Relatiegeschenk: zo gek nog niet! Mijn favorieten!

relatiegeschenkEen Relatiegeschenk.

Je krijgt ze bij verschillende gelegenheden.

Zo bezochten mijn man en ik ooit een voorlichtingsdag over duurzame energie en gingen naar huis met een prachtige Mepal broodtrommel en handige pennen. Op open dagen van middelbare scholen krijg je ook vaak een relatiegeschenk. Bijvoorbeeld zo'n linnen tasje met het logo van de school erop, en vaak ook een pen. Of een handige pen.

Waarom een relatiegeschenk?

Waarom zijn bedrijven zo gul, en geven ze zo maar relatiegeschenken weg? Niet omdat ze zo aardig zijn, of omdat ze jou zo leuk vinden. Een relatiegeschenk is simpelweg een vorm van marketing. Door mensen dingen cadeau te doen kweek je een positief gevoel bij hen, en bovendien zijn ze een reminder aan jouw bedrijf.

En dat brengt mij op wat volgens mij het geheim is van een goed relatiegeschenk: het is handig!

Je hebt namelijk ook relatiegeschenken die onder de noemer 'troep' vallen en die mensen bij thuiskomst huppakee in de kliko dumpen. Of gewoon nooit meer gebruiken.

Mijn favoriete relatiegeschenk top 8

Hieronder mijn 8 favoriete relatiegeschenken.

 1. Een usb-stick! Helemaal van nu, en altijd handig om in huis te hebben vind ik.  Sommige hebben zelfs zo'n handig ringetje waarmee je ze aan je sleutelbos kunt hangen. Blijer kun je mij niet maken als het gaat om een relatiegeschenk : )
 2. De pen! Net als sokken verdwijnen bij ons thuis pennen om de haverklap. Als bedrijven gratis pennen uitdelen, dan ben ik daar altijd erg blij mee. Want zo'n pen komt altijd wel van pas.
 3. Een paraplu. Ook weer zo'n voorwerp dat de onhebbelijke neiging heeft om te verdwijnen. Vaak door vergeetachtigheid. Als je ergens aankomt in de regen, dan klap je bij binnenkomst je paraplu dicht en zet hem bij de deur. Maar als het vervolgens niet meer regent, vergeet menigeen dat ze een paraplu bij zich hadden. Dat bedenk je je meestal pas als je al bijna thuis bent.
 4. Tasjes vind ik ook een fijn relatiegeschenk. Zeker sinds het verbod op gratis plastic tasjes, kun je wat mij betreft nooit genoeg van die dunne linnen tasjes hebben. Ze laten zich makkelijk opvouwen, en meenemen in je schoudertas.
 5. Een sleutelhanger mag ik ook graag krijgen, en dan vooral zo eentje die ook een lampje heeft. Sleutelhangers met zaklampfunctie hebben bij mij een grote kans om aan mijn sleutel te belanden.
 6. Notitieblokken krijgen bij mij een welverdiende vijfde plaats in mijn top 10 van relatiegeschenken. Zeker als ze minstens een A5-formaat hebben. Dan gebruik ik ze namelijk graag als boodschappenlijstje.
 7. Sommige bedrijven pakken echt flink uit, en geven heuse thermosbekers weg als relatiegeschenk. Daar ben ik ook altijd blij mee, want die komen zeker wel van pas.
 8. Pizzasnijders krijg ik ook graag! Die heb je nooit genoeg vind ik. Dan vind ik het zelfs geen punt als er in koeienletters een bedrijfsnaam op staat.

Screenshot 2021 04 21 at 15.22.51

Mijn minst favoriete relatiegeschenk top 6

Er zijn ook relatiegeschenken die ik als 'troep' ervaar, en die ik liever niet krijg.

 1. Het stressballetje. Leuk bedacht, maar wat moet ik met zo'n stressbal? Ja erin knijpen als ik stress hebt, maar wie heeft de tijd om de hele dag in zo'n stressbal te knijpen.
 2. Een keycord. Op zich is een keycord handig, maar wie loopt er graag de hele dag met een keycord om haar nek met daarop ook nog eens in grote letters een bedrijfsnaam? Ik niet! Dit vind ik dus niet zo'n leuk relatiegeschenk
 3. Aanstekers vallen voor mij ook onder de minder leuke relatiegeschenken. Wie rookt er anno 2021 nou nog? En voor de mensen die wel roken: moet je dat wel stimuleren door ze een aansteker cadeau te doen? Het lijkt mij niet!
 4. Een jojo als relatiegeschenk. Op zich kan ik een jojo wel waarderen, maar als je een minuut gejojood hebt dan is het wel goed geweest. En vervolgens slingert dat ding nog dagen door je huis. Marie Kondo zou vragen: 'Sparkt het nog joy?' en dan is mijn antwoord toch een welgemeend: 'Nee.'
 5. Fidget hand spinner. Zie ook hierboven de jojo.
 6. Stickers zijn ook een type relatiegeschenk waarmee ik weinig kan. Wat moet ik met een sticker met daarop een bedrijfslogo???

Tot slot

Bedrijven geven relatiegeschenken weg als marketingmethode. Het is een sympathieke manier om je van hun diensten of product op de hoogte te brengen. Bovendien: als je hun relatiegeschenk gebruikt, ben je een gratis wandelende reclame voor ze : )

In deze post vertelde ik wat mijn 8 favoriete relatiegeschenken zijn, en ook welke 6 relatiegeschenken ik liever niet krijg.

Leestip

123inkt pen

Wat is jouw favoriete relatiegeschenk?

Vergelijkbare berichten

40 reacties

 1. Een pen staat bij mij wel bovenaan. Ik gebruik ze thuis en op mijn werk.
  De laatste tijd ben ik nogal eens een pen aan mijn stagiaire kwijt geraakt. Gisteren heb ik haar maar eens streng toegesproken dat ze mijn pen direct terug moest geven als ze hem gebruikt had, toen ze weer eens om een pen vroeg. Ik kan zelf een pen namelijk ook niet missen op mijn werk.

 2. Leuk om te lezen. We zitten qua smaak wel ongeveer op één lijn. Bij mij staat de pen met stip op één. Hoewel ik dus wel moet zeggen dat ik de laatste tijd veel schrijf met een pen die ik kreeg van de tandarts en ehm... ik heb dus al weken kiespijn. Komt natuurlijk door die pen;).

  1. Wat erg, die kiespijn Naomi! Ik ben nogal bang voor de tandarts, en voel helemaal met je mee. Moet je niet een afspraak maken? Ik wil dan altijd het liefst per direct naar de tandarts...

 3. Ik schrijf graag met een ouderwets potlood op papier. Dus: favo geschenk is notitieblok.
  Onverwacht minst favoriet: de dopper. Daar hadden we er op een gegeven moment zo veel van, dat we er van naar de kringloop hebben gebracht en de kringloop staat er ook vol mee. Ze gaan jarenlang mee, dus hoef je er niet zo veel van!

 4. Vind je de stressbal niks? Die vind ik nu juist super leuk. Heb er dan ook veel moeite voor moeten doen om er een te bemachtigen haha. Deze is inmiddels aan vervanging toe. Dus ga er nu zelf maar een kopen.
  Verder zijn de pennen en notitieboekjes ook altijd welkom hier. Oh en de USB doet het ook goed. Hoewel we tegenwoordig meer van de "cloud" zijn, toch? Ben blij dat ik ze niet hoef uit te zoeken haha.

 5. Je maakt inderdaad gratis reclame voor ze. De herbruikbare tasjes vind ik dan nog het fijnst. Maar dan vooral degenen die je makkelijk kunt opvouwen en in je eigen tas kunt bewaren.

  1. Ik dacht dat zulke extraatjes vooral ook voor reclame is, ik vind alles leuk! Maar een pizza snijder heb ik nog nooit gekregen lol. Ik ben ook blij met aanstekers! Altijd handig om te hebben

 6. Ik heb denk ik geen relaties, want ik krijg bijna niks van de caeautjes die jij krijgt. Alleen een notitieblokje, bij de slager(!) En pennen, ja die ook, maar die zijn niet zozeer een geschenk, maar meegenomen uit hotels of zo

  1. Voor corona werd ik ook blij van een winkelwagenmuntje, nu even niet nodig, of fietszadelhoesje.

 7. Wees wel voorzichtig met een USB stick. Je kunt onbedoeld een hoop ellende op je pc/laptop binnenhalen. Sommige mensen steken die zo in hun apparaat.
  Zelf krijgen we regelmatig een fles wijn (die we niet drinken, dus weggeven). Ik vind een stressballetje heel fijn als ik aan het werk ben. Als ik die krijg, ben ik blij.
  Ooit kreeg ik een blikje met dropjes. Dat blikje gebruik ik nog en de dropjes bestel ik regelmatig.
  Van een verzekeraar kreeg ik een knuffel die was gemaakt door bedrijf voor mensen met een beperking. Die kreeg een mooi plekje.

  1. Een blikje met dropjes! Lekker zeg. Daar zou ik ook blij van worden. Wat voor werk doe je, dat je ondertussen in een stressballetje kunt knijpen als ik vragen mag? En is je werk dan erg stressvol?

 8. zit ik toch te piekeren, welk realtie geschenk word ik blij van? een kersstol! Daar ben ik dol op en die zijn duur en op is op. Pennen zijn niks voor mij,ik schrijf alleen met fijnschrijvers.
  En weet je wat ik ook een waardeloos relatiegeschenk vind ? een grote witte mok, met een knalgroot logo...

  1. Ik verzin elk jaar de relatiegeschenken op mijn werk dus ik ben blij met je lijstje. Gelukkig heb ik nog niets bedacht dat in jouw lijstje met minst favoriete relatiegeschenken staat. Mijn favoriet is de paraplu. Ik roep ook al een paar jaar dat we zo’n heel handig herbruikbaar tasje moeten doen, maar dat wil mijn baas niet.

  2. Wat leuk dat jij de relatiegeschenken verzint Nicky. Dat lijkt me nog best een hele uitdaging! Waarom wil je baas niet zo'n handig herbruikbaar tasje???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.