Kinderfiets kopen: waar moet je op letten?

loekie kinderfietsIk schreef deze post in opdracht van Loekie kinderfietsen

Het allereerste kinderfietsje bij ons thuis kochten we bij Halfords.

Driewielertje met duwstang

Het was zo’n driewielertje met duwstang. Het zitje was rood, en de duwstang blauw. Aan de achterkant zat een handig groen bakje, om wat in te doen. Ik kan me dat fietsje nog zo voor de geest halen! Volgens mij hebben heel veel Nederlandse kinderen op dat type fietsje gezeten. Destijds woonden we nog in Arnhem, en als ik dan even naar de buurtsuper moest, dan gebruikte ik dat fietsje ook als buggy. Mijn oudste dochter mocht dan ‘fietsen’, en ik had toch de controle.

Van drie- naar tweewieler

Na de driewieler volgt dan natuurlijk een kinderfiets met maar twee wielen, eventueel aangevuld met zijwieltjes. Eén van de bekendste merken op het gebied van kinderfietsjes is toch wel Loekie. Loekie is al meer dan dertig jaar het A-merk onder de kinderfietsen. Loekiefietsjes zijn er in de maten 12,5 tot en met 22 inch, en zijn geschikt voor kinderen in de leeftijd van drie tot zeven.

Fietsmaten gaan in ‘inches’

De maat van een fiets wordt uitgedrukt in inches. Met de inchmaat wordt de grootte van het wiel bedoeld. Niet in centimeters. Ik heb geen idee waarom dat is, en ik vind het wel lastig eerlijk gezegd. Fietsen van Loekie zijn er in 12 inch (30,48 cm) en 16 inch (40,64). Als je dus wilt weten welke maat je kind nu heeft, dan meet je gewoon even de wielen!

Het belang van de juiste maat fiets voor je kind

Net als bij kleding is het ook bij fietsen belangrijk dat je de juiste maat koopt! Zelf vond ik dit altijd best lastig. Maar je koopt voor een kind van 1 meter 16 toch ook geen broek in maat 128? Dan zouden de pijpen veels te lang zijn. Een fiets kan ook te groot of te klein zijn voor je kind.

4 methodes om de juiste maat  fiets te bepalen

Je kunt op 4 manieren bepalen welke maat fiets je kind moet hebben.

 1. Gebruik zijn kledingmaat. Een kind met bijvoorbeeld een kledingmaat van 104-116 heeft een fiets nodig met wielmaat 16 inch. Dus niet een jongensfiets van 20 inch.
 2. Gebruik zijn leeftijd. Dit vind ik de minst betrouwbare methode! Ik heb een tienjarige zoon die erg klein is voor zijn leeftijd.
 3. Meet de binnenbeenlengte van je kind
 4. Probeer gewoon verschillende fietsen uit, en kijk waarop je kind het beste past

Jongensfietsen en meisjesfietsen: lieve prins red mij!

Een tijdje geleden was er ophef over de Sinterklaasfolder van Bart Smit waarin het verschil tussen meisje en jongens speelgoed wel erg groot was. Maar bij fietsen is er ook een groot verschil tussen een jongensfiets of een meisjesfiets. Hoewel Loekie zowel zachtroze fietsen heeft voor ‘echte prinsessen’ als hippe fietsen voor stoere meisjes! Maar op dit moment hebben ze  ook een grote advertentie op hun website met een meisje in prinsessenjurk en de tekst ‘Lieve prins red mij!’ Laat de feministes het maar niet zien!

Fietshelm ja of nee?

In Nederland zijn fietshelmpjes niet verplicht. Hier in de Achterhoek zie ik er eigenlijk nooit kinderen mee. Zelf had ik ooit een Barbie fietshelm voor mijn oudste dochter aangeschaft. Maar het ding werd zelden gedragen. Maar in o.a. Duitsland zijn fietshelmen heel gewoon.

Veiligheidsvestje op de fiets: ja of nee?

Mijn kinderen zeggen: ‘Nee’, maar als ik mijn jongste twee zonen naar school fietsen wil ik toch graag dat ze zo’n veiligheidsvest aan doen. Zeker op het platteland, waar niet altijd fietspaden zijn, vind ik kinderen op de fiets kwetsbaar. Zo’n veiligheidsvestje geeft toch wat extra zichtbaarheid. Het lastige is alleen dat ze er vervolgens hun rugtas over heen doen! Daar sta ik dan met mijn goede gedrag. Zo zijn ze van achteren nog niet goed zichtbaar…

Te arm voor een fiets

Het schijnt dat er in Nederland behoorlijk wat kinderen zijn die geen fiets hebben, omdat hun ouders dat niet kunnen betalen.Daarom is er een project in gestart door kinderhulp om er voor te zorgen dat ook die kinderen een fiets krijgen. Kinderhulp geeft per kind maximaal 150 euro uit aan een fiets. Het gaat dan om een goede fiets voor een (middelbare) scholier om langere afstanden mee te overbruggen. Dat soort fietsen zie je inderdaad minder op Koninginnedag. Daar vind je toch vooral kleinere fietsjes.

Waar koop je een Loekie fiets?

Er zijn in Nederland verschillende fietsenwinkels die officieel dealer zijn van Loekie fietsen. Het voordeel van zo’n erkende dealer is dat je goed advies krijgt en dat de fiets goed wordt ‘afgemonteerd’. Dan weet je tenminste ook zeker dat de remmen en de fietslampen het allemaal goed doen. Zeker in de herfst- en wintermaanden is goede verlichting op de fiets heel erg belangrijk.

Als je wilt bezuinigen: op marktplaats kun je heel goed tweedehands Loekie fietsen scoren!

Leestip: Fiets online kopen

Waar let jij op als je een kinderfiets koopt? En hoe denk jij over fietshelmpjes en veiligheidsvestjes?

Similar Posts

9 Comments

 1. Helm en hesje is echt belangrijk.
  Kost even tijd voor we er aan gewend zijn.
  Ik herinner me het van de skihelm 1e jaar een handjevol 2e jaar al zeker ruim de helft en het 3e was zonder not doen.
  Er Zoé hier meer aandacht aan besteed moeten worden en goede voorlichting.
  Enne natuurlijk geen rugzak over het hesje kan die niet achterop de snelbinder ofzo?

   1. dan fietst het toch ook niet veilig als de rugzak te groot is voor snelbinders? ik zette vroeger mijn middelbare schoolfiets vast met een “spin”. 2 sterkte elastieken aan elkaar met haken eraan die je over de tas heen kruist zegmaar. hierdoor zat ie goed vast op mijn snelbinders….

 2. Sinds 1 januari 2012 is een fietshelm in Duitsland verplicht. Omdat we dit jaar naar Duitsland op vakantie gingen hebben wij een fietshelm voor onze 2-jarig dochtertje gekocht. Ze vind hem superstoer en wil hem niet meer afzetten! Maar misschien helpt het dat haar papa aan wielrennen doet en zij hem dan altijd zijn fietshelm op ziet hebben… Ik doe hem dus nu eigenlijk altijd op, ondanks alle blikken en vragen die ik hierover krijg. Ik heb gelezen dat als alle kinderen in Nederland t/m 14 jaar een fietshelm zouden dragen dit jaarlijks 2000 dodelijke ongelukken cq. zware hoofdletsel kan schelen. Voor mij genoeg reden om tegen de wind in te zeilen!

 3. van kinderfietsen heb ik geen verstand,
  maar een rugzak kun je voorzien van reflecterend band
  Vinden ze waarschijnlijk ook een stuk leuker dan die lelijke hesjes ;-)

 4. Hier is een fietshelm ook nog niet verplicht, maar ik denk dat dat wel zou helpen om ze effectief gedragen te krijgen. Volwassenen moeten die dan ook dragen en na een paar jaar stelt niemand het nog in vraag… (ik vergelijk het met gaan skiën: vroeger waren helmen alleen voor een paar snowboarders, en nu zijn helmen echt gemeengoed geworden – ik vind dat een positieve evolutie).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.