8 slimme manieren om ruimte toe te voegen aan je huis!

Meer ruimte in je huis

Kom je ruimte tekort in je huis?
Zou je graag een eigen plekje hebben, waar je alleen kunt zitten?
Of is er gezinsuitbreiding op komst, en voelt het krap?

Hieronder 8 unieke manieren om ruimte toe te voegen aan je huis! Van simpel en goedkoop, tot meer ingrijpende tactieken.

1. Wat kan er weg?

Met stip op nummer 1: kijk eerst of er dingen weg kunnen. Nou denk je misschien verontwaardigd: ‘Wat is dat voor @$@#% tip?!’ Maar soms heb je niet zozeer meer ruimte in je huis nodig, als minder spullen.

Dit noem ik De Kasten Paradox.

Je denkt dat je nieuwe kasten of van die leuke opbergbakken nodig hebt voor al je spullen, maar eigenlijk heb je gewoon minder spullen nodig. Als je overbodige ballast overboord gooit, heb je automatisch meer plek.

N.B. Dit geldt overigens niet voor gezinsleden ; )

De vraag is dan ook nadrukkelijk: ‘Wat kan er weg?’ en niet ‘Wie kan er weg?’

2. Maak een tuinkamer!

Nou komen we bij de leuke tips! En dit is meteen mijn favoriet, namelijk een tuinkamer maken bij je huis. Heb je al een overkapping of carport? Dan ben je in voordeel, want dan kun je met een glazen schuifwand eenvoudig en snel een tuinkamer maken. Maar ook als je nog geen overkapping hebt, zijn tuinkamers een relatief eenvoudige manier om ruimte toe te voegen aan je huis.

In onderstaand filmpje zie je de aanleg van een tuinkamer bij een huis, dat me best een beetje aan het onze doet denken. Terwijl ik keek voelde ik me net als mijn kinderen vroeger als ze de Intertoys Gids voor Sinterklaas doorbladerden:

‘Wil ik! Wil ik!’

Ik weet ook al precies waar bij ons een tuinkamer zou passen! Namelijk in dat onooglijke stukje gras bij mijn kantoortje.

3. Tover een zolder om tot kamer

Dit is een heel bekende tip: een zolderkamer omtoveren tot een prettige ruimte waar je graag bent. Je maakt dan gebruik van de ruimte in je huis die er toch al is, maar die waarschijnlijk nauwelijks wordt benut. Hoogstens als plek om je troep op te bergen.

Toen wij naar het platteland verhuisden, hebben we dit ook gedaan. De zolder die over de hele lengte en breedte van het huis loopt, en te bereiken was met zo’n vlizotrap, bestaat nu uit 3 slaapkamers en een kleine hal.

4. Gebruik een grote, diepe kast als kantoortje

Heb je ergens in een huis een grote, diepe kast? Zo’n kast zou je kunnen gebruiken als kantoortje. Wat je doet, is alle overbodige troep eruit, en een mooi bureautje + bureaustoel erin. Toegegeven, het is een klein kantoortje, maar het voordeel is dat je het ‘s avonds makkelijk kunt afsluiten. Zeker voor werk achter de computer heb je vaak maar weinig ruimte nodig.

Kijk, hieronder een mooi voorbeeld van wat ik bedoel:

5. Pak je kelder aan

Heb je een kelder? Net als zolders zijn kelders vaak ruimtes die amper gebruikt worden. Het nadeel van een kelder vind ik dat ze vaak donker en koud zijn, maar dat wil niet zeggen dat er niet iets van te maken is. Hieronder een foto van een kelder die is omgetoverd tot een zitkamer:

meer ruimte in huis

6. Pipowagen of leuke caravan in je tuin zetten

Ik ken zo al twee bloggers die een pipowagen hebben: Het Keetje van Lien en Franca van het blog Het Keukenraam. Zij hebben hun pipowagens prachtig opgeknapt, en stiekem droom ik ook wel eens van zo’n mooie wagen bij ons in de tuin. Daar zou ik dan mijn kantoortje in maken.

Een tijdje terug zag ik tijdens het hardlopen een mooie vintage caravan te koop staan, maar die bleek helaas toch wel erg duur.

meer ruimte in huis

7. Kies voor een aanbouw

Mijn twee maandagochtend koffievriendinnen hebben dit allebei gedaan. Zij hebben aan de achterkant van hun huis een stuk van de tuin geofferd, en daar een aanbouw laten maken. Zo hebben ze binnen veel meer ruimte. In het Engelse programma De Grote Verhuizing met Kirsty en Phil adviseren ze dit ook vaak. Dan vinden mensen de keuken erg klein, en dan zeggen Phil en Kirst opgewekt: ‘Je kunt heel makkelijk een aanbouw maken!

8. De garage gebruiken als kamer

Heb je misschien een garage die je zou kunnen gebruiken als kamer? In ons huis in de stad, hadden wij de garage in gebruik als slaapkamer voor één van de vijf kinderen. Toen we het huis kochten was het nog echt een garage, maar wij vonden het jammer van al die heerlijke ruimte, om die te gebruiken voor onze auto. Mijn schoonvader heeft toen de garagedeuren vervangen met een glazen pui, en voila! Een prima slaapkamer erbij.

Samenvattend

Als je het gevoel hebt dat je uit je huis groeit, dan kun je natuurlijk overwegen om te verhuizen naar een groter huis. Maar simpeler is kijken of je ruimte aan je huis kunt toevoegen. In deze post las je 8 manieren om ruimte toe te voegen aan je huis.

Welke voor jou het beste werkt, is afhankelijk van je budget, de plek waar je woont, je huis en hoe handig je bent!

Mijn favoriete methode is op dit moment de tuinkamer. Daar gaat mijn hart sneller van kloppen!

Zie ook mijn post over het fenomeen housewarming!

Wat vind jij van de ruimte in jouw huis? Ben je tevreden? Of zou je graag meer ruimte willen?

Gebruikte bronnen: Tuinmaximaal, Irish Mirror Online, Homes and Property, Houzz Au, Decoist, Bizyel, Family Handyman, Wikipedia, Ryman, Urdesign, Dulles Kitchen and bath, Newsner.

54 Comments

  1. Bernadette
  2. Felice Veenman
  3. Jouvence
  4. Felice Veenman
  5. Frederique
  6. Tania
  7. Mieke | Miek's Mind
  8. Caroline
  9. Krina V

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh