Melk is van de duivel?!
Last updated on August 28th, 2023 at 12:42 pm
- Wereldmelkdag: wat houdt het in?
- Aanbevolen hoeveelheid zuivelproducten per dag
- Nadelen van melk
- Wat wordt er eigenlijk allemaal gemaakt van melk?
- Melk die naar gras smaakt…
- Mijn melkgebruik
Naast suiker, zitten ook brood en melk in het verdomhoekje.
Was melk ooit ‘goed voor elk,’ tegenwoordig is het zwaar verdacht. Niet alleen beroven wij mensen zielige kalfjes van de melk waar ze recht op hebben, melk zou ook nog eens ongezond voor ons zijn.
Maar sinds 2001 is 1 juni officieel Wereldmelkdag. En dat was gisteren dus ook het geval!
Wereldmelkdag: wat houdt het in?
Wereldmelkdag wil zeggen dat er die dag aandacht wordt geschonken aan melk. En dat het zo belangrijk is voor mensen. Melk levert volgens het Voedingscentrum, dat overigens zelf net als brood, suiker en melk gewantrouwd wordt, de volgende voordelen op:
- Melk zorgt voor lager risico op darmkanker
- Yoghurt verkleint risico op diabetes type 2
- Melkproducten bevatten eiwit
- Melkproducten zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium
Aanbevolen hoeveelheid zuivelproducten per dag
Op de site van Het Voedingscentrum kun je je geslacht en leeftijd invullen dan krijg je een advies over wat je per dag moet binnen krijgen. Ik krijg als advies dat ik 2 tot 3 porties zuivel per dag moet nemen. Volgens mij haal ik dat niet met mijn bakje yoghurt na de warme maaltijd…
Nadelen van melk
Maar melk heeft ook nadelen. Er zitten namelijk veel verzadigde vetzuren in. En die vergroten het risico op hart- en vaatziekten. Een manier om dat risico te omzeilen is kiezen voor magere en halfvolle melkproducten. Zelf eet ik bijvoorbeeld altijd magere yoghurt. Niet eens zozeer vanwege de verzadigde vetzuren, als wel dat ik volle yoghurt vies vind. Ik houd niet van dat romige. Brrr. Dus het is mooi meegenomen dat magere yoghurt gezonder is.
Daarnaast hebben veel mensen last van koemelkallergie.
Wat wordt er eigenlijk allemaal gemaakt van melk?
- Yoghurt
- Karnemelk
- Kaas
- IJs
- Koffiemelk
- Melk
- Kwark
Melk die naar gras smaakt…
Hoewel melk dus een beetje in het verdomhoekje zit, is er tegelijkertijd een trend dat er steeds meer aandacht komt voor de smaak van melk. Net zoals je bijvoorbeeld verschillende smaken rode wijn hebt, heb je dat ook voor melk. Er zijn zelfs heuse melkproeverijen!
Die smaakverschillen worden veroorzaakt door het ras van de koe. Maar ook door het gras dat koeien hebben gegeten en de grond waarop dat gras groeide. Eigenlijk ook wel logisch.
Want iedere vrouw die borstvoeding heeft gegeven weet dat melk beïnvloedt wordt door wat je zelf eet!
Dat is zelfs wel eens vervelend als je erg zin hebt in scherp gekruide maaltijden. Want dat kun je je baby dan niet aan doen.
Mijn melkgebruik
Zelf drink ik nooit gewoon melk. Ik vind het een laf, lauwig drankje. Bah. Maar karnemelk vind ik wel heel lekker. En ik houd ook heel erg van jong belegen kaas. Helaas kan ik daar weer niet te veel van snoepen omdat het heel vet is. Daarnaast gebruik ik koffiemelk in mijn koffie.
En elke dag na het warme eten eet ik een schaaltje magere yoghurt.
Lees ook mijn post pannenkoeken zonder melk.
Welke melkproducten eet jij? En voldoe jij aan het advies w.b. zuivel van het Voedingscentrum?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik drink tijdens de lunch op het werk een half bekertje halfvolle melk, verder drink ik nooit melk. Ik heb er een aantal docu’s over gezien en geloof dat melk helemaal niet goed voor je is. Mensen zijn ook helemaal niet gemaakt om zoveel melk te drinken en in de westerse wereld is het vooral een manier om veel geld te verdienen.
Ik heb ooit alle voedingsadviezen van Europese landen van 1950 tot 2010 naast elkaar gelegd. Grote verschillen hoor. Mij staat het Franse advies nog bij, minstens drie glazen wijn per dag. Tja, die druiven moeten op he. Ons advies van drie porties melk per dag is meer gestoeld op de melkplas en de boterberg. Doe mij die wijn dan maar.
Als ik melk koop, koop ik het bij de boer. Rauw, want beter opneembaar, en met een eerlijke prijs voor de boer. Want waar ik me het meest aan stoor is de hele keten die geld verdient aan die melk en de boer die op een houtje moet bijten.
En dat voedingscentrum met zijn adviezen…die neem ik niet serieus. Verzadigde vetten zijn niet zo erg als zij doen voorkomen. Is allang bekend, toch blijven ze dat roepen.
Wat een goed idee om al die adviezen eens te vergelijken. Dan zie je ook dat ze cultureel en tijd gebonden zijn.
Een glas koude melk, heerlijk. Gekoeld dus. Warm is ook wel eens lekker, chocolade melk of gewoon witte met een scheut hazelnootsiroop ( en dan een toef slagroom erop). Yoghurt in allerlei soorten , vla of pudding. We eten hier alles wel. Kaas vind ik niet lekker op brood. Geraspt als extra ergens bij wel. Brie, feta wel. Scheut gewone melk in de koffie.
drink ook geen melk en heel weinig toetjes. Of yoghurt. Manlief eet youghurt in de morgen, op advies om af te vallen. Geeft “vulling”.
Maar wat is goed/fout?! Voor hart en vaatziekten te verkleinen? Wij drinken geen melk, wel de kids. Karnemelk is erg duur hier. Maar wij gebruiken ook geen zout in het eten. Nu blijkt wel dat dat wss wel goed is geweest voor hem. ANdere familieleden hebben wel hartklachten,maar hij niet. Volgens doc zou dat heel best een waar kunnen zijn. Waarom geen zout? bij zwangerschap oudste(28) iets verhoogde bloeddruk en minder of geen zout gebruiken. En nooit meer gedaan.
Kaas is hier ook erg duur. Hollandse Goudse betaal je voor 4 kg mss wel 100 dollar,is ong 75 euro?!
Groet, Wilma
Jeetje, 100 dollar voor kaas! Hoe komt het dat de prijzen zo hoog zijn bij jullie denk je?
Zelf eet ik al een tijdje veganistisch (en dus geen melkproducten). Heel veel mensen wereldwijd zijn lactose-intolerant. Als melk echt zo essentieel was zouden er niet zoveel mensen allergisch zijn lijkt me. En geen enkel ander dier drinkt moedermelk van een ander dier (want dat is koemelk natuurlijk).
Misschien is melk wel gezond (ik heb de waarheid niet in pacht) maar je kan heus wel zonder. Calcium zit voldoende in groene groenten bijvoorbeeld.
Mijn oudste dochter eet ook veganistisch en is daar erg enthousiast over. Ze zegt dat er goed op let dat ze wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt.
Wij drinken ook gewoon melk. We eten ook wel eens yoghurt (we zijn vooral fan van Griekse yoghurt – om sausjes van te maken) en kaas gaat er ook graag in ;).
Het enige wat we elke dag nemen is een glas melk, de rest wisselt. Volgens mij moet dat allemaal wel kunnen.. Ik let er verder ook niet op moet ik zeggen.
Hier komen al tijden geen melk of melkproducten in welke vorm dan ook binnen.
Om allerlei redenen (gezondheid,dierenleed, wereldvoedselsituatie, waterverbruik, broeikasgassen, ontbossing, …). We zijn veganistisch.
En we zijn allemaal gezond, niemand heeft tekorten, geen calciumgebrek, veel meer variatie in wat we eten dan toen we jaren en jaren geleden nog melk en dieren aten. Ik vind nu zelfs de geur van melk , kaas, vlees en vis zelfs weerzinwekkend. (bah, de stank van dierenlijken op de BBQ).
Helaas is de zuivel- en vlees- en vislobby erg sterk. Op de Belgische publieke TV waar normaal nooit reclame is zijn zelfs reclamespotjes te zien om mensen meer vlees te laten eten…
Een erg interessante documentaire over zuivel is “Cowspiracy”. En voor de gevoelige zielen: in deze docu is geen dierenleed te zien.
Die documentaire ga ik noteren in mijn moleskine. Die wil ik wel een keer zien.
Ik ben gek op verse halfvolle melk! Mijn kinderen drinken, net als ik, ook elke dag wel een beker melk.
Hoewel ik het schijnbaar beter niet kan doen (ivm fibromyalgie) drink en eet ik best veel zuivel.
Paar keer per week volle kwark of yoghurt, bijna dagelijks kaas en per dag 3 a 4 bekers halfvolle melk.
Ook karnemelk vind ik heerlijk.
Tijdens de zwangerschap dronk ik zelfs ruim 2ltr melk per dag
Kaas en boter eet ik zeer regelmatig. En af en toe wat kwark of Griekse yoghurt. Als het maar vol en romig is. Al die waterige magere ellende vind ik nog viezer.
Grappig hoe smaken verschillen. Ik houd juist weer niet van dat romige.
hier weinig tot geen melk. Maar als er zoveel gepraat en onderzoek is naar die produkten, waar blijven we met al het snoepgoed?? Vind ik nog veel erger. Laat ze daar een tandenborstel bij instoppen…
Groet, Wilma
Daar heb je een goed punt Wilma!
Ik weet nooit zo goed wat ik aanmoet met al die tegenstrijdige adviezen omtrent zuivel. Zelf lust ik geen melk, en ik ben ook geen fan van yoghurt. Maar dat ik een vitamine B12 tekort heb zegt dan misschien genoeg. Wel eet ik veel kaas, lekker Hollandsch, haha.
Hoe ben je daar achter gekomen Tessa, van dat vitamine B12 tekort? Merk je dat zelf?
Door bloed te laten prikken om te achterhalen waar mijn vermoeidheidsklachten vandaan kwamen. Daar kwam een vit B12 tekort uit en onlangs ook een vit D tekort. Ik slik voor beide nu tabletten.