, maar die vlekken maakten ze veel minder mooi.

In de serie Downton Abbey poetst de ‘under footman’ de schoenen. Dat lijkt mij ook wel wat! Maar als jij net als ik geen personeel hebt om je schoenen te verzorgen, volgen hier 3 handige tips om je schoenen mooi te houden.

Tips om je schoenen mooi te houden

1. Draag schoenen die passen bij je plannen en het weer

Er is niets mis met diverse paren damesschoenen voor diverse gelegenheden. Je gaat waarschijnlijk ook niet met een paar witte pumps een wandeling maken door het bos. Want je weet: dat loopt niet lekker, en de witte pumps zullen beschadigen. Zelf heb ik bijvoorbeeld een paar half hoge laarzen die ik draag als het regent of glad is. Ook als het heeft gesneeuwd draag ik die, ook al zouden mijn Uggs dan warmer zijn. Maar de ervaring leert dat Uggs watervlekken krijgen van sneeuw.

Kortom: pas je schoenen aan, aan de weersomstandigheden en je activiteiten. Dat is een behoud voor je schoenen.

2. Geef je schoenen regelmatig een break!

Als je wilt dat je schoenen lekker lang meegaan, draag ze dan niet elke dag. Geef ze minimaal één dag en nacht vrij om uit te dampen. Het is net zoals met je bed: daar moet ook het vocht uit verdampen. Dit is meteen een prima reden om minstens 2 paar schoenen te hebben : )

3. Schoenen schoonmaken en verzorgen

Vroeger werden in veel gezinnen de schoenen elke zaterdag gepoetst. Anno 2016 komt dat een stuk minder voor. Maar schoenen poetsen is nog steeds een goede zaak. Door je schoenen te behandelen met schoensmeer voed je namelijk het materiaal van je schoenen. Schoensmeer is wat dat betreft te vergelijken met conditioner voor je haren. Schoensmeer houdt het leer soepel en beschermt tegen vocht.

Gen idee hoe je schoenen moet poetsen? Lees dan mijn post Schoenen poetsen.

4. Gebruik Shoefresh

Shoefresh is een handig apparaat dat je schoenen lekker reinigt en weer fris laat ruiken!

Hoe zit het met stoffen schoenen?

Tegenwoordig dragen veel mensen stoffen schoenen, zoals All Stars en Converse. Beide merken kun je in de wasmachine wassen. Let op: doe ze in een waszakje of in een kussensloop zodat ze goed beschermd de wasmachine in gaan. Was op niet meer dan 30 graden en gebruik een wasprogramma voor tere was.

Laat ze daarna aan de lucht drogen.

Hoeveel paar schoenen heb ik eigenlijk?

Terwijl ik deze post schreef kwam ik aan het denken: hoeveel paar schoenen heb ik eigenlijk? Eerlijk gezegd vind ik dat ik er best veel heb.

 1. Wolky ballerina’s met hak die ik naar dansles draag en die ik ook droeg naar de bruiloft van mijn jongste zus.
 2. Arizona Birkenstocks.
 3. Uggs van Uggs Australia met strikken aan de achterkant, die aan de voorkant overigens ook verpest zijn door sneeuw…
 4. Ballerina’s van Tom Tailor die ik kocht bij de Bristol.
 5. Cowboy laarsjes met bloemetjes die ik kocht bij wijlen de Schoenenreus.
 6. De roze cowboy laarzen die ik draag op de profielfoto van Huisvlijt.
 7. Mijn stevige bruine laarzen van Uggs Australia die ik dus draag in weer en wind.
 8. Een paar cowboy laarzen van Bronx die ik al een jaar 8 heb.

En dan heb ik ook nog hardloopschoenen maar die tel ik even niet mee. Want die draag ik niet in het gewone dagelijks leven.

Oké dat is dus 8 paar damesschoenen.

Leestips

Spray voor schoenen

Schoenen schoonmaken

Hoeveel paar schoenen heb jij?

Similar Posts

37 Comments

 1. Zelf koop ik uitsluitend leren schoenen. Als je die goed onderhoudt, dan kunnen ze wel 10 jaar meegaan! Als het om schoenen gaat, dan kun je dus beter ietsjes meer geld uitgeven aan een paar echt mooie leren schoenen, dan aan plastic of kunststof schoenen die al bijna net zo veel kosten, maar die je na één seizoen al weer in de prullenbak kunt gooien én die ook nog eens ongezond zijn voor je voeten omdat ze onvoldoende ventileren.

  1. Ik koop ook altijd leren schoenen. De enige uitzondering zijn de laarsjes van de Schoenenreus met de bloemen er op. Maar ik moet toegeven dat die eigenlijk best goed blijven en nog lekker zitten ook.

  1. Iets waarin je hebt geïnvesteerd waardeer je vaak meer is de ervaring. Ik weet nog dat, tijdens de opleiding tot counsellor/coach we onze proefcliënten een bedrag moesten laten betalen om ze goed te motiveren!

 2. Ik heb teveel schoenen, pas al een hoop opgeruimd. Ik heb nog veel mooie hakken staan. Maar sinds ik kinderen heb draag ik ze nog zelden, alleen naar mijn werk. Het zit gewoon niet lekker. Dus zodra ik de auto weer in ga, gaan snel de ballerinas weer aan. En poetsen zou ik veel vaker moeten doen!

 3. Haha! Oeps! Nu heb ik al jaren en jaren geen schoenen gekocht maar ooit was ik best een beetje schoenenverslaafd.
  Dus ik heb zeker 5 paar sneakers (die draag ik altijd bij tussendoorweer en als ik in de zomer verder moet lopen), een paar birkenstock teenslippers, een paar goede wandelschoenen (zeker al 7 jaar oud maar zo goede kwaliteit dat ze ondanks veel dragen nog perfect zijn) voor langere stukken en echte hiking boots voor het serieuze werk. Dan nog wat pumps voor het podium en nette zwarte schoenen. En twee paar gevoerde sneakerlaarsjes voor de winter…
  Ik zou heel graag (diervriendelijke, dat wel!) “uggs” hebben maar helaas heb ik steunzooltjes dus dat gaat ‘m niet worden.

  1. Uggs bieden inderdaad nauwelijks steun.

   Wat moeten dat een goede schoenen zijn zeg, dat je er zeven jaar mee kunt doen en dat ze dan nog goed zijn! En wat is het verschil tussen wandel- en hiking schoenen?

  2. Nou, zeker! Echt blij mee! Ze zitten ook zo heerlijk :)
   De wandelschoenen zijn laag en vrij soepel, gewoon voor in NL en eenvoudige wandelingen. De hiking boots zijn catagorie B en daarmee kun je dus heuvels in enzo of bossen met moeilijkere routes. Deze schoenen zijn hoger en waterdicht.

 4. Heel veel schoenen heb ik en de meeste via MP gekocht en van 2 merken. Van het ene merk kocht ik jaren geleden een paar slippers en daar bleken ook steunzolen in te kunnen, dus nu heb ik 4 paar ervan. Het andere merk kocht ik voor het eerst in de kringloop en het afgelopen jaar in verschillende kleuren en modellen via MP meer gekocht.
  Door voetproblemen wissel ik graag van schoenen.

  1. Ideaal als je van een merk weet dat het goed voor je werkt en altijd past! Dat heb ik alleen met de rokken van Laura Ashley. En een beetje met laarzen van het merk Bronx.

 5. Ik heb best veel schoenen. Voor elke gelegenheid wel. Voor de zomer heb ik loafers gekocht van het merk Fifth Avenue (van haren, als dat reklame is en niet mag haal je het maar weg hoor).
  Deze schoenen zijn rond de 30 euro en zitten heerlijk. Ze zijn van nubuckleer. Ik heb ze in 2 kleuren zodat ze bij veel kleding passen. Ze zijn heel basic zonder strikjes, kwastjes, gespen o.i.d.
  Verder slippers, gympen (ecco)voor de zomer en voor de winter enkellaarsjes met en zonder hak. Hoge laarzen heb ik ook ooit gekocht. Hele mooie maar tot mijn schande draag ik ze bijna nooit omdat ze voor onder een rokje zijn. Hmmm van de winter toch maar weer eens aandoen.
  Trouwens, ik heb nog even naar je ballerina’s gekeken en ik had het goed! De rechter ballerina’s vond ik mooier omdat die gouden dingetjes er niet aanzitten en ik vond de kleur wat ingetogener.. Stijlvoller dus. :) Goeie keus!

  1. Een mooie prijs voor echte leren schoenen Wilma! Van Haren heeft vaak leuke schoenen. Mijn jongste dochter slaagt er ook regelmatig, maar meestal gaan ze maar 1 seizoen mee bij haar…. Dat is dan weer jammer.

   Bedankt voor het compliment voor de ballerina’s : )

 6. Ok vooruit: nette lage hakschoenen (werk) in zwart grijs lichtblauw en lichtbruin. Zwarte halfhoge laarsjes. Birckenstocks, pantoffels met zool, en wandelschoenen. Onlangs gekocht: sandalen met hakje.
  Ik heb ook nog twee paar die ik weg ga doen, want heb ik sinds aanschaf minder dan vier keer gedragen. Sportschoenen twijfel ik nog over (ik sport niet meer). Mijn man vindt dat ik een belachelijk groot aantal paren heb.

  De meeste schoenen heb ik al +5 jaar en zijn meerdere malen verzoold en verhakt. Ik koop zo nu en dan iets bij zodat ik niet alles in 1 keer hoef te vervangen.

  Tip voor wassen van linnen schoenen: doe het op een zonnige dag zoals nu, en steek de schoenen op een rotan stokje om in het zonnetje en in de wind te drogen. dat gaat sneller dan liggend.

  1. Leuk ‘autoschoentjes’! Liggen die daar speciaal voor in de auto?

   Wat maakt dat je twijfelt over de sportschoenen? Zijn die ook geschikt voor gewoon dagelijks gebruik? Of denk je nog weer te gaan sporten?

 7. Ik denk dat ik acht paar schoenen heb. In huis loop ik meestal op Birkenstock slippers. Heb ook een paar sandalen van dat merk , die draag ik als ik ga wandelen in de zomer. Van het merk Ecco heb ik twee paar lage schoenen, lopen heerlijk.
  En dan nog voor voor netjes drie paar schoenen. Sandalen met (lage)hak, ballerina’s met gaatjes en dichte instapschoenen. Oja, ook nog zwarte lak schoenen met sleehak en bruine halfhoge schoenen met veter. Best veel eigenlijk !
  Als je schoenen regelmatig poetst en inspuit tegen de regen dan blijven ze langer mooi !

  1. Ik vind Birkenstock echt superlekker zitten, hoewel ik hun slippers niet kan verdragen tussen mijn tenen. Vandaar de lompe Arizona’s.

   Je hebt een mooi genre aan schoenen als ik dat zo lees. Voor alles wat.

 8. Vroeger was ik schoenenverslaafd, ik heb een gigantische verzameling. Helaas zijn ze niet praktisch, want voor op kantoor. Ze zijn na jaren nog steeds mooi, want ik nam ze mee in een tasje en trok ze pas aan op mijn werk. Om op het werk te komen trok ik een paar praktische en makkelijke schoenen of laarzen aan.

  Tegenwoordig koop ik alleen kwalitatief goede schoenen in de uitverkoop als ik ze echt nodig heb.

 9. Haha oepsie. ik heb wel iets meer dan 8 paar schoenen (en met de verhuizing van afgelopen week heb ik er heeeel veel weg gedaan).

  Dus het regelmatig afwisselen van de schoenen is voor mij geen probleem ;)

 10. Ohja die regen vlekken heb ik ook ooit eens gehad. Sindsdien spuit ik alles zeer goed in.
  Uhm 8 paar red ik makkelijk… 1.pumps 2.ballarina’s 3.ballarina’s. 4.slippers 5.nog meer slippers 6.bruine enkellaarsjes 7.bruine hoge laarzen 8.zwarte laarzen 9.blauwe enkellaarsjes 10.beige enkellaarsjes 11.sandalen 12.convers… oh hemel! Ik moet maar eens gaan opruimen want ik vergeet er volgens mij :P

 11. Ik heb best wel wat paren schoenen, maar als het erop aan komt zijn het eigenlijk altijd dezelfde die ik aan trek. Mijn slippers of open schoenen met dit mooie weer, en op andere dagen mijn laarzen of een paar dichte schoenen. 4 paar schoenen in actief gebruik dus. En de rest draag ik eigenlijk (bijna) nooit (meer).

  1. Ik merk ook dat ik vaak naar dezelfde schoenen grijp. Mijn Wolky’s droeg ik eigenlijk ook nooit meer vanwege de hak, maar die zijn in ere hersteld door dansles : )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.