Milieuvriendelijker je huis verwarmen
Last updated on maart 18th, 2024 at 10:25 am
Dit artikel werd geschreven in samenwerking met https://deloodgieteramersfoort.nl/
De meeste huizen worden verwarmd met grijze energie. Ons huis ook. Grijze energie is niet milieuvriendelijk en stoot veel CO2 uit. Het wordt opgewekt met ‘fossiele brandstoffen’. Gas, hout en kolen zijn voorbeelden van fossiele brandstoffen.
Ik zou best graag groene energie gebruiken voor ons huishouden. Groene energie wordt gemaakt van energiebronnen die nooit opraken en kan geen kwaad voor de natuur! Denk aan de zon, wind, water en biomassa. Daarom vroegen we afgelopen zomer ook een offerte aan voor zonnepanelen. Helaas viel het kostenplaatje erg tegen, en schrokken we terug voor de aanschafprijs. Zonnepanelen is het eerste waar ik aan denk als het gaat om groene energie.
Maar tot mijn verrrassing blijken er ook andere manieren te zijn om thuis groene energie te gebruiken! Hier onder een overzicht.
Zonnepanelen
Sommige mensen denken dat zonnepanelen in Nederland weinig effect zullen hebben. De zon schijnt hier immers vrij onregelmatig. Maar zonnepanelen hebben geen direct zonlicht nodig. Ze hebben alleen licht nodig om elektriciteit en warmte op te wekken.
Zonneboiler
Met een zonnecollector of zonneboiler sla je water op en vervolgens warm je het op met behulp van de zon! Dit verwarmde water kun je gebruiken voor de douche, afwasmachine of verwarming!
Biomassa ketel
Bij gebruik van een biomassa ketel wordt er op een duurzame manier energie opgewekt door houtsnippers of ander milieuvriendelijke materiaal te verbranden in de ketel. Hij werkt dus hetzelfde als een gewone cv-ketel, maar in plaats van gas stook je biomassa. Hierdoor kun je flink besparen op je energierekening. De biomassa ketel is een grote verandering op het gebied van energiewinning.
Lucht warmtepompen
Wist je dat een huis verwarmd kan worden met enkel de lucht om mensen heen? Dit is mogelijk met het gebruik van lucht warmtepompen. Deze pompen gebruiken een slimme techniek waarmee warmte van de lucht onttrokken wordt. Om dit voor elkaar te krijgen hoeft de lucht niet eens warm te zijn. Zelfs uit lucht met een temperatuur zo laag als min 15 graden celsius kan de pomp al warmte aan de lucht onttrekken. In Scandinavische landen gebruiken ze lucht warmtepompen al langer.
Windmolen
Schrik niet, je hoeft niet zo’n reusachtige windmolen in je tuin te zetten : ) Je koopt als het ware een stúkje van een grote windmolen. Dat heet een winddeel. De stroom die jouw winddeel opwekt wordt in mindering gebracht op je energierekening! Zo’n winddeel kost ongeveer 200 euro als je het koopt. En je betaalt nog 20,- voor onderhoud en dergelijke. Volgens Windencentrale heb je hoe dan ook financieel voordeel. Maar ik heb hier zelf geen ervaring mee.
Pelletkachel
Een pelletkachel is een kachel die je stookt met pellets. En die pellets zijn korrels samengeperst houtzaagsel.
Conclusie
De meeste huizen worden verwarmd met zogenoemde grijze energie. Grijze energie is niet milieuvriendelijk en stoot veel CO2 uit. Door te kiezen voor groene energie spaar je niet alleen het milieu maar ook je portemonnee! De meest bekende vorm van groene energie zijn zonnepanelen.
Lees ook mijn post over Gas water licht berekenen!
Kende jij deze nieuwe vormen van energie?
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Ja ik ken deze energievorm. Wij hebben ook gekeken naar zonnenpanelen. De aanschaf was alleen zo groot en het zou 10 jaar duren voordat we de aanschaf eruit zouden hebben. Jammer dat het zo duur moet zijn want ik zou graag over gaan op groene energie.
Hier precies hetzelfde! Wij zouden het ook graag willen, maar schrikken terug voor de aanschafprijs. Ook al merk je het natuurlijk wel in je energierekening. Maar omdat wij nog studerende kinderen op het programma hebben staan, durf ik het geld niet aan zonnepanelen te besteden. Want je weet niet waarvoor je het nog nodig hebt.
Ik vind zo’n luchtwarmtepomp interessant. Nooit eerder van gehoord.
Afgelopen voorjaar hebben we zonnepanelen laten plaatsen. We hebben er 12 en zijn zo al aardig zelfvoorzienend qua elektriciteit.
Oh wat leuk VeggieMo! Dat lijkt me zo’n fijn gevoel om zelfvoorzienend te zijn. In de serie The Walking Dead zijn de mensen met zonnepanelen de mensen die nog electriciteit hebben!
Wij willen al een hele poos zonnepanelen, maar schuiven het elke keer op de lange baan omdat er dan weer andere zaken tussendoor komen. :(
Je kunt bij alle, of de meeste energiebedrijven kiezen tussen groene of grijze energie. Meestal kost dat niet meer, en het is een stuk makkelijker dan zelf een windmolen bouwen of zonnepanelen op het dak zetten: dat wordt dan voor je gedaan, en jij neemt de energie af… ;-)
Dat is een hele goede aanvulling inderdaad Hanneke.
Sommige bronnen zijn nieuw voor mij. Maar veel is er bekend. Ik zou ook graag zonnepanelen hebben, maar helaas is ins huis niet echt geschikt. Kunnen niet zoveel panelen op.
Wij hebben sinds een week zonnepanelen. Maar ik hoorde dat je met zonnecollectoren veel sneller je investering terug hebt verdiend. En met dakisolatie nog weer sneller (als je dak nog niet geisoleerd is natuurlijk). Pellets – zijn ook fossiele brandstof als ze van hout zijn gemaakt,dus in mijn beleving geen groene energie.
Ik voel wel wat voor een winddeel €200 is toch wel te betalen. Ik begrijp niet dat daar meer over bekend is. Ik ken niemand die zo’n winddeel heeft. En daar heb ik eigenlijk wel behoefte aan.: ervaring van anderen. Geeft die windmolen inderdaad 500 kWh . En werkt ieder energiemaatschappij hier aan mee?
Werkt gewoon prima. Vandaag (21 december) heeft onze molen 99% van geschatte jaarproductie bereikt. Dit jaar wordt het dus meer dan 500 kWh
Wij zitten te denken aan zonnepanelen, maar dan zijn er 2 obstakels. 1 het kostenplaatje, damn wat is het duur en 2. Zijn we er 100% zeker dat dit het huis voor altijd is. Daar ben ik nog niet 100% zeker van.
Ik stel me wel zo voor dat de waarde van je huis vermeerdert met zonnepanelen er op. En zou het anders ook mogelijk zijn om ze mee te verhuizen naar een ander huis?
Een biomassa ketel ipv een gas cv lijkt me veel werk. Het inspireert maar ja, wat als je een paar weken niet thuis bent en het vriest. De resten waar laat je die.
Ik zou het liefst zien dat de overheid die nieuwe kolencentrales niet had geplaatst. Dat deze overheid de Shell en de NAM niet zo goed ondersteunden.
Ik ben blij met mijn zonnepanelen,
Wij doen mee aan de meest bekende vorm van groene energie: zonnepanelen. Maar er is ook genoeg groene energie dat ik hier tegen kom dat ik nog niet ken.
Over je opmerking over die windmolen, je kunt wel degelijk zelf een windmolen in je tuin zetten. Je hebt zo rond de prijs van een zonnepaneel ook een windmolen met dezelfde kracht. Dit is geen grote windmolen maar gewoon een torentje van een paar meter. Je kunt hiermee zomaar 400 watt ofzo opwekken. Het is dus echt wel de moeite waard hier eens naar te kijken.
En heb je een handige vriend dan staan er op Youtube ook tutorials over hoe je zelf een windmolen of zonnepaneel bouwt.
Leuk zeg! Een windmolentje in de tuin. Dat heb ik nog nooit ergens gezien. Het zou hier best kunnen. Maar als ik dan toch geld ga uitgeven, zou ik denk eerder voor zonnepanelen gaan.
Eigenlijk heb ik me er altijd te weinig in verdiept. Omdat ik dus ook altijd schrik van de prijs van deze energie. Als ik ooit weer eens in een rijkere tijd kom, ga ik het zeker regelen. En hopelijk wordt het snel ook in aanschaf goedkoper.
Dat hoop ik ook Marijke, dat de prijzen nog flink omlaag gaan van zonnepanelen.
Ohh wat zou ik graag willen, ben helaas best beperkt zo in mijn appartementje van de woningbouw. Zo jammer.
Het zou fijn als de woningbouwvereniging zonnepanelen zou aanschaffen. Ik hoor dat best geregeld!
Inderdaad! Het probleem is dat ik in een bovenwoning zit en dat valt dan onder ‘meergezinswoningen’ en mijn woningbouw heeft de regel dat zonnepanelen dan niet toegestaan zijn. Anders had ik er zelf wel een paar laten plaatsen. ;)
Balen van die regel zeg!
Ik kende alleen de zonnenpanelen. wij wonen nu in een flat, dus kan dit niet echt gerealiseerd worden, en daarnaast hebben wij stadsverwarming en (of het waar is weet ik niet) volgens mij is dat al redelijk milieubewust en ‘goedkoper’ dan gas. Maar het is zeker een goede om te onthouden voor de toekomst!