Simplify your life: koop een e-bike!

Er zijn twee dingen waar ik al een paar jaar naar loop te lonken: zonnepanelen en een electrische fiets.

Dus toen ene Paul een artikel mailde over e-bikes voor Huisvlijt vond ik dat meteen interessant. Je ziet ook meteen dat Paul een stuk hipper is dan ik. Want hij heeft het over e-bikes. Ik over een electrische fiets. En dan ook nog met de ouderwetse spelling…

Hier komt zijn artikel!

ebikeSimplify your life: koop een e-bike

door Paul

Veel mensen hebben het druk. En niet soms, maar eigenlijk altijd. We hebben een baan, een druk bezet sociaal leven, en ook met de kinderen vliegen we van hot naar her. Vaak hebben we het te druk om een momentje voor onszelf te nemen, laat staan voor onze relatie. Wat extra vrije tijd en energie zouden meer dan welkom zijn. Ik heb een tip: koop een e-bike!

We fietsen tegenwoordig steeds vaker, naar de supermarkt, school en het werk. Dat is een positieve ontwikkeling want fietsen is niet alleen goed voor je gezondheid maar ook voor het milieu. Door vaker de auto te laten staan, en meer de fiets te pakken draag je bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot.

Als je 15 kilometer van je werk vandaan woont, en al vroeg de deur uit moet, is het begrijpelijk dat je liever de auto kiest. Maar wanneer je een elektrische fiets hebt, fiets je die 15 kilometer binnen een oogwenk.

Voordelen van de elektrische fiets

 • Met de elektrische fiets kun je een langere afstand in een kortere tijd afleggen.
 • De elektrische fiets vraagt minder lichamelijke inspanning  zodat je fris en energiek aankomt.
 • Een elektrische fiets met trapondersteuning kan erg handig zijn wanneer je in heuvelachtig gebied woont.
 • Tegenwind is geen probleem meer.
 • De elektrische fiets biedt uitkomst wanneer je vrienden of familie net even te ver weg wonen en je liever niet met de auto gaat.
 • Als je ergens heen moet waar parkeren lastig is.
 • Als je graag een wijntje wilt kunnen drinken als je ergens heen gaat.
 • Maar de e-bike helpt ook als je gewoon extra comfortabel naar het werk wilt fietsen. Je bent er sneller dan je denkt, ontwijkt de ochtendspits en je komt niet moe en bezweet aan.

Elektrische fiets: niet meer alleen voor ouderen!

De elektrische fiets is al lang niet meer alleen voor ouderen. Ze zijn tegenwoordig sportief en voorzien van de modernste technieken. E-bikes zijn er in alle kleuren en ontwerpen dus voor ieder wat wils. Hij wordt dan ook steeds populairder onder scholieren. Daarnaast is de elektrische fiets een ideaal vervoermiddel voor mensen met gezondheidsproblemen om toch mobiel te blijven. Het is een middel om sociale contacten te onderhouden, en de oprukkende eenzaamheid-trend tegen te gaan.

Door de elektrische fiets houd je dus energie en tijd over om nog even langs die ene nieuwe winkel te gaan, heerlijk uitgebreid te koken voor je geliefde of de kinderen van school te halen.

Let op aanbiedingen

De prijzen voor een e-bike variëren van 1000,- tot zo’n 2750,-. Maar tegenwoordig heb je steeds vaker aanbiedingen bij bijvoorbeeld de Gamma, Praxis en Kijkshop. Ook bij Matrabike heb je goedkopere e-bikes.

Nawoord van Vlijtig Liesje

N.B. De Consumentenbond heeft net een nieuwe test gepubliceerd over e-bikes. Eén van hun interessantse conclusies is dat de prijzen sterk verschillen, maar de kwaliteit niet. En dat is goed nieuws voor mensen met een kleine portemonnee! Je kunt de test helaas alleen inkijken als je lid bent. Maar de resultaten van de test van 2013 zijn wel online te vinden.

Zelf blijf ik toch nog maar even ouderwets trappen. Want met een e-bike verlies ik natuurlijk wel een deel van het gezondheidsvoordeel van fietsen. Nu heb ik elke dondermorgen een gratis work-out als ik naar de stad fiets! En mijn beloning is een kopje koffie bij Bakker Bart. En dat smaakt extra lekker na een flinke krachtsinspanning. Lees ook mijn post over de vraag of een elektrische fiets gezond is.

Wat zou voor jou een reden zijn om een e-bike te kopen? (Zie je hoe hip mijn taalgebruik nu is?!)

Similar Posts

22 Comments

 1. Wij (manlief en ik 49 en 43 jr) hebben allebei een e-bike. Man heeft de fiets gekocht om elke dag 13 km op en neer te gaan naar zijn werk. Hij heeft diabetes. Hij fiets bijna elke dag. Alleen als het heel slecht weer is gaat hij met de auto. Vanmorgen is hij ook gewoon op de fiets gestapt, terwijl hier best wel een hele laag sneeuw ligt. Hij fietst heel vaak met de buurman die ook een e-bike heeft. Ik heb mijn fiets gekocht omdat het samen fietsen met een e-bike niet echt lekker is. Ik trapte mij het apezuur.

 2. Nadat partner en ik ondervonden dat fietsen op een fiets met 5 versnellingen in Frankrijk en Duitsland wel erg veel moeite kost hebben we een toerfiets met 21 versnellingen gekocht. Hier in Nederland gaat het al gauw te snel, 23 tot 25 km per uur (op de (vaak) overvolle fietspaden) maar deze zomer in Tsjechië en Duisland ging het gewoon geweldig dus een E-bike hoeft voor ons (nog) niet?

   1. Nou en of! Vroeger vond ik tegen de wind in 9, 10 km al een aanslag op mijn lijf: nu fiets ik zonder problemen tegen de wind in met een snelheid (!) van wel 14, 15 km.

 3. Sinds 5 jaar heb ik een e-bike en ben er nog steeds heel blij mee. Het klopt dat de kwaliteitsverschillen enorm zijn. Van mijn 1e fiets was de accu vaak zonder enige waarschuwing leeg, dat was echt vervelend.
  Ik heb de fiets omdat zonder accu niet lukt, voor mij betekent het dus behoud van zelfredzaamheid. Ik hikte er erg tegenaan om hem te kopen maar heb er nooit spijt van gehad.
  Grappig dat het tegenwoordig een gewenst object is. Voor mij voelde het toentertijd als de aanschaf van een rolstoel of zadelkruk, dus verbonden met lichamelijke achteruitgang.

 4. Een van mijn zonen heeft onlangs een opvouwbare e-bike gekocht. Hij moet elke ochtend ca een uur met de trein en daarna nog best een stuk fietsen. Het ding bevalt prima.

 5. Mijn e-bike gebruik ik voor ritjes buiten het dorp.Ik ben er blij mee. Ik heb wel begrepen,dat de accu’s het zwakke punt zijn. Een gewone fiets kan heel lang mee. Een accu niet en vervangen is duur.

 6. Heb een inmiddels 7 jaar oude Sparta Ion. De accu’s zijn laatst vervangen, net als de banden. Weer als nieuw. Ik kocht de fiets net als Min of Meer uit noodzaak. Na jaren vechten tegen lymfeklierkanker lukte ‘gewoon’ fietsen niet meer. Vaak gebruik ik liever de scootmobiel, omdat ik zelfs electrisch fietsen nog wel erg zwaar vind. Maar al met al heb ik geen spijt van de aanschaf. Het is een fijne manier van fietsen, en het hele gezin heeft plezier van de ‘e-bike’:).

 7. Mijn ouders hebben allebei elektrische fietsen en dat bevalt hen prima. Fietsen is een hobby voor ze en fysiek werd het mijn moeder te zwaar. Het was toen wel zo handig dat mijn vader er ook een had, anders moest hij wel erg hard fietsen :-)
  Ik heb ook over het aanschaffen van een ebike gedacht. Ik wandel liever en hier in het dorp kan ik meestal overal naar toe fietsen waar ik heen wil. Dus voorlopig even niet al vind ik het een fijn idee dat er al zoiets bestaat mocht ik het tzt nodig hebben.

  1. Ik loop ook liever dan dat ik fiets! Als je wandelt heb je minder last van tegenwind vind ik. Maar hier op het platteland kun je helaas niet naar winkels wandelen. Dus dan moet ik met de auto of fiets.

   Een electrische fiets lijkt me stiekem best heel fijn.

 8. Voor mij geen elektrische fiets. Ik kan prima 25 km per uur afleggen op een doodgewone fiets met drie versnellingen.
  Ik zie bijna wekelijks een ongeluk gebeuren met elektrische fietsen. Ze gaan harder dan auto’s denken, mensen merken zelf niet hoe here ze gaan, ze zijn sneller uit balans, en mijn schoonzusje rijdt dagelijks op een elektrische fiets, en heeft een conditie om van te huilen. Binnen een halve kilometer heeft ze alle energie op als ze een keer op een gewone fiets moet.
  Zonde van mijn prima conditie. Zonde van mijn prima fiets.

  1. Ja, kijk dan vind ik dan wel een bezwaar inderdaad! Nu heb ik een prima conditie. Die wil ik niet opgeven voor het gemak van een ebike.

   Als ik nu op donderdag naar Bakker Bart fiets dan heb ik mijn koffie ook echt verdiend!

 9. Toen ik zwanger was heb ik één keer op een E-bike gefietst. Ik vond het super, maar Sander vond het wat minder aangezien hij er achteraan moest trappen LOL :P

 10. Klinkt ideaal. Dit is niks voor mij want als (nadruk op als) ik op mijn mama fiets zit dan trap ik liever ouderwets.

  Ik geef dit wel door aan mijn moeder, zij fiets echt de hele dag en kan extra ondersteuning gebruiken.

 11. Sinds een paar jaar heb ik een elektrische fiets en ik wil niet meer zonder ! Als 40-er (+) wilde ik er ook eerst niet aan, maar toen ik er beter over nadacht was het juist heel geschikt voor mij. Ik ga overal met de fiets naartoe en regelmatig heb ik daarbij mijn tweeling in de fietskar. In de kar mag tot max 40 kg….op een gegeven moment trapte ik mezelf helemaal de blubber. Ook gebruikte ik de fietskar voor 2 wekelijkse boodschappen…ook geen lichtgewicht.
  Naar het werk fiets ik 6 km en kwam vaak bezweet aan op het werk. Ik kon de e-bike kopen via de fietsprive regeling, dat maakte het extra aantrekkelijk.
  Ik zie mensen uit mijn straat naar het werk gaan met de auto en ik weet dat zij niet ver bij mij vandaan werken. Het zou zoveel schelen (voor henzelf financieel, en voor het milieu) wanneer zij ook de fiets zouden pakken. Als een e-bike mensen over de streep trekt om de auto te laten staan….ik ben voor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.