Barbie: leuk speelgoed?

de allereerste barbieHierboven zie je de allereerste Barbie.

Maar ik groeide op zonder Barbie!

Ik had wel gewone poppen. Maar mijn moeder vond Barbie stom. Daar baalde ik flink van. Want ik vond Barbie niet stom. Sterker nog, ik wilde óók graag zo’n langbenige pop.

Wat ik als kind graag wilde hebben!

En nu we het er toch over hebben: ik wilde ook graag:

 • Zo’n poppenhoofd waarvan je de haren langer kon laten groeien en knippen.
 • Zo’n mini-keukentje zoals een klasgenootje had, waarmee je ook echt dingen kon bakken.
 • Tina in plaats van die verantwoorde Jippo die ik via school kreeg.
 • Tina Top Strip boeken

Mijn kinderen op hun beurt vinden dat ze zwaar hebben geleden onder het feit dat ze niet zo’n Furby pop van 100 euro kregen. Maar Barbie’s hadden ze dan weer wel.

Hoe oud is Barbie? Eerste pop in maart 1959

Want je kunt veel over Barbie zeggen, maar ze is behoorlijk tijdloos. De eerste Barbie pop werd uitgebracht in 1959! Dat is maar liefst 64 jaar geleden. En elke pop die het nog succesvol kan opnemen tegen Playstations, Wii’s en smartphones heeft mijn respect!

Barbie is in 2023 64 jaar oud.

Kritiek op Barbie

De bekendste kritiek op Barbie gaat over haar figuurtje. En eerlijk is eerlijk, geen vrouw ziet er zo uit:

barbie

En dan te bedenken dat de Barbiepop in 1990 al werd aangepast: ze kreeg een kleinere boezem, en een bredere taille.

Een ander puntje van kritiek is dat Barbie niet geëmancipeerd zou zijn. Toch heeft Barbie al een flink aantal beroepen versleten! En deze zomer kwam de nieuwste Barbiepop uit:

Ondernemer Barbiepop! Gekleed in een strak roze jurkje, met ipad en smartphone!

carrière barbieBarbie als verzamel item

Bijzondere Barbiepoppen, of originele Barbie’s uit de jaren zestig en zeventig kunnen een aardig zakcentje opleveren. Hier onder zie je zo’n bijzondere Barbie pop. Niet eens zo oud, want uit 2007. Maar blijkbaar uit een bijzondere collectie: Fashion Model Collection 2007.

barbie
Dat is dan 137 euro graag.

Had je nu je (oude) Barbie’s maar gehouden!

Barbie is gewoon leuk speelgoed!

Maar voor kinderen is Barbie denk ik toch vooral een leuke pop om mee te spelen. Tuurlijk kun je je zorgen maken dat je kind denkt dat alle vrouwen er zo uit moeten zien als Barbie. Maar hoe reëel is dat? Meisjes zien toch altijd nog veel meer echte vrouwen om zich heen dan Barbie’s.

Ik houd in ieder geval altijd een zwak voor Barbie! Misschien is daarom Barbie in de Notekraker wel één van mijn lievelingsfilms. Deze film zit vol met rustige klassieke muziek, en het is er kerstmis.

Praktische informatie

 • Een Barbiepop is niet duur. Voor zo’n 9 euro koop je haar al bij Bart Smit!
 • Wil je zien hoe Barbie is veranderd in de loop der jaren? Bij bol.com vind je het boek Vijtig jaar Barbie in beeld.
 • Mijn lievelingsfilm van Babie, Barbie in de Notenkrakter vind je ook op bol.com

Hoe denk jij over Barbie? En wat was jouw lievelingsspeelgoed?

Similar Posts

19 Comments

 1. Mijn vriendinnetje van weleer had die originele barbie van haar moeder. Ik vond dat een enge pop, maar ja ik was toen een jaar of vijf zes. Ik heb verschillende Sindy’s gehad, die hebben een wat zachter ronder poppengezichtje.
  Ik zag op http://www.geschiedenis24.nl onlangs wel een aardig artikel over 50 jaar barbie in nederland met o.a. de eerste tv-commercial voor Barbie.

 2. Ik heb vroeger (?!) alleen een nep barbie gehad. Een goedkopere variant met soms benen waar ‘ijzerdraad’ in zat zodat je ze in een bepaalde stand kon zetten. Wel had ik heel veel kleertjes, die maakte ik zelf. Ergens op zolder staat de doos met de nep barbie (s) en de kleertjes. Mijn dochter (nu 22) heeft er ook mee gespeeld en ik bewaar alles voor de toekomstige kleinkinderen en/of meisjes visite.

 3. Ik vind Barbies best leuk en ik zou ook denken dat de meeste kinderen niet denken dat vrouwen er altijd zo uitzien. En is dat wel zo, dan denk ik niet dat dat aan Barbie ligt, maar misschien meer aan een gebrek aan zelfvertrouwen. En als het daarom gaat, dan is er altijd wel iets of iemand te vinden waar je op wilt lijken, Barbie of geen Barbie.

 4. Mijn oudste dochter speelde alleen samen met bepaalde vriendinnetjes met Barbies, de jongste heeft nooit met Barbies gespeeld.

 5. Vroeger vond ik het ook geweldig om met Barbies te spelen! Ik had een hele collectie. Nu vind ik haar toch een beetje te nep. Er zijn tegenwoordig ook alternatieven voor Barbie, zoals Lammily. Een pop met een natuurlijke uitstraling en normale afmetingen.

 6. Barbie kregen wij vroeger ook niet, want te duur. Ik speelde wel heel veel met Sindy, en daar had je ook allemaal attributen bij, zoals een woonkamer met open haard, keuken met pannen,borden, bestek en glazen, slaapkamer met echt werkend lampje. En een echt werkende douche. Zolang je er allemaal maar batterijen in deed.
  Als ik nu in de speelgoedwinkel ben zie ik bijna alleen maar barbie poppen en bijna geen accessoires.
  Mijn dochter is nog te klein voor deze poppetjes en ik weet ook niet of ik het zou kopen voor haar, ook omdat er naar mijn idee bijna niks bij te koop is.

  1. Dat er weinig te koop is bij Barbie hoor ik van meer mensen. Dat wist ik niet. Ik vergaapte me alleen maar aan die pop. Over de accessoires had ik nog niet nagedacht.

   En ik ben jaloers op Sindy, met haar open haard! Had ze soms ook nog zonnepanelen?!

 7. Leuk artikel! Barbie, die heb ik ook jaren lang gevraagd aan sinterklaas en voor mijn verjaardag. Voor mij was barbie een droomwereld, een onbereikbare wereld. Ze was knap, had mooie kleding, vrienden, paarden, een roze auto. Alles wat ik als meisje geweldig vond. Helaas kreeg ik haar nooit omdat mijn moeder besloot dat zo’n wereld niet bestond.

 8. Ik heb vroeger ook volgens mij twee Barbie’s gehad. Een echte en een nepperd. Ze ziet er inderdaad niet reeel uit maar ik vraag me af of kinderen dat zien. Ik geloof dat ik meer bezig was met haar haren dan haar figuur. Al was de liefde geloof ik van korte duur. Want veel kun je er niet mee. Alle bijzaken zijn schreeuwend duur. Heel eerlijk vind ik het zelf geen leuk speelgoed maar dat komt niet door haar uiterlijk. Mocht dochterlief het ooit willen, dan zal ik het overigens niet verbieden.

 9. Wij hadden thuis wel enkele barbies, een oud stelletje gekregen van anderen. We deelde ze ook netjes en ik weet nog dat we er allebij 1 kregen van opa en oma. Een poppenhuis gebouwd door opa en vele uren heb ik er mee gespeeld. Hele verhalen zijn daar bedacht.

 10. Ik heb vroeger zoveel met Barbie’s gespeeld, ik had er denk ik wel 30. Favoriet hier! Speelde er ook mee tot ik naar de middelbare school ging, dus heel lang haha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.