|

Maggi mixen gezonder?

maggi mixen

De verkoop van pakjes en zakjes loopt terug las ik in de krant.

Dat verbaast me niets!

Door de gezonde voeding hype letten mensen steeds meer op wat ze eten. En pakjes en zakjes zijn er om berucht dat er teveel suiker en zout in zit. Niet voor niets is het kookboek Koken met Karin – Zonder pakjes & zakjes zo populair.

Supermarkten en fabrikanten passen zich aan

Maar tegelijkertijd zie je dat supermarktketens en producenten van pakjes en zakjes wel degelijk hun best doen om zich aan te passen. Misschien niet omdat ze nou zo nobel zijn en puur om winst te kunnen maken, maar het gebeurt wel! Zo kwam Albert Heijn recent met Pasta’s en Curry’s om ons te helpen aan 250 gram groente per dag te komen.

En nou wil ook Nestlé, van de Maggi maaltijdmixen, ons helpen om gezonder te eten.

Hoe wil Nestlé ons gezonder laten eten?

Ze gaan de aanbevolen hoeveelheid verse groentes op de voorkant van de pakjes Maggi maaltijdmix omhoog schroeven: van 150 gram groente naar 200 gram groente per persoon. En er gaat minder vlees in: 50 gram minder.

Nou denk je misschien: ‘Dat is ook niet veel!’

Maar op jaarbasis betekent dit dat er in Nederland 840.000 kilo extra groente wordt gegeten!

Dat is best veel vind ik. Dat komt omdat er in Nederland per jaar maar liefst 5,6 maaltijden worden gemaakt met de Maggi mixen. En de meeste mensen volgen daarbij klakkeloos de instructies op de verpakking. Om precies te zijn: 96%! Dus als daar op staat: 200 gram groente toevoegen, dan doen mensen dat dus ook.

N.B. Anderhalf jaar geleden hebben ze 16% van het zout uit de Maggi mixen gehaald. Dat wist ik helemaal niet.

maggi mix
De rode paprika is nieuw! Deze mix kost 1,09 bij Albert Heijn

Het braafste fabrikantje van de klas

Maggi Nederlands plannen voor de toekomst.

 • Minder zout in het eten.
 • Meer groente.
 • Eenvoudiger ingrediëntenlijsten
 • Uitstoot van CO2 verminderen.
 • Duurzamer.
 • Water besparen.
 • Alle fabrieken binnen 3 jaar zero waste.

Klinkt het niet prachtig?

Het Voedingscentrum over de actie van Nestlé

Het Voedingscentrum vindt het leuk van Nestlé dat ze zo hun best doen. ‘Maar,’ zeggen ze er bij: ‘nog liever zien dat mensen meer groente eten zónder een bijbehorend pakje.’

Balen voor Nestlé dus.

Conclusie

Bedrijven spelen in op de hang naar gezonder eten. Dat is een positieve ontwikkeling want het maakt het makkelijker om gezond in te kopen. Of ze dat doen uit de goedheid van hun hart valt te bezien. Maar positief is het toch!

Zelf heb ik niet zoveel aan de verbetering van de Maggi mixen, want ik gebruik Knorr mixen als ik met zakjes en pakjes kook!

Ik vraag me af wat ze bij Knorr gaan doen nu : ) Ik probeerde hun Knorr ovenschotel uit!

Gebruik jij pakjes en zakjes?

Nou ben ik wel benieuwd hoeveel mensen hier pakjes en zakjes gebruik bij het koken.

Laten we er eens een enquete tegenaan gooien!

Gebruik jij pakjes en zakjes?

 
pollcode.com free polls

Wat vind jij van het initiatief van Nestlé om meer groentes op te nemen in het recept?

Tip: ik heb de Lifesum app ontdekt! Hij is gratis en geeft informatie over hoe gezond bepaald voedsel is!

Similar Posts

15 Comments

 1. Vanwege coeliakie van dochter gebruik ik geen pakjes en zakjes in dit huishouden. Er zijn wel enkele pakjes zakjes potjes die je zou kunnen gebruiken, maar dan moet je echt altijd de ingrediëntenlijst controleren want ze kunnen zomaar wat veranderd hebben. Dus om het mezelf makkelijker te maken doe ik zonder de kant en klaar pakjes, en eerlijk gezegd, het is goedkoper ook. Ik maak mijn mixen dus zelf. Iets als nasimix maak ik voor meer keren tegelijk.

 2. Op vakantie nemen we heel soms een pakje. Maar ik vind het niet lekker.
  Ik gebruik thuis alleen mijn eigen kruiden. Ik heb een aardige hoeveelheid..

 3. Voor mij geen pakjes en zakjes. Het smaakt allemaal even nep en chemisch terwijl je veel lekkerder kunt koken met kruiden en specerijen. Dat hoeft niet eens veel en duur te zijn.

 4. Vanwege de dieten hier geen zakjes en pakjes. Verder mijd ik producten van Nestle. Schijnheilig praatje over water terwijl ze zelf in het gortdroge (gelukkig afgelopen maanden wel water) water uit de grond stelen en dan weer gebotteld verkopen aan de inwoners. Volgens een hoge piet van Nestle is schoon drinkwater geen grondrecht. Ze roven op meer plaatsen in de VS drinkwater uit ondergrondse bronnen.

 5. Ik ben zwaar in de minderheid ik gebruik het wel maar af en toe haha. Soms heb ik gewoon geen zin om met allerlei kruiden etc in de weer te gaan en met zo’n zakje is het ook snel klaar.

  1. Ja, dat vind ik dus ook wel… Ik weet dat pakjes en zakjes een slechte pers hebben maar het is toch wel heel handig dat alle kruiden handig bij elkaar in zo’n zakje zitten.

 6. Sinds ik ook de ‘gezonde hype’ volg, om af te vallen, gebruik ik geen pakjes en zakjes meer. Ik voeg ook zelden zout toe, sinds ons gezin uitgebreid is met Mini-man. Als ik om wat voor reden dan ook naar een pakje of zakje grijp, vind ik mijn eten helemaal niet meer lekker! Nee hoor, voor mij geen pakjes en zakjes meer. Lekkerder én goedkoper.

 7. Je weet gewoon, zodra je gebruik maakt van een pakje, heb je geen invloed op de inhoud. Er zitten ongelooflijk veel e-stoffen etc in. Het kiezen voor koken met pakjes en zakjes is voor mij echt meer vanuit gemaksoogpunt. Wel merk ik, dat ik er in de laatste jaren bewuster op ben geworden en het steeds meer mijd.

 8. Wij aten al vrij puur en onbewerkt, doch sinds januari volg ik het Moermandieet.
  De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat het de 1e weken overweldigend was, maar ik wist niet dan biologisch eten zo heerlijk was, groenten… echt lekkerder.
  Wat wel zo is, makkelijk doen betekend voor mij iets uit de vriezer pakken.
  Het is bewerkelijk en kost veel tijd daar je alles zelf moet bereiden, doch ik vind eten koken, brood bakken, geen probleem om te doen.

 9. Héél, héél soms, om bijvoorbeeld het gehakt voor de taco´s/tortilla´s te kruiden maar verder kruid ik alles zelf. Ik vind het een goed initiatief van Nestlé alhoewel er natuurlijk altijd nog veel meer redenen achter zitten dan ons gezonder te laten eten. Wat dat aangaat heb ik nooit zo heel veel vertrouwen in de voedingsindustrie helaas…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.