Reacties

Smartphone tijdens het rijden: asociaal? — 49 reacties

 1. Smartphone tijdens het rijden is asociaal. En ja het is net zo erg als drink and drive. Gaat ook niet samen. Zwaar bestraffen is erb belangrijk. Je kunt het niet aan de mens overlaten. Wat vervelend is in Nederland dat sommige mensen denken dat ALLES moet kunnen. Bij elke opmerking staat een mening, maar er staat altijd bij: Dat is natuurlijk mijn mening en als iemand anders het anders doet moet dat kunnen. Soms moeten dingen NIET kunnen. Gewoon verbieden en zwaar bestraffen.

 2. Ik vind het een goed idee om het net zo zwaar te straffen! Wat is er nou zo belangrijk dat het niet even kan wachten tot je ergens bent. Please, het is allemaal te dom voor woorden.

 3. Fijne tips, ik vind een smartphone gebruiken ook altijd heel erg onveilig. Zelf gebruik ik geen speciale app, maar deze tips klinken wel goed. Tijdens het rijden gebruik ik mijn smartphone wel voor navigatie en muziek, maar dat hoeft dus geen belemmering te zijn om zo'n app te gebruiken.

 4. Ik ben het er ook mee eens! Er gebeuren zoveel ongelukken en snap niet waarom het moet om even op je smartphone te kijken als je aan het rijden bent. Ik heb het nog nooit gedaan en zal ik zeker ook nooit doen!

 5. Bedankt voor al deze tips. Ik heb de app automodus van Interpolis gedownload.
  Je word toch afgeleid door die geluiden van allerlei apps.

 6. Ben het er helemaal mee eens, net zo hard straffen als rijden met alcohol op. Met alcohol op kijk je nog op de weg maar met al dat appen kíjken ze niet eens. Snap dus niet dat er niet al dezelfde straffen voor zijn. Je kunt nog beter bellen dan echt actief zijn op je telefoon zoals Facebook of WhatsApp.
  Je merkt het al, echt een giga ergernis bij mij in het verkeer :P
  Nu hebben we ook twee zware verkeersongevallen gehad binnen mijn familie dus kijk ik sowieso anders naar het verkeer waarschijnlijk maar toch!
  Ook alle fietsers die appen en op jouw helft van het fietspad rijden, vaak óók nog met een koptelefoon.. nope.. just nope!

 7. Ik bel of sms nooit tijdens het rijden. De telefoon staat wel aan voor googlemaps. Hier kijk ik niet op, maar ik luister alleen naar de aanwijzingen. Ik hou niet zo van apps die je telefoon overnemen, ben toch bang dat ze op de achtergrond dingen doen die je niet wilt. Al is het idee goed hoor, dat je geen berichten ontvangt als je rijdt.

 8. Als ik eerlijk ben, vind ik het sowieso ondingen, de smartphones en de reclame van Ben spreekt me ook echt aan "Bennie blind", want echt ik verbaas me soms, hoe dat apparaat tot een stoorzender is geworden.
  Ben je in gesprek, gaat die telefoon en hoppa, weg verhaal en gesprek en daarna even sorry, belangrijk telefoontje, is mij dan toch niet voldoende.
  Op de stoep moet ik soms uitwijken, omdat iemand druk bezig is met sms's of wat dan ook.
  Het lijkt een soort verslaving geworden te zijn, terwijl de wereld toch ook niet verging, toen de smartphones er nog niet waren.

  Natuurlijk ga je niet achter het stuur met je smartphone bezig zijn, maar de wet zal niet echt effectief zijn, want daarvoor zie je te weinig politie op de weg om daarop te kunnen betrappen.
  Uit ervaring weet ik, dat het heel regulerend werkt als er regelmatig een politie-wagen of motor op de weg te zien is, namelijk zelf ooit korte tijd bij de politie gewerkt ;)
  Geloof me, de mensen gaan acuut netjes rijden als een politiewagen in beeld komt, die niet onderweg is naar een ongeluk, maar puur regulerend rijden, laten zien, dat je er bent.

  Nou ja, ik zal ook wel wat van de oude stempel zijn, waarin mensen toch meer echte tijd en aandacht voor elkaar hadden dan berichtjes over en weer...

  Groetjes Lily

 9. Het is toch eigenlijk erg hoe verslaafd we met zijn allen zijn aan telefoons, dat we ze niet eens weg kunnen leggen tijdens het rijden. Fietsen net zo erg! Goed dat je hier aandacht aan besteed.

 10. Helemaal mee is! Het is net zo gevaarlijk! Ze kunnen je helpen bij de navigatie, maar eigenlijk zouden alle andere apps dan automatisch afgesloten moeten worden. Dus ook niet gebeld (tenzij het via een handsfree set binnen komt) kunnen worden of email en appjes die binnen komen.

  • Je moet inderdaad ook niet gebeld kunnen worden tijdens het rijden lijkt me. Dat leidt ook af, en je gaat je dan toch afvragen wie het zou zijn en wat ze willen....

 11. Ben het zo met je eens. Op de snelweg zie ik zovaak mensen met een mobiel in hun handen. En daar zit je dan met je baby achterin. Je voelt je kwetsbaar en afhankelijk van mensen die de regels aan hun laars lappen. Bah

 12. Ik heb mijn smartphone standaard op stil staan, en ben nog nooit in de verleiding gekomen er op te kijken tijdens het rijden. Hij zit dan in mijn handtas op de achterbank, dus ik hoor of zie of voel hem niet.

 13. Het verbaast me soms dat nog zoveel mensen gewoon met de hand bellen in de wagen terwijl je toch makkelijk handsfree kan bellen - ben zelf bijna overreden door iemand die aan het bellen was dus ben zeker voor :o

 14. Ik vind het zeer terecht dat ze er dezelfde soort straf aan willen hangen! Het is zo gevaarlijk. Ik herinner me nog goed een video om mensen bewust te maken een jaar geleden dat een man in de auto zat de appen tijdens het rijden en toen een meisje aanreed. Hij had zelf niks en het meisje was dood, heel heftig vond ik dat.

 15. Net als Lily vind ik het gebruik van smartphones echt vreselijk, automobilisten, fietsers, wandelaars , in restaurants en winkels , op het werk, het lijkt wel of iedereen tegenwoordig niet meer gezien wil worden zonder een smartphone vastgeplakt aan hun oor. Mensen die allerlei dingen doen zonder hun telefoon ook maar even neer te leggen. Gisteren bij de supermarkt nog een man die de boodschappen in zijn auto stond te laden, zijn zoontje die op de parkeerplaats rondliep waar allerlei autos rondreden terwijl hij met zijn smartphone in zijn nek geklemd in gesprek was met iemand. Zou dat gesprek nu echt belangrijker zijn dan je kind in de gaten houden ???? Maar ach misschien vinden ze daar ook nog een app voor uit

 16. Ik sta helemaal achter het strak aanpakken hiervan inderdaad. Het is ook nog eens gevaarlijk. Goed artikel! Tijdens het rijden heb ik mijn telefoon op stil, sowieso bijna altijd trouwens en ik ga er sowieso niet op als ik rijd.

 17. Ook helemaal mee eens, levensgevaarlijk. Tenzij ik Google Maps nodig heb om ergens te komen, zit hij gewoon in mijn tas, met het geluid uit. Apps zijn voor mij niet per se nodig, maar kan me voorstellen dat het wel handig is als je elke dag veel tijd in de auto spendeert en in de verleiding komt om andere dingen te gaan doen.

 18. Goed artikel, ik denk overig wel dat bijna iedereen hier zich wel eens schuldig aanmaakt. Ik zelf ook wel eens en dan besef ik gelijk weer hoe gevaarlijk het is. Ik zet bijvoorbeeld mijn telefoon op nachtstand zodat ik geen trillen of geluid hoor. Dan wordt ik ook niet afgeleid. Zeker handig zo app, gelukkig kan je nog wel je navigatie gebruiken.

 19. het is absoluut heel asociaal en zo enorm gevaarlijk. Er gebeuren steeds meer ongelukken. Het zal je gebeuren dat je zelf wordt aangereden, Vooral de jonkies kunne rijden en app gewoonweg niet combineren, ouders overigens ook niet,

 20. Ik hou er ook niet van om bestuurders te zien met een telefoon aan hun oor of in hun hand. Ik ben dan altijd extra op mijn hoede als ik moet oversteken ofzo. Fietsers die appen vind ik trouwens ook net zo vervelend.

 21. Ik gebruik nooit mijn telefoon als ik aan het rijden ben. Alleen voor navigatie zou ik het eventueel doen. Voor de rest gewoon negeren, of je telefoon op vliegtuigstand zetten ofzo.

 22. Ik snap nooit zo goed als mensen echt geen moment zonder smartphone kunnen. Ook ik ben eraan gehecht, maar in de auto gaat hij gewoon uit. Als je heel veel in de auto zit voor het werk, snap ik dat je af en toe even een telefoontje moet plegen, maar dan wel handsfree ajb.

 23. Ik ben voor! Als rijinstructeur merk ik dat de jongeren van nu gewoon echt verslaafd zijn aan hun smartphone. Ik heb daar vanaf het begin korte metten mee gemaakt. Tijdens de rijlessen zit je smartphone in je tas en staat deze niet op trillen of geluid!

 24. Ik ben er het helemaal mee eens dat je moet of mobielvrij rijden of niet rijden! Ik ben op zoek naar een autorijschool, en als mijn rijlessen ten einde zijn, gooi ik mijn mobieltje weg als ik aan het autorijden ben. Hopelijk doen de meeste mensen hetzelfde om onze wegen veiliger te maken!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder