Snelkoker op de zwarte lijst

snelkokerToen we nog in de stad woonden, zette ik thee met mijn fluitketel in plaats van met een snelkoker. Die vulde ik met water, en zette hem op het gasfornuis. En als hij ging fluiten was het water klaar om thee mee te zetten.

Aangezien ik hier op het platteland een inductiefornuis heb, zag ik mij veroordeeld tot zo’n waterkoker. Maar stiekem vind ik een fluitketel veel pittoresker en gezelliger.

En wat wil nou het geval?

Snelkoker is energieverslinder

Brussel voegt de snelkoker toe aan de lijst met apparaten waaraan zeer strenge energie-eisen worden gesteld.

Want blijkbaar is de snelkoker een stroomvreter.

Even ter vergelijking: föhns en broodroosters komen niet op de zwarte lijst van energieverslindende apparaten. Dit nieuwtje maakte Frans Timmermans van de Europese Commissie dinsdag 8 november bekend. De gedachte achter de strenge eisen aan apparaten is energie besparen.

Dit beleid heet ecodesign. Ecodesign zou een huishouden nu al 330,- per jaar besparen. In de toekomst mogen snelkokers die veel energie gebruiken dus niet meer verkocht worden.

Alternatieven voor de energie slurpende snelkoker

1. Energiezuinige waterkoker

Op zich gebruikt een snelkoker best veel energie, gemiddeld 1700 Watt. Maar omdat je hem maar heel kort gebruikt valt het uiteindelijk wel weer mee. Bij een gemiddeld gebruik van circa 390 liter per jaar kost een waterkoker je circa € 10,-.

Er zijn snelkokers op de markt waarvan wordt beweerd dat ze energiezuinig zijn zoals de Philips Zuinige Waterkoker.  Maar ik kon nergens vinden welk merk of model officieel het zuinigst is. Wel vond ik wat algemene tips om de energiezuinigste snelkoker te vinden bij pricewise.nl.

 • Geen lampjes er op. Dat scheelt weer energie.
 • Kies er eentje met een hoog vermogen. Want dan hoeft hij korter aan gezet te worden.
 • Kies er eentje waarbij je het verwarmingselement niet meer kunt zien.

2. Kokendwaterkraan

Een alternatief voor een waterkoker is zo’n kraan waar het water kokend heet uit komt: een kokendwaterkraan.

kokendwaterkraan
599,- bij bol.com

Maar eerlijk gezegd spreekt zo’n kraan niet zo aan. Ergens heb ik het gevoel dat het niet fris is, dat het water permanent zo heet is… Een soort psychologische barrière dus.

Bovendien las ik op Milieucentraal dat een kokenwaterkraan vooral energiezuiniger is als je iemand bent die meerdere kleine kopjes thee per dag zet. Maar ik zet altijd een grote pot, en dan is een snelkoker energiezuiniger.

3. Fluitketel

Fluitketels en snelkokers kosten ongeveer evenveel energie. De snelkoker is in het voordeel omdat hij zichzelf uitschakelt als het water kookt. Terwijl een fluitketel nog letterlijk door kan stomen.

fluitketel
65,99 bij Fonq

Mijn conclusie over snelkokers

Ik vond een waterkoker een lelijk en ongezellig apparaat. Maar hij doet zijn naam wel eer aan: hij kookt het water snel. Een fluitketel vond ik leuker om te zien.

 • De prijs van een fluitketel die op inductie kan variëren van 16,50 tot 120,-.
 • De prijs van een waterkoker varieert van 9,95 tot 229,-.

Maar toen zag ik dus deze snelkoker:

snelkoker
Deze kost 79,99 bij de Blokker

Nu ben ik er uit. Als onze huidige snelkoker kapot gaat, dan kies ik voor zo’n hele leuke snelkoker. Die staat ook prachtig bij mijn roze koffiezetapparaat : )

Zie ook mijn post over je waterkoker ontkalken!

Waarmee en hoe zet jij thee?

Similar Posts

40 Comments

 1. Een toevoeging in het voordeel van de fluitketel: een waterkoker moet om de zoveel tijd vervangen wegens stuk, een fluitketel kan je hele leven mee! Vandaar dat de fluitketel toch milieu vriendelijker is.

  1. Dat is zeker een groot voordeel van een fluitketel. Hoe wel onze snelkoker het nu al 6 jaar goed doet. Helaas, want ik vind hem spuuglelijk, en zou dus liever zo’n retro model hebben.

 2. Leuk ding!! Wij hebben een kookend water kraan in de keuken. Ik zou nooit meer zonder kunnen leven. ZO makkelijk en is de investering meer dan waard.

 3. Ik heb al 12 jaar een waterkoker, een waarvan je het verwarmingselement niet ziet.
  Hier in het oosten zacht water, dus nauwelijks tot geen kalkvorming.
  Mooi is inderdaad anders en dat theepotmodel is inderdaad stukken mooier, maar ook stukken duurder.
  Voor bv een los kopje thee verwarm ik niet meer dan nodig is voor een kopje thee, voor een pot thee uiteraard een volle kan.
  Een fluitketel vind ik een irritant geluid, gas is ook duurder dan elektriciteit en een waterkoker slaat automatisch af als het water kookt.
  Soms kijk ik wel eens naar een mooier model, maar dan besluit ik steeds weer, dat het onzin is als mijn huidige waterkoker nog prima werkt ;)

  Lily

  1. Ja, dat heb ik ook Lily. Onze lelijker snelkoker doet het ook nog prima. Maar bij onze kan ik wel het verwarmingselement zien, en dat moet ik ook regelmatig ontkalken.

 4. Ik heb een snelkoker,heb ooit een hele leuke gehad in een fluitketel vorm..die was zo stuk. Nu een hele simpele. Vind een fluitketel wel leuk om te zien maar geef toch voorkeur aan een waterkoker

 5. een snelkoker heb ik nog nooit gehad wel altijd fluitketels een paar jaar geleden heb ik gespaard voor mijn droomfluitketel ja die rode van le creuset toen =/- 70€
  en hij is super mooi maar je kunt wel zien dat hij veel gebruikt word !
  wij proberen zo weinig mogelijk elec. app. in de keuken te hebben , een mixer van B -mix onverslijtbaar , een broodrooster een frietpot een BBM een tostimachine en een gourmetding die 2x per jaar word gebruikt lieve groet Jezebelle

  1. Dat is ook echt zo’n klassieker. Ik kan me voorstellen dat je die hebt gekozen Jezebelle.

   Ik heb naast de snelkoker alleen een broodrooster op het aanrecht staan.

 6. Als ik thee maak, is het toch meestal maar voor één persoon en dan warm ik water op in de microgolfoven : op zeer korte tijd heb ik de gepaste hoeveelheid kokend water.
  Ik heb zowel een fluitketel als een elektrische snelkoker maar ik gebruik die zelden. Als ik warm water nodig heb voor de afwas, neem ik warm water aan de lavabo (badkamer staat naast keuken) omdat het wordt opgewarmd via een warmtepompboiler en volgens onze elektriciën zou dat goedkoper uitkomen of water opwarmen met een elektrische snelkoker.
  De snelkoker gebruik ik eigenlijk enkel als ik zeer heet water wil hebben maar voor de afwas is de temperatuur van het water van de warmtepompboiler voldoende warm.

 7. Mijn ervaring is,dat ik in de tijd van de fluitketel snel te veel water kookte.Nu doe ik afgepaste kopjes in de elektrische waterkoker.

 8. Ik ben voor net zoveel energie opwekken als je verbruikt. Dat kan prima, met wat veranderingen in aan en op je huis.Zo’n huis heet nul-op-de-meter-woning of passiefhuis.
  Dan maakt het niet uit of de waterkoker een energieverslinder is…of beter gezegd, mensen willen dan zelf beter opletten hoeveel energie hun apparaten gebruiken.
  Ik heb geen waterkoker maar een fluitketel, ooit op een rommelmarkt gekocht. Swinters zet ik die vaak op het petroleumstel, gewoon, omdat ik dat sfeertje in de keuken ook wel erg gezellig vind. Ook bouillon en stoofschotels staan in de winter op het petrolemstel.

 9. Ik heb nooit een waterkoker gehad – dat is echt zo’n apparaat waar ik nooit de nut van in heb gezien. Ik heb ook geen fluitketel. Gewoon een pan waar ik water in opwarm. Die groene snelkoker vind ik wel echt mooi :)

 10. Wij hebben ook een kokend waterkraan, maar vergis je niet in het verbruik daarvan! Nu zijn wij zuinig met energieverbruik (2800 kWh/jaar) en de boiler voor kokend water neemt daarvan een kwart(!) in beslag.

 11. Ik heb een waterkoker. Gewoon een witte, niet mooi, maar hij doet zijn werk.
  Ik kook altijd teveel water. Ik heb een poosje een thermoskan op het aanrecht gehad. Dan kookte ik een pot vol en goot dat in de kan. Dan kon ik de hele ochtend thee zetten en toch maar 1x koken.
  Maar die thermoskan viel en was toen kapot. Ik heb hem nog niet vervangen, want het neemt wel weer extra ruimte in op het aanrecht.

 12. Zeven maanden per jaar branden hier twee kolenkachels. Heet water is dus altijd beschikbaar. Koken doe ik er ook op. In de zomermaanden gebruik ik gas. Ik breng alles aan de kook en braad het vlees aan. Vervolgens wordt alles gegaard op petroleumstellen. Wasgoed wordt gedroogd op rekjes voor de kachel. Een keer per week zet ik een grote teil in de keuken en ga ik in bad. Televisie heb ik niet. Wel een radio en een computer. Mijn energiekosten zijn hier in tegenstelling tot mijn moeder aan de hoge kant. Maar zij heeft twee oorlogen meegemaakt en is daardoor vrij zuinig opgevoed. Des winters brandt bij haar slechts een kachel. Dan leeft ze in haar woonkeuken. Dat scheelt toch al gauw 200 euro op jaarbasis.

  1. Dat klinkt best bijzonder Joannes. Waar haal je tegenwoordig kolen? Dat zou ik eigenlijk niet eens weten…

   Mijn oma en tante Dina gebruikten van die eier achtige kolen voor hun kachel.

 13. Hier wordt gebruik gemaakt van een waterkoker, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik meer een koffiedrinker ben. Een waterkoker staat hier dus ook niet vaak aan. Ik heb wel wat nieuws geleerd, ik heb namelijk nooit geweten dat je voor de inductieplaten ook fluitketels hebt. Hier wordt namelijk ook op inductie gekookt.

 14. Wij hebben een apparaat dat water filtert en koud-warm water schenkt op een in te stellen temperatuur en hoeveelheid.
  Bij een waterkoker (en fluitketel) kook je vaak teveel water en nu is het afgepast en energiezuinig.
  Plus we hebben maar één apparaat nodig en met één druk op de knop hete thee of koude limonade

 15. Hier ook een waterkoker… hier weinig kalk in het water, maar wij vervangen hem toch wel met enige regelmaat.

  Het liefste zou ik zo’n kraan willen waar heet water uit komt, dat lijkt me handig!

 16. Ik heb een fluitketel, 15 jaar geleden gekocht bij de kookwinkel,
  gebruik hem dagelijks en is een sieraad op het fornuis!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.