Kerstmis idee 11 Ideeën voor Kersttradities

Kerstmis idee

Het is weer bijna Kerstmis!

Misschien heb je al een heel duidelijk kerstmis idee, en kun je terugvallen op tradities rondom Kerst die de tand des tijds hebben doorstaan.

Maar stel nou dat je eigenlijk niet echt een Kersmtis idee hebt over hoe je Kerst eens zult invullen. Lees dan mijn lijst met Kerstmis ideeën voor kerst tradities!

Kerstmis idee: 11 opties voor Kersttradities

 1. Koop een adventskalender en doe elke avond een raampje open. Je hebt ze tegenwoordig in allerlei soorten en maten. Tot mijn stomme verbazing heb je zelfs adventskalenders met make-up producten er in.
 2. Bezoek een kerstdienst op Kerstavond. Wil je beslist geen lange dienst? Kies dan voor een speciale kinderdienst. Die duren niet langer dan 1 uur en zijn bovendien vaak rond een uur of zeven. Naast speciale kinderdiensten zijn er ook speciale Kerstavond kerkdiensten die later op de avond beginnen.
 3. Geen zin in een kerkdienst? Lees dan samen met je kinderen een verhaal. Bij ons thuis las ik altijd het kerstverhaal voor, en toen de kinderen ouder waren, deed één van de kinderen dat. Vanwege hun korte aandachtspanne gebruikten we hiervoor de Kijkbijbel:
  kijkbijbel

  22,50 bij bol.com

  Daar staan grote plaatjes in met maar 2 regels tekst…. Je bent in minder dan 10 minuten klaar. Maar het hoeft natuurlijk geen bijbelverhaal te zijn. Je kunt ook kiezen voor een ander sfeervol verhaal met iets van een boodschap.

 4. Koop een mooie, grote puzzel en leg die ergens uitnodigend neer. Heb je de puzzel eenmaal, dan kun je elk jaar dezelfde tevoorschijn halen. Da’s traditie! Dit kerstmis idee gaat jarenlang mee : )
 5. Maak een kerstwandeling op Eerste of Tweede Kerstdag. Van langdurig binnenzitten kun je op een gegeven moment goed gaar worden. Ook al wil niemand mee, sta er op dat iedereen een half uur mee naar buiten gaat om te wandelen. Stel volwassenen een lekker drankje in het vooruitzicht zoals Glühwein, en kinderen warme chocolademelk met slagroom en smarties. Is de wandeling niet gezellig en lopen de kinderen te griepen en te  mopperen? Geen probleem. Ook dat is traditie ; )
 6. Versier met het hele gezin de kerstboom. Speel ondertussen sfeervolle kerstmuziek om in de stemming te komen.Een echte klassieker is I’m dreaming of a white Christmas van Bing Crosby:
  Ook hier geldt: geen probleem als de kinderen ruzie krijgen over wie wat, waar mag hangen. Ook dat hoort bij Kerstmis : )
 7. Bak speciale kerstkoekjes met de kinderen. Gebruik hier gerust ordinair zandtaartdeeg. Maak de koekjes ‘kersterig’ met versieringen.
 8. Introduceer een filmmiddag op Eerste of Tweede kerstdag. Op Netflix vind je een heleboel kerstfilms, maar je kunt natuurlijk ook een dvd huren of op tv een kerstfilm kijken. Mijn 5 favoriete kerstfilms vind je in deze post.
 9. Serveer ‘s ochtends iets extra lekkers bij de koffie omdat het Kerstmis is.
 10. Dek de tafel extra feestelijk. Of je nou uitgebreid kookt of gewoon lekker aan de stamppot boerenkool gaat: een feestelijk gedekte tafel is een mooie kersttraditie.
 11. Koop elk jaar 1 speciaal nieuw ornament voor in de kerstboom. Op het moment vind ik deze auto’s erg leuk voor in de kerstboom!

  kersthanger auto action

  1,99 bij de Action

Durf ook tradities overboord te gooien

Sommige Kersttradities zijn helemaal niet fijn. Je herkent dergelijke tradities aan het feit dat je er tegenop ziet, en dat je er doodmoe van wordt. Een heleboel familiebezoeken afleggen is een berucht voorbeeld.

Wees niet bang om sommige kersttradities overboord te gooien!

Kerstmis idee: zo vierden wij Kerstmis in 2011

DSCI0005

Als kind had ik een hekel aan kerstmis: twee lange, vervelende zondagen waarop niets gebeurde. Hoogstens een kerkbezoek dat veel langer duurde dan normaal.

Ik herinner me een Kerstmis waarop mijn zusjes en ik van landerigheid, kaarsvet op onze handpalmen lieten druppen. Dat vonden we blijkbaar leuk. Vraag me niet waarom, want nu lijkt het me vooral pijnlijk.

Tot een jaar of vier geleden, vond ik Kerstmis nog steeds vervelend, maar tot mijn verrassing is er iets veranderd. Ik denk dat het komt doordat we als gezin onze eigen kerst tradities hebben ontwikkeld.

Kerstmis idee: Kerstavond

Op kerstavond wandel ik met de kinderen naar de kerk voor de speciale kinderkerstdienst. Alleen dat is al sfeervol, zo in het donker. De kinderkerstdienst duurt niet meer dan een uurtje, en wordt opgeluisterd met een levende kerststal, en vorig jaar met een grote plastic Kerstman.

Die Kerstman verbaast mij nog steeds, want als ik ergens zou verwachten dat die hartstochtelijk geboycot werd, dan is het wel in de kerk!

Na de dienst wandel ik met de kinderen naar huis, waar mijn man de warme chocolademelk en Glühwein klaar heeft, en iets lekkers. De open haard is aan, evenals de kaarsen. Deze avond is me erg dierbaar geworden.

Eerste Kerstdag: kerstmis idee ‘kindje schudden’

‘s Middags gaan we op eerste Kerstdag altijd naar het ‘kindje schudden’ in de katholieke kerk. Dan is er geen dienst, maar mogen de kinderen zich in de kerk verkleden als herder en dan op kraambezoek gaan bij het kindje Jezus. Dat is een heuse baby, en Jozef en Maria zijn er natuurlijk ook. Na dat kraambezoek is er beschuit met muisjes, voor de kinderen warme chocolademelk en voor de ouders Glühwein. Vorig jaar had het kindje Jezus een speen in zijn mond met daarop ‘I love mamma!’

Op eerste kerstdag eten we ‘extra lekker’, en dat betekent dat we pommes duchesses eten van Aviko en rollade. Die rollade is een gewoonte die ik van mijn moeder heb overgenomen. En als toetje is er Viennetta. De tafel dek ik dan met een wit laken, en de kaarsjes gaan aan.

Ook lees ik het kerstverhaal voor.

Tweede Kerstdag kerstmis idee

Tweede Kerstdag was in mijn ouderlijk huis ‘kliekjesdag’. Dat vond ik altijd erg zielig voor Tweede Kerstdag, dat die zo tweederangs was. Daarom eten wij gewoon wéér ‘extra lekker’, en met de kaarsen, en het kleed op tafel. ‘s Middag kijken we met het hele gezin een film. N.B. Dit kermis idee doen we anno 2022 nog steeds!

Afhankelijk van het weer maken we ook nog een lange wandeling, die thuis wordt afgemaakt met, jawel, alweer warme chocolademelk! En voor mij koffie.

Het is allemaal weinig culinair verfijnd, maar de kinderen vinden het lekker, en het is supergezellig!

Kerstmis idee: Samenvattend

Waar het bij kerstmis idee tradities omdraait is dat je herinneringen maakt. In deze post gaf ik een aantal ideeën over kerstmis idee tradities die je kunt gebruiken om je eigen tradities te creëren!

Wat zijn de kersttradities bij jou thuis? En welke kersttradities missen er nog in de lijst?

61 Comments

 1. Greet
 2. Marrian
 3. VeggieMo
 4. Youandi
 5. Eke
 6. leyla

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh