Rugzakken voor de middelbare school

rugzakkenNaar aanleiding van mijn post over de Eastpak rugzakken van mijn dochters, schreven veel mensen over het merk rugzak dat zij kochten! En daar waren best veel merken bij die ik helemaal niet kende.

Daarom leek het me handig om ze even voor iedereen op een rijtje te zetten.

Rugzakken voor de middelbare school: merken op een rij

 • Herschel
 • Dakine
 • Kipling
 • Herschel
 • o’Neill
 • Quicksilver
 • Nomad
 • Fjällräven
 • Wildebeast

Zware rugzakken en rugpijn: hoe zit dat nou?

Regelmatig komen rugzakken van brugklassers in het nieuws omdat ze te zwaar zouden zijn. En dat zou kunnen leiden tot rugklachten. Het algemene advies wat betreft het gewicht van een rugzak met schoolboeken is:

Een rugzak met schoolboeken mag maximaal 10% van het gewicht van je kind wegen.

Dus dan moet je dat eerst weer gaan uitrekenen. En ik vraag me af welke ouder elke ochtend de rugzak eerst op de weegschaal zet…

Maar uit het meest recente onderzoek blijkt nou weer dat zware rugzakken niet in verband staan met rugklachten! Rugklachten worden vooral gerapporteerd door kinderen die het leven in het algemeen zwaar vinden. Deze kinderen schatten hun rugzak ook zwaarder in.

Wat vind jij van het gewicht dat je kind aan boeken moet meenemen?

Zie ook mijn post Rugzak middelbare school.

N.B. Als er nog merken rugzakken voor de middelbare school ontbreken hoor ik het graag!

Similar Posts

17 Comments

 1. Nou, die rugtas vind ik wel erg zwaar voor mijn zoon van 12. Hij weegt nog geen 40 kilo (de zoon dan…), en die tas is enorm. Die 10% regel wordt hier ruim overschreden. Voor Aardrijkskunde moet hij 2 lesboeken, 1 werkboek en bijbehorend schrift meenemen. Maar ik vind het geen reden om te klagen. ‘s Ochtends gaat de tas achterop de fiets en alleen tussen de lessen door moet hij hem sjouwen. Ik ben nog steeds een fervent voorstander van leren uit boeken en wij hebben bewust niet voor een tablet school gekozen!

  Merk rugzak wat hij heeft is een Enrico Benetti, goedkoper merk, maar tas voelt degelijk, blijft droog, veel vakken (4 geloof ik) en een laptop vak.

  1. Die tas klinkt goed Immy! Het merk ken ik wel, en is inderdaad een wat goedkoper soort. Maar ik vond de kwaliteit van de Soho tas voor mijn jongste zoon dus ook beter voelen dan die van Eastpak.

   Wij dachten ook gekozen te hebben voor een school met schoolboeken. Het was dan ook een verrassing toen ze ineens met tablets bleken te werken. Inmiddels zie ik daar ook wel het voordeel van: mijn zoon heeft inderdaad geen zware tas.

   Zelf mis ik de boeken trouwens wel, maar hij niet!

 2. Ik gebruik mijn rugtas voor de bieb-boeken en voor mijn werk (een extra t-shirt is wel lekker na 10 km fietsen :) ). In het begin gebruikte ik hem vooral voor de boodschappen en toen had hij het best wel zwaar. ;-)

  Merk rugtas: Wildebeast (type: malonga 18). Ik heb hem zo’n 6 jaar en nu begint de bodem hele kleine gaatjes te vertonen. Waarschijnlijk van de boeken.
  Het allerfijnste van deze tas vind ik de schouderbanden.
  Mijn tas komt bij de Perry Sport vandaan. :)

 3. Toen onze oudste naar de brugklas ging had ze een kipling rugzak, en die zat steeds wel enorm vol. Ik heb hem eens op een weegschaap gezet en hij woog toen erg zwaar ik weet niet meer exact hoezwaar maar meer dan 10 kg in elk geval.
  Gisteren zag ik ook een brugklasser hij was van zijn fiets gevallen en lag op de grond en kon niet meer opstaan (hij leek iets wat op een schildpad) door het gewicht van zijn rugzak ,ik heb hem geholpen en geadviseerd om een rekje op zijn bagaze drager te laten maken zodat zijn tas daar op kon staan.
  Die kinderen sjouwen heel wat hoor elke dag tot ze door hebben dat ze veel boeken op school in een kluisje kunnen laten liggen.En ook omdat ze de rugzak te hoog dragen.Ik geloof best dat ze rug en of schouderklachten krijgen.

  1. Arm kind! Ik heb voor mijn jongste zoon fietstassen gekocht, zodat hij niet met die tas op zijn rug hoeft te fietsen. Maar wat doet hij? Hij fietst er mee op zijn rug. Zijn broers ook… Ondanks de fietstassen die ik kocht.

   Kinderen kunnen zo ontzettend eigenwijs zijn….

 4. los van wat ik vindt… ik woog als puber max 55 oid? maar in de 2e had ik op een bepaalde dag (dinsdag geloof ik :p) een tas van 10 kg…. smorgens ermee naar de bus, dan van bus naar school, door de school heen over heel de dag en dan weer naar de bus en naar huis…. of t mag of niet.. je moet toch je boeken voro die dag mee hebben ???

  geen ide ehoe dat nu is.. mn kids zijn pas 3 en 5… ;) ik had vanaf de 2e klas een kipling tas.. nadat t eerste jaar mn goedkope scapino tas helemaal stuk was, had mn vader ook wel door dat investeren in een dure tas misschien welhandig was.. hij durfde de stap aan en ik heb daarna 6 jaar met die tas gedaan (nog 4 jr havo en 2 jr hbo) en ik heb de tas nu nog! (maar gebruik m niet meer zo vaak) moest mn vader toen wel beloven om met zo’n dure tas dus niet elk jaar een nieuwe tas te willen omdat ik m niet meer mooi zou vinden oid ;)

 5. Voor mijn kinderen heb ik een kipling gekocht, de oudste gaat al 12 jaar dagelijks mee. Een paar jaar geleden heb ik kipling gemaild met de vraag waar ik gespen kon vinden van de grootte die zij in hun rugzakken gebruiken en ik heb toen 3 setjes gratis gekregen (wat mijn bedoeling niet was maar natuurlijk wel heel fijn). De kleur is nu niet echt mooi meer, verder dus goed bruikbaar. Jongste gebruikt de kipling van een oudere broer. De meiden hebben van hun eigen geld andere tassen gekocht, dakine bv.

 6. Ik begon met een Kipling tas, maar dat ding was net een tent, zo’n gevaarte dat het was. Ik liep er best wel mee voor paal, want niemand had natuurlijk zo’n tas. Uiteindelijk ben ik overgestapt op Eastpak (ja ik kom uit dat tijdperk) en daar heb ik mijn middelbare + mijn hbo mee afgerond. Heb hem onlangs weggedaan omdat hij het toen pas begon te begeven.

 7. Mijn meiden hadden rugtassen van Eastpak. Die zijn betaalbaar (vond ik) en ijzersterk, ze deden er echt jaren mee. En Sanne gebruikt nog steeds een Eastpak tas voor haar fotospullen.
  Fijne avond,
  Lief,
  Mirjam

 8. Ik had zelf nooit last van rugpijn, behalve de eerste en laatste dag als alles mee moest en ik er uren mee moest staan… dat moet je ook gewoon niet doen, haha.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.