A Quiet Place op Netflix: overleven door stil te zijn

a quiet place

'Bespreek ook eens een keer een film van Netflix,' schreef Di Mario naar aanleiding van mijn review van de serie Broadchurch. Dat vond ik eigenlijk wel een goed idee, dus hierbij een review van A Quiet Place op Netflix. Wikipedia omschrijft deze film als 'a post-apocalyptic science fiction horror.'

Precies mijn genre dus : )

A Quiet Place

A Quiet Place speelt zich in een deprimerende toekomst, waar enge aliens op aarde zijn geland. Die aliens zien er eng uit, met veel slijm en grote slagtanden en vreten de mensheid op. Het enige dat je als mens kunt doen is je zo stil mogelijk houden, want de aliens reageren op geluid. Vandaar ook de titel A Quiet Place vermoed ik. Zolang je maar stil bent, kun je overleven.

Geluid lokt de vijand.

Gezin leeft in stilte op het platteland

Het verhaal draait om het gezin Abbott, dat bestaat uit vader, moeder, twee zoontjes, dochter en later in de film een baby. Ze proberen te overleven ergens op het platteland. Omdat hun overleving afhangt van stilte, communiceren ze met behulp van gebarentaal. De dochter, Regan, is doof, dus het gezin kon al gebarentaal.

Speelraket op batterijen

Tijdens één van hun tochten naar een supermarkt voor voedsel en dergelijke, wil het jongste zoontje Beau een raket meenemen. Zo'n speelraket waar batterijen in moeten, die dan een boel lawaai maakt. Zijn ouders pakken het ding gealarmeerd af, maar dochtertje Regan haalt de batterijen eruit, en geeft het ding aan Beau. Maar wat zij niet weet, is dat Beau de batterijen in zijn broekzak doet, en ze halverwege hun weg naar huis in de raket doet. En het ding aanzet... Met alle gevolgen van dien.

Kijk en huiver:

Daarna volgt een kleine sprong in de tijd in A Quiet Place, en zie je hoe het gezin zich door het dagelijks leven worstelt. De moeder, Evelyn Abbott is weer zwanger. Dochter Regan voelt zich schuldig over de dood van Beau, en heeft het gevoel dat haar ouders haar dit verwijten. Daarom gedraagt ze zich regelmatig spuugvervelend en vraagt op die manier extra aandacht op.

Wat ik vond van A Quiet Place

A Quiet Place deed me denken aan de Deense serie Rain. In allebei heb je kind(eren) die niet luisteren naar hun ouders met rampzalige gevolgen. Bij Rain resulteert het in de dood van de moeder, en bij A Quiet Place in de dood van één van de kinderen.

Ik weet niet hoe het komt, maar kinderen die niet luisteren in series en films irriteren mij mateloos.

Dus toen Beau werd opgevreten door een alien vond ik dat wel erg, maar ergens dacht ik ook: 'Tsja komt er nou van! Had je maar moeten luisteren!'

Hetzelfde geldt voor dochtertje Regan die veel aandacht naar zich toetrekt omdat ze zich schuldig en tekort gedaan voelt. Ik vond haar een vervelend blaag. Doordat ze zo met zichzelf bezig is, moet haar moeder in haar eentje bevallen terwijl er een alien door het huis scharrelt. Ik bedoel maar: heb jij wel eens in alle stilte geprobeerd om weeën op te vangen?

En dan het oudere zoontje, dat op een gegeven moment schreeuwt van schrik, waardoor de alien hem in het oog krijgt... Het is de vader die daarvoor de prijs betaalt.

Het eind van A Quiet Place vond ik abrupt, en ik ben dan ook niet verbaasd dat er een tweede deel is gemaakt. Wel is er een glimp van hoop, dat ze de kwetsbare plek van de aliens hebben ontdekt.

Mijn conclusie over A Quiet Place

A Quiet Place is een hele rustige film, en heeft een intrigerende plot. Maar ik vond het ook saai. Er gaan gewoon voortdurend dingen mis, zodat het spannend kan worden, en op een gegeven moment kende ik dat kunstje wel. Gooi daar een paar irritante kinderen bij in, en je hebt een film die ik niet zo mooi vindt.

Rode draad in A Quiet Place vind ik de liefde van ouders voor hun kinderen, en hoe ze bereid zijn zichzelf te offeren voor hun kinderen.

A Quiet Place kreeg een 7,5 op IMDb. Zelf zou ik deze film een 6,3 geven.

De Trailer

Praktische informatie

Je kunt A Quiet Place kijken via Netflix Nederland. Je kunt hem ook betaald kijken via Youtube!

De dvd versie is te koop op bol.com:

Deel 2 van A Quiet Place wordt verwacht in september 2020.

Similar Posts

11 Comments

 1. Ik weet niet hoe het komt, maar kinderen die niet luisteren in series en films irriteren mij mateloos.
  ** Whahhaha, dat heb ik niet alleen in series en films, maar ook in het dagelijkse leven**

  Ik heb de film zo eens tussendoor gezien. Ik vond er ook veel saaie stukken tussen zitten. 6.3 is een mooi cijfer ervoor.

  Love As alwyas
  Di mario

 2. Klein advies: niet teveel spoileren. Nu weet ik al dat één kind het niet haalt!
  Voordeel van Netflix is dat je kan doorspoelen als het te saai of te eng is. Bedankt voor de tip

  1. Wat minder details was idd wel fijn geweest! Maar het is mijn genre gelukkig niet :)

   Ik vind niet luisterende kinderen die daardoor drama veroorzaken ook heel vervelend, haha!

  2. Dank voor de tip. Het valt niet altijd mee om een goede review te geven zonder bepaalde dingen te benoemen. Ik wil ook niet zo'n vlakke, algemene review doen...

   Misschien moet ik ergens melden dat mijn reviews vaak spoilers bevatten.

 3. Ik vond hem wel goed. Niet geweldig maar 'wel goed'. Ik vind alleen niet dat ze een 2e deel hadden moeten maken eigenlijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.