Problemen…

hardlopers wijsheidMijn vader zegt altijd:

‘Problemen zijn er om op te lossen. En als je ze niet kunt oplossen hoef je je er ook niet druk over te maken, want dat heeft dan dus toch geen zin.’

Een effectief en eenvoudig motto. Maar helaas niet zo eenvoudig in de praktijk te brengen vind ik persoonlijk. Ik kan erg piekeren over een probleem.

Acuut probleem

Maar vanochtend tijdens het hardlopen zag ik mezelf ineens geconfronteerd met een heel concreet probleem. Halverwege de zandweg had zich namelijk een enorme waterplas gevormd door alle regenval. Ik zag twee mogelijkheden: ik zou er dwars doorheen kunnen rennen, en dan de rest van mijn rondje met drijfnatte schoenen rondsoppen.

Of ik kon er lángs gaan.

Ik koos voor het laatste : )

En ik bedacht: ‘Wellicht geldt hetzelfde voor sommige levensproblemen. Soms hoef je er niet door, en kun je ze simpelweg mijden.’

Hoe ga jij met problemen om? Ben je een piekeraar, of kun je het van je af zetten?

Similar Posts

29 Comments

 1. De meeste problemen kunnen inderdaad opgelost worden… Ik zeg tegen de kids ook altijd voor elk probleem is een oplossing.

  Tot dat maandag een vader van een vriendje opgepakt is… Door een domme grap (het ongeluk wat in het nieuws geweest is). Kameraad dood, andere in coma en de andere… En de vader psychische kapot en dood door schuld… Daar sta je dan, niet voor elk probleem is een oplossing mama.

 2. O wat erg voor die mannen allen

  Problemen wil ik altijd gelijk behandelen als dat Dat kan
  Om uren piekeren te voorkomen
  En onnodig schuldgevoel naar me zelf

  Dus 1 actie
  2 reflectie????
  3 afronden
  4 voldoening????
  Wat niet gaat plaats geven en verwerken. En loslaten????
  Soms moet iets slijten ivm nasleep

 3. De meeste problemen los ik graag op en als ik het zelf niet kan, weet ik iemand aan wie ik het kan vragen.
  Helaas is het met mijn gezondheid een ander verhaal. Als ik niet het heft in eigen handen had genomen zat ik nog steeds in de rolstoel en had ik nog steeds reuma. Door mijn voeding aan te passen heb ik al veel bereikt, maar graag zou ik nog meer bereiken.

 4. Mooie vertaalslag :)
  Ik kon ook eindeloos piekeren over problemen, maar heb inmiddels geleerd dat als ik (evt met hulp) het niet op kan lossen ik het beter los kan laten. Ben nu een kei in loslaten ;)

 5. Het verschilt enorm soms heb ik gewoon maagpijn en slapeloze nachten door een probleem, wat boven mijn hoofd hangt toch ik weet dat het niet de oplossing is en dat :Komt tijd komt raad heus wel weer een oplossing zal brengen. Maar verder los ik de meeste problemen het liefst zo snel mogelijk op of bedenk creatief een oplossing waar iedereen mee kan leven.

 6. Er zijn problemen die in je cirkel van invloed zijn, en die het niet zijn. Die eerste kan je oplossen, soms met een beetje hulp van anderen, die tweede leer je een plek geven.
  Klinkt wel makkelijk zo he, maar toch, ook ik heb wel een probleem waar ik niet uitkom of meer wat ik niet verwerken kan.

 7. Dat ligt eraan of het alleen mijzelf betreft of ook mijn kinderen. Over kinderproblemen kan ik vreselijk piekeren. Die verantwoordelijk voor hun vind ik soms lastig. Dus normaal een oplosser, maar regelmatig een piekeraar.
  Heerlijk achterhoeks plaatje trouwens. Krijg bijna heimwee. Helena

  1. Als je kinderen problemen hebben, dan voel je dat als moeder inderdaad ook. En tegelijkertijd kun je het zeker niet altijd voor ze oplossen. En worden ze er soms zelfs beter van als ze het zelf oplossen. Lastig hoor…

 8. Het ligt aan het soort probleem. Over dingen rondom zoon kan ik soms erg piekeren. Of als er iets in het contact met geliefde naasten misloopt.

  Verder probeer ik bij problemen altijd zo snel mogelijk helder te krijgen wat ik ermee kan, om dan actie te ondernemen. Al dan niet dus na een nachtje piekeren ;-)

 9. Ik moet mijzelf geregeld een schop onder de kont geven
  En mij erg toespreken anders ben ik depressief
  En niet steeds denken wat een ander er van zal vinden
  Ik heb voor mijzelf nu een gezegde van IK ben IK

 10. Op je schreden terug keren (doen we in de bergen nog wel eens), over het prikkeldraad stappen etc. zijn ook nog een opties. Mij spreekt in dit kader het motto aan: “Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan”.

 11. Toch zingt Alannis Morisette in al haar wijsheid ‘the only way out is through…the faster we’re in the better’.
  Maar ja, dan zit je de rest van de dag met natte voeten…

 12. Ik kan echt ontzettend piekeren en doemscenario’s bedenken. Al weet ik dat het eigenlijk niet nodig is en vaak om stomme kleine dingen gaat. Terwijl ik voor grote problemen dan weer makkelijker een oplossing vind. Het zijn de alledaagse probleempjes.

 13. Een plas water op je pad is meer een dilemma dan een probleem, want je moet dan een keuze maken.

  Ik schijn een magnetische aantrekkingskracht te hebben voor problemen, wat me ook meermalen met verbazing gezegd is.
  Sommige problemen zijn eenvoudig op te lossen door gerichte hulp in te schakelen, andere kosten meer hoofdbrekens en goed nadenken, hoe het opgelost kan worden.
  En dan heb je nog een laatste categorie, die valt onder Loslaten.

  De laatste categorie vind ik persoonlijk het lastigst en kost ook tijd om te accepteren.

  Wakker liggen van problemen doe ik niet meer, op de eerste plaats omdat een\de ander er ook niet wakker van zal liggen en een uitgerust hoofd ziet eerder een oplossing dan vermoeid en doorgedraaid hoofd.
  Even afstand nemen van een probleem door iets ontspannends te doen, wat het hoofd weer leeg en rustig maakt, wil meestal ook wel helpen.

  Lily

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.