Kerstmis idee 11 Ideeën voor Kersttradities

Kerstmis idee

Het is weer bijna Kerstmis!

Misschien heb je al een heel duidelijk kerstmis idee, en kun je terugvallen op tradities rondom Kerst die de tand des tijds hebben doorstaan.

Maar stel nou dat je eigenlijk niet echt een Kersmtis idee hebt over hoe je Kerst eens zult invullen. Lees dan mijn lijst met Kerstmis ideeën voor kerst tradities!

Kerstmis idee: 11 opties voor Kersttradities

 1. Koop een adventskalender en doe elke avond een raampje open. Je hebt ze tegenwoordig in allerlei soorten en maten. Tot mijn stomme verbazing heb je zelfs adventskalenders met make-up producten er in.
 2. Bezoek een kerstdienst op Kerstavond. Wil je beslist geen lange dienst? Kies dan voor een speciale kinderdienst. Die duren niet langer dan 1 uur en zijn bovendien vaak rond een uur of zeven. Naast speciale kinderdiensten zijn er ook speciale Kerstavond kerkdiensten die later op de avond beginnen.
 3. Geen zin in een kerkdienst? Lees dan samen met je kinderen een verhaal. Bij ons thuis las ik altijd het kerstverhaal voor, en toen de kinderen ouder waren, deed één van de kinderen dat. Vanwege hun korte aandachtspanne gebruikten we hiervoor de Kijkbijbel:
  kijkbijbel
  22,50 bij bol.com

  Daar staan grote plaatjes in met maar 2 regels tekst.... Je bent in minder dan 10 minuten klaar. Maar het hoeft natuurlijk geen bijbelverhaal te zijn. Je kunt ook kiezen voor een ander sfeervol verhaal met iets van een boodschap.

 4. Koop een mooie, grote puzzel en leg die ergens uitnodigend neer. Heb je de puzzel eenmaal, dan kun je elk jaar dezelfde tevoorschijn halen. Da's traditie! Dit kerstmis idee gaat jarenlang mee : )
 5. Maak een kerstwandeling op Eerste of Tweede Kerstdag. Van langdurig binnenzitten kun je op een gegeven moment goed gaar worden. Ook al wil niemand mee, sta er op dat iedereen een half uur mee naar buiten gaat om te wandelen. Stel volwassenen een lekker drankje in het vooruitzicht zoals Glühwein, en kinderen warme chocolademelk met slagroom en smarties. Is de wandeling niet gezellig en lopen de kinderen te griepen en te  mopperen? Geen probleem. Ook dat is traditie ; )
 6. Versier met het hele gezin de kerstboom. Speel ondertussen sfeervolle kerstmuziek om in de stemming te komen.Een echte klassieker is I'm dreaming of a white Christmas van Bing Crosby:
  Ook hier geldt: geen probleem als de kinderen ruzie krijgen over wie wat, waar mag hangen. Ook dat hoort bij Kerstmis : )
 7. Bak speciale kerstkoekjes met de kinderen. Gebruik hier gerust ordinair zandtaartdeeg. Maak de koekjes 'kersterig' met versieringen.
 8. Introduceer een filmmiddag op Eerste of Tweede kerstdag. Op Netflix vind je een heleboel kerstfilms, maar je kunt natuurlijk ook een dvd huren of op tv een kerstfilm kijken. Mijn 5 favoriete kerstfilms vind je in deze post.
 9. Serveer 's ochtends iets extra lekkers bij de koffie omdat het Kerstmis is.
 10. Dek de tafel extra feestelijk. Of je nou uitgebreid kookt of gewoon lekker aan de stamppot boerenkool gaat: een feestelijk gedekte tafel is een mooie kersttraditie.
 11. Koop elk jaar 1 speciaal nieuw ornament voor in de kerstboom. Op het moment vind ik deze auto's erg leuk voor in de kerstboom!

  kersthanger auto action
  1,99 bij de Action

Durf ook tradities overboord te gooien

Sommige Kersttradities zijn helemaal niet fijn. Je herkent dergelijke tradities aan het feit dat je er tegenop ziet, en dat je er doodmoe van wordt. Een heleboel familiebezoeken afleggen is een berucht voorbeeld.

Wees niet bang om sommige kersttradities overboord te gooien!

Kerstmis idee: zo vierden wij Kerstmis in 2011

DSCI0005

Als kind had ik een hekel aan kerstmis: twee lange, vervelende zondagen waarop niets gebeurde. Hoogstens een kerkbezoek dat veel langer duurde dan normaal.

Ik herinner me een Kerstmis waarop mijn zusjes en ik van landerigheid, kaarsvet op onze handpalmen lieten druppen. Dat vonden we blijkbaar leuk. Vraag me niet waarom, want nu lijkt het me vooral pijnlijk.

Tot een jaar of vier geleden, vond ik Kerstmis nog steeds vervelend, maar tot mijn verrassing is er iets veranderd. Ik denk dat het komt doordat we als gezin onze eigen kerst tradities hebben ontwikkeld.

Kerstmis idee: Kerstavond

Op kerstavond wandel ik met de kinderen naar de kerk voor de speciale kinderkerstdienst. Alleen dat is al sfeervol, zo in het donker. De kinderkerstdienst duurt niet meer dan een uurtje, en wordt opgeluisterd met een levende kerststal, en vorig jaar met een grote plastic Kerstman.

Die Kerstman verbaast mij nog steeds, want als ik ergens zou verwachten dat die hartstochtelijk geboycot werd, dan is het wel in de kerk!

Na de dienst wandel ik met de kinderen naar huis, waar mijn man de warme chocolademelk en Glühwein klaar heeft, en iets lekkers. De open haard is aan, evenals de kaarsen. Deze avond is me erg dierbaar geworden.

Eerste Kerstdag: kerstmis idee 'kindje schudden'

's Middags gaan we op eerste Kerstdag altijd naar het 'kindje schudden' in de katholieke kerk. Dan is er geen dienst, maar mogen de kinderen zich in de kerk verkleden als herder en dan op kraambezoek gaan bij het kindje Jezus. Dat is een heuse baby, en Jozef en Maria zijn er natuurlijk ook. Na dat kraambezoek is er beschuit met muisjes, voor de kinderen warme chocolademelk en voor de ouders Glühwein. Vorig jaar had het kindje Jezus een speen in zijn mond met daarop 'I love mamma!'

Op eerste kerstdag eten we 'extra lekker', en dat betekent dat we pommes duchesses eten van Aviko en rollade. Die rollade is een gewoonte die ik van mijn moeder heb overgenomen. En als toetje is er Viennetta. De tafel dek ik dan met een wit laken, en de kaarsjes gaan aan.

Ook lees ik het kerstverhaal voor.

Tweede Kerstdag kerstmis idee

Tweede Kerstdag was in mijn ouderlijk huis 'kliekjesdag'. Dat vond ik altijd erg zielig voor Tweede Kerstdag, dat die zo tweederangs was. Daarom eten wij gewoon wéér 'extra lekker', en met de kaarsen, en het kleed op tafel. 's Middag kijken we met het hele gezin een film. N.B. Dit kermis idee doen we anno 2022 nog steeds!

Afhankelijk van het weer maken we ook nog een lange wandeling, die thuis wordt afgemaakt met, jawel, alweer warme chocolademelk! En voor mij koffie.

Het is allemaal weinig culinair verfijnd, maar de kinderen vinden het lekker, en het is supergezellig!

Kerstmis idee: Samenvattend

Waar het bij kerstmis idee tradities omdraait is dat je herinneringen maakt. In deze post gaf ik een aantal ideeën over kerstmis idee tradities die je kunt gebruiken om je eigen tradities te creëren!

Wat zijn de kersttradities bij jou thuis? En welke kersttradities missen er nog in de lijst?

Similar Posts

61 Comments

 1. Leuke tradities! Wij gaan altijd uitgebreid ontbijten met dingen die we normaal niet echt eten met ontbijt door de week. De kerstwandeling met 2e kerstdag doen we ook en een film is ook vaste prik. Verder doen we leuke spelletjes en natuurlijk gezellig samen eten

 2. Heerlijke tijd, wij doen vooral aan de "verplichte" familiebezoeken. Al blijven we dit jaar eerste kestdag lekker thuis en ga ik jouw filmdag tip doen heerlijk!

 3. Die wandeling lijkt me eigenlijk wel een mooie om in te stellen. Wij hebben we een aantal tradities: zo koop ik elk jaar een nieuwe bal voor in de boom en eten we elke 1e Kerstochtend een lekker kerstontbijt met croissantjes, stol en een gekookt eitje. En Kerstavond is voor eten met het gezin. Hoewel dat dit jaar ff anders loopt, maar het geeft toch een soort vastigheid. Vind ik wel prettig.

 4. Wij doen eerste kerstdag een museum(jaja er is echt nog één museum open op eerste kerstdag)en we hebben elk jaar een bijzonder kerststalletje.
  Dat begon toen de kinderen jong waren, kerststal gemaakt met lego, van playmobile, poppen, van barbies, van boeken, van conservenblikken....elk jaar wordt er wat anders bedacht. We doen niet aan een boom, wel aan uitgebreid ontbijt. Verder ook geen uitgebreide kerstmaaltijd, want we zijn met kerst weg dus makkelijk eten heeft de voorkeur. Wel feestelijk gedekte tafel.

 5. Goede tips heb je neergeschreven!
  Ik werk 4 dagen vanwege de valling van de kerstdagen ,dus deels is de invulling afhankelijk van werk ik met kerst of oud en nieuw en welke diensten heb ik.
  Wij gaan naar schoonmamma, ik bereid eten voor, de tweede dag naar zus
  Gelopen wordt er zeker, al is het maar een uur!
  Voor ons geen opsmuk en verplichtingen, doch fijn tijd met elkaar doorbrengen!!

 6. Dit jaar zijn wij voor het eerst een Kerstdag samen, en ik heb lekker een hotelletje geboekt met luxe diner. Heerlijk, kijk er nu al onwijs naar uit!

 7. Sinds een aantal jaren doen wij hier niet meer aan kerst, maar ik ben nu wel bezig om 'eigen' tradities te maken voor het Yule feest. Ik heb het hier 'in de groep gegooid' :-) Ze willen graag dat ik een bepaald soort koekjes bak in maanvorm. Ik heb een groot goudkleurig bord op tafel met kerstballen en spul uit de natuur (tamme kastanjes, denneappels enzo), heel veel waxinelichtjes. Voor het warm eten zal het waarschijnlijk een ovenschotel worden waarin iig pompoen en vegan kaassaus zit. Verder denk ik aan spelletjes of een leuke film kijken. De mannen hier zijn er verder niet zo mee bezig, dus het is heel relaxed. Het is meer iets van mij en ik vind het fijn om zo met het wiel van het jaar te leven en dus met de seizoenen. Na 21 december gaan de dagen weer lengen en daar kan ik zo van genieten. Van wat er buiten gebeurt, hoe het licht is, de zonsondergang, de vogels, ideeen maken voor de tuin.

 8. Ik zou het best fijn vinden om niet overal meer 'verplicht' naartoe te hoeven. Op tweede kerstdag willen mijn schoonouders altijd wandelen op het strand. Op zich leuk, maar ik heb er met mijn dikke buik even niet zo'n zin in. :)

 9. traditioneel is het hier 50/50 we proberen met onze ouders een leuk dinner te houden op Kerst! Dit is de enige traditie want als verpleging en thuisverpleger stopt het werk nooit!

 10. Leuk om te lezen hoe jullie het thuis doen.

  Wij zijn sinds 5 jaar ouders en vanaf het moment dat dochterlief kon knutselen, mocht ze ieder jaar een kerstbal maken voor in de boom. daarnaast heeft ze een eigen mini boom die ze helemaal zelf mag optuigen. Kerstavond vieren we het op zijn Pools, kerstdag op zijn antilaans en tweede kerstdag met vrienden. We zijn nog op zoek naar nieuwe tradities. Maar ik wacht nog even totdat mijn nieuwste baby iets ouder is.

 11. Wij hebben met kerst altijd de traditie, soort van, om op tweede of derde kerstdag een wandeling op het strand te maken. Heerlijk de wind door je haren een de frisse lucht.

 12. Ik vind het heerlijk om met deze dagen eens extra de stilte op te zoeken. Even wat langer mediteren dan normaal, even wat langer in een yoga houding blijven dan anders. En natuurlijk van mijn gezin genieten.

  Fijne dagen allemaal.

 13. Ha, leuk geschreven. Toevallig zijn mijn zoontje en ik deze maand begonnen met het maken van een legpuzzel. Leuk om daar een traditie van te maken.
  Ik wil schrijven dat ik eigenlijk niet zo van de kersttradities ben, maar ondertussen komt het er elk jaar op neer dat we 1 dag bij de ouders zijn en 1 dag bij mijn schoonmoeder. Ongemerkt toch een soort traditie geworden. :-)

 14. Ben gek op kerst en alle tradities die erbij horen. Wij hebben altijd een kerstmaal met de hele familie waarbij iedereen een gerechtje maakt echt super leuk

 15. Leuke tips! Ik heb dit jaar voor het eerst een adventskalender (die van Rituals) en vind het ontzettend leuk, elke dag zo'n cadeautje! Verder doen wij Tweede Kerstdag sowieso altijd wat leuks, want dan zijn we X jaar (afhankelijk van het jaar natuurlijk) samen.

 16. Tradities genoeg hier ;) Dit jaar kochten we voor het eerst een Lego adventkalender, Tobias is er helemaal gek mee, dus die zal wel terugkomen de komende jaren! O ja, en zelf heb ik elk jaar een decemberkraslot. Ik kras eigenlijk nooit, behalve in december.

  Daarnaast ook de dingen zoals wat we eten en drinken, komen elk jaar dezelfde dingen terug. Kerst is voor mij niet compleet zonder de lekkere tulband van mijn moeder, bijvoorbeeld ;)

 17. Echt een traditie hebben we niet, kerstavond vieren we gezellig met ouders - broer - zus, fondue'tje en pakjes, kerstdag is dan met tantes en nonkels, niets bijzonders maar hoeft voor mij ook niet. Gezellig samen tafelen en samen zijn is al voldoende

 18. Ik vind puzzelen altijd een heeeerlijke bezigheid met de kerstdagen, dus ik denk dan ook dat ik dat ga doen :) Mijn vriend werkt beide dagen, dus dan heb ik iets te doen om mezelf mee te vermaken ;)

 19. Hele leuke ideeën. Eerste Kerstdag ga ik naar familie. Daar gaan we altijd lekker eten. Tweede Kerstdag ga ik naar mijn schoonouders en gaan we kaasfonduen en cadeautjes uitpakken. Heb er nu al zin in!

 20. Tradities zijn altijd zo leuk, typisch en gezellig! Houd ik van. Wij hebben ook de Kijkbijbel, gewoon voor de leuk. Vroeger vertelde mijn vader altijd het kerstverhaal, vonden we intens boeiend. ELk jaar weer. En we hebben elk jaar feest met de kerk, kerstdiner bij mijn ouders en dit jaar een Winter BBQ met m'n schoonouders. En mijn zussie is op 1e kerstdag jarig, dus dat is ook altijd heel typisch! En de nachtmis op kerstavond... Ben d'r maar druk mee! Haha... Fijne dagan alvast, Nicole!

 21. nummer 8 de filmiddag hebben wij er ook in gegooid!
  we slepen het matras naar de woonkamer en kiezen 1 film reeks uit om te gaan kijken.
  vorig jaar was het lord of the rings dit jaar gaat het harry poter worden!

 22. Die kerstwandeling staat hier meestal ook wel op de planning, altijd lekker om dan even een frisse neus te halen. Daarnaast vind ik het heerlijk om met kerst echt gewoon van die typische kerstfilms te kijken. Hoort er gewoon allemaal bij.

 23. Leuk ideeën! Wij gingen altijd gourmetten, maar daar ben ik nu wel klaar mee ;) Wel lekker uitgebreid ontbijten, feestelijk dineren en natuurlijk cadeautjes onder de boom! De puzzels en kerkelijke dingen slaan we over, maar een wandeling vind ik ook een goede om in te voeren!

 24. Ik koop elk jaar een adventkalender met chocolaatjes in, en elk jaar kunnen de kinderen zich niet inhouden om hem stiekem helemaal leeg te eten voordat het kerst is. Meestal is hij de eerste week al leeg, dit is hier een soort traditie ;-)
  Leuk lijstje met ideeën.

 25. Wij hebben niet echt kersttradities, behalve dan eten bij mijn ouders en schoonouders. Dit jaar gaan we met mijn schoonfamilie buiten de deur brunchen. Ben heel erg benieuwd hoe dat bevalt!

 26. Ja leuk, I love tradities :) Toen ik klein was gingen we regelmatig naar de kerstmis om middernacht met allemaal kaarsjes, ik vond het heel spannend! Met de kids hebben we ook veel tradities, vind ik mooi.

 27. Ik kook graag samen met mijn moeder een lekker kerstmaal voor mijn gezin en schoonouders. En verder gaan we met een andere tak van de familie elk jaar lekker uit eten. Het samen zijn vind ik het fijnste aan zulke dagen.

 28. Samen een kerstboom halen en versieren. Ik maakte een DIY kerststal en legde daarbij het kerstverhaal uit (aan een peuter, misschien niet helemaal geslaagd nog maar dat komt vast!) en de feestdagen vieren wij altijd heel uitgebreid met familie van beide zijdes. Heerlijk, ik hou van deze tijd.

 29. Wij zijn niet echt gelovig, maar vinden de gezelligheid wel heel leuk.
  Heb inderdaad zo'n kalender met chocolaatjes gekocht en de kerstboom staat ook.

 30. De kerstkoekjes zijn hier intussen ook een traditie. De adventskalenders ook. En we kijken samen naar The Snowman. Verder hebben we hier niet echt vaste tradities. We genieten gewoon van de tijd samen.

 31. vroeger had ik ook altijd een adventkalander. altijd spannend wat er weer achter het volgende deurtje zat (was meestal dus weer chocolade!).

 32. Vanaf dit jaar zal er elk jaar een nieuw ornament bij komen, aangezien we nu een kindje hebben. ???? Dit jaar heb ik er eentje laten maken met haar naam erop, vanaf volgend jaar mag zij er eentje uitkiezen.

 33. Wij gaan op 2 kerstdag rond de lunch altijd met onze vriendengroep naar de schaatsbaan. Daar schaatsen de kinderen en drinken wij warme chocolademelk en gluhwein. Daarna gaat iedereen weer door naar zijn familie afspraken en hebben we elkaar toch nog even gezien en gesproken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.