Polderpolonaise – Nederland getekend: review

Polderpolonaise boek review

Soms verrast een boek je. Dat had ik met Polderpolonaise van Merel Corduwener. Ik nam het mee uit de bibliotheek omdat ik de cover leuk vond. Eenmaal thuis werd ik verrast door dit boek dat boordevol tekeningen en leuke feitjes over Nederland staat. Het is bijna een strip- of kijkboek, hoewel er ook veel te lezen valt.

Polderpolonaise: Nederland en Nederlanders in woord en beeld

Merel Corduwener maakte een enquete om Nederland en ‘de Nederlander’ beter te leren kennen. In totaal beantwoordden 1200 mensen de 30 vragen. In de leiding van Polderpolonaise schrijft Merel dat ze verrast was door de openheid van de antwoorden. Centrale vragen van Merel waren:

  • Hoeveel weet ik over Nederland?
  • Wat is typisch Nederlands en hoeveel daarvan is terug te zien in het dagelijks leven?

Elk hoofdstuk bevat tekeningen van een provincie, en ‘fun facts’ over die provincie. Daarnaast tekende Merel de mensen die ze tegenkwam en mooie plekken in Nederland. Merels doel met de tekeningen is om ons op een frisse manier naar Nederland te laten kijken ‘met een nieuwe verwondering voor dingen die wellicht heel normaal zijn geworden’.

Polderpolonaise
Bron: inkijkexemplaar bol.com

10 highlights uit Polderpolonaise

Hieronder 10 punten uit Polderpolonaise die mij vooral troffen

  1. Flevoland heeft de meeste biologische landbouwboeren
  2. Door het grote aantal studenten ligt de gemiddelde leeftijd in Groningen laag: 36,4, terwijl het landelijk gemiddelde 41,6 is.
  3. Babyboomers fietsen het meest, jongeren het minst. (Dit verraste me! Ik dacht dat jongeren ook veel zouden fietsen)
  4. Maar liefst 42% van de Nederlands fiets op een tweedehands fiets.
  5. In Utrecht ligt het gemiddelde inkomen 5,2% hoger dan het landelijk gemiddelde. Ook wonen in deze provincie de meeste hoogopgeleiden. Zou er er een verband zijn met het hoge inkomen?
  6. het Brabants worstenbroodje is opgenomen in de lijst van Waardevol en uniek immaterieel erfgoed van Unesco.
  7. Nederlanders kennen gemiddeld 5 recepten uit hun hoofd.
  8. Geen volk ter wereld staat zo kort in keuken voor de warme maaltijd als Nederlanders: 18 minuten maar.
  9. Limburg is de provincie met de hoogste snackbardichtheid.
  10. In Noord-Holland hebben relatief gezien de minste mensen een auto: 377 per 1000 inwoners.

En zo zijn er nog veel meer verrassende en leuke feitjes te vinden in Polderpolonaise. Behalve deze feiten vind je ook telkens antwoorden van de deelnemers aan de enquete op vragen als ‘Wat is voor jou een gewone Nederlander?’ en ‘Wat vind je de mooiste plek in Nederland waar je ooit geweest bent?’

Merel Corduwener vertelt over over haar boek

Merel vertelt over haar boek, maar laat ook zien hoe ze het heeft gemaakt. Erg leuk voor collega creatievelingen denk ik.

Mijn conclusie over Polderpolonaise

Polderpolonaise is een verrassend leuk boek! Het is heerlijk om door te bladeren, en riep bij mij een gevoel van nostalgie op aan vakantie- en zomerboeken. Wie geen zin heeft om te lezen kan genieten van de mooie tekeningen.

Polderpolonaise is denk ik heel geschikt als verjaardagscadeau om het over Nederland en Nederlanders gaat en laagdrempelig is door de leuke tekeningen.

Praktische informatie

Polderpolonaise is voor 24,99 te koop bij bol.com wat ik een goede prijs vind voor dit mooie boek. Je vindt daar ook een inkijkexemplaar, zodat je alvast wat mooie tekeningen kunt bewonderen : )

Polderpolonaise

Similar Posts

11 Comments

  1. Wat een leuke weetjes! En dat van die jongeren en het fietsen verbaast me inderdaad. Als ik alleen al kijk hoeveel kilometer sommige jongeren afleggen om op school te komen, zou ik verwachten dat zij meer zouden fietsen dan babyboomers. Maar ja, die stappen natuurlijk zo’n beetje dagelijks op hun elektrische fiets.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.