Rolgordijnen: 4 opties op een rij

rolgordijnenAls ik met ons hondje Trixie ga wandelen dan zie ik bij veel mensen witte rolgordijnen hangen. En die hebben ze dan maar een klein stukje naar beneden getrokken. Daardoor lijken het net korte gordijntjes, wat een romantisch pittoresk effect geeft. Zeker bij boerderijen. Ik heb ze zelf ook overwogen.

Maar uiteindelijk koos ik voor het gemak van een paar kant en klare voile gordijnen van de Xenos. Dat was destijds sneller en makkelijker dan rolgordijnen op maat laten maken. Bovendien kan ik die gordijnen makkelijk wassen.

Maar als ik een keer de puf en het budget heb om te veranderen van gordijnen, dan overweeg ik rolgordijnen*. Het grootste voordeel vind ik dat ze strakker, en dus netter ogen. Mijn Xenos gordijnen hangen er meestal wat rommelig bij. Maar die kostten dan ook zowat niks.

Op het gebied van rolgordijnen kun je kiezen uit diverse soorten. En dan heb ik het niet alleen over de kleur of het motiefje! Er zijn essentiële verschillen tussen rolgordijnen tegenwoordig. Ik zet 4 opties voor je op een rijtje:

4 opties in rolgordijnen

1. Semitransparante rolgordijnen

Zoals de naam al zegt laat dit type rolgordijn licht door. Ze zorgen dat mensen niet naar binnen kunnen kijken, maar nemen niet het licht weg.

rolgordijn
Bron: Rolgordijnwinkel

2. Verduisterende rolgordijnen

Voor slaapkamers zijn verduisterende gordijnen prettig. En al helemaal als je nog kleine kinderen hebt. Die hebben de neiging te denken dat de dag is begonnen zo gauw het licht wordt. En dat kan in de zomer wel eens vrij vroeg zijn! Dan brengen verduisterend rolgordijnen uitkomst. In onderstaande foto zijn ze heel opvallend in combinatie met het verder witte interieur.

paars rolgordijn

3. Perfect fit rolgordijnen

Relatief nieuw zijn de zogenoemde perfect fit rolgordijnen. Dat zijn rolgordijnen waarvoor je niet hoeft te boren! Ze zijn dan ook erg populair op kunststof en aluminium ramen en kozijnen. Deze rolgordijnen worden geplaatst met behulp van 4 clips die tussen rubber en glas worden geschoven.

Hier onder een voorbeeld van perfect fit gordijnen:

perfect fit rolgordijn

4. Duo rolgordijnen

Duo rolgordijnen bestaat uit 2 lagen:

 1. Een doorschijnende baan stof
 2. Een gekleurde baan stof

Deze twee lagen bewegen over elkaar heen. Je kunt dus zelf de lichtval regelen. Ze zijn ook weer verkrijgbaar in diverse kleuren. Hieronder een voorbeeld van zo’n duo rolgordijn:

duo rolgordijn

Bovenstaande lijkt op houten luxaflex door de bruine kleur. Maar je kunt ook voor iets als dit gaan:

duo rolgordijn

Mijn conclusie over rolgordijnen

Het grote voordeel van rolgordijnen is dat er netjes en strak bij hangen. Een ander voordeel is dat ze weinig plek innemen. Ze nemen namelijk geen ruimte op muren in beslag als je ze open doet bijvoorbeeld, iets wat gewone gordijnen vaak wel doen.

Als je kleine kinderen hebt is het een belangrijk aandachtspunt dat het koord waarmee je het rolgordijn omhoog trekt veilig is.

Wat heeft jouw voorkeur: rolgordijnen of ‘gewone’ gordijnen?

Lees  ook mijn post over gordijnen voor dakramen!

*Inmiddels heb ik in onze keuken rolgordijnen op maat!

N.B. Alle foto’s van de rolgordijnen in deze post zijn afkomstig van de rolgordijnwinkel.

Similar Posts

50 Comments

 1. Wij hadden in ons vorig huis ook rolgordijnen. Maar nu hebben we heel lange ramen dus helaas was het niet helemaal mogelijk meer de transparante te nemen. Maar dat blijft mijn favoriet ;-)

 2. Ik heb een witte rolgordijn in onze keuken. Dat staat erg strak en mooi. Verder heb ik in de woonkamer gewone gordijnen. Mijn voorkeur voor de keuken, heeft in elk geval de rolgordijnen.

 3. Ik heb graag beiden. Met een rolgordijn kan ik varieren hoeveel licht ik binnenkrijg en een extra gordijn zorgt voor meer isolatie tegen warmte en kou. In ons vorige huis had ik rolgordijnen op maat laten maken. Die gordijnen waren toen nog een nieuwigheid en kostten een kapitaal. Maar ik heb er twintig jaar plezier van gehad.
  Ik vind luxaflex ook wel fijn. Ik wil wat luxaflex gordijnen voor dit huis. Daarmee kun je zonlicht nog beter regelen. En ik vind het effect zo mooi als het licht naar het plafond gaat :-)

  1. Twintig jaar vind ik een mooie tijd. Die gordijnen waren dus een goede investering!

   Bij Luxeaflex denk ik aan die goedkope plasticachtige dingen. Maar je kunt er inderdaad wel goed het licht mee afstemmen.

 4. Ik heb dit zelf in mijn slaapkamer en zou niet meer zonder kunnen. Soms vind ik het wel jammer dan wanneer ik ze optrek, mijn kamer plots niet meer zo privé is. Terwijl ik hier vroeger nooit problemen mee had.

 5. Ik vind rolgordijnen deels heel fijn. Gordijnen soms wat warmer. Wij hebben beneden plisse gordijnen (lijkt wel at op rolgordijnen). Vind er vooral heel fijn aan dat ze top down/bottom up zijn waardoor je nog meer licht binnen kunt laten.

 6. Ik heb in mijn eigen kamer normale gordijnen maar ik wil graag overstappen naar rol gordijnen zoals je al aangaf nemen deze veel minder beslag in.

  Love always,

  Zineb

 7. Ik ben nog steeds erg blij met onze vouwgordijnen die er al ruim 16 jaar hangen (ai, toch maar eens kijken hoe we ze kunnen reinigen, is wel nodig namelijk. Een soort van ecru namelijk). Het nadeel van rolgordijnen vind ik dat beestjes ertussen kunnen komen. En je ze bij het oprollen ‘plet’ waardoor je al snel vieze plekken krijgt. Dat is met vouwgordijnen wat minder. En heel eerlijk. Die laatste variant (duo rolgordijnen) vind ik persoonlijk heel lelijk. Ik zie ze bij zoveel mensen in de buurt, maar het spreekt mij gewoon echt niet aan. Dan maar liever de ‘oldskool’ uni rolgordijnen.

  1. Dat er beestjes tussenkomen die vlekken maken is een goed aandachtspunt zeg! Dat is inderdaad niet fijn.

   Als je een bepaald soort gordijn te vaak voorbij ziet komen kan het inderdaad gaan vervelen. Dat heb ik nu heel erg met die twee grote grijze vazen met van die takken er in die iedereen in de vensterbank heeft staan.

 8. Ik heb beneden gordijnen, die ‘s avonds dicht gaan als de lampjes aan gaan, ze zijn vrij dik en lijken naar mijn idee de kou buiten te houden.
  Op de slaapkamer heb ik ook voile gordijnen van Xenos, maar dan met een rustiger print, een beetje Zen met een paar stenen en bamboe-takken.
  Ik vind ze nog steeds heel mooi en iedereen, zie ze ziet, vindt ze ook heel mooi.

  Voorheen heb ik zowel rolgordijnen als luxaflex gehad, maar gordijnen vind ik persoonlijk toch warmer en huiselijker ogen.

  Groetjes Lily

 9. Handig zo`n rolgordijnen, alleen wil ik niet alleen van beneden kan rollen maar van boven ook kan rollen. Maar ik zie nog geen soort dat varianten. De meeste rolt naar boven.

 10. In de woonkamer hebben we een op maat gemaakt vouwgordijn en in de keuken en op alle slaapkamers op maat gemaakte rolgordijnen. Overigens hebben de kinderen ook nog gordijnen hangen. Maar meer voor extra verduistering, bij gebrek aan vensterbanken op hun slaapkamers.

 11. Wij hebben eigenlijk overal gordijnen of lamellen, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar rolgordijnen. ‘Helaas’hebben wij hele grote ramen en onze gordijnen zitten nauwelijks dicht. Als ik kleinere ramen had zou ik wel sneller kiezen voor rolgordijnen.

 12. Ik zelf ben meer van de pliches. .. maar ook hier het budget er nog niet echt voor ( behoorlijk groot raam ). Nu hangen er ook gordijnen waar ik me dood aan erger… dus hoop snel pliches te kunnen aanschaffen

 13. In mijn slaapkamer vind ik verduisterende rolgordijnen echt heel fijn. In een donkere slaapkamer slaap ik ook beter. Ik wist trouwens niet dat die perfect fit rolgordijnen bestonden. Grappig! Die duo rolgordijnen zien er heel leuk uit! ????

 14. Wij hebben rolgordijnen. Ik vind dat mooier staan dan gordijnen. Het past beter bij ons interieur. Nu hebben we nieuwe kozijnen en moeten de rolgordijnen vervangen worden. Ik zag leuke plicé gordijnen, maar helaas niet in de maat die wij nodig hebben. Dat is wel lastig met rolgordijnen…

 15. Ohhhh rolgordijnen, wat een irritante dingen! Altijd trek je aan de verkeerde kant van het koordje grrr.
  Maar wij hebben ze ook, deels omdat ze er al hingen toen we het huis kochten (oooo al weer 11 jaar lang :-O )en deels omdat er gewoon geen betere oplossing is. Ik heb bijvoorbeeld op de overloop verduisterende rolgordijnen en in de badkamer…daar weet ik nog geen beter alternatief.
  Die perfect fit kende ik nog niet. Slim bedacht.

 16. In de keuken heb ik cremekleurige rolgordijntjes hangen, die passen bij de gewone gordijnen in de rest van de woonkamer. Ik had in de woonkamer graag rolgordijnen gewild, maar dat werd me te duur. gewone gordijnen vind ik ook mooi. In de badkamer hebben we niks er hingen daar eerst hele oude kapotte vieze lamellen. Sinds de badkamer is verbouwd en er matglas in het raam zit, is het niet perse nodig om wat op te hangen.

 17. Ik vind rolgordijnen enorm mooi. En die perfect fit rolgordijnen kende ik inderdaad nog niet. Maar vind het idee echt super. Hier moet ik zeker eens naar opzoek gaan!

 18. Ik vind dat ze beiden hun charmes hebben, al verkies is wel gewone gordijnen. Hangt wat van het interrieur af en wij leven landelijk.

 19. Ik zag laatst een soort van rol gordijnen die je en onder maar ook boven in lengte kon verstellen. Dus zo een bepaald gedeelte van de raam kon bedekken. Ideaal! in mijn slaapkamer wil ik het verduisterend want het liefst helemaal donker

 20. Ik wil ook nog steeds rolgordijnen in mijn woonkamer. Maar die worden voor mij best prijzig vanwege mijn lastige eisen en de aparte maat van de ramen. Ik vind die perfect fit rolgordijnen wel erg mooi. Die zou ik het liefste kiezen als ze in ieder geval in doorschijnend komen, want ik heb hekel aan die verduisterende dingen (ja ook in de slaapkamer. Ik kan niet wakker worden in een donkere ruimte… ;)).
  Maar mijn kattenmoeder’s hart kan dat niet, want dan kunnen ze niet meer naar buiten kijken… ;)

  1. LOL! De katten boffen maar met jou zeg!

   Ik slaap ook altijd met de gordijnen open. Ons dakraam heeft zo’n ingebouwd rolgordijn en is eigenlijk altijd open.

 21. Rolgordijnen blijven mijn favoriet! Vooral de laatste vind ik erg mooi.
  Voordeel is ook wel dat het meegaat met de tijd, waardoor je gordijnen kunt vinden die bij jou interieur/ smaak passen.
  Jammer dat rolgordijnen wel duur kunnen uitvallen…..

 22. Leuk artikel! Ik zelf vind de Duo rolgordijnen echt super mooi. We hebben nu gewone gordijnen omdat we in een flat wonen dus niemand kijkt naar binnen. Maar als wij gaan verhuizen gaan we zeker voor de Duo rolgordijnen.

 23. Zelf hebben we duo rolgordijnen in de woonkamer en ik vind ze echt geweldig! Wil stiekem nooit meer wat anders. Maar ik moet zeggen, dat huiselijke van ‘gewone’ gordijnen vind ik ook nog steeds wel wat hebben hoor.

 24. Ik hou van gewone gordijnen, het liefst dat ze zacht heen en weer kunnen wiegen door de wind wanneer het raam iets openstaat!
  Gordijnen zijn warm en gezellig, een mooie aankleding en niet te vergeten geluidsdemping in huis.
  Ik heb nog een klein raam in de kamer, daar van dezelfde stof een vouwgordijn voor laten maken, waar ik al 11 jr heel tevreden mee ben.
  Gordijnen, in een ruimte waar gekookt wordt, moet ik kunnen wassen, op den duur worden ze toch stoffig en smoezelig.
  Persoonlijk vind ik het heel mooi staan bij boerderijen op het platteland rolgordijntjes met bolletjes er onderaan!

 25. Oh, die slaapkamer met de paarse accenten is mooi!

  Zelf heb ik 2 rolgordijnen, in de inkom en in mijn bureau. Hoewel ze super handig zijn heb ik voor de woonkamer en keuken toch voor lamellen gekozen ivm de katten.

 26. Ik vind rolgordijnen ook mooi en strak. Ik heb ze boven. We hebben een Vide en een grote lap rolgordijn, Staat strak, maar ik denk dat ik voor de vide toch houten jaloezieën wil,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.