Mentale schijf van vijf: 1ste hulp bij stress en somberheid?

Mentale schijf van vijf

Heb jij last van stress? Voel je je somber? Zie je het soms even niet meer zitten?

Dan kan de Mentale schijf van vijf helpen!

Dat zegt in ieder geval psychiater Esther van Fenema.

De mentale schijf van vijf

Ik kwam de uitdrukking ‘mentale schijf van vijf’ tegen in een interview met psychiater Esther van Fenema in de Gelderlander. Het artikel gaat over de nieuwe lockdown, en dat veel Nederlanders ‘overspoeld worden door somberheid.

Ook de feestdagen zijn voor veel mensen lastig. Omdat ze zich (extra) eenzaam voelen, of een verlies extra ervaren op ‘speciale’ dagen. Of simpelweg omdat alles anders is tijdens de feestdagen, en ze houden van routine en regelmaat.

Maar wat is het eigenlijk? Die mentale schijf van vijf?

Kort samengevat staat deze schijf voor discipline en structuur.

 1. Voldoende bewegen (Volwassenen minstens 2,5 uur matig intensief bewegen per dag. Of streef naar 10.000 stappen per dag. Dan kom je er ook!)
 2. Investeren in sociale contacten. Dit is voor iedereen heel persoonlijk. Voor introverte mensen zal de behoefte aan contact anders zijn dan voor extraverte mensen.
 3. Rust nemen, oftewel lummelen, niks doen, mijmeren etc.
 4. Niet te veel op je telefoon kijken
 5. Over je problemen praten

Probeer om bovenstaande 5 punten elke dag af te vinken, adviseert Esther van Fenema. Zelf zegt ze hierover: ‘Als ik heb afgevinkt, ben ik heel tevreden.’

Mentale schijf van vijf versus De Schijf van vijf van Het Voedingscentrum

Deze schijf is ongetwijfeld gebaseerd op de Schijf van vijf van Het Voedingscentrum. In de Schijf van Vijf staan alle voedingsmiddelen handig op een rij die je op een dag nodig hebt, zodat je gezond blijft.

Het idee achter de mentale versie is hetzelfde: als je de 5 principes dagelijks toepast, dan draagt dat bij aan je lichamelijke en emotionele gezondheid.

Is het wat?

In theorie klinkt deze mentale schijf goed. Wel mis ik een beetje de praktische uitwerking. Want wat is ‘teveel’ op je smartphone kijken? En wat is ‘genoeg’ bewegen? Ik heb daar nu zelf maar even de beweegnorm achter gezet.

Maar afgezien van de praktische vragen is deze mentale schijf van vijf lekker praktisch en goed uitvoerbaar. Ik kan me voorstellen dat het een fijn handvat kan zijn als je de dagen zwaar en lang vind.

N.B. Om het ingewikkelder te maken is er ook nog een derde schijf van vijf. Die bestaat uit emoties, betrokkenheid, kwalitatieve relaties, betekenisvol bezig zijn, gezond presteren. Deze schijf laat ik voor nu even links liggen!

Meer weten?

Meer informatie vind je op de website estherfenema.nl. Bovendien heeft ze twee boeken geschreven:

Mentale schijf van vijf

Mentale schijf van vijf

Hoe ga jij om met lastige momenten in het leven?

Similar Posts

10 Comments

 1. Ik vraag me alleen af waarom overal regeltjes voor worden verzonnen. We weten allemaal wat er niet goed is, maar doen het toch. Als je aan jezelf wil werken heb je die regeltjes niet nodig.

 2. Het is inderdaad wat ‘vaag’. En wat betreft die beweegnorm denk ik dat die ook weer voor iedereen anders is. Als je snel moe bent, is een kwartier bewegen per dag misschien al een topprestatie, terwijl voor een ander een uur geen probleem is… Tweeënhalf uur per dag zie ik hier trouwens staan. Is dat niet héél erg veel? Ik dacht dat dat per week was.
  Verder denk ik dat deze vijf principes altijd goed zijn om een beetje toe te passen. Lockdown of niet;). Maar voor mensen die écht mentale problemen hebben, zal het niet genoeg zijn en dat vind ik het gevaar van dit soort dingen. Soms heb je gewoon hulp nodig.

 3. Ik denk dat dit prima werkt voor mensen met af en toe een dipje. Sowieso is bewegen altijd goed maar bij dat 2 en half uur bewegen haak ik zeker af. Neuroloog zegt half uur lopen is al goed. Ben voor het gemak helemaal met hem eens.
  Ga mijzelf vandaag wel dwingen om de deur uit te gaan. Heb vriendin gevraagd of ik morgen op de koffie kan komen en ik was welkom. Praten (in mijn geval bloggen over je problemen helpt echt. En waar ik zelf erg van overtuigd ben is GEEN suiker en gezond eten en zeker niet teveel.

 4. Interessante topic! Een belangrijk onderwerp waar wij allemaal wel eens mee te maken hebben. Mensen zijn tegenwoordig meer somber, door natuurlijk de vrijheidsbeknotting, het coronaverhaal. Omdat ze geen oplossingen zien, en er (veel) angst is. De media maakt het er al niet beter op.

  En die schijf van vijf is een supergoed idee, vooral als je het zelf niet meer weet. Wat ik vooral belangrijk vind is de structuur en regelmaat, dat doet een ieder goed. Ik ga meteen kijken!

 5. Ik ga me niet aan zo’n schijf houden. De ene dag misschien wel, de andere niet. Als er dwang achter zit, dan is het niets voor mij.

  Love as always
  Dimario

 6. “Vandaag was een Moeilijke Dag,” zei Pooh.
  Er was een pauze.
  “Wil je erover praten?” vroeg Knorretje.
  “Nee,” zei Pooh na een tijdje. “Nee, ik denk niet dat ik dat wil.”
  “Dat is oké,” zei Knorretje, en hij ging naast zijn vriend zitten.
  “Wat doe je nu?” vroeg Pooh.
  “Niets eigenlijk,” zei Knorretje. “Maar ik weet wat Moeilijke Dagen zijn. En ik wil daar meestal ook niet over praten, op zo’n Moeilijke Dag.
  “Maar weet je,” vervolgde Knorretje, “Moeilijke Dagen zijn zoveel makkelijker wanneer je weet dat er iemand voor je is. En ik zal er altijd zijn voor jou, Pooh.”
  En Pooh zat daar zomaar wat te zitten, terwijl die stevige, betrouwbare Knorretje zwijgend naast hem zat, te bengelen met zijn korte beentjes…. En Pooh bedacht dat zijn beste vriend helemaal gelijk had.

  Laten we allemaal zo vaak mogelijk een Knorretje zijn voor wie ons nodig heeft in deze bijzondere tijd.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.