Reacties

Wat kost een hond nou echt? — 52 reacties

 1. Je denkt er eigenlijk niet echt over na dat een huisdier zoveel geld kost. Ik zou Trixie ook naar de trimsalon brengen. Wij hebben een aquarium met vissen. Maar geen idee eigenlijk hoeveel geld we hier aan besteden op maand/jaarbasis.

 2. Ja, erg he!
  Onze labrador was ook zo duur hoor. Niet trimmen dan, maar ze at natuurlijk veel meer. En ook wel eens onverstandige dingen van straat (hoe hard je ook oplet: labradors zijn echt schranzers) en dan konden we weer naar de dierenarts omdat ze ziek was ;)

  Toch was ook zij het zonder enige twijfel helemaal waard :)

  De vissen, echter, die mijn moeder in een impuls ooit kocht voor dl, die vond ik stom en veel werk en dl had er ook weinig mee/aan. Dus die waren het niet waard!

 3. Jullie kosten vallen eigenlijk wel mee. Dat bedrag geef ik alleen aan voeding al uit. Ik knip Merle zelf. En dat is te zien. Maar ze heeft toch een ruig uiterlijk, dan valt een hiephapje niet zo op. Gelukkig is ze nooit ziek. Maar ik ken mensen,die wel 1000 euro aan de dierenarts kwijt waren.

 4. Ons hondje (boomertje) heeft een allergie voor iets. Dus krijgt speciale voeding, 27 euro per maand. Ze is gesteriliseerd voor 395. Wij hebben een ziektekostenverzekering voor 14.95 per maand. Sterilisatie werd niet vergoed, maar ook niet de antibiotica die ze daarna moest ivm ontstoken wond. Jaarlijkse vaccinatie wordt ook niet vergoed. Maar verder hebben we die verzekering er lang en breed uit. Ze heeft een Cherry eye gehad. Een keer iets gegeten waarvoor ze een braakinjectie moest. Een paar keer ontstoken ogen. Onlangs een grashalm in haar neus, ze bleef niezen. En nog meer andere kleine probleempjes. We hebben een puppiecursus gedaan voor 200 euro. Dat zou ik een volgende keer niet doen. Trimmer kost 35 euro per 3 mnd. Pillen voor wormen 12 euro. Onlangs had ze ineens vlooien. Behandeling + spuitflessen kostten ons 69 euro. Ze is nu 1.5 jaar.

  • Julllie trimmer scheelt een tientje met die van ons. Ik ga denk ik toch eens kijken of er hier nog meer zijn die lagere tarieven hebben. Zo'n tientje is toch mooi meegenomen.

   Fijn dat je de verzekering er goed uithaalt.

 5. Heb je al eens aan een verzekering gedacht. Vooral als ze ouder worden lopen de dierenartskosten soms erg op. Er zijn erg uitgebreide verzekeringen bv Prote. Q en wat goedkopere als bij H.ema.
  Wij hebben onze honden altijd verzekerd maar onze jonge hond had al 3 jaar niets dus uit verzekering gehaald en ja hoor, al 3 x dierenarts en meer dan jaar premie kwijt. Nu hebben we dat wel, daarom haalde ik de hond ook uit de verzekering maar ik kwam er zo achter dat ik het zo zonde vind om zomaar ca 300 euro uit eigen zak te betalen. Oudste hond van ons is wel verzekerd en momenteel erg ziek, ondanks dat we geen chemo doen etc, lopen kosten ook enorm op, omdat je dus niet direct zegt laat maar inslapen. Dus iets om over na te denken.

  • Wij hebben onze katten niet verzekerd, maar storten het bedrag wat we aan de verzekering uit zouden geven op een spaarrekening. Mocht het nodig zijn, is het geld er (of in ieder geval een groot deel). Zo niet, zijn we het geld ook niet onnodig kwijt. Misschien een idee?

  • Ja, dat was dus ook ons plan, geld opzij zetten. Echter als je dan toch binnen en maand ruim 300 euro van die rekening moet halen en dan hadden we nog geluk dat een 2e operatie niet nodig was, dan doet dat toch gevoelsmatig best pijn. En bij oudste hond, wel verzekerd (gelukkig!) zien we nu hoe snel het kan oplopen, dat kostte ca 1000 euro om enkel kanker als diagnose te stellen en het leven voor haar met medicatie wat aangenamer te maken voor zo lang het duurt. Maar wij hebben ook katten gehad en die waren niet verzekerd. Het is een keuze waar je je prettig bij moet voelen, wij laten onze jongste toch weer verzekeren.

  • Ja dat heb ik inderdaad overwogen Colorfullworld. Maar ze vielen me zo tegen allemaal! Elke 3 maanden begint het eigen risico opnieuw, en er werd best weinig vergoed uiteindelijk.

   Dus toen dacht ik dat het slimmer zou zijn om spaargeld apart te zetten voor Trixie. Maar ik wil de verzekeringen nog wel weer eens gaan onderzoeken als optie.

 6. Ik houd in excel al mijn uitgaven bij dus ook de kosten van de hond.
  Tot nu toe 225,00. Voer, nieuw anti-ontsnappings tuigje, kauwbotten, hertengewei (om aan te knagen) inenting + ontwormen, knoflook blokjes (tegen teken) en een busje vlooienspray. De te verwachten kosten nog dit jaar 4x brokken (is 4x16,95)
  4 x vleesworst a 3,30 en een verpakking knoflookblokjes 4,95
  Speeltjes koop ik niet meer want ze maakt alles stuk op 1 piepbeest na die ze al 2 jaar heeft.
  En ach, je krijgt er zoveel voor terug.
  Ons hondje is altijd blij als je thuis komt. En het is een klein hondje die lekker bij je komt liggen op de bank.

  Het aanschafjaar was natuurlijk het duurst maar de bench 2e hands gekocht, mand bij de kringloop, drinkbakjes bij Action, voerton hadden we nog staan, 5 fleece dekens voor in de mand/op het bankstel, tuigje en de hpk incl.inenting (honden periodieke keuring), voer, vlees en knoflookblokjes 600,00 (incl. aankoopkosten)

  • Dat vind ik ook zo fijn: hoe blij Trixie is als ik thuis kom : ))) En dat ze lekker bij me komt zitten inderdaad. Ik ben echt superblij met haar.

   De vorige eigenaar vertelde dat Trixie echt niet van een bench houdt. Dan gaat ze steeds blaffen. Dus die hebben wij niet gekocht. Ze heeft haar mandje van de vorige eigenaar meegekregen en daar slaapt ze soms ook wel. Maar ook vaak gewoon op de bank. Of in de wasmand.

 7. Ik had het laatst op een rijtje gezet en toen kwam ik op 700 euro per jaar voor twee katten. Dat is inclusief dierenartskosten en de dierenarts komt er voor thuis. Een thuisvisite is duur, maar een van onze katten raakt helemaal hysterisch van de dierenartspraktijk. Dus zo lang we het ons kunnen veroorloven, doen we het zo.
  De kosten zullen wel omhoog gaan als de katten ouder worden.

 8. Ik heb nu sinds een week een cavia. Dat zal een stuk minder kosten dan een hond. Ik heb bij de sociale dienst gewerkt. Er waren collega's die wel eens opperde dat klanten hun hond dan maar weg moesten doen. Ik kon daar furieus over worden. Ik zou nog eerder bijzondere bijstand verstrekken voor de kosten. Voor sommige mensen is zo'n beestje de enige vrolijkheid in hun leven. Dat is zo ontzettend waard!

  • Wat een goed perspectief Marion: de vreugde die een hond mensen brengt is ook wat waard. Ik vind het goed dat je dit zegt, want ik heb eerlijk gezegd ook wel eens gedacht bij programma's als Een dubbeltje op z'n kant: is die hond niet veel te duur?

   Maar je hebt een goed punt! Sinds ik zelf een hond heb snap ik dit een stuk beter.

 9. Geen idee wat onze hondjes kosten. Geen dierenbelasting, dat scheelt alvast.
  Ze krijgen geen jaarlijkse inenting omdat we nooit op vakantie gaan en verder is het net zoiets als een griepprik bij de mens. Niet echt nodig dus.
  De hond knippen doe ik zelf, dus ook daar geen kosten aan.
  En verder zijn we de laatste 2 jaar dus nergens voor bij de dierenarts geweest.
  Alleen dan kosten voor het voer en voor antivlo/teek.
  Antivlo kost voor hun samen 30 euro en doe je vier maanden mee.
  Voer kost ongeveer 20 euro per maand voor hun samen.

 10. Toen wij nog een hond hadden, waren wij veel geld kwijt aan de castratie. Maar geld maakt mij niet uit, het plezier met en de liefde voor mijn huisdier staat daarboven. Mijn huisdieren (twee poezen, hond is er helaas niet meer) zijn mijn derde en vierde kind. Ik zou ze voor geen goud willen missen.

 11. Ik reserveer maandelijks 100 euro voor onze dieren voor de dierenarts e.d, een beetje mijn eigen huisdierenziektekostenverzekering. Wij hebben twee grote honden en een kat. Daarnaast voor voeding een totaalbedrag van ook 100 euro per maand, En 50 euro per maand extra benzine omdat we er vaak op uit gaan met de honden. Best een hoop geld! Sparen lukt dan ook niet zo goed momenteel, wat wij steeds wijten aan onze studerende zoon....

  Groetjes Jacqueline

  • Studerende kinderen kosten veel geld denk ik ook. Volgend jaar gaat mijn jongste dochter studeren, en ik ben nu al zoveel mogelijk aan het sparen om een flinke buffer te maken.

 12. Wij hebben een fransebulldog ook een klein hondje, de kosten voor haar eten liggen rond de 50 euro per maand. Wij geven haar vers vlees. Het lijkt een flinke uitgave maar als je bedenkt dat we voorheen zeer regelmatig bij de dierenarts kwamen is dit een koopje.

  Mevrouw verdraagt geen granen/ gluten. Krijg hierdoor darm en huidproblemen. ( geen enkele hond verdraagt granen, de fabrikanten stoppen een stofje in de brokken waardoor het meerendeel van de honden het wel verdraagd)

  Ze is allergisch voor gras, tja jammer maar helaas hebben wij dus een hondje met hooikoorts. In het begin rende we naar de dierenarts als ze weer eens opzwol na een wandeling. Gelijk een injectie enz. Nu weten we welke maanden we de reactie kunnen verwachten en houden hier rekening mee.

  Ze heeft 3 hernia's in. Haar rug. Waarvoor ze pijn medicatie krijgt. Dit is ontstaan toen ze nog geen 2 jaar oud was. Verder kreeg ze een acute baarmoederontsteking toen ze 9 maanden was.

  De grooste kosten post is bij ons toch wel de dierenarts het eerste jaar dat we haar hadden waren we duizenden euro's kwijt. Ik zou dat zo weer doen.

  • Fijn dat je met vers vlees veel problemen kunt voorkomen. Ik kan me voorstellen dat dit het geld dan waard is.

   Wat lastig voor een hond om allergisch te zijn voor gras!

 13. Jammer dat je de hond niet zelf durft te knippen, maar misschien je man of een van de kinderen wel?Ik was nog wel eens hondenoppas in de vakantie, en als ik dan een hond met vervilte vacht kreeg(bouvier) dan trimde ik wel. Het is een kwestie van wennen, net als zelf je kinderen knippen en met de tondeuse kortwieken. De eerste keren nog bibberend, maar daarna steeds zekerder.

 14. Huisdieren kosten een hoop, maar ik zou ze niet willen missen.
  Voor de 2 katten ben ik €5 per week kwijt. Aquarium zovn €20/25 per maand (buiten stroom)
  Hond is wel het duurste denk ik. Alleen het voer is al €90 per 10 weken. Wij geven vers vlees (lotgering) krijgt 750gr p/d. Dierenarts komen we alleen als 1 van de dieren iets mankeert wat we zelf niet op kunnen lossen.

 15. Onze hond hoeft nooit naar de trimmer, dus dat valt gelukkig mee, wel gaat hij in huis bij hondenoppas als wij op vakantie zijn, daar kiezen we natuurlijk zelf voor, maar t is niet goedkoop :-)... wel heel relaxed, en hondenoppas is eigenlijk hondefluisteraar, hij is dol op haar en komt er braver en helemaal zen van thuis :-D

 16. Onze hond is helaas overleden, maar we staan wel weer op de wachtlijst voor een Friese stabij pup. Aanschafkosten 700,00.
  Daarnaast hen ik nog een paard van 31 en een pony van 19 die bij huis lopen en waarvoor de vierkosten en de hoefsmid ( 1 keer per 3 maanden 45,00) te overzien zijn.
  De kat eet het giekoopste kattenvoer wat er is want die vangt ook wel eens een muis of nog erger, een rat, dus die is niet keskeurig.
  Maar al met al kosten huisdieren veel geld. Dus dat moet je altijd afwezen als je er een aanschaft.

 17. Hondenvoer kan wel goedkoper hoor... Wij hebben ook een klein hondje wat niet veel eet. Vorig jaar in augustus een grote zak van (ik geloof)25 kilo gekocht bij de Welkoop voor 14 euro. Daar heeft Tessa 11 maanden mee gedaan!!! En verder af en toe eens een zakje hondensnoepjes. Die krijgt ze altijd als ze in de bench moet omdat we bijv. weggaan of 's avonds als we naar bed gaan. Gelukkig hebben we nog geen diereartskosten voor haar gehad. Hondenspeeltjes kopen we nooit...ze krijgt het zondagse soepbot meestal en daar speelt ze veel mee..

 18. Een hond is een gezinslid, net als een kind. Ik weet niet wat onze 4 sloebers kosten. Wel dat 2 van hen om de 6 weken naar het trimsalon gaan, kost 90€. En een opgevreten sok laten verwijderen was 600€. Voor de rest voeding aan 200€/maand. De jaarlijkse inentingen enzo weet ik niet. Ik schrijf het ook niet op, bewust:) ze zijn het dubbel en dik waard!

 19. Ik weet eigenlijk niet goed wat onze katten kosten. Ik heb een paar maanden terug wel een schatting moeten doen, omdat de katten nu een jaar bij andere mensen verblijven, maar ik ben dat alweer vergeten.

 20. Onze kleine hond is bijna 11 jaar en kost weinig naar verhouding, staafjes en pens om op te kauwen, vlooien en ontwormingskuur, voeding die ik in een 25 kg zak bij de diervoederspeciaalzaak koop. Soms vlees wanneer zij moeite heeft om op gewicht te blijven.
  Daar zij nooit mee gaat op vakantie en dan naar mijn schoonmoeder gaat vind ik inentingen niet nodig.
  Wij hebben het geluk dat hij op 2x na nooit ziek is geweest.
  Een keer een buikgriep en onderlaatst een abces bij zijn snoet, wat achteraf van zijn kiezen kwam, hierdoor moesten er 2 kiezen worden getrokken onder verdoving en is zijn gebit gereinigd, Kosten 375
  euro.
  Ik vond het grappig hoe ze in de dierenkliniek met Noor omgingen, het was alsof onze hond op de kinderafdeling lag, zo ging men met haar om en informeerde men ons.
  Ik koop geen speeltje, als alleen een speciale bal van 6.50, want dat is haar favo spelletje, ballen.
  Ook wordt het nu tijd voor een nieuw kussen in de mand.
  Wij hebben dus ook nog niet voor het dilemma gestaan hoever ga je in behandelen, hoe sta je en / of je gezin daarin?

 21. Wij hebben geen huisdieren en ik verschiet ervan dat de kosten voor een huisdier zo hoog kunnen oplopen.... Wij hebben altijd geleefd met één inkomen en ik denk dat, toen de kinderen klein waren en we dus nog meer kosten hadden of nu (extra voeding, extra kleding, extra energieverbruik, kosten voor hobbies van de kinderen, sparen voor hun latere studies zodat ze die zelf niet moesten bekostigen, geld opzij zetten zodat we ze bij het zelfstandig gaan wonen een goede start konden geven,.....)we het financieel niet zouden aangekund hebben om bijkomend kosten voor een huisdier te betalen.

  • Ik schrok er ook wel een beetje van Liesbet. Hoewel ik dus wel denk dat ik goedkoper uit zou kunnen zijn als ik bijvoorbeeld toch ga kijken of ik Trixie zelf kan trimmen.

   Maar het is wel een kostenpost inderdaad. In ons geval maken we verder weinig van dit soort 'bijzondere' kosten, dus vind ik het wel kunnen. We gaan bijvoorbeeld nooit op vakantie. Dan heb ik liever Trixie : )

 22. Wij hebben 2 grote honden en alleen al het voer is veel meer. Ik denk 1,60 tot 1,80 per dag, inclusief snoepjes. Maar speeltjes krijgen ze nooit en we hebben relatief weinig dierenarts kosten.
  Omdat Tinka oud is en artrose heeft, krijg ze wel pijnstillers. Die zijn al 1,50 per dag dus dat tikt wel aan. Maar ja, je laat haar niet met pijn lopen.

 23. Bij het budgetteren van je uitgaven vergeet men nogal eens zijn huisdieren mee te nemen.
  Terwijl zij toch ook een familielid zijn. Ik geef aan mijn kat jaarlijks 1000 euro uit.Daar zit o.a ook zijn ziektekostenverzekering en oppaskosten bij.
  De dierenartsen weten van prijzen dus ik heb een verzekering sinds zijn geboorte afgesloten.

 24. grappig om te lezen. Ons hamstertje kost gelukkig haast niets. Dat is dan ook het enige dier wat ons huis in mag.
  Ik heb er niet zoveel mee, als ik langs de buren loop die een hond hebben, ruik je het al buiten voor de deur. Maar dat is dan ook een leonberger dus groot en langharig. lief dier maar brrr wat een lucht.
  Ik kan me voorstellen dat een hond voor sommigen een gezinslid wordt, maar zelf heb ik daar niks mee en lijkt het me teveel beperkingen met zich mee brengen.
  Ik ben blij dat mijn kinderen eindelijk wat zelfstandiger worden ;)

  • Maar dat is niet eigen aan 'de hondeneigenaar' hoor????, wordt nogal vaak gedacht, maar er zijn middeltjes genoeg om die geur tegen te gaan/te verminderen. Hier 4 honden maar ik verdraag absoluut geen hondengeur. Ik ben heel gevoelig aan geuren en als ik ergens kom waar het naar hond ruikt denk ik vaak bij mezelf 'doe er wat aan!' En tegelijk besef ik dat mensen dat zelf niet ruiken:)

  • Ja als de hond stinkt, dan is het vaak ook een kwestie van de hondendekens niet vaak genoeg wassen. Daar trekt de geur in en dan trekt het ook weer in de hond als die erop slaapt. Bij ons gaat alles heel geregeld in de was, op 60 graden, met Biotex voorwas. Die is toch het beste voor alle organische viesjes.

  • Dat was ook één van mijn grootste zorgen van te voren Tineke: dat ik mezelf beperkingen oplegde waarvan ik juist minder last had omdat de kinderen ouder zijn geworden. Maar Trixie is een makkelijk hondje. Het enige dat anders is, is dat ik nu in de lunchpauze haar moet uitlaten en dus ga wandelen. En dat is alleen maar gezond.

 25. Wij hebben hier twee honden rondlopen, een grote en een kleine dus qua voeding zijn we wel meer kwijt... Maar hondenbelasting kennen wij dan weer niet...
  Ik heb het eigenlijk nog nooit uitgerekend hoeveel onze dieren ons kosten, zoals je zegt zijn ze het meer dan waard, wat het bedrag ook is :)

  Xx

 26. Ik heb een ShihTzu, teefje, is nu 12 jaar oud. Kost mij per maand, €90,-
  Ik trim haar zelf, ziektekosten verzekering, inclusief voortplanting organen 50% is €33,00 per maand. nat voer is €7,00 droog voer is €7.00 per maand en dan tanden stokjes en snoepjes €8.00 per maand. Dan anti vlooien/teken bestrijding maandelijks, verzorging middelen zoals shampoo, oog en oor, gereedschap, speeltjes, vervangen van dekentje, mandje enz, operaties waar ik dan 19% zelf van hoef te betalen. De laatste 2 jaar heeft ze best wel veel gezondheid kosten achter de rug, borstkanker, voortplanting organen verwijderd, veel oor problemen. Dan is het bij aanschaf natuurlijk ook een riempje voor velen een cursus, mandje, enz, enz,. Hondjes kosten geld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>