Reacties

Kunstgras: voors en tegens — 68 reacties

 1. Wij hebben ongemaaid gras, tegels, veel bodembedekkers en nog een bergje vaste planten.

  Kunstgras vind ik trouwens echt niks. Op school hebben ze het in het speeltuintje gelegd. Echt zo fout en een maand na aanleg al lelijk...

 2. Wij hebben best veel gras, maar mijn man vind het leuk om te maaien. Maaien is niks voor mij dus zou ik niet kiezen voor zoveel gras. Voor de kinderen wel fijn, maar best wel veel werk. Kunstgras ben ik geen liefhebber van, houd niet zo van nep. Misschien ziet het er tegenwoordig wel niet zo nep meer uit?

 3. Ik heb alleen een klein betonnen balkonnetje, maar mijn volgende huis zal zeker een tuin hebben. Afhankelijk van hoe groot deze zal zijn, wordt het een combinatie van tegels en echt gras als het aan mij ligt. En als er ruimte voor is, ook vlonders. Eerst maar eens een leuk huis vinden.

 4. Wij hebben nu een dek achter het huis en grind voor. Zeker voor wil ik dat grind vervangen door deels kunstgras en ook graag zou ik het leggen op ons dakterras. Lijkt mij ideaal; nooit meer maaien, altijd groen en tegenwoordig ook zacht onder de voeten

 5. Wij hebben geen gras in de tuin en na het heel voetbal gebeuren heb ik toch een beetje een naar idee bij kunstgras, terwijl het natuurlijk super makkelijk is. Niet meer grasmaaien.

 6. Ondanks het gebrek aan groene vingers thuis hebben we toch gewoon gras. Onze hond komt wel zelden in de tuin. Gelukkig heb ik wel een schoonvader die af en toe werkt in onze tuin :-).

 7. Wij willen ook gras in de tuin eigenlijk, maar daar is hier teveel schaduw voor, aldus de kenners. Dus we houden de tegeltjes die er al liggen sinds van de vorige bewoners. Kunstgras heb ik nooit overwogen, maar dat wordt het ook niet denk ik. Het lekkerste van gras vind ik de geur. En dat krijg je er bij kunstgras niet bij.
  Met voetballen vind ik het ook ideaal! (voor mijn zoontje dan.) :-)

 8. Wij hebben geen tuin, maar een groot dakterras middenin Rotterdam. Om de boel wat groener te maken en omdat het klimaat op een dakterras niet altijd even plant-vriendelijk is, hebben wij een groot stuk kunstgras liggen. En we zijn er super blij mee! Kinderen die op bezoek komen, kunnen er heerlijk op spelen en wij kunnen er lekker op liggen in de zon.

  We hebben wel voor een wat duurder soort gekozen, zodat je er niet gelijk vanaf ziet dat het net gras is.

  Al ons bezoek is altijd verbaasd over de kwaliteit, hoe echt het eruit ziet en hoe zacht het is (in de winkel hebben we zelfs met onze blote voeten op gestaan om te checken of het wel zacht genoeg was). Het nadeel is dat kunstgras wat warmer wordt in de zon en daardoor soms zweterig is.

 9. Ik hou van het strakke groene gemaaide gazon, welke mijn man maait en hij hiervoor wekelijks beloond wordt met 4000 stappen, naast een dosis buitenlucht en beweging!

 10. Ik heb een balkon en helaas geen groene vingers! Voor mij zou kunstgras echt wel een optie zijn als ik ooit een tuintje heb. Echter gaat mijn voorkeur wel uit naar echt gras hoor...

 11. Ik vind kunstgras wel leuk op balkon en dakterras... Maar ik vind het afschuwelijk in een tuin. Waar blijft ons natuurlijke gevoel? We zijn ver van de natuur geraakt. We hebben al schrikbarend weinig wormen en insecten door de onnatuurlijke land-en-tuinbouw en onze betegelde tuinen. Ik pleit voor zoveel mogelijk gras!
  Een byzonder feitje: heb je een zieke boom ? Dek hem toe, met pas gemaaid gras en compost en je zult zien dat je een gezonde boom terug krijgt!

 12. Wij hebben een klein stukje gras in de tuin en dat gaat weg. Het ligt precies naast de vijver en met maaien is dat heel lastig. We maken daar een stukje makkelijke moestuin van en een stukje extra terras. Verder hebben wij grond met planten en wat paadjes.
  Die vijver vangt veel regenwater op.
  Over die zgn tegelterreur heb ik nog wel wat vraagtekens. Natuurlijk loopt water daar minder goed weg, maar je kunt het ook op een manier laten aanleggen dat het water wel gemakkelijk wegloopt. In nieuwe wijken is er niet zoveel natuur of open plekken waar regenwater ook naar toe zou kunnen. Verder zie ik zelden meer dat er putten in de straat worden schoon gemaakt. Het lijkt me dat dat ook al een heel stuk zou schelen.

 13. Mijn moeder had kunstgras op haar balkon, 'n kennis op zijn dakterras. Kunstgras in 'n tuin vind ik vreselijk, bijna net zo erg als al die betegelde tuinen. Ons eerste koophuis stond op een kavel van ruim 400 m2 en in de tuin hadden we geen gras. Wel veel bodembedekkers, grote vijver met stapstenen zodat we er konden lopen, "heuveltjes", gemaakt van de grond dat over was van de vijver, begroeid met allerlei vaste planten zoals vrouwenmantel, geraniumssorten, hosta's in de schaduw, salvia's en nig massa's waar ik de naam van vergeten ben. Twee terrassen en een klein bankje onder een boompje. Verstand van tuinieren hadden we in die tijd helemaal niet maar veel lezen en veel tuinen bezoeken (o.a. van Ada Hofman, Mien Ruys, Ton Ter Linden) en veel vragen stellen! Er zijn zoveel megelijkheden im een tuin zonder gras aan te leggen als je goed om je heen kijkt! Als je jonge kinderen hebt kun je ipv vijver een speelgedeelte maken in de tuin: kan ook prima zonder gras! We wonen nu op een stuk grond van 2200 m2 met veel gras en een mulchende zitmaaier :-)

 14. Ik vind echt gras toch het mooiste en natuurlijkste blijven. Daarom zou ik toch altijd daar voor gaan denk ik! Grappig onderwerp, ik zou er zelf niet eens opkomen! Altijd leuke verfrissende artikelen heb je!

 15. Ik heb een grote tuin met gras, borders en een haag rondom. Het onderhoud kost redelijk wat tijd en energie, zeker het gazon. Verticuteren, maaien bemesten, onkruid wegsteken enz. Ik ben bijna 60 jaar en wanneer het onderhoud van het gazon mij te zwaar wordt zal ik zeker kunstgras overwegen. De haag laat ik dan doen( 2x per jaar) en wanneer ik de borders in het voorjaar, op een krukje, goed onder handen neem kan deze in principe ook het jaar door.
  Ik woon op een appartement wat levensloop bestendig is dus wil hier niet weg.

 16. We hebben echt gras. Het lag er al en het is fijn, omdat we bovenop een heuvel wonen. Onze tuin is totaal niet gelijk, dus dan ziet echt gras er beter uit dan kunstgras. Toch zou ik kunstgras helemaal niet erg hebben gevonden, maar dan wel de variant die echt lijkt. Soms zie je gewoon dat het zo nep is, dat het eruit ziet alsof je een tapijtje hebt neergelegd.

 17. Ik ben echt geen liefhebber van kunst, dus bij mij lekker alles echt! Moet wel zeggen; bij ons in de straat hebben bijna alle buren kunstgras. Wij hebben ''echt'' gras, zelf gezaaid ook [haha, wat een ellende was dat; alles waaide weg...] en nu is het een heel mooi veldje! Zie je wel verschil met kunstgras hoor... En 't ruikt zo lekker enzo...

 18. We hebben nou even geen tuin, maar een groot balkon. als we straks een grote tuin hebben ( is vaak in Frankrijk..)kies ik toch liever voor echt gras , maar als ik moest kiezen tussen tegels of kunstgras..dan wordt het toch kunstgras!

 19. Er zijn situaties dat kunstgras een goede oplossing is. Ideaal op een dakterras of kleine gazonnetjes. Ik heb het zelf ook overwogen maar doe het niet. Door de jaren heen zie je toch verzakkingen in je gazon komen. Dat moet bijgevuld worden met grond. Met kunstgras is dat bijna niet te doen. Mijn honden en mijn kippen zal ik er ook geen plezier mee doen. Verder is mollen bestrijden die van die mooie bulten en gangen onder het kunstgras maken helemaal een ramp.

  • Oh, heb je een foto Xenia? Het lijkt me geweldig om de twee soorten gras naast elkaar te zien. Of doe het op je blog en dat mensen moeten raden wat het echte gras is?

 20. Heel eerlijk? Ik vind het heel lelijk en inderdaad onhygiënisch. Wat wij zelf hebben? Een veranda met houten planken en in de tuin zelf heel veel tegels. Met toch ook nog heel veel planten, bomen en struiken. Ook daar zitten nadelen aan. Het hout - wat we veel vaker moeten reinigen - wordt loeiglad als het heeft geregend. De tegels worden groener en zouden we eigenlijk met de hogedrukspuit moeten reinigen, maar er is altijd wel een buurman of vrouw met kleine kinderen die dan nét hun slaapje doen. Aldus ... algehele chaos totdat mijn vader komt (4 keer per jaar) die de tuin geweldig fatsoeneert. Maar die houten planken en groenige tegels... zijn er nog. Ai.

  • Het klinkt zo leuk Rory, een veranda met houten planken. Maar als ze spekglad worden zijn ze inderdaad bloedlink.

   Fijn dat je vader vier keer per jaar komt om de tuin te doen zeg!

 21. Toen wij hier kwamen wonen hebben we het serieus overwogen. Maar ik ben echt een natuurliefhebbende hippie en koos toch voor echt gras. Meer onderhoud maar ik vind het toch wel fijner zo.

 22. Kunstgras, ik ben er niet zo van. Daarentegen hoef ik ook geen echt gras, hihi! Ik zie veel liever een stuk betegeld met klinkers en daarnaast veel groenhoudende planten. Bij ons in de tuin overheersen de planten en bomen en valt het betegelde stuk daar mooi mee samen.

 23. Ik heb een balkon dus heb sowieso geen gras :p Maar als ik een tuin had zou ik denk ik sowieso geen kunstgras of echt gras er inleggen. Al is het alleen al omdat ik weet dat mijn hond het gaat slopen haha.

 24. Onderhoudsvrij kan op veel mooie groene manieren. Je tuin asfalteren is echt niet nodig. Google maar eens op 'onderhoudsvrije tuin'.

  Kunstgras zou ik gebruiken als ik een balkonnetje had! Misschien ga ik het nog wel op ons platte dak leggen :-)

 25. Wij hebben echt gras wat mijn schoonvader regelmatig komt maaien. Ideaal, want dat vind ik wel een rotklusje. Wat dat betreft zou mijn voorkeur echt uitgaan naar kunstgras. Nooit sproeien, maaien of onkruid er tussenuit plukken hihi.

 26. Wij hebben kunstgras overwogen. Mijn man sukkelt al maanden met zijn rug en kan amper iets. Alles komt nu op mijn schouders terecht dus we dachten er wel eens over na. Tot onze buren het hebben laten leggen. Hun kennende is het zeker 1 van de duurdere soorten. Er mag niet over gelopen worden, de man is nog steeds een volledige zaterdag in zijn tuin bezig en het is Zo Lelijk! De plastic schapen en plastic ganzen erbij maken het helemaal een plastic tuin. Onze tuin? Tjah...groeit klaver in, gras maaien met 2 tennisellebogen raad ik niemand aan maarrr het ruikt zo lekker en de zoon en honden kunnen er zo van genieten. En er is wel meer werk dan maaien alleen. Dat neem ik er gewoon even bij. Onkruid wieden in de borders, snoeien enz...blijven toch het meeste werk vind ik.

  • Yikes, plastic schapen en plastic ganzen ook nog.... Maar wat een gelukje eigenlijk dat je nu hebt kunnen zien dat er nog zoveel bij komt kijken. Ik kan me voorstellen dat als alles op jou neerkomt je niet zit te wachten op extra werk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder