Reacties

Zo bereid ik me voor op de start van het schooljaar: 12 manieren — 22 reacties

 1. Een heel herkenbaar lijstje met actiepunten! Ons tandartsbezoek moet nog komen, wij gaan altijd in september en de nieuwe schoenen moet ik ook nog kopen. Doe ik aankomende week of de week erop. Dan zijn de schoenen ook nog mooi voor de schoolfoto half september.

 2. Die gymkleding was ik al in de eerste vakantieweek, net als de luizenzak (basisschool) en gym- en schooltas. Die hangen de hele vakantie klaar om weer schoon mee te nemen.

  Ik gun mezelf één volle schoolweek om alle meisjes compleet op school te laten komen. Ze hebben dan een plantje op het bureau.

  Ook alles in het kader van stressvrij.
  Ook staan we de laatste vakantieweek eerder op en gaan ze alvast op schooltijd naar bed. Dat vinden ze helemaal niet erg, want ze zijn kapot moe van het vakantievieren.

  Ik heb trouwens geen idee wat de oudste in de bovenbouw ( groep 6-8) nodig heeft, dus dat regelen we in de eerste schoolweek.
  Pakjes drinken en Sultana hebben we inderdaad ook al in huis voor de eerste dagen.

  Nog een fijn weekend samen, we hebben nog een vakantieweek voor de boeg

 3. Ja dat vooraf laten wennen......drama. Protesteren, wilden nog buitenspelen. Op een gegeven moment heb ik het "losgelaten". Wel alles in orde, boeken gekaft, schooltas, kleren, jas, gymschoenen, maar qua bedtijd "overzien" ze dat nog niet (zonder prefontale cortex)....
  Dus ik laat ze gewoon gaan (ik wil ook niet al die stress) en na 4 dagen storten ze in en ga ze na het eten naar bed, even 11 uur slapen en dan zijn ze er ook weer "bij".
  Bovendien, die eerste week: 1e dag rooster ophalen (middelbare school dan he), 2e dag kennismaken klas en mentor, even-tu-eel klasse-foto, 3e dag sportdag, 4e dag snuffellessen, 5e dag (vrijdag) vrij, dus stelt echt niks voor.

  Ik verheugde me altijd weer op school (maar ik ben een raar type dat klopt).

  • Die eerste week stelt op de middelbare scholen inderdaad vaak weinig voor. Maar bij de school van mijn jongste dochter is dat veranderd. Die begint vandaag meteen om half 9 en moet tot 4 uur door. Mijn jongste zoon daarentegen heeft vandaag nog vrij, en morgen alleen een halve dag.

 4. ben oprecht verbaast, waarom doen de kinderen het niet zelf? Flessen verzamelen, vieze kleren in de was, fiets in orde, voor kleuters ok, maar toch niet meer als ze al op de middelbare school zitten?? Ik zeg het ze wel maar hier,8 en 11 jaar, moeten ze dat toch echt zelf doen of op z'n minst zelf aangeven dat er iets kapot is of te klein. Kleren die niet bij de wasmand liggen worden niet gewassen en ze smeren zelf hun brood voor tussen de middag.

  • De kinderen doen veel zelf, maar ze zijn in de vakantie weinig alert. En zoals Pakketje ook al zegt, soms kun je dan als ouder i.v.m. persoonlijke stressreductie beter even wat helpen : )

 5. Mooi dat je dat lukt Olga. Is ook altijd mijn streven geweest. Helaas moest ik tot en met eindexamen (kind 1 altijd te laat slapen, niet wakker te krijgen) ik zette hem onder de douche, deed dubbel brood in rugzak -ontbijt en lunch - en zette zelfs fiets klaar. Ongemerkt kroop hij daarna terug in bed.
  Dat soort kinderen bestaan ook Straffen, belonen, leerplichtambtenaar, psycholoog... niets heeft ooit geholpen. Daarna heb ik het losgelaten. Moeilijk, moeilijk. Maar het kind is toch volwassen geworden (nog altijd te laat, dat wel) hij werkt bij zijn baas gewoon langer door.
  Was deed ik ook niet maar wel fietsen checken. Die lampen met batterijen zijn een ramp.

  Kind 2 was/is totaal anders.

  Bij elk kind moet je als moeder de juiste "taktiek" verzinnen en toepassen.

  • Dat klopt helemaal Pakketje. Het ligt erg aan het type kind dat je hebt. Bij sommige kinderen kun je echt schitteren als pedagogisch verantwoorde ouder, en bij andere kinderen krijg je het niet van de grond.

 6. Het is zo rot he, wanneer de school weer begint moeten ze op tijd naar bed en op tijd op. Hier lukt dat bij 4 van de 5 kinderen, maar 1 van hen is een ramp. Hij heeft het nooit gekund en zal het nooit kunnen:dat vroeg opstaan. Het is gewoon zijn ritme niet. Hij is net zijn vader. Hier zorgen de oudsten zelf dat alles klaarstaat, de jongste van hen is dan ook al 18????. De jongste van 7 ben ik nu toch ook geregeld erop aan 't wijzen dat hij geen baby meer is????

 7. Herkenbare punten, de week van te voren weer een "gewoon" bedtijd ritme, gymschoenen controleren, koeken inkopen....
  Maar wij hebben nog twee weken vakantie. Wel lekker met de zon die komende week nog komt. Jullie hadden die warme zon tijdens onze laatste schoolweek.

  • Dat klopt Marjon. Toen was er op het jeugdjournaal nog een reportage van kinderen die nog naar school moesten terwijl er een hittegolf was : )

   Nu kunnen jullie genieten, terwijl ze hier moeten zwoegen in de hitte.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder