Netflix tip: Dead to me

Dead to Me poster

Zo nu en dan zit er een juweeltje in het grote aanbod van series en films op Netflix. De serie Dead to me met Christina Applegate komt daarbij in de buurt. Wat in eerste instantie een zoveelste comedy-achtige serie lijkt, is bij nadere beschouwing verrassend en intrigerend.

Dead to me: waar gaat het over?

De man van Jen, Ted, is recent verongelukt, en de bestuurder van de auto is gewoon doorgereden. Niet alleen is Jen verdrietig over het verlies van haar man, ook is ze woedend dat iemand ongestraft haar man heeft doodgereden. In een verliesverwerking groep leert ze de enigszins excentrieke, vrolijke Judy kennen, en de twee worden hartsvriendinnen. Judy komt zelfs bij Jen wonen.

Maar wat Jen niet weet, is dat Judy de bestuurder is van de auto die haar man doodreed. Judy wordt verteerd door schuldgevoel en berouw, en probeert Jen te helpen om zo het verlies van Ted draaglijker te maken.

Waarom is een serie over rouw en verlies leuk?!

Nu vraag je je misschien af: 'Wat is daar nou in vredesnaam leuk aan?!' Maar net als Netflix serie After Life, laat Dead to me de gevolgen van verlies, verdriet en rouw op een herkenbare manier zien, in combinatie met een flinke scheut humor en zelfspot. Dat maakt deze serie over rouw verrassend makkelijk om te kijken.

Daarnaast werd ik een paar keer verrast door de wendingen in het verhaal. Dat had ik niet verwacht, omdat ik in eerste instantie dacht dat ik naar de zoveelste serie over een stel vrouwen zat te kijken. Ik houd van plotwendingen die ik niet zie aankomen.

Thema's in Dead to me

 • Rouw
 • Reacties van omgeving op rouw
 • Verlies
 • Drugsgebruik onder pubers
 • Opvoeden
 • Onvervulde kinderwens
 • Miskraam
 • Relatie schoondochter - schoonmoeder
 • Borstkanker (Actrice Christine Applegate onderging zelf, net als haar karakter Jen, een mastectomie).
 • Moederliefde
 • Combinatie gezin - baan
 • Schuldgevoelens

Reacties omgeving op rouw

Dit vind ik zelf altijd een lastige! Jen reageert nors en afwijzend op de goedbedoelde gebaren van de mensen in haar omgeving. Ik weet dat mensen soms onbedoeld stomme dingen zeggen, maar meestal toch echt vanuit goede intenties. Waarom daar zo negatief op reageren?

Een voorbeeld hiervan zie je in de trailer hieronder. Een goedbedoelende buurvrouw komt een schaal lasagne brengen, en zegt klungelige dingen. Eerlijk gezegd had ik, behalve met Jen, ook met die buurvrouw te doen.

Lees ook mijn post: Bang om wat stoms te zeggen?

Trailer van Dead to me

Mijn conclusie over Dead to me

Dead to me valt in het genre 'zwarte comedy' en past daar goed in. Ik vond het een vrij originele en leuke serie die me wist te verrassen. Met 10 afleveringen van ongeveer 30 minuten kijkt You're dead to me bovendien makkelijk weg. Maar niet iedereen vindt het een goede serie zoals blijkt uit deze recensie:

'Dead to Me is a leaden thing, neither comic fish nor dramatic fowl, soapy delight nor knife-edge thriller. Aside from the leads, who do as much as they can with very little and are dedicated in their efforts to do justice to the pain of bereavement, it has nothing to recommend it.'

Praktische informatie

You're dead to me is te zien op Netflix.

Haal het maximale uit je Netflix account met deze Netflix tips! en mijn post over je Netflix account delen.

Lees ook mijn review van Dead to me seizoen 2 en seizoen 3 van Dead to me.

Vergelijkbare berichten

12 reacties

 1. Pfff, ja, die goedbedoelde reacties van anderen. Ik heb er ook niet altijd even tactisch op gereageerd. Was soms te moe om te denken dat die anderen het ook goed bedoelen.
  Overigens wel 'grappig': Ik kreeg op jonge leeftijd te maken met rouw toen mijn vader overleed. Mensen denken daardoor soms dat ik wél weet wat ik moet zeggen tegen anderen die met rouw te maken krijgen. Maar ik weet het ook niet. Ik ben die anderen niet, iedereen is anders. Dus ja, ik voel me dan een beetje zo'n ervaringsdeskundige waar je ook niets aan hebt. Ik adviseer mensen die niet weten wat ze moeten zeggen dus altijd maar om dat gewoon te zeggen. "Ik weet eigenlijk niet wat ik moet zeggen" klinkt wat mij betreft prima, als je het dan toch niet weet.

 2. De titel is Dead to me (kan het beter gevonden worden) en ik ben fan. Jammer dat je wat zaken weggeeft die nogal essentieel zijn in de loop van het verhaal. Maar goed; er staat een tweede serie op spel. Dat moet ook wel met zo'n cliffhanger!

 3. We hebben hier de serie helemaal uitgekeken en zijn tot de conclusie gekomen dat we het "wel leuk" vonden. De serie blijft nogal op de vlakte, is bij tijd en wijle bijzonder voorspelbaar en de cliffhanger is wat mij betreft geen reden om een eventuele seizoen 2 te gaan kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.