Papieren boterhamzakjes en lunchzakjes

Papieren boterhamzakjes

Toen ik als kind naar de middelbare school ging, nam ik mijn brood vaak mee in papieren boterhamzakjes.

En dat wil ik eigenlijk ook voor mijn kinderen. Zo’n papieren boterhamzakje is milieuvriendelijker dan een die plasticzakje. En ik vind het ook gewoon mooier. Papieren boterhamzakjes zijn rechthoekig, en van een beetje doorzichtig papier.

Maar ik kon ze gewoon nergens vinden! Ik keek in de supermarkten, bij de Action en de Hema. Een korte speurtocht op internet leverde de volgende verkoopinformatie over papieren boterhamzakjes op!

Papieren boterhamzakjes zijn te koop bij:

 • De grotere Jumbo winkels (In Doetinchem hebben ze ze niet : ( Deze papieren boterhamzakjes zijn van het merk Dumil en kosten 1,49 voor 60 stuks.
 • DM drogist in Duitsland
 • Online bij Kitchen Hugs: milieuvriendelijke papieren boterhamzakjes: 48 voor 3,29

papieren lunchzakjes

 

Papieren boterhamzakjes: knutselen en traktaties

Afgezien van hun functie als boterhamzakje zijn papieren boterhamzakjes ook heel geschikt voor allerlei goedkope knutsels en traktaties. Ik zet er er hier onder een paar op een rijtje voor je!

 1. Omdat ze van papier zijn, kun je je kind er leuke dingen op laten tekenen.
 2. Je kunt ze beplakken en gezichten geven.
 3. Geef ze mee aan aan het eind van een kinderfeestje.
 4. Bij de Hema, Action en Wibra kun je goedkope stickervellen kopen, en daarmee kun je je kind de zakjes leuk laten beplakken.
 5. Doe zand in een boterhamzakje, zet er een waxinelichtje in, en zet ze langs het pad naar je deur. Zoals hier onder:

waxinelichtjes

Herbruikbare boterhamzakjes

Als je écht milieuvriendelijk wilt zijn is het natuurlijk nóg beter om herbruikbare boterhamzakjes te kopen. Zoals deze bijvoorbeeld van Gezinnig:

herbruikbare zakjes
Deze is 9,95

Deze herbruikbare boterhamzakjes zijn van katoen, met aan de binnenkant een plastic laagje. En je kunt ze blijkbaar gewoon in de afwasmachine doen. Ik vind ze wel leuk om te zien moet ik zeggen!

Bij Urbans and Indians verkopen ze zo’n klassieke Amerikaanse ‘brown paper bag’. Ook die kun je blijkbaar schoonmaken, en hij sluit met een magneet. Maar de prijs is erg hoog vind ik: 18,95! Dit is ‘m:

papieren boterhamzak
Mooi, maar erg duur: 18,95! Je vindt hem nog duurder bij bol.com.

Waarom niet een broodtrommel?

Waarom niet gewoon een broodtrommel gebruiken, denk je misschien! De reden dat ik als kind geen broodtrommel gebruikte, was dat die zoveel plek innemen! Ik had altijd best een volle schooltas. Die trommel nam eigenlijk teveel plek in. En zo’n boterhamzakjes gooide ik na gebruik gewoon weg. Ook mijn kinderen zijn om die reden geen fan van een broodtrommel.

Ook al is een duidelijk voordeel van een broodtrommel natuurlijk dat je boterhammen niet geplet worden!

Wat gebruiken jij, of je kinderen om brood en dergelijke mee te nemen?

Similar Posts

16 Comments

 1. Ik heb me ook rot gezocht naar papieren boterhamzakjes, mijn vader gebruikte ze vroeger en toen ik ze wilde hebben voor een traktatie van mijn zoon kon ik ze nergens vinden, uiteindelijk vond ik ze bij de natuurwinkel bij ons in het centrum. Toevallig dezelfde als jij op het plaatje hebt staan. Traktatie was gelukt. Maar jammer dat ik die ouderwetse witte niet meer makkelijk bij de supermarkt kan kopen, dan zou ik ze zeker vaker gebruiken.

 2. Oh, absoluut een trommel! Ik kocht ooit voor mezelf zo’n mooie felroze, met oranje elastiek. Geen haar op mijn hoofd dat ik weggooispul zou gebruiken – te milieuonvriendelijk, te duur, en ik ben van jongs af aan gewend om het met trommels te doen…

  1. Felroze met een oranje elastiek klinkt leuk. Ik houd van felle kleuren. Vroeger zei mijn moeder dat dergelijke kleuren met elkaar ‘vloekten’. Maar tegenwoordig heet het ‘colour blocking’!

 3. Hier gebruiken we een broodtrommel én een boterhamzakje, omdat anders de boterhammen verschuiven en niet meer opgegeten worden.

 4. zelf eet ik thuis brood dus geen zakjes of trommel mee, mijn dochter wil alleen haar brood in plastic zakjes mee, zelfs toen ze op school zat en nog thuis woonde kon ik haar niet overhalen tot het gebruik van een broodtrommel, nam te veel ruimte in en waarschijnlijk zou ze hem ook regelmatig kwijt zijn ( ADHD en dus nogal een chaoot) nu woont ze op zichzelf en heb ik er helemaal geen grip meer op helaas is ze nog niet erg milieubewust ondanks mijn pogingen om haar daar op te laten letten.

 5. Ik heb uiteindelijk jaren een broodtrommel gebruikt die in mijn tas precies naast de boeken paste. Ideaal vond ik het, geen geplet brood meer en -bijkomend voordeel- de inhoud van mijn tas had daardoor een vaste plek.

 6. Eerlijk gezegd zijn die herbruikbare zakjes leuk om te zien maar waardeloos in het gebruik. Ik heb ze gekocht en na twee keer weggegooid omdat ze niet goed sluiten en dus je brood uitdroogt… Dure zakjes : in de aanschaf en omdat je in je lunchpauze alsnog broodjes moet kopen ;)

  Hartelijke groet,
  Noor

 7. Ik haal ze altijd wel bij de jumbo in Doetinchem.. nu heb ik ze al een paar weken voor het laatst gehaald dus misschien zijn ze er nu niet meer…

 8. Papieren boterhamzakjes zijn inderdaad een duurzame keuze! Je kunt ze ook bij webwinkel Handiggoed.nl vinden in verschillende prijsklasse en soorten. En heel handige herbruikbare boterham zakjes van biokatoen ook trouwens. Die passen goed in de tas en het zijn een soort opvouwbare placemats waar je het brood in rolt en vastzet met een klittebandje. Misschien ook een suggestie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.