Smartphone tijdens het rijden: asociaal?

autorijden met smartphone

Soms kom ik ze wel eens tegen in het verkeer: mensen die met hun mobiel aan hun oor zitten. Ik vind dat erg om te zien.

Als hardloper ben ik altijd extra op mijn hoede voor druk whatsappende scholieren. Maar als automobilist ben je nog veel meer een gevaar voor anderen. En dat is beslist niet oké!

Sara stuurde me onderstaand artikel over mobielvrij rijden. Wist jij dat er een wet in de maak is om rijden met je smartphone in je hand net zo zwaar te straffen als rijden met alchohol op? Ik niet. Sara geeft bovendien 5 hulpmiddelen om mobielvrij te rijden.

Ik rij mobielvrij, of ik rij niet

‘Piep piep, piep piep.’

Kun jij het weerstaan als je achter het stuur zit? Of wil je toch even kijken en reageren? Heel herkenbaar. Maar het gebruik van je smartphone leidt ontzettend af van autorijden.

Of je nu aan het lessen bent of al je rijbewijs hebt: lees waarom jij beter in automodus achter het stuur zit, en welke apps (ja, apps) je hierbij helpen.

Meer verkeersongelukken, waarschijnlijk door telefoon

Uit een schatting van Veilig Verkeer Nederland (VVN) blijkt dat een kwart van de auto-ongelukken ontstaat door afleiding door een smartphone. En dat aantal is dit jaar flink gestegen. Uit cijfers van Stichting Incident Management Nederland (SIMN) blijkt dat het aantal ongelukken op hoofdwegen het afgelopen jaar met ruim 27 procent omhoog is gegaan. En dat terwijl het aantal ongelukken op snelwegen tot 2013 jarenlang daalde.

Celstraf voor appen in auto?

Als de politie je met een telefoon in je hand achter het stuur ziet zitten, krijg je nu een boete van 230 euro. Als het aan VVN ligt, wordt autorijden met een smartphone in je hand net zo hard bestraft als rijden met alcohol op. Dus niet alleen met een boete, maar ook met een celstraf. Trouw meldt dat dit wetsvoorstel nu in de maak is.

‘Het gebruik van je smartphonegebruik achter het stuur is wettelijk verboden. Maar de belangrijkste motivatie om niet te appen of bellen is je eigen veiligheid en die van je medeweggebruikers.’ (Rianne Veerman, expert autoverzekeringen Independer)

5 hulpmiddelen om mobielvrij te rijden

Dus: telefoon los, stuur vast. Voor je eigen veiligheid, die van je medeweggebruikers én voor de kans op schade voor je autoverzekering.

Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen of apps die je hierbij helpen. We zetten de voor- en nadelen van 5 veelgebruikte hulpmiddelen op een rij:

Screen Shot 2017 10 19 at 18.28.12

Meer weten? Hieronder komt elk hulpmiddel uitgebreider aan bod.

1: AutoModus

Deze app van Interpolis zorgt ervoor dat je geen meldingen, pushnotificaties en updates binnenkrijgt wanneer je aan het rijden bent.

Pluspunten

 • Je muziek of navigatie blijf je gewoon horen.
 • Uit onderzoek blijkt dat automobilisten die de AutoModus-app gebruiken gemiddeld 25% minder autoschade hebben dan verwacht.
 • Gadget: je kunt punten sparen en je vrienden uitdagen om meer punten te scoren.
 • App beschikbaar voor Android en iOS.

Minpunten

 • De app werkt niet automatisch: voor het rijden moet je hem activeren.
 • De app registreert soms niet alle werkelijk gereden kilometers.

Downloaden?

Hier download je AutoModus gratis in de Play Store. Of download de app in de App Store.

2: Rij Veilig app

Tijdens het autorijden blokkeert deze app van a.s.r. alles wat je af kan leiden. Zodra je stilstaan, komen je berichten weer gewoon binnen.

Pluspunten

 • Je navigatie blijft ingeschakeld.
 • In de file kun je de slowmotion modus gebruiken.
 • Als je met iemand anders meereist (of met OV reist) kies je voor de passagiersmodus.

Minpunten

 • Het duurt vaak even voordat de app ziet dat je aan het rijden bent. Hetzelfde geldt op het moment dat je niet meer rijdt.
 • De app is niet beschikbaar voor iOs.

Downloaden?

Download de Rij Veilig app gratis in de Play Store.

3: Drivemode

Wanneer je de Drivemode app aan hebt staan, kun je nog steeds berichten ontvangen en lezen met behulp van spraakbesturing.

Pluspunten

 • In de niet-storen modus worden gesprekken en berichtjes worden beantwoord met een automatisch bericht.
 • Deze app werkt als één van de weinigen heel goed samen met andere apps, zoals Google Calender.

Minpunten

 • De vraag is of de app bijdraagt aan veiliger rijden of smartphonegebruik in de auto juist stimuleert.
 • Helaas geen volledige spraakbesturing.
 • Verbruikt behoorlijk wat batterij.
 • Drivemode is alleen beschikbaar voor Android.

Downloaden?

Hier download je de Drivemode app gratis in de Play Store.

4: In-Traffic Reply

De In-Traffic Reply app wordt ingeschakeld wanneer je harder dan 10 km/u rijdt. Dit wordt gemeten aan de hand van GPS.

Pluspunten

 • De app reageert automatisch op inkomende berichten met een (eigen gekozen) gifje, tekstje of afbeelding.
 • Je kunt de app handmatig aanzetten, maar ook automatisch laten activeren wanneer je sneller gaat dan 10 k/m.

Minpunten

 • De app registreert niet altijd snel dat je niet meer rijdt.
 • Soms schakelt de app ook aan terwijl je niet aan het rijden ben.
 • Werkt goed voor berichtjes, maar beantwoordt inkomende gesprekken niet altijd.
  In-Traffic Reply is alleen beschikbaar voor Android.

Downloaden?
Download de In-Traffic Reply app gratis in de Play Store.

5: Do Not Disturb

Deze modus maakt gebruik van bluetooth, wifi en gps om te bepalen of je aan het rijden bent. In dat geval worden alle inkomende berichten, meldingen en oproepen geblokkeerd.

Pluspunten

 • Je kunt gewoon navigatie blijven gebruiken.
 • Do Not Disturb werkt ook op de fiets.
 • De modus gaat automatisch aan als je rijdt, maar je kunt hem ook handmatig in- en uitschakelen.

Minpunten

 • De modus is wel erg drastisch: het beeld van je telefoon wordt helemaal zwart.
 • Do Not Disturb is beschikbaar op het nieuwe besturingssysteem iOs 11.

Downloaden?

Hoeft niet. De feature staat standaard op je iPhone (iOs 11).

Nawoord van mij

Ik vind het bijzonder dat het apparaat dat het probleem veroorzaakt, ook in oplossingen voorziet : ) De smartphone leidt ons af in het verkeer, maar diezelfde smartphone kan ons dankzij handige apps ook juist helpen om dit effect te voorkomen.

Ik ben het helemaal met Sara eens dat smartphonegebruik en verkeer niet samen gaan. Ik vind het wetsvoorstel om autorijden met een smartphone net zo zwaar te straffen als rijden met alchohol prima.

Wat vind jij van het wetsvoorstel om rijden met een smartphone net zo zwaar te bestraffen als rijden met een glaasje op?

Similar Posts

49 Comments

 1. Smartphone tijdens het rijden is asociaal. En ja het is net zo erg als drink and drive. Gaat ook niet samen. Zwaar bestraffen is erb belangrijk. Je kunt het niet aan de mens overlaten. Wat vervelend is in Nederland dat sommige mensen denken dat ALLES moet kunnen. Bij elke opmerking staat een mening, maar er staat altijd bij: Dat is natuurlijk mijn mening en als iemand anders het anders doet moet dat kunnen. Soms moeten dingen NIET kunnen. Gewoon verbieden en zwaar bestraffen.

 2. Ik vind het een goed idee om het net zo zwaar te straffen! Wat is er nou zo belangrijk dat het niet even kan wachten tot je ergens bent. Please, het is allemaal te dom voor woorden.

 3. Fijne tips, ik vind een smartphone gebruiken ook altijd heel erg onveilig. Zelf gebruik ik geen speciale app, maar deze tips klinken wel goed. Tijdens het rijden gebruik ik mijn smartphone wel voor navigatie en muziek, maar dat hoeft dus geen belemmering te zijn om zo’n app te gebruiken.

 4. Ik ben het er ook mee eens! Er gebeuren zoveel ongelukken en snap niet waarom het moet om even op je smartphone te kijken als je aan het rijden bent. Ik heb het nog nooit gedaan en zal ik zeker ook nooit doen!

 5. Bedankt voor al deze tips. Ik heb de app automodus van Interpolis gedownload.
  Je word toch afgeleid door die geluiden van allerlei apps.

 6. Ben het er helemaal mee eens, net zo hard straffen als rijden met alcohol op. Met alcohol op kijk je nog op de weg maar met al dat appen kíjken ze niet eens. Snap dus niet dat er niet al dezelfde straffen voor zijn. Je kunt nog beter bellen dan echt actief zijn op je telefoon zoals Facebook of WhatsApp.
  Je merkt het al, echt een giga ergernis bij mij in het verkeer :P
  Nu hebben we ook twee zware verkeersongevallen gehad binnen mijn familie dus kijk ik sowieso anders naar het verkeer waarschijnlijk maar toch!
  Ook alle fietsers die appen en op jouw helft van het fietspad rijden, vaak óók nog met een koptelefoon.. nope.. just nope!

 7. Van mij mag het op de fiets ook meteen bestraft worden als ze dan toch bezig zijn. Al die apps vind ik bullshit als ze dat nodig hebben zijn ze eigenlijk al verslaafd.

 8. Ik bel of sms nooit tijdens het rijden. De telefoon staat wel aan voor googlemaps. Hier kijk ik niet op, maar ik luister alleen naar de aanwijzingen. Ik hou niet zo van apps die je telefoon overnemen, ben toch bang dat ze op de achtergrond dingen doen die je niet wilt. Al is het idee goed hoor, dat je geen berichten ontvangt als je rijdt.

 9. Als ik eerlijk ben, vind ik het sowieso ondingen, de smartphones en de reclame van Ben spreekt me ook echt aan “Bennie blind”, want echt ik verbaas me soms, hoe dat apparaat tot een stoorzender is geworden.
  Ben je in gesprek, gaat die telefoon en hoppa, weg verhaal en gesprek en daarna even sorry, belangrijk telefoontje, is mij dan toch niet voldoende.
  Op de stoep moet ik soms uitwijken, omdat iemand druk bezig is met sms’s of wat dan ook.
  Het lijkt een soort verslaving geworden te zijn, terwijl de wereld toch ook niet verging, toen de smartphones er nog niet waren.

  Natuurlijk ga je niet achter het stuur met je smartphone bezig zijn, maar de wet zal niet echt effectief zijn, want daarvoor zie je te weinig politie op de weg om daarop te kunnen betrappen.
  Uit ervaring weet ik, dat het heel regulerend werkt als er regelmatig een politie-wagen of motor op de weg te zien is, namelijk zelf ooit korte tijd bij de politie gewerkt ;)
  Geloof me, de mensen gaan acuut netjes rijden als een politiewagen in beeld komt, die niet onderweg is naar een ongeluk, maar puur regulerend rijden, laten zien, dat je er bent.

  Nou ja, ik zal ook wel wat van de oude stempel zijn, waarin mensen toch meer echte tijd en aandacht voor elkaar hadden dan berichtjes over en weer…

  Groetjes Lily

 10. Het is toch eigenlijk erg hoe verslaafd we met zijn allen zijn aan telefoons, dat we ze niet eens weg kunnen leggen tijdens het rijden. Fietsen net zo erg! Goed dat je hier aandacht aan besteed.

 11. Helemaal mee is! Het is net zo gevaarlijk! Ze kunnen je helpen bij de navigatie, maar eigenlijk zouden alle andere apps dan automatisch afgesloten moeten worden. Dus ook niet gebeld (tenzij het via een handsfree set binnen komt) kunnen worden of email en appjes die binnen komen.

  1. Je moet inderdaad ook niet gebeld kunnen worden tijdens het rijden lijkt me. Dat leidt ook af, en je gaat je dan toch afvragen wie het zou zijn en wat ze willen….

 12. Ben het zo met je eens. Op de snelweg zie ik zovaak mensen met een mobiel in hun handen. En daar zit je dan met je baby achterin. Je voelt je kwetsbaar en afhankelijk van mensen die de regels aan hun laars lappen. Bah

 13. Ik heb mijn smartphone standaard op stil staan, en ben nog nooit in de verleiding gekomen er op te kijken tijdens het rijden. Hij zit dan in mijn handtas op de achterbank, dus ik hoor of zie of voel hem niet.

 14. Het verbaast me soms dat nog zoveel mensen gewoon met de hand bellen in de wagen terwijl je toch makkelijk handsfree kan bellen – ben zelf bijna overreden door iemand die aan het bellen was dus ben zeker voor :o

 15. Ik vind het zeer terecht dat ze er dezelfde soort straf aan willen hangen! Het is zo gevaarlijk. Ik herinner me nog goed een video om mensen bewust te maken een jaar geleden dat een man in de auto zat de appen tijdens het rijden en toen een meisje aanreed. Hij had zelf niks en het meisje was dood, heel heftig vond ik dat.

 16. Net als Lily vind ik het gebruik van smartphones echt vreselijk, automobilisten, fietsers, wandelaars , in restaurants en winkels , op het werk, het lijkt wel of iedereen tegenwoordig niet meer gezien wil worden zonder een smartphone vastgeplakt aan hun oor. Mensen die allerlei dingen doen zonder hun telefoon ook maar even neer te leggen. Gisteren bij de supermarkt nog een man die de boodschappen in zijn auto stond te laden, zijn zoontje die op de parkeerplaats rondliep waar allerlei autos rondreden terwijl hij met zijn smartphone in zijn nek geklemd in gesprek was met iemand. Zou dat gesprek nu echt belangrijker zijn dan je kind in de gaten houden ???? Maar ach misschien vinden ze daar ook nog een app voor uit

 17. appen achter het stuur is bijna gemeengoed geworden en zie ik overal om me heen gebeuren, helaas. Heel goed dat ze het met hoge boetes straffen. Celstraf is wel heel heftig, maar ze moet echt iets

 18. Idd mag dit zwaar aangepakt worden. alles waar bewust je aandacht mee verslapt mag je zwaar aanpakken. Ik bel handenvrij in de wagen en dat gaat net zo goed toch?!

 19. Ik sta helemaal achter het strak aanpakken hiervan inderdaad. Het is ook nog eens gevaarlijk. Goed artikel! Tijdens het rijden heb ik mijn telefoon op stil, sowieso bijna altijd trouwens en ik ga er sowieso niet op als ik rijd.

 20. Ook helemaal mee eens, levensgevaarlijk. Tenzij ik Google Maps nodig heb om ergens te komen, zit hij gewoon in mijn tas, met het geluid uit. Apps zijn voor mij niet per se nodig, maar kan me voorstellen dat het wel handig is als je elke dag veel tijd in de auto spendeert en in de verleiding komt om andere dingen te gaan doen.

 21. Ik heb er zo een bloedhekel aan als iemand rustig zit te appen of nog erger op facebook ofzo zit tijdens het rijden. Is het echt zo belangrijk?

 22. Goed artikel, ik denk overig wel dat bijna iedereen hier zich wel eens schuldig aanmaakt. Ik zelf ook wel eens en dan besef ik gelijk weer hoe gevaarlijk het is. Ik zet bijvoorbeeld mijn telefoon op nachtstand zodat ik geen trillen of geluid hoor. Dan wordt ik ook niet afgeleid. Zeker handig zo app, gelukkig kan je nog wel je navigatie gebruiken.

 23. het is absoluut heel asociaal en zo enorm gevaarlijk. Er gebeuren steeds meer ongelukken. Het zal je gebeuren dat je zelf wordt aangereden, Vooral de jonkies kunne rijden en app gewoonweg niet combineren, ouders overigens ook niet,

 24. Ik hou er ook niet van om bestuurders te zien met een telefoon aan hun oor of in hun hand. Ik ben dan altijd extra op mijn hoede als ik moet oversteken ofzo. Fietsers die appen vind ik trouwens ook net zo vervelend.

 25. Ik gebruik nooit mijn telefoon als ik aan het rijden ben. Alleen voor navigatie zou ik het eventueel doen. Voor de rest gewoon negeren, of je telefoon op vliegtuigstand zetten ofzo.

 26. Ik snap nooit zo goed als mensen echt geen moment zonder smartphone kunnen. Ook ik ben eraan gehecht, maar in de auto gaat hij gewoon uit. Als je heel veel in de auto zit voor het werk, snap ik dat je af en toe even een telefoontje moet plegen, maar dan wel handsfree ajb.

 27. Van mij mag het inderdaad hard aangepakt worden, dus ik ben helemaal voor dat wetsvoorstel! Het is niet alleen je eigen leven waar je mee speelt…

 28. Ik ben voor! Als rijinstructeur merk ik dat de jongeren van nu gewoon echt verslaafd zijn aan hun smartphone. Ik heb daar vanaf het begin korte metten mee gemaakt. Tijdens de rijlessen zit je smartphone in je tas en staat deze niet op trillen of geluid!

 29. Ik ben er het helemaal mee eens dat je moet of mobielvrij rijden of niet rijden! Ik ben op zoek naar een autorijschool, en als mijn rijlessen ten einde zijn, gooi ik mijn mobieltje weg als ik aan het autorijden ben. Hopelijk doen de meeste mensen hetzelfde om onze wegen veiliger te maken!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.