Huishoudelijke beslommeringen

Sluimerverbruik van energie

energielek

Deze post gaat niet over sluimerverbruik van energie van je apparaten, maar van jezelf! Ik las hierover in het boek Jomo, the joy of missing out van Nele Colle. Na een burnout werd Nele Colle opruimcoach en professional organizer, en zij is ervan overtuigd dat iedereen baat heeft bij een goed georganiseerd huis.

Een slordig huishouden kost je energie

Volgens Nele Colle kost een rommelig en chaotisch huishouden je energie. Je merkt het misschien niet, maar je verliest wel degelijk energie door chaos en rommel om je heen. Vandaar dat Nele het sluimerverbruik noemt. Om het uit te leggen maakt Nele een mooie vergelijking, die ik meteen herkende! Nele:

‘Ik vergelijk het soms met het zoemen van een ijskast, een grasmaaier bij de buren of het blazen van een computer. Je merkt het niet op, tot het geluid plots uitvalt. Dan overvalt je een rust of een verademing.’

Ik vond dit enorm herkenbaar, want soms houdt onze klok er ineens mee op omdat de batterij weer eens leeg is, en dan realiseer ik me ineens met hoeveel lawaai hij tikte! De rust is dan ineens weldadig, terwijl ik van tevoren helemaal niet doorhad dat ik het geluid van de tikkende klok hoorde. Pas als het stopt, merk je hoe irritant het eigenlijk was.

Gevoeligheid voor sluimerverbruik verschilt per persoon

De één is hier gevoeliger voor dan de ander. Zo ben ik echt veel gevoeliger voor sluimerverbruik dan mijn man. Helaas, want dat maakt het een stuk moeilijk om mijn man ervan te overtuigen dat een rommelig aanrecht moet worden opgeruimd. Hij heeft er geen last van, maar ik vind het onrustig en kan niet fijn een boek lezen als het om me heen niet netjes en opgeruimd is.

Wat vind jij van Nele’s theorie over chaos en sluimerverbruik? En ben jij gevoelig voor sluimerverbruik?

Similar Posts

33 Comments

 1. Ik ben het er helemaal mee eens. Maar hier vindt mijn wederhelft het gezellig als het rommelig is, er wordt geleefd namelijk.

 2. Dit is een theorie waar ik het helemaal mee eens ben. Voor mij werkt het ook echt zo en ik ben hypergevoelig voor sluimerverbruik. Ik houd van opgeruimd en stil. Soms ben ik zelfs blij (ja, het is een klein beetje gênant) als mijn bloemen zijn uitgebloeid en weg kunnen. Opgeruimd staat netjes. Ik geniet van de bloemen, maar als ze weg zijn, geniet ik van het opgeruimde gevoel.

 3. Ik kan heel slecht tegen rommel in huis en dat is best lastig met jonge kinderen, die hun speelgoed en donald duckjes overal neerleggen. Ik krijg ook zeker meer energie als het rustig en opgeruimd is.En wat Naomi schrijft herken ik wel, over de bloemen.

 4. Heel herkenbaar! Ik ben geen poets, maar houd wel van een opgeruimd huis. Al mag het zeker rommelen af en toe. Aan het einde van de dag, alles weer op zijn plek. Heerlijk. Dan slaap ik ook beter.

 5. Ik ben het er wel mee eens: ik hou ook van rust en een opgeruimd huis. Helaas, met twee mannen in huis niet altijd haalbaar.

 6. ik kan ze geen ongelijk geven, maar overdrijven is nu ook niet nodig..

  thuis wordt er geleefd en dat zorgt toch wel voor wat rommel..

  groeten

 7. Ik kan er erg goed tegen en laat ook als uit m’n handen vallen waar ik het niet meer nodig heb. Stop dus erg weinig tijd in opruimen. Kan ook alles moeiteloos vinden. Op het werk was dat niet anders. Er waren collega’s die veel tijd staken in opruimen en bij mij kwamen omdat ze iets niet konden vinden. Binnen 1 seconde trok ik het gewenste document uit een van de vele stapels.

  Zelf heb ik veel meer last van mensen die energievreten. Die mijd ik. Gelukkig zijn het er niet veel.

  1. Dat klinkt leuk Klaproos. Stof je dat dan ook regelmatig allemaal af? Ik werkte ooit als alpha hulp, en sindsdien zit ik altijd overal in te schatten hoeveel werk het zou zijn om het te moeten afstoffen.

 8. Tja, het ligt aan het gezin. Eén persoon zal gewend raken aan een opgeruimd huis.
  Maar met drie, vier of meer personen is een opgeruimd huis haast niet doenlijk. Al helemaal niet wanneer er ook vriend(-innen) over de vloer komen. Daar wen je ook aan.
  En dan is gezelligheid belangrijker.

 9. die tikkende klok vind ik heel herkenbaar. en ik hou van een strak opgeruimd huis. maar met een druk leven, eigen bedrijf en twee kids is dat niet altijd haalbaar. er moet ook geleefd worden en plezier gemaakt worden. dan ruimen we later maar op

 10. Rommelig en chaotisch kost mij juist geen energie denk ik, opgeruimd en alles voor elkaar! Dat gaat me pas energie kosten denk ik haha

 11. Herkenbaar! Ik hou van opgeruimd en netjes huis maar het lukt niet altijd om elke dag netjes eruitzien. En mijn zoon speelt graag in de woonkamer. Zijn speelgoed ligt overal. Soms vind ik grr maar als niet mis ik het dat toch en ik laat hem lekker spelen.

 12. Helemaal mee eens. Je merkt het soms pas op als het wegvalt. Net als een raam dat je dicht doet en de auto’s niet meer hoort. En je voorbeeld van de rommel om je heen is hier net zo. Daarom probeer ik het een beetje voor te zijn. De heren hier thuis zien het nl ook niet altijd haha.

 13. Rommelig in huis en hoofd dat is heel herkenbaar. Hier nog geen een uurtje netjes, weer rommelig overal. Hoe doen de mensen hun huis de hele dag netjes blijven met meer kinderen en nog huisdier(en). Knap/Respect

 14. Ik ben naar een workshop van Nele Colle geweest. Persoonlijk had ik toen niet meteen iets bijgeleerd, maar ik denk zeker dat ze zeer inspirerend kan zijn voor anderen. ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.