Hoe een salade een caloriebom kan zijn

salade

Als ik aan salade denk, dan denk ik ‘gezond’.

Maar helaas zijn niet alle salades gezond. Sterker nog, sommige salades kunnen heuse caloriebommen zijn.

Een Cesar salad met kip van de McDonalds bevat bijvoorbeeld 450 calorieën. Dat komt aardig in de buurt van een Big Mac.

Hoe kan het dat iets wat toch gezond is, toch nog veel calorieën bevatten?

Heel simpel: door alles wat je er door heen gooit en toevoegt.

Wat kan een salade calorierijk maken?

1. Sausjes en de dressing

In sausjes en dressings zit vaak suiker. Kijk onder andere uit met dressings als honing-mosterd en witte crèmige dressings. Zelfs een frisse yoghurtdressing kan vol zitten met crème fraiche of slagroom!

2. Noten

Noten zijn gezond. En ze geven een salade een stevige ‘bite’. Maar cashewnoten en pinda’s bevatten veel vet. Amandelen zijn weer helemaal prima. Dus let op welke noten je gebruikt. Pijnboompitten geven ook een bite en zijn bovendien heel gezond. Zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaadjes en dergelijke zijn ook oké.

3. Vlees, zoals spekreepjes en bacon

Mijn moeder doet nog wel eens graag magere gebakken spekreepjes in haar salade. Dat maakt de salade heerlijk hartig, maar ook een stuk calorierijker. Vlees in een salade kan behoorlijk bijdragen aan de calorieën.

4. Kaas

Salades met kaas, zoals geitenkaas zijn populair. Maar ook kaas kan een salade calorierijk maken. Kies op z’n minst voor geraspte kaas, en niet voor blokjes.

5. Croutons

Ook croutons maken een salade wat steviger. Maar kant en klare croutons zijn soms behoorlijk calorierijk. Ze worden vaak in vet gebakken namelijk. Zo bevat de Italiaanse croutonmix van Remia maar liefst 450 calorieën per 100 gram.

Hoe zorg je dat je salade wel door en door gezond is?

Eigenlijk heel simpel: door bovenstaande zaken te vermijden of in ieder geval zeer matig te gebruiken. Zeker sommige kant-en-klare maaltijdsalades blijken nog meer calorieën te bevatten dan een patatje met fritessaus van de McDonalds. Dat schreef de Consumentenbond in een rapport in 2013.

Vermijd tonijn, olijven, courgettes en aubergines in olie.

Conclusie over salades

Salades hebben de naam en het image dat ze gezond zijn. En dat zijn ze ook, mits je er geen vette sausjes en dressings en andere caloriebommen aan toevoegt. Gelukkig is het helemaal niet moeilijk om een salade te maken.

Zelfs de McDonalds kan het.

Screen Shot 2017 01 11 at 18.00.17

Deze side salad bevat maar 18 calorieën : )

De fast food industrie probeert een gezonder image te krijgen, maar dat is nogal twijfelachtig… Kijk maar naar Supersize Me 2.

Over calorieën gesproken, ken jij loaded fries?

Hoe maak jij een salade?

Similar Posts

19 Comments

 1. Alle noten en zaden hebben ongeveer hetzelfde aantal calorieën, meestal zo’n 600 kcal per 100 gram. Cashewnoten zijn lichtverteerbaar en heel gezond.
  Calorieën zijn de vijand niet, het gaat erom hóe je ze binnenkrijgt. Natuurlijk is het niet verstandig om 200 gram noten te gaan zitten eten, maar noten vermijden omdat ze veel calorieën hebben is zonde. Ze zitten vol gezonde vetten en andere fijne stofjes :-)
  Een grote salade waar 450 kcal inzit aan goeie en echte ingrediënten is een geweldige maaltijd :)

 2. Ik ben niet zo’n grote fan van salades, TENZIJ er olijven en tonijn in zitten, of spek met geitenkaas. Veel croutons en natuurlijk dressing… Zodat je de sla niet heel veel meer terugziet, zeg maar…

 3. Ik houd ook van salade. Helaas maken de lekkere dingen zoals dressing en kaas het een calorie bom. Maar soms kan alleen rauwkost ook lekker zijn. Vooral zomers eten we dat veel.

 4. Maak in een salade als maaltijd, dan doe ik daar ook wel kaas, noten of eieren in. Peulvruchten kunnen ook heel goed trouwens. Met een zelfgemaakte dressing. Is het een salade voor bij de maaltijd, dan alleen groente + vinaigrette.

 5. Het ligt eraan hoe je een salade eet. Als ik een bijgerecht wil, vind ik 450 calorien bizar veel. Dan hoef ik ook geen “dingetjes” er in.
  Maar als ik maaltijdsalade eet, dus de salade als hoofdmaaltijd. Dan vind ik 450 calorien niet veel (ik fiets meer dan 30 km op een werkdag….). dan wil ik echt wel nootjes enzo erin, en doe ik niet lullig met mijn (zelfgemaakte) dressing. En ik moet mn eiwitjes ook ergens vandaan halen, want groente is gezond. Maar alleen-maar groenten eten is niet gezond.
  Dat verschil mis ik wel in je blog. Soms WIL ik echt wel vulling in mijn salade. En soms niet.
  Maar weten welke ingredienten welk effect hebben, is natuurlijk altijd nuttig. Dan kan je zelf kiezen hoe je het hebben wilt.

 6. Dat is dus een valkuil waar ik al vaak ben ingetrapt. Ik denk altijd dat ik goed bezig ben als ik een slaatje eet, maar ik sta er niet bij stil dat dit ook best veel calorieën kan bevatten door de toevoegingen. Met fruit smoothies is dit hetzelfde volgens mij, zeker van die kant en klaar varianten.

 7. Ik denk daar vaak helemaal niet over na dat een salade ook ongezond of calorierijk kan zijn en ik had al helemaal niet door dat het net zo veel calorieën kan bevatten als een hamburger. Al vind ik een salade wel een stuk lekkerder ????

 8. Salades maak ik ook zoveel mogelijk zonder sausjes en als ik iets van een sausje gebruik, dan gebruik ik echt heel weinig. Verder let ik er wel op dat een salade gezond is, dus geen kaas en die ‘gekke’ dingen ;). Liefs.x

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.