8 slimme manieren om ruimte toe te voegen aan je huis!

Meer ruimte in je huis

Kom je ruimte tekort in je huis?
Zou je graag een eigen plekje hebben, waar je alleen kunt zitten?
Of is er gezinsuitbreiding op komst, en voelt het krap?

Hieronder 8 unieke manieren om ruimte toe te voegen aan je huis! Van simpel en goedkoop, tot meer ingrijpende tactieken.

1. Wat kan er weg?

Met stip op nummer 1: kijk eerst of er dingen weg kunnen. Nou denk je misschien verontwaardigd: ‘Wat is dat voor @[email protected]#% tip?!’ Maar soms heb je niet zozeer meer ruimte in je huis nodig, als minder spullen.

Dit noem ik De Kasten Paradox.

Je denkt dat je nieuwe kasten of van die leuke opbergbakken nodig hebt voor al je spullen, maar eigenlijk heb je gewoon minder spullen nodig. Als je overbodige ballast overboord gooit, heb je automatisch meer plek.

N.B. Dit geldt overigens niet voor gezinsleden ; )

De vraag is dan ook nadrukkelijk: ‘Wat kan er weg?’ en niet ‘Wie kan er weg?’

2. Maak een tuinkamer!

Nou komen we bij de leuke tips! En dit is meteen mijn favoriet, namelijk een tuinkamer maken bij je huis. Heb je al een overkapping of carport? Dan ben je in voordeel, want dan kun je met een glazen schuifwand eenvoudig en snel een tuinkamer maken. Maar ook als je nog geen overkapping hebt, zijn tuinkamers een relatief eenvoudige manier om ruimte toe te voegen aan je huis.

In onderstaand filmpje zie je de aanleg van een tuinkamer bij een huis, dat me best een beetje aan het onze doet denken. Terwijl ik keek voelde ik me net als mijn kinderen vroeger als ze de Intertoys Gids voor Sinterklaas doorbladerden:

‘Wil ik! Wil ik!’

Ik weet ook al precies waar bij ons een tuinkamer zou passen! Namelijk in dat onooglijke stukje gras bij mijn kantoortje.

3. Tover een zolder om tot kamer

Dit is een heel bekende tip: een zolderkamer omtoveren tot een prettige ruimte waar je graag bent. Je maakt dan gebruik van de ruimte in je huis die er toch al is, maar die waarschijnlijk nauwelijks wordt benut. Hoogstens als plek om je troep op te bergen.

Toen wij naar het platteland verhuisden, hebben we dit ook gedaan. De zolder die over de hele lengte en breedte van het huis loopt, en te bereiken was met zo’n vlizotrap, bestaat nu uit 3 slaapkamers en een kleine hal.

4. Gebruik een grote, diepe kast als kantoortje

Heb je ergens in een huis een grote, diepe kast? Zo’n kast zou je kunnen gebruiken als kantoortje. Wat je doet, is alle overbodige troep eruit, en een mooi bureautje + bureaustoel erin. Toegegeven, het is een klein kantoortje, maar het voordeel is dat je het ‘s avonds makkelijk kunt afsluiten. Zeker voor werk achter de computer heb je vaak maar weinig ruimte nodig.

Kijk, hieronder een mooi voorbeeld van wat ik bedoel:

5. Pak je kelder aan

Heb je een kelder? Net als zolders zijn kelders vaak ruimtes die amper gebruikt worden. Het nadeel van een kelder vind ik dat ze vaak donker en koud zijn, maar dat wil niet zeggen dat er niet iets van te maken is. Hieronder een foto van een kelder die is omgetoverd tot een zitkamer:

meer ruimte in huis

6. Pipowagen of leuke caravan in je tuin zetten

Ik ken zo al twee bloggers die een pipowagen hebben: Het Keetje van Lien en Franca van het blog Het Keukenraam. Zij hebben hun pipowagens prachtig opgeknapt, en stiekem droom ik ook wel eens van zo’n mooie wagen bij ons in de tuin. Daar zou ik dan mijn kantoortje in maken.

Een tijdje terug zag ik tijdens het hardlopen een mooie vintage caravan te koop staan, maar die bleek helaas toch wel erg duur.

meer ruimte in huis

7. Kies voor een aanbouw

Mijn twee maandagochtend koffievriendinnen hebben dit allebei gedaan. Zij hebben aan de achterkant van hun huis een stuk van de tuin geofferd, en daar een aanbouw laten maken. Zo hebben ze binnen veel meer ruimte. In het Engelse programma De Grote Verhuizing met Kirsty en Phil adviseren ze dit ook vaak. Dan vinden mensen de keuken erg klein, en dan zeggen Phil en Kirst opgewekt: ‘Je kunt heel makkelijk een aanbouw maken!’

8. De garage gebruiken als kamer

Heb je misschien een garage die je zou kunnen gebruiken als kamer? In ons huis in de stad, hadden wij de garage in gebruik als slaapkamer voor één van de vijf kinderen. Toen we het huis kochten was het nog echt een garage, maar wij vonden het jammer van al die heerlijke ruimte, om die te gebruiken voor onze auto. Mijn schoonvader heeft toen de garagedeuren vervangen met een glazen pui, en voila! Een prima slaapkamer erbij.

Samenvattend

Als je het gevoel hebt dat je uit je huis groeit, dan kun je natuurlijk overwegen om te verhuizen naar een groter huis. Maar simpeler is kijken of je ruimte aan je huis kunt toevoegen. In deze post las je 8 manieren om ruimte toe te voegen aan je huis.

Welke voor jou het beste werkt, is afhankelijk van je budget, de plek waar je woont, je huis en hoe handig je bent!

Mijn favoriete methode is op dit moment de tuinkamer. Daar gaat mijn hart sneller van kloppen!

Zie ook mijn post over het fenomeen housewarming!

Wat vind jij van de ruimte in jouw huis? Ben je tevreden? Of zou je graag meer ruimte willen?

Gebruikte bronnen: Tuinmaximaal, Irish Mirror Online, Homes and Property, Houzz Au, Decoist, Bizyel, Family Handyman, Wikipedia, Ryman, Urdesign, Dulles Kitchen and bath, Newsner.

Similar Posts

54 Comments

 1. Met een beetje fantasie en creatieve geest kom je er wel.
  Een groot woon warenhuis is sterk om van een kleine ruimte een hele pettige woon of kantoor omgeving te maken. Hans

  1. @ De Antislip tegelspray is alleen geschikt voor keramische tegels.
   Om antislip in bad te realiseren zou je dus aan een mat of antislipstickers moeten denken.

 2. En blijvend opletten dat je de gevonden ruimte behoudt
  Onze huiskamer werd verbouwd tot 35m². Maar in de beginjaren werd er al te gemakkelijk iets bijgezet onder het motto: plaats genoeg. Telefoonkastje, extra bijzettafel, grote plant, aanvullend bureuautje enzovoorts.
  Ik heb het er allemaal weer uitgegooid.

 3. Niet iedereen heeft een eigen huis ter beschikking en kan deze dingen toepassen. Dan wordt het toch echt wie eruit… Overigens hebben wij van ons terras een tuinkamer gemaakt, en noemen het nog steeds terras.

 4. Zo’n tuinkamer lijkt me ook wel wat. Ik vraag mij af of het niet te veel licht wegneemt. Ik heb graag propere ruiten en het lijkt me een hele klus om al dat glas te proper te houden. En dan is er nog de prijs, goedkoop zal die wel niet zijn.

 5. Wij boffen zo met dit huis. De serre was er al, we hebben een bijkeuken en daaraan vast kun je doorlopen naar de schuur. Bijkeuken gebruiken we voor de was en hebben een voorraadkast. De schuur; daar heb ik net alles wat ik op zolder uitgezocht had in de zelfde dozen gedaan en op een stelling gezet.
  Zolder is nu lekker leeg want veel naar kringloop en MP. We hebben een kas in de tuin als strandhuisje omgetoverd en mocht ik ooit geen dieren hebben hebben we een overkapping waar ook een heerlijke plek gemaakt kan worden.
  Maar ik kan niet zonder mijn beestjes dus die blijven.
  De zolder gaan we in drieen delen. Plek voor de man en zijn muziek, plek voor mij hobby s, en opbergruimte.
  Trouwens ook kantoor in de ruimte van de man.

 6. Als we ooit een grote tuin hebben, is zo’n tuinkamer wel erg leuk! Anders zou ik zeker voor die bureau in de kast gaan. Lijkt me zo leuk om een klein, eigen, hoekje te hebben :D

 7. Zo’n tuinkamer vind ik echt heel gaaf. Mijn huis is niet te klein voor mij alleen, maar ik zou het heerlijk vinden om een extra kamer te hebben waar ik de deur achter me dicht kan trekken en dan kleurboeken en dat soort dingen heerlijk kan laten liggen. Maar goed, ik droom even verder…

 8. In principe hebben we genoeg ruimte. Het hele huis is onderkelderd en van de zolder hebben we 2 slaapkamers gemaakt. Maar ja ik kom altijd ruimte tekort haha ik wil er een extra kelder onder de kelder hahaha

 9. Weer een mooi schrijven van je. Wij zijn tevreden met de ruimte die we hebben want we zijn maar samen en de woonkamer is 6.90 zo ongeveer daar we wat jaren geleden de tussen muur naar slaapkamer wat naar achteren hebben laten zetten . Want die was veel te groot en zo ontvingen we plek voor alles wat we wilden. Daarbij heb ik ook zo een kast gemaakt wat jij liet zien op foto maar dan in een andere samenstelling. We wonen hier in november al 44 jaar en was eigenlijk een noodoplossing om een eengezinswoning te zoeken maar helaas kindjes bleven uit en we zijn hier gewoon gebleven en in de jaren zelf al heel wat geklust en het bevalt ons steeds meer. Slechts de renovatie van balkon was ons dan slecht bevallen daar je niks meer aan muur kan hangen maar zoals je al had gezien heb ik dat ook al gezellig gemaakt. Groetjes, Tine

  1. Ja, ik vind je balkon erg mooi geworden Tine! En wat slim om gewoon wat ruimte van de slaapkamer af te snoepen zodat je meer leefruimte in je woonkamer krijgt. In een slaapkamer heb tenslotte zoveel ruimte niet nodig.

   Heel bijzonder dat je daar al zo lang woont! Mijn moeder woont al haar hele leven in haar huis. Geboren en getogen.

 10. de vraag wie kan er weg, hebben wij natuurlijk nooit gesteld…wij zijn liefhebbende ouders. Maarze vertrokken hoor , de koters. Nu heb ik een zee van heerlijke ruimte…

 11. Ik zag gister een pipowagen waar ik wel in wil wonen, maar heb de slaapkamer voor mezelf overdag en dat is goed. Voor ik hier kwam wonen accepteerde Frans ook dat we de slaapkamer eerst aan zouden pakken. Nieuwe vloer, schilderen ik ben er nog steeds heel blij mee. Maar toch zou ik best een tuinkamer willen.

 12. Leuke tips! Wij zouden graag meer ruimte willen, noodgedwongen kleiner moeten gaan wonen destijds (50 m²). Heel creatief moeten zijn met de ruimte, aangezien we ruim 85 m² hadden.

 13. Ja, het is hier te klein, helaas kan ik geen een van je tips gebruiken. Geen zolder, geen kelder, geen grote kast, geen grote tuin…maar ik wil niemand wegdoen hoor :)

 14. Wij hebben net een stuk aangebouwd aan de keuken en onze garage in 2 gedeeld en van 1 stuk een extra kamer gemaakt

 15. Ik zou wel minder ruimte willen. Niet dat we zo groot wonen, hoor. 90m2 of zo. Ons vorige flatje was maar de helft en ik heb dat altijd zo’n heerlijk huisje gevonden! Mijn verkering houdt wel van veel ruimte. Dus als we kleiner willen gaan wonen, zal-ie toch weg moeten ;-)

 16. Meer ruimte sla ik zeker niet af, maar ik kan niet gebruik maken van je tips want ik heb geen carpoort, diepe kast etc. Dus dat wordt ‘m niet ;-)

 17. Dank voor je schop onder mijn kont. Het deed me eraan herinneren dat ik nog een vuilniszak met kleding uit de kasten wil trekken om zo weer ruimte te hebben om alles IN de kasten te leggen

 18. Ik wilde jaren geleden al eens mijn tuin vooral ophogen, maar mijn benedenburen vonden dat niet zo’n goed plan, hahahaha

  Nee, zonder dollen, ik woon dus op een flat, of in een flat, en ruimte, het enige wat ik kan doen, telkens weer is ruimte maken en de kasten leeg houden. Maar, mijn dochter is allang op zichzelf, en heb ik het huis alleen voor mijzelf en mijn Lief nu dan ook die af en toe komt, natuurlijk! De oude slaapkamer van mijn dochter is de bedoeling als pc/werkkamer, maar de wifi doet het daar niet, en de kabels weer over het plafond trekken, no way! Dat was ooit zo… echt een crime, maar ja, het huis is dan ook gebouwd voor internet en latops en andere zooi die we tegenwoordig hebben, hahaha

  X

 19. Ik zou heel graag meer ruimte in ons huis willen. We wonen er met onze (inmiddels volwassen) kinderen dus elke kamer en elk hoekje is ingenomen. Ik wacht geduldig totdat ze een keer het nest verlaten, dan komt er weer ruimte vrij ;-)

 20. Ik ben eerder van het opruimen dan van het verbouwen. Maar er staan wel een paar goede tips in je artikel.
  Die zolder, die gaat er nog eens van komen :)

 21. Door corona was ik genoodzaakt thuis te werken. Alleen zat ik met een probleem. Niet genoeg ruimte om een eigen werkplek te maken. Niet eens eraan gedacht om een grote diepe kast tot een kantoortje te maken. Dank je voor die tip. Als ik deze blog niet had gevonden, was ik nog bezig te stressen om een eigen werkplek te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.