Melk is van de duivel?!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Naast suiker, zitten ook brood en melk in het verdomhoekje.

Was melk ooit 'goed voor elk,' tegenwoordig is het zwaar verdacht. Niet alleen beroven wij mensen zielige kalfjes van de melk waar ze recht op hebben, melk zou ook nog eens ongezond voor ons zijn.

Maar sinds 2001 is 1 juni officieel Wereldmelkdag. En dat was gisteren dus ook het geval!

Wereldmelkdag: wat houdt het in?

Wereldmelkdag wil zeggen dat er die dag aandacht wordt geschonken aan melk. En dat het zo belangrijk is voor mensen. Melk levert volgens het Voedingscentrum, dat overigens zelf net als brood, suiker en melk gewantrouwd wordt, de volgende voordelen op:

 • Melk zorgt voor lager risico op darmkanker
 • Yoghurt verkleint risico op diabetes type 2
 • Melkproducten bevatten eiwit
 • Melkproducten zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium

Aanbevolen hoeveelheid zuivelproducten per dag

Op de site van Het Voedingscentrum kun je je geslacht en leeftijd invullen dan krijg je een advies over wat je per dag moet binnen krijgen. Ik krijg als advies dat ik 2 tot 3 porties zuivel per dag moet nemen. Volgens mij haal ik dat niet met mijn bakje yoghurt na de warme maaltijd...

Nadelen van melk

Maar melk heeft ook nadelen. Er zitten namelijk veel verzadigde vetzuren in. En die vergroten het risico op hart- en vaatziekten. Een manier om dat risico te omzeilen is kiezen voor magere en halfvolle melkproducten. Zelf eet ik bijvoorbeeld altijd magere yoghurt. Niet eens zozeer vanwege de verzadigde vetzuren, als wel dat ik volle yoghurt vies vind. Ik houd niet van dat romige. Brrr. Dus het is mooi meegenomen dat magere yoghurt gezonder is.

Daarnaast hebben veel mensen last van koemelkallergie.

Wat wordt er eigenlijk allemaal gemaakt van melk?

 • Yoghurt
 • Karnemelk
 • Kaas
 • IJs
 • Koffiemelk
 • Melk
 • Kwark

Melk die naar gras smaakt...

Hoewel melk dus een beetje in het verdomhoekje zit, is er tegelijkertijd een trend dat er steeds meer aandacht komt voor de smaak van melk. Net zoals je bijvoorbeeld verschillende smaken rode wijn hebt, heb je dat ook voor melk. Er zijn zelfs heuse melkproeverijen!

Die smaakverschillen worden veroorzaakt door het ras van de koe. Maar ook door het gras dat koeien hebben gegeten en de grond waarop dat gras groeide. Eigenlijk ook wel logisch.

Want iedere vrouw die borstvoeding heeft gegeven weet dat melk beïnvloedt wordt door wat je zelf eet!

Dat is zelfs wel eens vervelend als je erg zin hebt in scherp gekruide maaltijden. Want dat kun je je baby dan niet aan doen.

Mijn melkgebruik

Zelf drink ik nooit gewoon melk. Ik vind het een laf, lauwig drankje. Bah. Maar karnemelk vind ik wel heel lekker. En ik houd ook heel erg van jong belegen kaas. Helaas kan ik daar weer niet te veel van snoepen omdat het heel vet is. Daarnaast gebruik ik koffiemelk in mijn koffie.

En elke dag na het warme eten eet ik een schaaltje magere yoghurt.

Lees ook mijn post pannenkoeken zonder melk.

Welke melkproducten eet jij? En voldoe jij aan het advies w.b. zuivel van het Voedingscentrum?

Similar Posts

55 Comments

 1. Zelf drink ik nooit melk. Mijn man en kinderen wel, maar had al eens gehoord dat melk helemaal niet zo goed is... karnemelk wel dat vinden ze hier ook lekker, maar ik niet alleen met een schepje suiker erin. Ik neem weleens Griekse yoghurt dat is eigenlijk het enigste zuivel wat ik zelf neem. Veel te weinig ik weet ik..

  1. Uit studies is gebleken dat het caseïne in melk zorgt voor een groei van tumoren. Daarnaast is 70% van de wereldbevolking lactose intolerant. In de landen waar wel melk wordt gedronken is het aantal botbreuken/heupfracturen 2 maal zo hoog als in landen waar dit niet genuttigd wordt. Ik zou het afraden om te drinken of überhaupt zuivel te nuttigen.

 2. Inderdaad, we overdrijven soms weleens een beetje wat bepaalde voedingsmiddelen betreft. Om nou te beweren dat melk geheel en al 'slecht' is, dat vind ik ook wat overdreven. Maar ik kan me wel voorstellen dat sommige mensen er al wat gevoeliger voor zijn en er slechter op reageren dan andere.
  Zelf ben ik ook niet dol op melk, maar wel op bepaalde zuivelproducten zoal kaas en yoghurt. En het gekke is dat ik kaas en yoghurt goed verdraag, maar van melk krijg ik altijd een opgeblazen gevoel in mijn buik.

 3. Ik kom er niet aan, ik denk op geen enkele dag. Ik vind melk en aanverwante producten echt zo vies!
  De enige melk die ik wel eens binnen krijg is een plakje kaas en soms als het door een saus verwerkt is. Ik slik straks wel kalktabletten, die lijken mij smakelijker.

 4. Tussen de middag een glas melk/karnemelk en na het eten 's avonds een schaaltje magere yoghurt.
  Die voedselhypes tegenwoordig zijn schromelijk overdreven. Ik vertrouw het voedingscentrum meer dan al die voedingsgoeroes.

  1. Die voedingsgoeroe's vind ik inderdaad ook een beetje twijfelachtig. Het zijn ook vaak gewoon actrices e.d. die dan ineens voedingsadviezen gaan geven.

 5. Door de melkpropaganda is mijn gebit geruineerd. Ik ben meer dan dertig jaar chronisch misselijk geweest, heb zeer veel gespuugd (heb daar zelfs voor in het ziekenhuis gelegen, maar de link met melk werd niet gelegd). Ik was vaak weken verkouden, had bijholte en voorholte ontstekingen, keelontstekingen, heb zeer veel antibiotica gebruikt. Ik kreeg er reuma van toen ik in de dertig was. Ik had de erfelijke vorm die ik zeer veel in mij familie zag en ik wilde niet net zo genadicapt worden zoals zij. Verder vond ik de reuma heel erg pijnlijk. Alsof continu mijn vingers omgedraaid werden. Ik had geen reumafactor in mijn bloed en er kon in het reguliere circuit niets voor me gedaan worden. Een natuurgeneeskundige adviseerde me om melk te laten staan. De reuma verdween, ik heb nooit meer gespuugd, hoefde niet meer met een emmer naast het bed te slapen, nooit meer die holte en keelontstekingen en die rare verkoudheden gehad die gerust een maand duurden.
  Toen ik vermoedde dat mijn oudste zoon koemelkallergie had werd ik voor overbezorgde moeder versleten. Na een half jaar werd ik eindelijk doorgestuurd voor onderzoek en na vijf minuten was duidelijk dat mijn zoon koemelkallergie had.
  De melkpropaganda is erg sterk. Als melk echt zo goed voor de botten is waarom is er dan in de landen waar veel zuivek gebruikt wordt de meeste osteoperose. Melk wordt gelinkt aan kanker zoals borstkanker en prostaatkanker. Melk is voor kalfjes die zeer hard moeten groeien. Veel harder dan mensenbabies hoeven te groeien.
  Ik las gisteren in de telegraaf dat vijf procent van de mensen melk niet verdraagt. Dan gaat het alleen om witte, Noordeuropese mensen. Bij Afrikanen en Aziaten liggen de percentages veel hoger. Nu Nederland niet meer zo wit is en er heel veel nationaliteiten wonen die ook met elkaar relaties aangaan en kinderen krijgen, ligt dat percentage nu waarschijnlijk flink hoger.
  Voor een koe is de gemiddelde levensverwachting 20 jaar. Omdat een koe bijna voortdurend zwanger moet zijn om de melkproductie hoog te houden, is een koe na vijf of zes jaar niet meer rendabel en wordt afgemaakt.
  Niet biologische koeien worden gevoerd met genetisch gemodificeerd voedsel zoals sojabonen waar de amazone voor wordt gekapt.
  Koeien zorgen voor een enorme uitstoot van methaan, een veel sterker broeikasgas dan kooldioxyde.
  En dan heb ik het nog niet eens over de mestproblematiek.

 6. Ik kom meestal aan 2 porties zuivel. Wat betreft de borstvoedingsquote, volgens mij komen kruiden ed niet in je melk terecht en dus kan je gewoon pittig eten met bv. Doen ze in Thailand bijvoorbeeld ook.

  1. Oh, dat wist ik niet! Ik begreep altijd dat als je borstvoeding gaf je pittige en scherpe kruiden moest mijden omdat je baby anders kramp zou krijgen. Ik heb dat destijds braaf gedaan.

   Maar fijn als het niet nodig is!

 7. Niet melk maar calcium verlaagt het risico op darmkanker. Calcium zit wel in rauwe melk maar in gepasteuriseerde vorm zoals wij het kopen is het voor de mens moeilijk opneembaar. Darmkanker heeft bovendien andere oorzaken dan kalkgebrek. Het Wereld Kanker Onderzoeks Fonds dat heel veel expertise heeft op het gebied van kankerpreventie beveelt melk niet aan ter preventie van kanker. Er zijn ook aanwijzingen dat hoge zuivelcomsumptie prostaatkanker bevordert.

 8. Wij drinken halfvolle melk, zo'n 2 bekers per dag. En na het avondeten regelmatig een bakje magere yoghurt.
  Ik denk overigens dat zolang je alles met mate eet en drinkt dat het allemaal wel meevalt. Uiteraard uitzonderingen zoals mensen met koemelkallergie uitgesloten.

 9. Ik eet graag kaas op mijn brood en na het eten een bakje yoghurt. Volgens mij is het dat wel.
  Maar ik vind het wel een beetje vermoeiend worden, al die dingen die ineens niet meer goed voor je zijn.

 10. Halfvolle melk en yoghurt.
  Zeker niet zo héél veel.

  En soms gaan we naar de melkboerderij van mijn man zijn nonkel en dan hebben we 'verse melke' van de koe - hmmmmm

  Hier in België is dat moeilijk te vinden in de winkel!

  1. Als ik verse melk wil kan ik dat aan de overkant halen bij mijn buurman. Maar mijn buurvrouw zegt zelf dat het veel handiger en praktischer is om melk kant en klaar in de supermarkt te kopen.

 11. Melk is voor mij synoniem met mijn enige een jeugdtrauma, de flesjes schoolmelk die je eigenlijk moest drinken. In de winter werden ze voor de kachel gezet en gingen ze stinken en in de zomer stonken ze vanzelf wel omdat er geen koeling beschikbaar was, ik heb het nu over de 50-er jaren. Na een paar weken was het op school wel duidelijk dat ik het echt niet dronk, "per ongeluk" omgooide of met klasgenootje van fles ruilde als die het op had. De school rende ik ook heel snel in omdat de melk in hok bij uitgang stond.
  Nog steeds vind ik de lucht ervan vreselijk vies.
  Yoghurt heb ik wel veel gegeten maar sinds 2=3 jaar lust ik dat niet meer, weet niet waarom dat is.
  Kaas in allerlei vormen eet ik wel graag.

 12. Melk drink ik nooit, ik lust het niet en vind het akelig ruiken. Yoghurt eet ik met havermout als ontbijt, Griekse yoghurt met 2% vet. En kaas, vooral geitenkaas, vind ik heerlijk !
  Ik vraag me af of melk wel zo goed is voor volwassenen. Vind het soms een raar gezicht als ik mensen een glas melk zie drinken, misschien omdat ik vind dat het enorm stinkt !

  1. Mijn kinderen drinken melk met nesquick, maar zelf lust ik het ook niet. Ik vind het zo'n weeïg drankje. En ik werd er altijd een beetje misselijk van.

 13. Ik sluit me aan bij VeggieMo. Melk moet je drinken omdat je het lekker vind en niet omdat het zo 'goed' voor je is. Duik eens wat dieper in de materie en je zult concluderen dat je het drinken ervan beter aan kalfjes over kunt laten.

  En het voedingscentrum, tja, die wordt vet gesteund door het bedrijfsleven dus verwacht daar nou geen wonderen van. Zij zeggen ook dat we 6 boterhammen per dag moeten eten, vooral voor de jodium in het zout? Nou, die calorieen kan ik beter besteden aan groenten, fruit, peulvruchten en andere gezonde zaken. Gewoon een beetje Jozo gebruiken bij het koken en hopla, tekort opgelost. Hoef ik niet tegen heug en meug 6 boterhammen met beleg per dag naar binnen te stouwen. :)

  Melk en melkproducten, het laatste woord is er nog niet over gezegd, maar het is zo dat we het enige wezen zijn die na de babytijd nog melk drinkt en dan ook nog niet eens van je eigen moeder. Logisch......., of niet? ;)

  Nog een erg leuke leestip: (ik weet even niet meer op welk blog ik deze leestip tegen kwam, dus deze tip is gejat;))) Het antidieetboek van Gerrit-Jan Groothedde. Een leuk optimistisch boekje over waarom je juist niet moet dieeten en de zin en onzin van veel dingen. Echt een aanrader.

  1. Het schijnt zelfs zo dat zijn dat de volvette zuivelproducten minder gezondheidsrisico's hebben. Er zit dan verhoudingsgewijs minder eiwit in.

  2. Ja en als iets 'mager' of 'gezonder' wordt gemaakt wordt het vaak vervangen door iets anders. In het gunstigste geval is dit water, maar dan wel duur water. ;) De rest van de tijd is het vaak suiker of andere zooi. En moet je dat willen vraag ik me dan af.

  3. Ja, ik las laatst ook ergens dat ze nu weer terug beginnen te krabbelen over de verzadigde vetten ook. Maar dat is nou ook wel waar ik zo moe van wordt. Het verandert ook steeds. Je wordt er moedeloos van vind ik.

  4. Ik vind het juist wel interessant al die nieuwe inzichten. Ik denk dat je het niet moet zien als dingen die je niet meer mag eten maar gewoon voortschrijdend inzicht over wat goede voeding nou eigenlijk is. Iedereen haalt daar voor zichzelf uit wat hij /zij wil, maar blijft dat sommige dingen wel gezond zijn en andere minder. Ook al die zelfverklaarde vaak wat dwingende eetgoeroes geloof ik niet op hun blauwe ogen. Zeker niet als ze hun eigen beweringen niet kunnen onderbouwen met wetenschappelijk onderzoek. Ik lees dan liever een goed boek uit de bieb waar een goede onderbouwing achter zit. Ik eet zelf ook wel eens kaas en drink wel eens een cappucino maar gebruik liever de veganistische variant met mate. Het hoofddeel van je maal kan, mijns inziens, beter uit (biologische) groenten, fruit en bonen bestaan, dit in combinatie met goede vetten, daar moet je niet op bezuinigen. Daar haal je alle eiwitten, koolhydraten en vetten uit die je nodig hebt. Aanvullend wat vitamines. En af en toe een patatje, wijntje of ijsje is echt niks mis mee maar het moet een tractatie blijven dus niet dagelijks. Maar geen vlees of vis, dat is om meerdere redenen echt niet meer verantwoord of gezond, maar dat is mijn manier van eten. ;)

 14. Ik gebruik opgeklopte melk in mijn koffie en eet dagelijks een bak milde joghurt met muesli en doms een beker melk bij de lunch.
  Ben ik er dan?

  1. Volgens mij kom je dan aardig in de buurt van het advies van het Voedingscentrum. Maar zoals je in de comments kunt lezen, zijn er mensen die hun vraagtekens hebben bij de adviezen van het Voedingscentrum.

 15. Ik drink tijdens de lunch op het werk een half bekertje halfvolle melk, verder drink ik nooit melk. Ik heb er een aantal docu's over gezien en geloof dat melk helemaal niet goed voor je is. Mensen zijn ook helemaal niet gemaakt om zoveel melk te drinken en in de westerse wereld is het vooral een manier om veel geld te verdienen.

 16. Ik heb ooit alle voedingsadviezen van Europese landen van 1950 tot 2010 naast elkaar gelegd. Grote verschillen hoor. Mij staat het Franse advies nog bij, minstens drie glazen wijn per dag. Tja, die druiven moeten op he. Ons advies van drie porties melk per dag is meer gestoeld op de melkplas en de boterberg. Doe mij die wijn dan maar.
  Als ik melk koop, koop ik het bij de boer. Rauw, want beter opneembaar, en met een eerlijke prijs voor de boer. Want waar ik me het meest aan stoor is de hele keten die geld verdient aan die melk en de boer die op een houtje moet bijten.

  En dat voedingscentrum met zijn adviezen...die neem ik niet serieus. Verzadigde vetten zijn niet zo erg als zij doen voorkomen. Is allang bekend, toch blijven ze dat roepen.

 17. Een glas koude melk, heerlijk. Gekoeld dus. Warm is ook wel eens lekker, chocolade melk of gewoon witte met een scheut hazelnootsiroop ( en dan een toef slagroom erop). Yoghurt in allerlei soorten , vla of pudding. We eten hier alles wel. Kaas vind ik niet lekker op brood. Geraspt als extra ergens bij wel. Brie, feta wel. Scheut gewone melk in de koffie.

 18. drink ook geen melk en heel weinig toetjes. Of yoghurt. Manlief eet youghurt in de morgen, op advies om af te vallen. Geeft "vulling".
  Maar wat is goed/fout?! Voor hart en vaatziekten te verkleinen? Wij drinken geen melk, wel de kids. Karnemelk is erg duur hier. Maar wij gebruiken ook geen zout in het eten. Nu blijkt wel dat dat wss wel goed is geweest voor hem. ANdere familieleden hebben wel hartklachten,maar hij niet. Volgens doc zou dat heel best een waar kunnen zijn. Waarom geen zout? bij zwangerschap oudste(28) iets verhoogde bloeddruk en minder of geen zout gebruiken. En nooit meer gedaan.
  Kaas is hier ook erg duur. Hollandse Goudse betaal je voor 4 kg mss wel 100 dollar,is ong 75 euro?!
  Groet, Wilma

 19. Zelf eet ik al een tijdje veganistisch (en dus geen melkproducten). Heel veel mensen wereldwijd zijn lactose-intolerant. Als melk echt zo essentieel was zouden er niet zoveel mensen allergisch zijn lijkt me. En geen enkel ander dier drinkt moedermelk van een ander dier (want dat is koemelk natuurlijk).
  Misschien is melk wel gezond (ik heb de waarheid niet in pacht) maar je kan heus wel zonder. Calcium zit voldoende in groene groenten bijvoorbeeld.

  1. Mijn oudste dochter eet ook veganistisch en is daar erg enthousiast over. Ze zegt dat er goed op let dat ze wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt.

 20. Wij drinken ook gewoon melk. We eten ook wel eens yoghurt (we zijn vooral fan van Griekse yoghurt - om sausjes van te maken) en kaas gaat er ook graag in ;).
  Het enige wat we elke dag nemen is een glas melk, de rest wisselt. Volgens mij moet dat allemaal wel kunnen.. Ik let er verder ook niet op moet ik zeggen.

 21. Hier komen al tijden geen melk of melkproducten in welke vorm dan ook binnen.
  Om allerlei redenen (gezondheid,dierenleed, wereldvoedselsituatie, waterverbruik, broeikasgassen, ontbossing, ...). We zijn veganistisch.
  En we zijn allemaal gezond, niemand heeft tekorten, geen calciumgebrek, veel meer variatie in wat we eten dan toen we jaren en jaren geleden nog melk en dieren aten. Ik vind nu zelfs de geur van melk , kaas, vlees en vis zelfs weerzinwekkend. (bah, de stank van dierenlijken op de BBQ).
  Helaas is de zuivel- en vlees- en vislobby erg sterk. Op de Belgische publieke TV waar normaal nooit reclame is zijn zelfs reclamespotjes te zien om mensen meer vlees te laten eten...
  Een erg interessante documentaire over zuivel is "Cowspiracy". En voor de gevoelige zielen: in deze docu is geen dierenleed te zien.

 22. Hoewel ik het schijnbaar beter niet kan doen (ivm fibromyalgie) drink en eet ik best veel zuivel.
  Paar keer per week volle kwark of yoghurt, bijna dagelijks kaas en per dag 3 a 4 bekers halfvolle melk.
  Ook karnemelk vind ik heerlijk.

  Tijdens de zwangerschap dronk ik zelfs ruim 2ltr melk per dag

 23. Kaas en boter eet ik zeer regelmatig. En af en toe wat kwark of Griekse yoghurt. Als het maar vol en romig is. Al die waterige magere ellende vind ik nog viezer.

 24. hier weinig tot geen melk. Maar als er zoveel gepraat en onderzoek is naar die produkten, waar blijven we met al het snoepgoed?? Vind ik nog veel erger. Laat ze daar een tandenborstel bij instoppen...
  Groet, Wilma

 25. Ik weet nooit zo goed wat ik aanmoet met al die tegenstrijdige adviezen omtrent zuivel. Zelf lust ik geen melk, en ik ben ook geen fan van yoghurt. Maar dat ik een vitamine B12 tekort heb zegt dan misschien genoeg. Wel eet ik veel kaas, lekker Hollandsch, haha.

 26. Door bloed te laten prikken om te achterhalen waar mijn vermoeidheidsklachten vandaan kwamen. Daar kwam een vit B12 tekort uit en onlangs ook een vit D tekort. Ik slik voor beide nu tabletten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.