Koning Willem-Alexander interview: 9 uitspraken die mij troffen

koningsdag 2017
Bron: Wikipedia

Ter ere van zijn 50ste verjaardag was er woensdagavond een 70 minuten durend interview met koning Willem Alexander. Daarin gaf hij aan dat hij graag wilde dat het over hem als persoon zou gaan. Leuk dus!

Ik zag een kalme, zelfverzekerde, meelevende en evenwichtige man.

Toen ik de ochtend na het interview stond te douchen moest ik nog weer aan het interview denken en aan wat koning Willem Alexander had gezegd. En ik besloot de uitspraken die me het meest troffen op een rijtje te zetten!

9 uitspraken van koning Willem Alexander die mij troffen

 1. Willem Alexander gaf aan dat het indruk op hem heeft gemaakt om te zien wat het verlies van Friso betekende voor zijn moeder. Wat het verlies van een kind dóét met een moeder. En dat hij zich bij wijze van spreke met terugwerkende kracht een beetje schuldig voelde over eventueel risicovol gedrag van zijn kant. Volgens mij is hij een hele lieve zoon, en hebben hij en zijn moeder een hele goede band.
 2. Zijn antwoord op de vraag wat zijn vrouw Maxima voor hem betekende. ‘Alles.’ Ik geloofde hem, en ik had niet eens de neiging om een teiltje te pakken zo stevig en integer kwam het over. En normaliter word ik altijd een beetje weeïg van mensen die hun partner zo bejubelen.
 3. Sporten en voldoende bewegen worden tegenwoordig gezien als een manier om gezond te blijven en ziektes te voorkomen. Ook Willem Alexander sport om die reden. Om gezond en fit te blijven. Niet persé uit plezier.
 4. Hardlopen doet Willem Alexander niet meer vanwege zijn knieën. Toen hij dat zei dacht ik meteen: ‘Oeh, dat zal de hardloopcommunity niet leuk vinden!’ Want knieën zijn een veelgehoorde reden om niet meer te gaan hardlopen. Maar in Hardloopland geldt in de regel dat hardlopen niet per definitie slecht is voor knieën. Sterker nog, ze zouden er steviger van worden.
 5. Toen de overledenen van de MH17 aankwamen op het vliegveld in Eindhoven vertelde Willem Alexander dat hij en Maxima ineens helemaal apart zaten van de nabestaanden. En dat dit raar voelde na hun ontmoeting de dag er voor. En dat hij daarom tegen Maxima had gezegd: ‘We maken een buiging voor ze.’ Zie ook mijn review Zoals vogels vliegen.
 6. Willem Alexander groeide op zonder televisie : ) In die tijd was er namelijk nog de theorie dat schermen slecht waren voor de ogen! Kostelijk om te horen dat ook koninklijke ouders beïnvloedt worden door al die pedagogische theorieën die de ronde doen.
 7. Hij hoopt dat zijn dochter Amalia zich gaat verzetten tegen ‘het ambt’. Want dat is nodig om er later volmondig voor te kunnen kiezen.
 8. Op zijn 16-de wilde hij graag het huis uit omdat hij als puber worstelde met het feit dat zijn vader depressief was; Hij kon zich niet goed afzetten tegen iemand die het al moeilijk genoeg had. Dat moet best moeilijk geweest zijn voor Beatrix en Claus lijkt me zo. Dat je kind op die leeftijd al graag het huis uit wil…
 9. Willem-Alexander wil niet worden ingelicht door de beveiligers van zijn kinderen over hun privé activiteiten. Hij vindt dat zijn dochters de ruimte moeten krijgen om hun eigen weg te gaan, en hun eigen fouten te maken.

Conclusie

Ik vond Willem Alexander heel sympathiek overkomen in het interview. Sympathieker dan de interviewer die ik nu en dan wat hijgerig vond, en die veel te veel gesloten vragen stelde. Op basis van het interview lijkt hij mij bovendien een hele verstandige en betrokken vader.

Lang leve de koning : )

Leestip

Eloise van Oranje

Boek Amalia

Hoe ervaar jij het Koningshuis?

Similar Posts

34 Comments

 1. Ik vond vooral de laatste uitspraak treffend: niet ingelicht willen worden over wat je kinderen uitspoken.
  Dat wil ik namelijk ook niet.
  Ik vond het een verfrissend interview.

 2. Eigenlijk zat ik meer met de interviewer Maartje Winfried de Jong. Wat een gehakkel, er kwam geen vraag vlot uit. Ik vind het een aardige en sympathieke man, maar hij laat zich teveel imponeren. Eigenlijk was het leuker geweest als Martin Waardenberg zo’n interview zoud doen.

  Too may? ik ziet er maar een URL. Dus haal zelf even de qqq er uit de voorkant af htqqqtps://www.youtube.com/watch?v=tjf5E-Ol8rs

 3. Ik ben niet per se voor of tegen het Koningshuis. Ik heb het interview niet helemaal gezien, maar geloof wel dat hij echt een koning van deze tijd is. Een betrokken man, die er voor iedereen is of probeert te zijn.

 4. Ik fond de interviewer zelf niet zo leuk.Wilde allies naatje van de kous
  weten had jets minder gemogen van mij.

 5. Ik denk dat we dankbaar mogen zijn voor zo’n koning. Je kan van een koningshuis vinden wat je wilt, maar ik heb het idee dat we in ons land beter af zijn dan in veel landen waar de landsvertegenwoordiger zijn functie met stemmen moet binnenhalen.

  1. Ja, dat denk ik ook. Hij gaf ook aan dat hij het als een voorrecht ziet dat hij Nederland mag vertegenwoordigen in het buitenland. Volgens mij doet hij dat uitstekend.

 6. Wat een mooi mens is Willem Alexander geworden, ik was heel blij met zijn persoonlijke antwoorden. Dat heb ik nog nooit een vorst ‘horen’ doen.. Hij liet heel duidelijk zijn zwakke kanten zien, en hoe hij in zijn ambt is gegroeid.

 7. Ik ben koningsgezind en blij met ons koningshuis.
  Onze koning komt sympathiek, toegankelijk over.
  Ik heb een stukje van het interview gezien, betrokken, oprecht, echt en ontspannen kwam de koning op mij over.
  Mij raakte het meest wat hij vertelde over wat het voor een moeder betekend om een kind te moeten verliezen, in dit geval zijn moeder.
  Wat dat betreft zijn dood en verdriet aan hen niet voorbijgegaan en dat tekent een mens.
  Maar ook dat de koning zei dat ze ook de steun van het Nederlandse volk zo waarderen in blijde en droevige dagen.

 8. Hmm, dat over die knieën met hardlopen daar zit ik toevallig net mee in m’n hoofd. Ik heb slechte knieën, maar ik weet niet wie ik nou moet geloven…
  En ach, dat over Friso. Ontzettend mooi dat hij het daarover heeft, zeker nu het zo actueel is.

 9. Ik vond het ook een mooi interview. We boffen ermee dat onze koning een echt “mensch” is, en dat hij dat dus durft te tonen.
  De keuze voor deze interviewer snapte ik niet, maar die zal hij zelf wel hebben mogen kiezen neem ik aan.

 10. Ik vond het een heel mooi interview. Goed van onze koning dat hij zich zo kwetsbaar op stelt. Ik had zo’n interview eerlijk gezegd niet verwacht

 11. Ik vond het ook een mooi en eerlijk interview. Ik denk dat het goed is om een menselijke kant te laten zien ipv wat afstandelijk. Hij blijft ook een mens van vlees en bloed en iedereen begrijpt dat daar ook emoties bij horen. Hij heeft ook best veel voor zijn kiezen gehad de afgelopen jaren

 12. Zelf heb ik totaal niets met mijn eigen Koningshuis want ik woon in België en heb er totaal geen band mee. Een vorst die amper je eigen taal spreekt is nu niet echt iets om naar op te kijken, vind ik zelf. Daarom ben ik stiekem wel jaloers op jullie Koningshuis en hoe heel Nederland Koningsdag viert.

 13. Het was een mooi interview, waar Willem er prima uit kwam. Inderdaad, integer, een echt mens, met echte gevoelens. Maar eerdlijk gezegd denk ik dat het toch ook voor een deel aan de interviewer lag. Ik heb een hoge pet op van Wilfried de Jong!

 14. Ik vond het ook mooi om te zien hoe menselijk en watm hij is. Zijn moeder was altijd veel afstandelijker. Ik heb hun tocht door Tilburg ook zitten kijken en dan zie je een leuke echtgenoot en vader. Mooi om te zien ????????

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.